Τη στιγμή της σύλληψης εκπέμπεται μία λάμψη φωτός. Ομάδα έρευνας του πανεπιστημίου του Northwestern διαπίστωσε πως κάποια ωάρια είναι πιο φωτεινά από άλλα. Κάτι που ερμήνευσαν ως μία ένδειξη ικανότητας να εξελιχθούν σε ένα υγιές έμβρυο.
Σοβαρό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη διαδραματίζει η ηλικία της γυναίκας, καθώς όσο μεγαλώνει υπάρχει ανάλογη έκπτωση της ποιότητας των ωαρίων. Στα 40 έτη σχεδόν τα μισά ωάρια έχουν χρωμοσωματικές ανωμαλίες, ενώ στα 35 έτη μόνο το 1/3. Σύμφωνα με μελέτη του British Medical Journal στα 45 οι πιθανότητες για αποβολή είναι 75%.
Επίσης, ενώ μία γυναίκα 20 ετών έχει πιθανότητα 20% να συλλάβει στη διάρκεια ενός κύκλου, στα 40 της έχει μόνο 5%.
Όλα αυτά δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν γυναίκες που συλλαμβάνουν φυσιολογικά στα 45 τους.
Στους άνδρες η μείωση της γονιμότητας είναι πιο αργή. Η δυσκολία να καταστήσουν έγκυο τη γυναίκα τους εμφανίζεται κυρίως μετά τα 40 ή και τα 50 τους έτη.
Το πρώτο κύτταρο ενός νέου ανθρώπινου οργανισμού δημιουργείται με τη σύντηξη σπερματοζωαρίου και ωαρίου. Εκείνη τη στιγμή το γενετικό υλικό που θα χρειαστεί το γονιμοποιημένο ωάριο είναι πλήρες. Μόλις άρχισε μία νέα ανθρώπινη ζωή!
Η εξέλιξη είναι ταχύτατη. Την πέμπτη εβδομάδα έχει σχηματιστεί το κεφάλι και ο λαιμός, ενώ τα μάτια, τα αυτιά, τα πόδια και τα χέρια βρίσκονται σε διαδικασία σχηματισμού.
Η καρδιά του χτυπά για πρώτη φορά περίπου την 25η μέρα, όταν και αποκτά τα αιμοφόρα αγγεία του. Το νευρικό του σύστημα έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται. Είναι η χρονική περίοδος που οι περισσότερες γυναίκες αντιλαμβάνονται πως κάτι δεν πάει καλά με την έμμηνο ρύση τους και τρέχουν να κάνουν το γνωστό τεστ εγκυμοσύνης με τα ούρα.
Στον τρίτο μήνα όλα τα κύρια όργανα έχουν σχηματιστεί.
Στο ξεκίνημα του τέταρτου μήνα το έμβρυο ανοίγει και κλείνει τα δάκτυλα, τα χέρια και τα πόδια του. Στο τέλος του μήνα γίνεται αναγνωρίσιμο το φύλο του. Αγόρι ή κορίτσι.
Τον πέμπτο μήνα το έμβρυο αντιδράει στους οξείς και δυνατούς ήχους.
Τον έκτο μήνα ξεχωρίζει τη φωνή της μάνας του. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί και εκτιμά μια καλή μελωδία, όπως του Μότσαρτ. Αν η μάνα χτυπήσει την κοιλιά της εκείνο θα της απαντήσει. Προς το τέλος του μήνα ανοίγουν τα μάτια του. Εκείνες τις μέρες αρχίζει να αναγνωρίζει και τη φωνή του πατέρα του.
Τον όγδοο μήνα όλα τα όργανά του έχουν ωριμάσει, εκτός από τους πνεύμονες.
Τον ένατο είναι πλέον έτοιμο να δεχτεί την αγκαλιά της μάνας του.
Κάτι ακόμα.
Όλοι μας έχουμε την εντύπωση ότι ο Ιησούς Χριστός συνάντησε για πρώτη φορά τον Ιωάννη τον Πρόδρομο στον ποταμό Ιορδάνη, όπου και τον βάπτισε. Είναι όντως έτσι;
Όταν η έγκυος Παναγία συνάντησε την επίσης έγκυο Ελισάβετ, τη μητέρα του Ιωάννη, ο Ευαγγελιστής Λουκάς αναφέρει ότι, όταν ασπάστηκαν οι δύο γυναίκες, το βρέφος στην κοιλιά της Ελισάβετ, ο Ιωάννης, σκίρτησε. Ο ευαγγελιστής, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, κάνει λόγο για βρέφος κι ας είναι αγέννητο. Η Ελισάβετ νιώθει το σκίρτημα και αναφωνεί «εὐλογημένη σὺ ἐν γυναιξὶ καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας σου. Καὶ πόθεν μοι τοῦτο ἵνα ἔλθῃ ἡ μήτηρ τοῦ Κυρίου μου πρός με; ἰδοὺ γὰρ ὡς ἐγένετο ἡ φωνὴ τοῦ ἀσπασμοῦ σου εἰς τὰ ὦτά μου, ἐσκίρτησε τὸ βρέφος ἐν ἀγαλλιάσει ἐν τῇ κοιλίᾳ μου».
Ο αγέννητος Ιωάννης αντιλήφθηκε Τον «αγέννητο» Ιησού πριν από τη μάνα του!
Κωνσταντίνος Μαργέλης
Άγιος Πέτρος, Λευκάδας, 15 Ιουνίου 2021
Σημείωση:
Ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής γράφει ότι το έμβρυο εμψυχούται «άμα τη συλλήψει». Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός μας λέει «Ἅμα δὲ τὸ σῶμα καὶ ἡ ψυχὴ πέπλασται‧ οὐ τὸ μὲν πρῶτον, τὸ δὲ ὕστερον». Δηλαδή, μαζί πλάθονται ψυχή και σώμα, όχι το μεν πρώτο, το δε δεύτερο. Ο Άγιος Αναστάσιος ο Σιναΐτης εξηγεί με τη σειρά του ότι «Οὔτε γὰρ σῶμα πρὸ τῆς ψυχῆς ὑφίστατο, οὔτε ψυχὴ πρὸ τοῦ σώματος». Ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης συμπληρώνει «Λείπεται οὖν μίαν καὶ τὴν αὐτὴν ψυχῆς τε καὶ σώματος ἀρχὴν τῆς συστάσεως οἴεσθαι».
Πηγές:
https://share24.gr/episthmones-entopisan-lampseis-fwtos-ti-stigmh-ths-gonimopoihshs/
https://www.iatronet.gr/ygeia/maieftiki-egkymosyni/article/958/anaptyxi-toy-emvryoy.html
https://www.mothersblog.gr/to-embryo-ana-evdomada
https://maternacare.gr/klinikes-plhrofories/maieytikh/embryiki-anaptyksi/prwto-trimhno/
https://www.paidiatros.com/egkymosini/ygeia/syllipsi-toketos
http://agiosathan.gr/αγία-γραφή/καινή-διαθήκη/108-κατα-λουκαν-ευαγγελιον-κεφ-1-12
https://www.afistemenaziso.gr/syxnes/pote-empsyxonetai-to-emvryo
https://www.leto.gr/page.aspx?p_id=1402
https://drvasilopoulos.com/gonimotita-a
https://www.sfakianoudis.gr/υπογονιμότητα/ηλικία-της-γυναίκας-και-γονιμότητα