Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
10 Δεκεμβρίου 2023

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγανησίου και Λευκάδας για πολλοστή φορά θέμα για τ΄ανεπιτήρητα ζώα

Το ζήτημα τίθεται προς συζήτηση σχεδόν σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο των δύο δήμων κι από περισσότερους δημοτικούς συμβούλους κάθε φορά.

Στο Μεγανήσι:

Εξουσιοδότηση Δημάρχου, για ενέργειες σχετικά με ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα.

Σχετικά με τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα και το πρόβλημα που δημιουργούν, κυκλοφορόντας αδέσποτα στο Νησί μας, έγιναν προσπάθειες να ορισθεί 3μελής επιτροπή του Ν.4056/2012.

Για να μπορέσει να λειτουργήσει και να συσταθεί η εν λόγω επιτροπή, βασικός παράγοντας είναι ο Δήμος να έχει ή να νοικιάσει αδειοδοτημένες σταυλικές εγκαταστάσεις, καθώς και να διαθέτει επιπλέον εξοπλισμό για μεταφορά των ζώων.

Για του λόγους αυτούς πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να εξουσιοδοτήσει τον Δήμαρχο κο Δάγλα Παύλο, να ορίσει δικηγόρο καθώς και να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να αντιμετωπιστεί το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα του Νησιού μας.

Λαβών τον λόγο ο κος Δήμαρχος είπε ότι παρά τις ανθρώπινες προσπάθειες να λυθεί το πρόβλημα αυτό δεν κατέστει δυνατό. «Όποιος νομίζει ότι το Νησί είναι δικό του και μπορεί να κάνει ότι θέλει, κάνει μεγάλο λάθος»

Ο δ.σ. Κονιδάρης Αθανάσιος, είπε ότι η κεντρική εξουσία έχει δώσει αρμοδιότητες στους Δήμους, στις οποίες είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν. Το πρόβλημα με τα ανεπιτήρητα είναι μεγάλο και θα ψηφίσει υπέρ.

Η δ.σ. Αργύρη Σοφία είπε ότι έχει μιλήσει αρκετές φορές με τους αντιδημάρχους, για το συγκεκριμένο θέμα και έχει στείλει αιτήματα στο Δήμο. Επεσήμανε την επικινδυνότητα της κατάστασης και την σοβαρότητα του προβλήματος.

Η δ.σ. Κόλλιου –Κατωπόδη Παρασκευή, ανάφερε ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και ο Δήμος πρέπει να κάνει ότι μπορεί.

Την ίδια άποψη εξέφρασαν στο σύνολό τους οι δ.σ. αναγνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος, καθώς και την δυσκολία επίλυσής του και συμφωνήσαν στην εξουσιοδότηση του Δημάρχου.

Στη συνέχεια ο κος Αντιδήμαρχος κάλεσε το σώμα να αποφασίσει σχετικά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού άκουσε την εισήγηση, τους δημοτικούς συμβούλους που πήραν το λόγο, είδε και τα σχετικά έγγραφα αποφασίζει ΟΜΟΦΩΝΑ, τα εξής:

Εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο κο Δάγλα Παύλο, να ορίσει δικηγόρο καθώς και να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να αντιμετωπιστεί το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα του Νησιού μας

Εν αναμονή το  βίντεο της σχετικής συζήτησης

Στην Λευκάδα:

Σε  απάντηση ερωτήματος δύο δημοτικών συμβούλων ο Αντιδήμαρχος Ευτύχης Ζουριδάκης ανέφερε για το θέμα:

“Από τον Φεβρουάριο του 2020 δεν σταματήσαμε ποτέ μέχρι και σήμερα για την σύλληψη ανεπιτήρητων ζώων , είτε είχαμε σύμβαση , είτε δεν είχαμε σύμβαση. Οι επιχειρήσεις γίνονταν γιατί  εμείς θέλαμε να λύσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που είχαμε στην Λευκάδα. Αυτή την στιγμή που μιλάμε , εκτίμηση δική μου , αλλά και των παιδιών του συνεργείου σύλληψης( τον διακόπτει ο πρόεδρος με την παρότρυνση να συντομεύει). Ένα λεπτό κύριε πρόεδρε επειδή βλέπετε πόσες ερωτήσεις δεχόμαστε για τ΄ανεπιτήρητα, ο δήμος λοιπόν έχει διαθέσει 80.000 ευρώ αυτό το διάστημα που αφορούν την αμοιβή των συνεργείων και την ενοικίαση του στάβλου, παρέδωσα στον νέο Αντιδήμαρχο τον Γιώργο Τσιρογιάννη και συνεργείο που επιχειρεί και  30.000 χρήματα στον Προϋπολογισμό, στάβλο νοικιασμένο και τον κανονισμό εκποίησης των ζώων που συλλαμβάνουμε. Παράλληλα να ξέρετε ότι αυτό είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία από να τα πιάσεις, να τα φορτώσεις, τους ταύρους λχ μέχρι να τα εκποιήσεις, έχει μια διαδικασία μέσω κτηνιατρικής υπηρεσίας. Το κιλό πήγε με δημοπρασία , δεν το ορίσαμε εμείς, δύο ευρώ το κιλό ζωντανό, χωρίς να σφαχτεί το ζώο

Αυτή την στιγμή το πρόβλημα έχει λυθεί κατά το 90%, θα το ρισκάρω να το πω , γιατίξέρω την περιοχή, κινείται ένα κοπάδι από την Κατούνα προς το Σπανοχώρι μεταξύ 10 και 20 ζώα, δεν έχουμε καταφέρει να τα πιάσουμε αλλά συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κι ελπίζουμε ότι θα τα πιάσει το συνεργείο, υπάρχουν όμως τα επιτηρούμενα που κυκλοφορούν όλη νύχτα κι ενδεχομένως ο κ. Γρηγόρης να εννοεί αυτά και θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα γιατί με τα “επιτηρούμενα ανεπιτήρητα” κτηνοτρόφων Λευκαδιτών έχουμε πρόβλημα, είχαμε κάνει και προχθές  μια σύσκεψη στο δημαρχείο, εντοπίζεται το πρόβλημα στην Εγκλουβή, Χορτάτα, στον Άγιο  Ηλία , στο Άλατρο και στις γύρω περιοχές.(παρεμβαίνει ο πρόεδρος) , τί να τελειώνουμε κύριε πρόεδρε, εδώ έχουμε  λύσει κατα 90% το πρόβλημα , έχουμε πιάσει τόσα ζώα και μας λένε ότι δεν κάναμε τίποτα,  θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο δήμαρχο γιατί αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα (σσ προφανώς εννοεί απειλές, ύβρεις κτλ) που δεν μπορώ να τα πω ανοιχτά, λοιπόν ο κ. δήμαρχος τα ξέρει, τα λύσαμε , προχωρήσαμε κι είμαστε σ΄αυτό το επίπεδο. Τελειώνοντας θα πώ στο σώμα κάτι , το Σεπτέμβριο είχα πιάσει 12 και 18 = 30 ζώα, δεν βγήκα να το διαφημίσω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γιατί έπρεπε να συνεχιστεί σιωπηρά κι απρόσκοπτα  για να λύσω το πρόβλημα, γιατί όσο μιλάγαμε , τόσο δυσκόλευε το έργο μας, γιατί οφείλω να ομολογήσω ότι κάποιοι ήθελαν να λυθεί το πρόβλημα κι άλλοι όχι γιατί έτσι τους βόλευε.”

Εμείς απλώς να υπενθυμίσουμε στον κ. Ζουριδάκη  τον ορισμό βάσει νόμου του ανεπιτήρητου ζώου, διότι δεν υπάρχουν  “επιτηρούμενα ανεπιτήρητα” ούτε εντός , ούτε εκτός εισαγωγικών. Ανεπιτήρητσ είναι κι εκείνα  που γυρίζουν όλη νύχτα, ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται σε στάβλο:

“Ανεπιτήρητο αγροτικό ζώο είναι το βοοειδές ή προβατοειδές ή αιγοειδές ή Ιπποειδές ή χοίρος , που εντοπίζεται εκτός της οριοθετημένης κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης του κατόχου του, συμπεριλαμβανομένου του βοσκότοπου αυτής, άνευ επιτήρησης και είτε φέρει είτε δεν φέρει σήμανση.”

Το σχετικό βίντεο στη 1 : 45: 00

Τι ορίζει ο νόμος: 4056/2012

Άρθρο 17

Διαχείριση ανεπιτηρήτων παραγωγικών ζώων (αιγοπρόβατα και βοοειδή)

1. Ανεπιτήρητο παραγωγικό ζώο είναι το βοοειδές ή προβατοειδές ή αιγοειδές που βρίσκεται εκτός της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης του ιδιοκτήτη του, συμπεριλαμβανομένου του βοσκότοπου αυτής, άνευ επιτήρησης και το οποίο φέρει ή δεν φέρει σήμανση.

