Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
24 Ιουνίου 2024

Έντονη κριτική σε Δήμο και Λιμενικό Ταμείο από την Ομοσπονδία Λευκαδίων

Με την δημοσιοποίηση δύο ψηφισμάτων  για το Λιμάνι στο Περιγιάλι και την ενοικίαση του Τουριστικού Περιπτέρου

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ/ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΓΙΑΛΙ ΣΕ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΟΥ ΣΚΟΡΠΙΟΥ

Το συνέδριο της Ομοσπονδίας των απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων στην Τακτική Συνεδρίαση της 5ης Δεκεμβρίου 2022 μετά από πρόταση συνέδρων αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει την έντονη αντίθεση των απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων στις ενέργειες και τις αποφάσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λευκάδας με τις οποίες μεθοδεύεται να χρησιμοποιηθεί το λιμάνι Περιγιαλίου ως λιμάνι φορτοεκφόρτωσης βαρέων οχημάτων μεταφοράς οικοδομικών υλικών για την εξυπηρέτηση κατασκευαστικών εργασιών στη νήσο Σκορπιό.

Το λιμανάκι Περιγιαλίου αποτελεί τον μοναδικό κοινόχρηστο χώρο του οικισμού και χρησιμοποιείται από μικρούς και μεγάλους, ντόπιους και επισκέπτες για την καθημερινή βόλτα τους σε ασφαλές περιβάλλον.

Είναι προφανές ότι η φορτοεκφόρτωση βαρέων οχημάτων σε οχηματαγωγό που θα δένει στο μέσον της μικρής προβλήτας, καταργεί εν τοις πράγμασι την κοινοχρησία του χώρου ενώ παράλληλα θα προκύψουν και σοβαρά θέματα ασφάλειας για μικρούς και μεγάλους.

Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο δεδομένου ότι δεν υπάρχει ασφαλής οδική σύνδεση της προβλήτας με το οδικό δίκτυο με ότι αυτό συνεπάγεται και για την οδική ασφάλεια στην επαρχιακή οδό Λευκάδας Νυδρίου.

Περαιτέρω η χρήση του μικρού λιμανιού για οχηματαγωγά πλοία δεν επιτρέπεται σύμφωνα με την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που ισχύουν για το λιμάνι Περιγιαλίου.

Καλούμε το Δ.Λ.Τ. το Δήμο και την Λιμενική αρχή να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία και να ανακαλέσει την απόφαση παραχώρησης/αποκλειστικής χρήσης τμήματος του λιμανιού για φορτοεκφόρτωση βαρέων οχημάτων, και να συμμορφωθεί με την 188246/8-11-2021 απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία ρητά αναφέρεται ότι: «όπως προκύπτει από την αρ.31053/16-03-2021 Απόφαση Περιβαλλοντικών Όρων του έργου «Λιμένας Περιγιαλίου Δημοτικής Ενότητας Ελλομένου, Δήμου Λευκάδας, ΠΕ Λευκάδας, Περιφέρειας Ιονίων Νήσων» του Γεν. Δ/ντη Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Α.Δ.Π.Δ.Ε.&Ι., ο λιμένας Περιγιαλίου κατατάσσεται στην Ομάδα 3 «Λιμενικά Έργα» με α/α 4 «λιμένες εξυπηρέτησης αλιευτικών σκαφών ή μικτής χρήσης με άλλα σκάφη ημερόπλοια, εξυπηρέτησης ναυταθλητικών δραστηριοτήτων, ιχθυόσκαλες και συναφείς εγκαταστάσεις» (Έκταση λιμενολεκάνης προκύπτει ότι Ε/Γ – Ο/Γ (επιβατηγά οχηματαγωγά) πλοία δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στα σκάφη που επιτρέπεται να ελλιμενιστούν στον εν θέματι λιμένα».

Απαιτούμε από κάθε αρμόδια διοικητική και δικαστική αρχή να βάλλει φρένο στην επιχειρούμενη ολοκληρωτική παράδοση κάθε κοινόχρηστου χώρου στην ιδιωτική εκμετάλλευση που γίνεται σε βάρος της τοπικής κοινωνίας.

Τέλος καλούμε κάθε κάτοικο και επισκέπτη του Νησιού να υπερασπίσει το δικαίωμά του για απρόσκοπτη και δωρεάν χρήση και απόλαυση των κοινόχρηστων χώρων, και έμπρακτα να καταστήσει σαφές στους εκάστοτε διαχειριστές αυτών των χώρων, ότι οι κοινόχρηστοι χώροι είναι περιουσία της κοινωνίας και δεν μπορούν να την διαχειρίζονται αγνοώντας τους καθημερινούς χρήστες τους δεδομένου ότι αποτελούν αναπαλλοτρίωτα κοινά αγαθά που τα δανειστήκαμε από τις αυριανές γενιές, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας και πρέπει να τα παραδώσουμε σ΄ αυτά χωρίς δεσμεύσεις και βάρη σε κάθε είδους αξιοποιητές/επενδυτές.

Η Ομοσπονδία των Απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων στέκεται στο πλευρό των κατοίκων του Περιγιαλίου και των φορέων που διεκδικούν την προστασία και διατήρηση του χαρακτήρα του λιμανιού του Περιγιαλίου, καθώς επίσης και την προστασία του οικισμού από την μεγάλη όχληση και την επικινδυνότητα που προκαλεί η συγκεκριμένη χρήση του λιμανιού.

ΑΘΗΝΑ 5-12-2021

Για το συνέδριο της Ομοσπονδίας των απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights