Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
15 Ιουνίου 2024

Το ΕΛ.ΚΕ.ΘΑ σε Λευκάδα , Μεγανήσι , Ιθάκη και Κεφαλλονιά για διετή έρευνα

Αντικείμενο της έρευνας είναι η περαιτέρω φωτοταυτοποίηση ατόμων της Μεσογειακής Φώκιας (Monachus monachus), με κάμερες σε θαλάσσια σπήλαια, τα οποία χρησιμοποιούνται για ξεκούραση και αναπαραγωγή.

Η περιοχή διεξαγωγής επιστημονική έρευνας –μελέτης βρίσκεται  στο κεντρικό Ιόνιο Πέλαγος και πιο συγκεκριμένα Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα και νησιά του εσωτερικού αρχιπελάγους Ιονίου (Άτοκος, Αρκούδι, Μεγανήσι, Φορμίουλα, Κάλαμος, και Καστός).

Απώτερος στόχος της έρευνας αποτελεί να συμπληρωθεί κατά το δυνατόν η καταγραφή του αριθμού των ζωών στην περιοχή έρευνας και η διερεύνηση της σύνθεσης του πληθυσμού. Θα συνεχιστεί η παρακολούθηση των ήδη φωτοταυτοποιημέμων ζώων, έτσι ώστε να επιβεβαιωθούν τα πλέον κρίσιμα σπήλαια ξεκούρασης και αναπαραγωγής τους και τα στοιχεία για τη χρήση τους (εποχικότητα, κλπ), να καταγραφεί η εξέλιξη των μικρών που γεννήθηκαν την περίοδο 2019-2020, καθώς μετά από τους δύο πρώτους μήνες που αλλάζουν εμφάνιση εξωτερικά και δεν μπορούν να φωτοταυτοποιηθούν πλήρως. Τέλος θα συλλεχθούν στοιχεία συμπεριφοράς των ζώων συμπεριλαμβανομένων και των μετακινήσεων εντός της περιοχής μελέτης.

Θα συνεχιστεί η παρακολούθηση του πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας στα σπήλαια που ήδη έχουν τοποθετηθεί κάμερες και θα τοποθετηθούν νέες κάμερες σε επί πλέον σπήλαια για καλύτερη γεωγραφική κάλυψη και θα γίνονται επισκέψεις για τις εργασίες φωτοταυτοποίησης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος IUCN Mediterranean θα γίνει μοντελοποίηση βασικών στοιχείων πληθυσμού και χερσαίων ενδιαιτημάτων, όπως αυτά προκύπτουν από το πρόγραμμα φωτοταυτοποίησης, αλλά και αλιείας και άλλων οικολογικών δεδομένων με στόχο τον εντοπισμό hotspots εκβρασμών ζώων.

Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2023

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων: Τη Δευτέρα ξεκινά στη Λευκάδα το Σεμινάριο για την προώθηση της επιχειρηματικότητας στα τοπικά νησιωτικά προϊόντα

Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου ξεκινά στη Λευκάδα το εξαήμερο Σεμινάριο Διά Βίου Μάθηση για την Προώθηση της Επιχειρηματικότητας και την […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights