Τι είπε στην Βουλή ο Βουλευτής Λευκάδας:
“Ο Βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι το νέο νομοσχέδιο προσαρμόζει το θεσμικό πλαίσιο της χώρας στο αναπτυξιακό πρότυπο της επόμενης μέρας, επιταχύνοντας τις διαδικασίες, δημιουργώντας νέες κατηγορίες και παρέχοντας κίνητρα για την υλοποίηση και προώθηση στρατηγικών επενδύσεων στη χώρα μας, αλλά και ενοποιώντας και βελτιώνοντας το υπάρχον θεσμικό θεσμικό πλαίσιο για τις στρατηγικές επενδύσεις, έτσι όπως διαμορφώθηκε με τους νόμους 4608 του 2019 και 3894 του 2010.
Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο επιφέρει σημαντικές αλλαγές και στον αναπτυξιακό νόμο, ιδιαίτερα στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των διαδικασιών αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων, σχολιάζοντας ότι οι άνθρωποι της αγοράς και της οικονομίας αξιολογούν και αποτιμούν θετικά τις διατάξεις του νομοσχεδίου και στηλιτεύοντας την άσκηση στείρας αντιπολίτευσης, τη στιγμή που όλοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι η ανάπτυξη και η παραγωγή πλούτου δεν έρχεται μέσα από μια κρατικοδίαιτη οικονομία αλλά μέσα από τα κεφάλαια που κινητοποιεί και επενδύει η ιδιωτική πρωτοβουλία.
Τόνισε ότι με τη βελτίωση της νομοθεσίας, ο τομέας των στρατηγικών επενδύσεων συνδέεται με φαστ τρακ διαδικασίες και με την υπέρβαση εμποδίων που μέχρι σήμερα λειτουργούσαν σαν βαρίδι για την υλοποίηση επενδύσεων, όπως γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, χρονοβόρες διαδικασίες, ιδιαίτερα σε περίπλοκα θέματα όπως χωροταξικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις 3 σημαντικές αλλαγές που εντάχθηκαν στους νόμους 4635/2019 και 4712/2020 και «άγγιξαν» πολλές μελλοντικές στρατηγικές επενδύσεις, αλλά και τη μεγάλη επένδυση που προετοιμάζεται στη Λευκάδα, για την κατασκευή Μαρίνας στο Βλυχό, στην προετοιμασία των οποίων είχε συμμετάσχει ο Βουλευτής μαζί με τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τους νομικούς του.
Επεσήμανε ότι η πιο σημαντική διάταξη ήταν αυτή που κατατέθηκε και ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2019, και μείωνε τον προϋπολογισμό προκειμένου να χαρακτηριστεί μια επένδυση ως στρατηγική στα 40 εκατομμύρια ευρώ από τα 100 εκατομμύρια που ήταν το όριο, με παράλληλη δημιουργία 75 νέων θέσεων εργασίας, αφού επέτρεψε να ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις και η Μαρίνα στο Βλυχό – η οποία μάλιστα είναι και η πρώτη δημοτική στρατηγική επένδυση που εγκρίθηκε ποτέ.
Στη συνέχεια ο βουλευτής αναφέρθηκε στα επιπλέον κίνητρα, πέρας την ταχείας χωροθέτησης και αδειοδότησης, όπως το σταθερό πλαίσιο φορολόγησης σε χρονικό ορίζοντα δωδεκαετίας αλλά και με συγκεκριμένες φοροαπαλλαγές, όπως απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των προ φόρου κερδών, καθώς και η παροχή κεφαλαιακών ενισχύσεων, η επιδότηση της χρηματοδοτικής μίσθωσης και η επιδότηση του μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας και των προσλήψεων.
Αναφέρθηκε στη νέα, ρεαλιστική και κυρίως στοχευμένη ταξινόμηση των στρατηγικών επενδύσεων σε 5 κατηγορίες, που έχει ως εξής:
- Στρατηγικές Επενδύσεις 1, που έχουν ως προϋπόθεση προϋπολογισμό άνω των 75 εκατομμυρίων ευρώ ή 40 εκατομμυρίων ευρώ με την προϋπόθεση δημιουργίας 75 νέων θέσεων εργασίας.
- Στρατηγικές Επενδύσεις 2, που έχουν προϋπόθεση ύψος επενδύσεων 20 εκατομμυρίων ευρώ σε τομείς με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα όπως ο αγροδιατροφικός, η έρευνα, η βιοτεχνολογία, η πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία, η ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη, ο ιατρικός τουρισμός, η διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων και η διαστημική βιομηχανία. Εναλλακτικά σε αυτή την κατηγορία μπορούν να ενταχθούν επενδύσεις άνω των 30 εκατ. ευρώ με την υποχρέωση δημιουργίας 50 νέων θέσεων εργασίας ή των 20 εκατομμυρίων με 40 νέες θέσεις εργασίας.
- Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας, που συνδέονται με την πράσινη οικονομία και ενέργεια. Οι επενδύσεις αυτές μπορούν να συνδεθούν με το Ταμείο Ανάκαμψης και να λάβουν φορολογικά και κεφαλαιακά κίνητρα με την προϋπόθεση η επένδυση να έχει υλοποιηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2025.
- Στρατηγικές Επενδύσεις ταχείας αδειοδότησης, που συνδέονται με το κριτήριο των 30 νέων θέσεων εργασίας με προϋπολογισμό άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ ή επένδυση 10 εκατομμυρίων ευρώ με 30 νέες θέσεις εργασίας σε χαρακτηρισμένη στρατηγική υλοποιημένη επένδυση. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και οι επενδύσεις που διατηρούν 100 νέες θέσεις εργασίας με επένδυση προϋπολογισμού άνω των 15 εκατ. ευρώ για εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων.
- Αυτοδίκαια εντασσόμενες Στρατηγικές Επενδύσεις, που αφορούν στα έργα ΣΔΙΤ και σε Ευρωπαϊκά Ενεργειακά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος ή για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων.
Σε ό,τι αφορά τον αναπτυξιακό νόμο, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικές οι διατάξεις που κάνουν πιο ελκυστικά τα καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου, κάτι που επιτυγχάνεται με νέες, πιο ευέλικτες και γρήγορες διαδικασίες επεξεργασίας, ελέγχου και εποπτείας μιας επένδυσης, ενώ η διαδικασία ελέγχου θα γίνεται πλέον από ορκωτό ελεγκτή αλλά και από πιστοποιημένο ιδιωτικό φορέα και από εμπειρογνώμονα του Μητρώου Πιστοποιημένων Αξιολογητών. Επιπλέον, ανέφερε ότι δίνεται για πρώτη φορά δυνατότητα χορήγησης προσωρινής άδειας εγκατάστασης σε αλλοδαπές εταιρείες, ώστε να προετοιμάσουν τη δραστηριότητά τους.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις εταιρείες τεχνοβλαστούς (spin off), ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί μεγάλη καινοτομία, καθώς ρυθμίζει για πρώτη φορά την ίδρυση και λειτουργία αυτών των εταιρειών που σκοπό έχουν την επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας. Ανέφερε ότι για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα διασύνδεσης της έρευνας με την επιχειρηματικότητα για την παραγωγή και προώθηση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, και μάλιστα από το ερευνητικό προσωπικό δημόσιων πανεπιστημίου και ερευνητικών κέντρων.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:
«Η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, αλλά και όλων των μεταρρυθμιστικών, θεσμικών παρεμβάσεων αυτής της κυβέρνησης, διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για μια άλλη Ελλάδα. Και θέλω να συγχαρώ τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Γεωργιάδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό κύριο Νίκο Παπαθανάση, τον Υφυπουργό κύριο Χρήστο Δήμα, το Γενικό Γραμματέα και τα επιτελεία τους, για ένα ακόμη νομοσχέδιο με ισχυρό αναπτυξιακό και επενδυτικό πρόσημο.
Αποτέλεσμα αυτών των παρεμβάσεων είναι ότι το 2021 οι επενδύσεις αυξήθηκαν 12,9%, ενώ η πρόβλεψη για το 2022 είναι 15,1. Βελτιώνοντας τη νομοθεσία, δίνουμε κίνητρα μέσω ταχύτερης χωροθέτησης και αδειοδότησης, κίνητρα φορολογικά και κεφαλαιακά. Διαμορφώνουμε έτσι ένα φιλο-επενδυτικό περιβάλλον που κινητοποιεί ιδιωτικά κεφάλαια.
Το περιβάλλον αυτό, σε συνδυασμό με τη μείωση των φόρων και τα μέτρα με κοινωνικό πρόσημο που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα, δημιουργούν όλες τις συνθήκες για μια νέα Ελλάδα. Την Ελλάδα της ανάπτυξης, της προόδου, της παραγωγής πλούτου. Την Ελλάδα νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Τη Δημιουργική Ελλάδα που μας αξίζει.»
Αυτά λοιπόν είπε ο Βουλευτής Μάλιστα είναι όμως έτσι; Είναι όλα τόσο ρόδινα ;
Ο θεσμός των στρατηγικών επενδύσεων εισαχθεί στην χώρα μας με τον ν. 3894/2010 με ελάχιστα αποτελέσματα. Ο νόμος τροποποιήθηκε με τον ν. 4146/2013 και από αυτή την δεύτερη εκδοχή του έχουμε και τις πρώτες αιτήσεις την περίοδο 2015-2019, μεταξύ αυτών και της επένδυσης στον Σκορπιό Η κεντρική ιδέα πίσω από τους νόμους για τις στρατηγικές επενδύσεις , ήταν ότι βασικός ανασταλτικός παράγοντας για την επίτευξη άμεσων ξέων επενδύσεων στη χώρα μας ήταν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που υποτίθεται ότι έθετε η ελληνική δημόσια διοίκηση. Σύμφωνα με την υπόδειξη της Τρόικας, η Ελλάδα, η τελευταία χώρα στην Ευρώπη χωρίς κτηματολόγιο, δασικούς χάρτες και κωδικοποιημένη πολεοδομική νομοθεσία εκείνη την εποχή, χρειάζονταν γενναίες τομές για να καταστεί business friendly.
Οι Στρατηγικές Επενδύσεις αφορούν ιδίως στην κατασκευή, ανακατασκευή, επέ−κταση, αναδιάρθρωση, εκσυγχρονισμό ή στη διατήρηση υφιστάμενων υποδομών, εγκαταστάσεων και δικτύων: α. στη βιομηχανία, β. στην ενέργεια, γ. στον τουρισμό, δ. στις μεταφορές και επικοινωνίες, ε. στην παροχή υπηρεσιών υγείας, στ. στη διαχείριση απορριμμάτων, ζ. σε έργα υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, η. στον τομέα εκπαίδευσης, θ. στον τομέα του πολιτισμού, ι. στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση αγροδιατροφικών προϊόντων και ια. στην παροχή υπηρεσιών, εν γένει, του τριτογενούς τομέα,
Η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.), στην οποία μετέχουν ως Πρόεδρος ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ή ο νόμιμος αναπληρωτής του και ως μέλη οι Υπουργοί Οικονομικών, Εξωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και οι αρμόδιοι κατά περίπτωση Υπουργοί, οι οποίοι εισηγούνται τα θέματα αρμοδιότητάς τους ή οι νόμιμοι αναπληρωτές τους. Ο πρόεδρος της Δ.Ε.Σ.Ε. και ο νόμιμος αναπληρωτής του δύνανται να καλούν στην Επιτροπή τους αιρετούς Περιφερειάρχες ή αναπληρωτές τους, Δημάρχους ή άλλα αιρετά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους, χωρίς δικαίωμα ψήφου, επί Στρατηγικών Επενδύσεων στα τοπικά όρια αρμοδιότητάς τους.
Ο νέος νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις είναι, πράγματι, οργανικό τμήμα ενός σχεδίου για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ενός σχεδίου όμως πολύ ανησυχητικού για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην αγορά μετά την πανδημία. Στην πραγματικότητα το σχέδιο που υλοποιεί η κυβέρνηση δεν έχει ιστορική προηγούμενο στη χώρα μας, με εξαίρεση ίσως την ίδια την περίοδο του σχεδίου Μάρσαλ. Όχι μόνο επειδή καλείται να διαχειριστεί τον τρόπο διάθεσης μια τεράστιας εξωτερικής βοήθειας που, σε αντίθεση με την περίοδο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί και μετά πρώτα Μεσογειακά Προγράμματα. Αλλά κυρίως επειδή προσπαθεί να διαθέσει τους παραπάνω πόρους χωρίς κριτήρια, χωρίς διαφάνεια, χωρίς την συμμετοχή της κοινωνίας και των παραγωγικών φορέων της χώρας και χωρίς την δημόσια διοίκηση.
Η παραπάνω ζοφερή εικόνα που τείνει να διαμορφωθεί στον ιδιωτικό τομέα στη χώρα μας είναι άκρως ανησυχητική για την λειτουργία του υγειούς ανταγωνισμού και άκρως προβληματική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα παραμένουν αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό. Πάνω από όλα όμως, το τοπίο που διαμορφώνεται στο ιδιωτικό επιχειρείν είναι άκρως ανησυχητικό για την ίδια την λειτουργία της Δημοκρατίας, αν κάθε επιχειρηματίας που θέλει να έχει μέλλον σε αυτή τη χώρα, θα πρέπει να οικοδομήσει προνομιακές σχέσεις με το κυβερνών κόμμα εξουσίας, το Μέγαρο Μαξίμου και τους συμβούλους του.
Το πιο ανησυχητικό όμως σύμφωνα με την Καθημερινή
Το σχέδιο νόμου «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις», επί του οποίου η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε προ ημερών, έρχεται να προστεθεί στη μακρά σειρά νομοθετημάτων της τελευταίας δεκαετίας (αρχής γενομένης από τον ν.3894/10), με τα οποία παρακάμπτεται a la carte η πολεοδομική και περιβαλλοντική νομοθεσία υπέρ ιδιωτικών επενδύσεων. Παρότι βασικός προορισμός του σχεδίου νόμου είναι, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, η αποσαφήνιση της νομοθεσίας, το νέο νομοθέτημα εισάγει σειρά νέων ρυθμίσεων που διευρύνουν τις επενδύσεις οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν στρατηγικές και επεκτείνουν τις δυνατότητες των επενδυτών.
Η πιο προβληματική διάταξη του σχεδίου νόμου είναι αυτή που αφορά τον αιγιαλό και την παραλία. Οπως προβλέπει η διάταξη, σε κάθε στρατηγική επένδυση μπορεί να παραχωρηθεί όχι μόνο δικαίωμα απλής χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας (όπως δίδεται σήμερα, λ.χ., σε ξενοδοχεία), αλλά πλήρες δικαίωμα μόνιμων ή προσωρινών επεμβάσεων, ακόμα και βαρέων έργων. Χαρακτηριστικά είναι ορισμένα από τα σχόλια που κατατέθηκαν στο συγκεκριμένο άρθρο στη διαβούλευση.
«Το σχέδιο νόμου δεν αντιμετωπίζει την παράκτια ζώνη κυρίαρχα ως κοινόχρηστο αγαθό και περιβαλλοντικό πόρο, αλλά τη θεωρεί αποκλειστικά οικονομικό πόρο, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο την πρόσβαση του κοινού στον παράκτιο χώρο και κατ’ επέκταση στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο, επιδεινώνοντας μια ήδη σοβαρά επιβαρυμένη και εν πολλοίς ανεξέλεγκτη κατάσταση», παρατηρεί ο Σύλλογος Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ), ενώ το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, που έχει ως μέλη και πρώην ή νυν ανώτατους δικαστικούς, χαρακτηρίζει το σχέδιο νόμου «επικίνδυνο περιβαλλοντικά και κοινωνικά». «Ο νομοθέτης δηλώνει, απερίφραστα πλέον, ότι ο αιγιαλός, η παραλία και η θάλασσα παύουν να είναι οικοσυστήματα και κοινόχρηστα δημόσια αγαθά. Παύουν να υπόκεινται στους φυσικούς νόμους που αναγνωρίζει η επιστήμη και στους νομικούς περιορισμούς που επιβάλλονται από τη διεθνή νομοθεσία και δεσμεύουν τη χώρα. Εις το εξής η παράκτια ζώνη αντιμετωπίζεται ως το ελκυστικό αντάλλαγμα που προσφέρεται στους επίδοξους επενδυτές, στρατηγικούς και μη, προκειμένου να τους δελεάσει. Σύμφωνα με τα άρθρα 3, 4 και 5 του νομοσχεδίου, το κάθε επενδυτικό σχέδιο θα αντιμετωπίζεται ξεχωριστά. Ο επενδυτής θα εξασφαλίζει ειδικό κατά παρέκκλιση προνομιακό καθεστώς που θα προτείνει ο ίδιος και θα εγκρίνεται με συνοπτικές ad hoc διαδικασίες», αναφέρει. Στην ίδια φιλοσοφία είναι και οι πολεοδομικές ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου. Οπως προβλέπεται, οι στρατηγικές επενδύσεις μπορούν να λάβουν οποιαδήποτε παρέκκλιση από τη νομοθεσία ζητήσουν, χωρίς να δεσμεύονται από τον τοπικό πολεοδομικό σχεδιασμό και τους όρους δόμησης.
Το υπουργείο Ανάπτυξης από την πλευρά του υπερασπίζεται τις ρυθμίσεις. Οσον αφορά την επέκταση του δικαιώματος εκτέλεσης έργων στον αιγιαλό, «δεν πρόκειται για μια “αυτόματη” διαδικασία, καθώς προηγείται η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης», εκτιμάει ο αναπλ. υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. «Σε κάθε περίπτωση είναι μια ρύθμιση που προτείναμε για συζήτηση στην κοινωνία και δεν είναι δεδομένο ότι θα φθάσει στη Βουλή. Στόχος μας είναι να διευκολύνουμε απλά έργα, όπως τη δημιουργία μιας προβλήτας και όχι μεγάλες παρεμβάσεις που θα αλλοιώνουν τον αιγιαλό». Οσον αφορά τις παρεκκλίσεις από την πολεοδομική νομοθεσία, ο κ. Παπαθανάσης επισημαίνει ότι η συνταγματικότητά τους έχει κριθεί από το ΣτΕ. «Οι επενδύσεις, ιδιαίτερα οι στρατηγικές, είναι πολύ κρίσιμες για την πατρίδα μας γιατί δημιουργούν θέσεις εργασίας. Επιπλέον υπόκεινται σε διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και κρίνονται από το ΣτΕ. Οι πολεοδομικές ρυθμίσεις που προτείνουμε θα διευκολύνουν τη λειτουργία της αγοράς και θα ενθαρρύνουν μεγάλες επενδύσεις».
Εμείς κλείνοντας θα θέλαμε να προσθέσουμε ειδικά για την δημιουργία μαρίνας στον κόλπο του Βλυχού , ότι θα περιορίσει σε σημαντικό βαθμό το φυσικό περιβάλλον, θ΄αλλάξει δραματικά κι ανεπιστρεπτί την εικόνα της περιοχής, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον βαθμό που δεν θα συνοδευτεί με σημαντικά έργα υποστήριξης των υποδομών σε αποχέτευση, νερό, σκουπίδια, οδικό δίκτυο και εν τέλει μέσω της ηχητικής και της κυκλοφοριακής όχλησης ελλοχεύει ο κίνδυνος να υποβαθμίσει σημαντικά, αντί ν΄αναβαθμίσει τηνποιότητα ζωής των κατοίκων του παραλιακού μετώπου.