Ζητά να υπερσκελιστεί ο δήμος Μεγανησίου και οι αποφάσεις δύο διαφορετικών και συνεχόμενων δημοτικών αρχών (συμπολίτευσης κι αντιπολίτευσης)
Η επιστολή έχει ως εξής:
“Αξιότιμη κυρία Περιφερειάρχη,
Η επίσκεψη σας στο Μεγανήσι το περασμένο καλοκαίρι και το ενδιαφέρον που δείξατε για το παρελθόν του νησιού μας, με γέμισε χαρά και ελπίδα, γι’ αυτό σας απευθύνω την παρούσα αίτηση πιστεύοντας ότι θα ανταποκριθείτε και θα συνδράμετε στην προβολή και την αποκατάσταση του ήρωα του 1821 στρατηγού Δημοτσέλιου Φερεντίνου (του οποίου τα απομνημονεύματα κατέγραψε ο επιφανής συμπατριώτης σας Γεώργιος Τερτσέτης και ο επίσης συμπατριώτης σας Ντίνος Κονόμος προσπάθησε να εκδώσει).
Από το έτος 2017 αγωνιζόμαστε μαζί με άλλους Μεγανησιώτες και την Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών να σώσουμε το σπίτι του αγωνιστή Δημοτσέλιου. Πρόκειται για κτήριο, εντός του ιστορικού κέντρου του οικισμού Σπαρτοχωρίου, που αναφέρεται στις απογραφές των Άγγλων από το έτος 1822 και το οποίο, αφού υπέστη πολλές αλλαγές, διασκευάστηκε κατά τα έτη 1958 – 1961 σε ελαιοτριβείο. Δυστυχώς το κτήριο μετά το έτος 1968 αλλοιώθηκε σε σημαντικό βαθμό.
Ο Δήμος Μεγανησίου είχε αποφασίσει την κατεδάφιση του συγκροτήματος του ελαιοτριβείου για την κατασκευή πλατείας! Το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Ιονίων Νήσων και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων αποφάνθηκαν θετικά υπέρ της διατήρησης του βορείου τμήματος το οποίο διατηρείται σε καλύτερη κατάσταση.
Θεωρούμε ότι αυτό το κτήριο, το μοναδικό στο Μεγανήσι που σχετίζεται με ένα σημαντικό ιστορικό πρόσωπο, πρέπει να χαρακτηριστεί διατηρητέο τόσο για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης όσο και για την οικονομική ανάπτυξη και προβολή του νησιού μας.
Θερμά λοιπόν παρακαλούμε και για την δική σας, κατά νόμον, βοήθεια!”
Μάλιστα σύμφωνα με το περιεχόμενο των email που μας απέστειλε η συγκεκριμένη ομάδα συμπολιτών μας , συνδέουν την οικία εκτός του οπλαρχηγού Δήμου Φερεντίνου-Τσέλιου και με τον αγωνιστή Σαμποτέρ Φάντασμα του Β Παγκοσμίου Πολέμου κατά των Γερμανών κατακτητών Θωμά Συκιώτη του Πανου.
Στο email του meganisinews έφτασε και σχέδιο ανοικοδόμησης του κτιρίου , το οποίο βέβαια και δημοσιεύουμε καθώς και ολοκληρωμένη πρόταση χρηματοδότησης από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης στα πλαίσια των έργων που γίνονται Πανελλαδικά για τον εορτασμό των 200 ετών ανεξαρτησίας( κάποια ανάλογη πρόταση χρηματοδοτείται στην Λευκάδα στο χωριό Μαραντοχώρι.
Τώρα αφορμής δοθείσης ν΄αναφέρω ότι έχει γίνει προ μηνός περίπου μια νέα αυτοψία, η οποία δεν αναμένεται να αλλάξει ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, θα παραμείνει το κομμάτι που φαίνεται στην φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο. Τώρα για το Αρχιτεκτονικό Σχέδιο που βλέπω στην επισυναπτόμενη φωτογραφία των ενισταμένων στις αποφάσεις του δήμου Μεγανησίου, δεν έχω σχόλιο.

Εγώ βέβαια δεν μπορώ παρά να τους ευχαριστήσω γιατί μοιράστηκαν την άποψή τους και τις ιδέες τους με εμένα και τους αναγνώστες μου.
Καλό σχέδιο για οικία ομολογουμένως κάποιου φιλόδοξου καλλιτέχνη στο Μεγανήσι που θα το εγκρίνει άνετα η Πολεοδομία σήμερα, η Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων, ακόμα κι αν καταφέρναμε να διαγράψουμε δύο ομόφωνες αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, για το εν λόγω κτίριο με τίποτα!
Απαγορεύεται αυστηρώς και δια ροπάλου τέτοια εκδοχή!
Πολύ φοβάμαι ότι χαμηλό θα μείνει, με τίποτα τσίνκια από πάνω, περιμένοντας κάνα παιδάκι να του σπάσει κάνα κεφάλι, δεν είναι δικό μου το συμπέρασμα , ούτε δικά μου λόγια, είναι από τα καθύλην αρμόδια of the record!
Σημείωση σύνταξης: Στοιχεία που υπόκεινται στον νόμο περί προσωπικών δεδομένων παραλείφθηκαν από την ανάρτηση αυτού του άρθρου.