2. Οι δήμοι της χώρας υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την καθ’ οιονδήποτε τρόπο εκποίηση ή σφαγή ή επιστροφή τους στον ιδιοκτήτη τους.

3. Για τον παραπάνω σκοπό, οι δήμοι ιδρύουν και λειτουργούν κτηνοτροφική εκμετάλλευση, επιτρεπομένης της συνεργασίας με άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα, σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο ή την Περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους. Για να λειτουργήσει η προαναφερθείσα κτηνοτροφική εκμετάλλευση, χορηγείται στο δήμο κωδικός εκμετάλλευσης.

4. Για την περισυλλογή των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στο χειρισμό παραγωγικών ζώων.

5. Τα παραγωγικά ζώα που περισυλλέγονται οδηγούνται στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση της παραγράφου 3, σημαίνονται με ενώτια, καταχωρούνται στο μητρώο της εκμετάλλευσης και στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων και βρίσκονται υπό κτηνιατρική παρακολούθηση.

6. Ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα που περισυλλέγονται και διαπιστώνεται από τη σήμανσή τους ότι έχουν ιδιοκτήτη, εφόσον μετά την παρέλευση δέκα ημερολογιακών ημερών από την περισυλλογή τους ο ιδιοκτήτης τους δεν αιτηθεί την επιστροφή τους, περιέρχονται στην ιδιοκτησία του δήμου.

7. Η εκποίηση των ζώων ή των προϊόντων που προέρχονται από αυτά γίνεται από το δήμο με διαδικασίες πλειστηριασμού. Ο δήμος δύναται να διαθέτει δωρεάν σε φορείς με φιλανθρωπική στόχευση τα προϊόντα που προέρχονται από το ζωικό κεφάλαιο της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης της παραγράφου 3.

8. Σε κάθε δήμο συγκροτείται, με απόφαση του δημάρχου, τριμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, με υποχρεωτική συμμετοχή ενός τουλάχιστον κτηνιάτρου ή γεωπόνου του δήμου.

9. Στον ιδιοκτήτη ανεπιτήρητου παραγωγικού ζώου, που ταυτοποιείται από τη σήμανση του ζώου, επιβάλλονται πρόστιμα, δηλαδή πενήντα (50) ευρώ ανά ζώο για

αιγοπρόβατα και εκατόν πενήντα (150) ευρώ ανά ζώο για βοοειδή. Το πρόστιμο βεβαιώνεται από την τριμελή επιτροπή της παραγράφου 8, ενώ επιβάλλεται και εισπράττεται από την οικονομική υπηρεσία του δήμου.

10. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ανεπιτήρητου παραγωγικού ζώου αιτηθεί την επιστροφή του, εντός του δεκαημέρου της παραγράφου 6, το συγκεκριμένο ζώο επιστρέφεται, αφού ο ιδιοκτήτης του καταβάλει στο δήμο δέκα (10) ευρώ ανά ημέρα διατήρησης του ζώου στη δημοτική κτηνοτροφική εγκατάσταση.

11. Ο όρος «εγκεκριμένος κτηνίατρος» που απαντάται στο Παράρτημα 2 του ν. 4039/2012 (Α’ 15 ) αντικαθίσταται από τον όρο «κτηνίατρος».

Η απάντηση λοιπόν και η λύση είναι αυτή που δίνεται από το κράτος κι οφείλει ο κάθε δήμος να συμμορφωθεί κ. Ζουριδάκη  και κάθε κύριε Αντιδήμαρχε υπεύθυνε για το θέμα, άρα καλώς ο δήμος Λευκάδας έχει συνεργείο και  στάβλο , το συνεργείο όμως οφείλει να συλλάβει και τα “νυχτερινά βόδια” γιατί κι αυτά εμπίπτουν στην κατηγορία ανεπιτήρητα.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

“e Meganisi”. Θετικά αξιολογήθηκε η πρόταση του Δήμου Μεγανησίου αν και με “κουτσουρεμένο” προϋπολογισμό

Ψηφιακή σύγκλιση και επιχειρηματικότητα Ιονίων Νήσων – Πρόκειται για μια καινοτόμο εφαρμογή η οποία θα χρησιμοποιείται μέσω έξυπνων φορητών συσκευών […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights