Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Νοεμβρίου 2023

Θανάσης Καββαδάς: «Απαραίτητη η τοποθέτηση νέου υποβρύχιου καλωδίου ηλεκτροδότησης από Λευκάδα στο Μεγανήσι και η αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου εσωτερικού δικτύου στο νησί»

Ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος

Ερώτηση για την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροδότησης του Μεγανησίου κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, με αφορμή τις πρόσφατες βλάβες και τα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία, ζητώντας να εξεταστεί η δυνατότητα τοποθέτησης νέου υποβρύχιου καλωδίου σύνδεσης του Μεγανησίου με το ηλεκτρικό δίκτυο της Λευκάδας και αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου εσωτερικού δικτύου του νησιού.

Ο Βουλευτής ανέφερε ότι, έπειτα από την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε το Ιόνιο, σημειώθηκαν εκτεταμένα μπλακάουτ και πτώσεις τάσης στο Μεγανήσι, τα οποία, όπως πληροφορήθηκε σε επικοινωνία του με στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ, οφείλονταν στις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, με σφοδρούς ανέμους και κακοκαιρία, που προκάλεσαν ζημιές στις υποδομές του δικτύου της ΔΕΗ.

Όπως ενημερώθηκε, ζημιές υπέστη ο υποθαλάσσιος αγωγός που συνδέει το δίκτυο της ΔΕΗ με το Μεγανήσι, στο σημείο σύνδεσης με το εναέριο δίκτυο, καθώς και ο υποσταθμός υψηλής τάσης στον Πόρο, στη θέση «Αλαμανάτο», που τροφοδοτεί με ρεύμα τον υποθαλάσσιο αγωγό και, κατ’ επέκταση, το Μεγανήσι.

Ωστόσο, τα προβλήματα ηλεκτροδότησης επανεμφανίζονται συχνά στο Μεγανήσι, παρά τις παρεμβάσεις που κάνει ήδη ο ΔΕΔΔΗΕ για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ενέργειας και τη μείωση του αριθμού των βλαβών. Και αυτό, διότι πέρα από τις επισκευές, πρέπει να γίνει ουσιαστική αναβάθμιση στο δίκτυο,

Όπως ανέφερε στην ερώτησή του ο Βουλευτής, κρίνεται απαραίτητη η τοποθέτηση νέου υποβρύχιου καλωδίου σύνδεσης του Μεγανησίου με το δίκτυο της Λευκάδας, ένα μεγάλο έργο που όχι μόνο θα λύσει τα προβλήματα αλλά, με δεδομένο ότι ο παλιός αγωγός θα παραμείνει στη θέση του, θα γίνεται μεταγωγή του ρεύματος ώστε να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού σε περίπτωση βλάβης σε έναν από τους δύο αγωγούς. Επιπλέον, ο Βουλευτής τόνισε ότι κρίνεται απαραίτητη και η αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου εσωτερικού δικτύου του Μεγανησίουκάτι που θα προσφέρει σταθερή και ποιοτική ηλεκτροδότηση στο νησί.

Επεσήμανε ότι τα προβλήματα που προκαλούν οι διακοπές ρεύματος είναι πολύ σοβαρά, διαταράσσοντας την καθημερινότητα των κατοίκων, ενώ οι πτώσεις τάσης προκαλούν ζημιές σε ηλεκτρικές συσκευές σε νοικοκυριά και σε επιχειρήσεις, και μάλιστα σε ένα νησί με ποιοτικό τουρισμό ο οποίος αναπτύσσεται και αυξάνεται διαρκώς.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον κίνδυνο να χαθούν ζωές ανθρώπων που εξαρτώνται από ηλεκτρικές ιατρικές συσκευές, όπως για παράδειγμα για τη χορήγηση οξυγόνου, και τόνισε ότι το Μεγανήσι θα μπορούσε να επωφεληθεί από το δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτείται εν μέρει από το Ταμείο Ανάκαμψης, και αφορά τη διασύνδεση των ελληνικών νησιών και την ενεργειακή μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Θ. Σολδάτος: Δεν τέθηκαν σωστά από την αρμόδια υπηρεσία οι ανάγκες σε δασκάλους Ειδικής Αγωγής σε Λευκάδα και Μεγανήσι

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήρθε σήμερα, όπως ήδη είχαμε αναρτήσει, το θέμα  της έλλειψης (κενό) δασκάλου Ειδικής Αγωγής στο Μεγανήσι με […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights