Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Αυγούστου 2019

Το πρόγραμμα “πράσινο νησί”

Επισκεφθήκαμε την ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, για να αντλήσουμε και να παρουσιάσουμε όσο το δυνατόν πιο συνοπτικά το συγκεκριμένο πρόγραμμα και με αφορμή το σημερινό Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Από το Δ.Τ. του ΥΠΕΚΑ:

Το πρόγραμμα αυτό, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ θα συγχρηματοδοτεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) και περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση «πράσινων» παρεμβάσεων, σε νησιά και χωριά,  στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας, των ΑΠΕ, των πράσινων μεταφορών, της διαχείρισης απορριμμάτων, της διαχείρισης υδάτινων πόρων και της πράσινης επιχειρηματικότητας, προκειμένου απομονωμένες περιοχές να μετατραπούν σε καινοτόμες κοινωνίες με σεβασμό στο περιβάλλον.
Ενδεικτικά, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες δράσεις:
  • Ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Αποθήκευση περίσσειας ενέργειας από ΑΠΕ, όπως παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης και επαναχρησιμοποίησης σε ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη.
  • Έξυπνα δίκτυα (πχ. βελτιστοποίηση ροών ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ πηγών ενέργειας, υποδομές δομημένης καλωδίωσης)
  • Ενσωμάτωση τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας και ΑΠΕ στον κτηριακό τομέα (πχ αναβάθμιση κελύφους, ενεργειακή αναβάθμιση εξοπλισμού, κ.α.)
  • Ηλεκτροκίνηση.
  • Ολοκληρωμένη διαχείριση υδάτινων πόρων (πχ αφαλάτωση με χρήση ΑΠΕ, ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υγρών αποβλήτων, κ.α.)
  • Σταθμός συμπαραγωγής με βιομάζα
  • Δημοτικός φωτισμός (λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, επιδεικτικά αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα φωτισμού)
  • Διαχείριση αστικών στερεών απορριμμάτων (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση συσκευασιών)
Το Πρόγραμμα θα προκηρυχθεί τέλος Ιουλίου, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα γίνει η κατάθεση των φακέλων υποψηφιότητας από τις ενδιαφερόμενες Κοινότητες και τέλος Νοεμβρίου θα υπογραφούν τα συμβόλαια. Το ΚΑΠΕ ως ενδιάμεσος φορέας είναι υπεύθυνος για την προκήρυξη, επιλογή Κοινοτήτων, παρακολούθηση και αξιολόγηση.
Συνοδευτικά αρχεία:

Αναλυτική παρουσίαση του Προγράμματος

Συνοπτική παρουσίαση του Προγράμματος

Πράσινο Νησί

Πράσινο Χωριό

Εδώ σας παρουσιάζουμε κάποια αποσπάσματα από την αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος, το οποίο μπορείτε και να “κατεβάσετε”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…………………………………………………………………………….

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *