Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
15 Ιουνίου 2024

Κώστας Γληγόρης: “Επιχειρείται η εκ νέου κομματικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών”

Δύο λίστες . μία να επιλέγει κανείς δήμαρχο και μία για να επιλέγει συμβούλους , το καλύτερο εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοικησης

Στην τοποθέτησή του ο Κωνσταντίνος Γληγόρης για το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου και  μετά την τοποθέτηση του κυρίου Δρακονταειδή είπε ότι θέλει να του θυμίσει πως μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής η παράταξη του πρότεινε να στηρίξουν ψηφοδέλτια σε Προοδευτική κατεύθυνση, έχοντας προγραμματικές συγκλίσεις.

“Τελικά από ότι φαίνεται η στήριξη έγινε,  όμως τα πράγματα κινήθηκαν αλλού και το λέω αυτό για να ξεκαθαρίσω τη θέση του συνδυασμού μας μετά την πρώτη Κυριακή που είναι  καθαρή όπως και στις προηγούμενες εκλογές, με ένα απλό κάλεσμα στον κόσμο να ψηφίσει κατά συνείδηση.

“Αυτό το υπενθυμίζω γιατί μου έκανε εντύπωση ο κύριος δήμαρχος γύρισε το χρόνο πίσω ενάμιση χρόνο πίσω, όμως πρέπει να πω πως μετά τις εκλογές είχαμε 15 Αυγούστου, 15 ημέρες πριν αναλάβετε δήμαρχος με τις εκλογές να έχουν ολοκληρωθεί 31 Μαΐου.

Η θέση μας ήταν ξεκάθαρη, θα συνεργαζόμασταν μόνο με προγραμματική συμφωνία σε πέντε βασικά ζητήματα, όπως τα απορρίμματα, ύδρευση, βασικοί αναπτυξιακοί στόχοι, κοινόχρηστοι χώροι, ορεινή Λευκάδα.

Τώρα το τι ακούστηκαν από κάποιους για έναν ή δύο και μισό αυτά είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, αυτά προήλθαν μετά από κουβέντες που έγιναν Και που ο κύριος δήμαρχος είχε απορρίψει την παράταξη του κυρίου Σολδάτου και του κυρίου Δρακονταειδή.

Δεν γνωρίζω αν ήταν κομματικοί οι λόγοι.”

Το πρόβλημα της αυτοδιοίκησης δεν είναι το εκλογικό σύστημα, αλλά η μεταρρύθμιση που απαιτείται και δεν κατάφερε να φέρει ο Κλεισθένης και ουσιαστικά μείναμε πάλι στο κομμάτι του εκλογικού συστήματος και της απλής αναλογικής.

Η απλή αναλογική για να εφαρμοστεί χρειάζεται ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν πραγματικά καμία κομματική εξάρτηση, αλλά και ανθρώπους γνωστές της αυτοδιοίκησης.

Εάν με ρωτούσατε ποιο θα ήταν το καλύτερο σύστημα για να εκλεγεί ένας δήμαρχος και ένα δημοτικό συμβούλιο, θα σας απαντούσα, ότι θα έπρεπε να υπάρχουν δύο ψηφοδέλτια, το ένα ψηφοδέλτιο αυτοί οι οποίοι επιθυμούν να γίνουν δήμαρχοι και το δεύτερο αυτοί που επιθυμούν να γίνουν δημοτικοί σύμβουλοι, η κοινοτική και τα λοιπά.

Δυστυχώς όμως επικρατεί το παραταξιακό κομμάτι πούμε το νέο σχέδιο νόμου ουσιαστικά πάλι πάει να το μετατρέψει σε κομματικό, γιατί κύριε δήμαρχε δεν θα ήσασταν υποψήφιος, ή δεν θα μπορούσατε αν αυτά που προτείνετε σήμερα ήταν στον προηγούμενο εκλογικό νόμο, γιατί δεν θα μπορούσατε να βρείτε διακόσιους υποψηφίους και έναν σε κάθε χωριό.

Εμείς εδώ πλέον πάμε να έχουν το 100% τρεις δημοτικές και τρεις τοπικές κοινότητες, ουσιαστικά να καταργήσουμε τον Δίαυλο, την Κοινωνία Πολιτών, την σύγχρονη Λευκάδα και πιθανόν σε κάποιες περιοχές και τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Όταν το 2014 κατεβήκαμε ο συνδυασμός ήμασταν 67 άτομα με τους υπόλοιπους συνδυασμούς να έχουν 200, ο νόμος όμως μας έδινε τη δυνατότητα να κατέβουμε με 67 άτομα.

Προφανώς όμως ούτε ο Δίαυλος κάνει καλό στη Λευκάδα, ούτε ο κύριος Ζαβιτσάνος από το αγωνιστικό μέτωπο, ούτε η Λαϊκή Συσπείρωση, πιθανόν και αυτό που θέλουμε είναι, να κατέβουν συνδυασμοί αποκλειστικά κομματικοί, έτσι ώστε κάθε κομματάρχης σε κάθε χωριό να κανονίζει τα πενταμελή και τα τριμελή ή οποιαδήποτε άλλα συμβούλια και εκπροσώπους.

Πρέπει να πω στον κύριο δήμαρχο ότι μας χωρίζουν οι πολιτικές και όχι τα προβλήματα και όχι οι λύσεις που είπε ο κύριος Δρακονταειδής. Άλλη πολιτική έχει ο δικός μας συνδυασμός και άλλοι οι υπόλοιποι και όλα αυτά φαίνονται μέσα από τις τοποθετήσεις μας, τα προβλήματα είναι κοινά αλλά η επίλυσή τους γίνονται με διαφορετικούς τρόπους.

Σχετικά με την μείωση των μελών του δημοτικού συμβουλίου, πρέπει να πω ότι ένα συμβούλιο με 21 συμβούλους δεν θα μπορεί να έχει ούτε αντιδημάρχους.

Από την άλλη όμως, μία μεταρρύθμιση για τη Λευκάδα θα ήταν ο Κάλαμος και ο Καστός και εφόσον και ιδίως κοινότητες το επιθυμούν να αποκοπούν από το δήμο Λευκάδας, εφόσον επαναλαμβάνω οι δύο κοινότητες και οι τοπικές κοινωνίες επιθυμούν.

Θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα για τα δύο νησιά και φυσικά εμείς να μπορούμε να τα υποστηρίξουμε σε οποιαδήποτε τεχνική υποστήριξη οι εντάξεις έργων και τα λοιπά.

Σχετικά με την ποσόστωση των γυναικών ανέφερε ότι κλείνουν υποτιμητικό να υπάρχει ποσόστωση στους συνδυασμούς.

Το πρόβλημα δεν είναι αν θα μπει η θεία η κουνιάδα του υποψήφιου σε ψηφοδέλτιο, το πρόβλημα είναι και τις ίδιες γυναίκες που είναι στα δημοτικά συμβούλια πώς αντιμετωπίζουμε και συγκεκριμένα οι δημοτικές αρχές.

Οι εκλογές πρέπει να γίνονται την δεύτερη Κυριακή του Δεκεμβρίου και 1η Γενάρη η δημοτική αρχή να αναλαμβάνει μετά από δύο ή τρεις εβδομάδες το περισσότερο και δεν πρέπει να περιμένει δύο με τρεις μήνες.

Οι δήμαρχοι θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι, να ξέρουν τι γίνεται στα δημοτικά συμβούλια και δεν πρέπει να ακούμε πάλι Τι βρήκα και τι δεν βρήκα, αυτός που κατεβαίνει υποψήφιος πρέπει να γνωρίζει τι θα βρει τόσο και δημοτικοί σύμβουλοι.

Στο κομμάτι το πληθυσμιακό των 300 και 500 κατοίκων αν είναι να προχωρήσει η διαδικασία για τις δημοτικές κοινότητες ας μην τους πεντακόσιους.

“Ουσιαστικά αυτό που θέλετε να κάνετε είναι να κομματικοποιήσετε των δημοτικών εκλογών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, να μην μπορεί να κατεβάσει συνδυασμό ο Πέτρος Ζαβιτσάνος, ο Γιάννης Λιβιτσάνος και φυσικά αυτή είναι η λογική, καθόλου σε συγκεκριμένες εκλογές πήραν 26%, το 33 γίνεται εύκολα 42% γιατί θέλετε να εξαφανίσετε τις φωνές που είναι ουσιαστικά αυτές που μιλάνε στο δημοτικό συμβούλιο για να μην υπάρχουν.”

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights