Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
8 Δεκεμβρίου 2022

Κι όμως υπάρχει φάρμακο για τον Κορωνοϊό. Στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε για επώνυμους…

Αρνηθήκαμε τρεις χιλιάδες σωτήριες δόσεις που μας προσέφερε η κατασκευάστρια φαρμακευτική εταιρεία!

Ο καθηγητής-διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Δ. Κούβελας μιλώντας στον Νίκο Μπογιόπουλο δήλωσε πως δεν υπάρχει καμιά επιστημονική διχογνωμία για την θεραπευτική ικανότητα του φαρμάκου που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ και εισηγείται την άμεση προμήθειά του, τονίζοντας πως σε αυτή τη φάση της πανδημίας πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη θεραπεία και όχι στο εμβόλιο, που αν και είναι αναγκαίο μέσο πρόληψης, δεν θα δώσει λύση στην άμεση αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Ήδη από τις 9 Νοέμβρη έχουν αδειοδοτηθεί στις ΗΠΑ δύο φάρμακα που αντιμετωπίζουν την νόσο και θεραπεύουν τους ασθενείς Covid που εμφανίζουν ήπια ή μέτρια συμπτώματα!

Υπάρχει φάρμακο κατά του Covid βεβαιώνουν οι καθηγητές Κούβελας και Φαρσαλινός

Τα παραπάνω υπογράμμισε σε συνέντευξή του ο Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής – διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, μιλώντας στον Real fm και στον δημοσιογράφο Νίκο Μπογιόπουλο.

Για το ένα από τα δυο φάρμακα, ανέφερε ο καθηγητής, υπάρχει αυτή τη στιγμή διαθέσιμη ποσότητα 1 εκατομμυρίου σκευασμάτων και η Ελλάδα, όπως τόνισε, θα μπορούσε άμεσα να προμηθευτεί 3.000 σκευάσματα, ποσότητα επαρκής για την θεραπεία των ανθρώπων που αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας, γεγονός που εκτός των άλλων θα μείωνε την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, αφού η θεραπεία των ασθενών με ήπια-μέτρια συμπτώματα δεν θα μεγάλωνε τις ανάγκες σε μονάδες εντατικής, οι οποίες έχουν καταληφθεί.

Σε επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου αν υπάρχει διχογνωμία στην επιστημονική κοινότητα για την θεραπευτική ικανότητα του φαρμάκου, η απάντηση ήταν κατηγορηματικά «όχι» ενώ στο ερώτημα αν ο ίδιος εισηγείται την προμήθεια από την χώρα μας του φαρμάκου, η απάντηση ήταν επίσης κατηγορηματικά «ναι», δηλώνοντας ταυτόχρονα όσον αφορά τα εύλογα ερωτήματα που τίθενται ότι αγνοεί και ο ίδιος απορεί γιατί οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν επιλέξει την προώθηση του εμβολίου αντί της αξιοποίησης του φαρμάκου.

Επαναλαμβάνουμε ότι ο Δ. Κούβελας διευκρίνισε ότι το φάρμακο συνιστά θεραπευτική αγωγή η οποία αφορά νοσούντες με ήπια και μέτρια συμπτώματα και τόνισε ότι δεν ενδείκνυται για τις περιπτώσεις διασωληνωμένων ασθενών.

Ακούστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη όπου ο Δ. Κούβελας παρουσιάζει τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί στην επιστημονική κοινότητα και τον διεθνή Τύπο:

πηγή

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Βαρουφάκης: “Η Ευρώπη δεν έχει καταλάβει τι γίνεται στην Ελλάδα”, “Όποιος έχει οικονομική κατάρτιση συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ”

Την πεποίθησή του ότι το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος λιτότητας το συμμερτίζεται κάθε οικονομικά καταρτισμένος άνθρωπος και […]

9 Σχόλια

 1. Δεν είναι έτσι τα πράγματα, λυπάμαι. Ο κος Κούβελας εδώ και πολύν καιρό πασχίζει να δικαιολογήσει το αρχικό του αφήγημα και να γίνεται αρεστός σε ώτα συγκεκριμένων ομάδων. Και λέω “λυπάμαι”, γιατί κατά τα άλλα είναι ένας έξυπνος άνθρωπος, απλά βάζει την πολιτική του τοποθέτηση πάνω από την επιστήμη του. Σε όλο αυτό το διάστημα άλλοι συνάδελφοί του (πρόσφατα και η δική μας λοιμωξιολόγος, η Ρ.Σακκά, επίσης με διδακτορικά στον φάκελό της) έχουν ανασκευάσει, έως και συντρίψει τα όσα λέει, κι αυτός επιμένει. Να εξηγήσω λοιπόν μερικά πράγματα για τα μονοκλωνικά αντισώματα, το “θαυματουργό” φάρμακο στο οποίο αναφέρεται, καθώς και για άλλους αβάσιμους ισχυρισμούς για τους οποίους έχει γίνει αρεστός και σε πολλούς “αρνητές” κ.ά..
  α) Το φάρμακο έχει πάρει έγκριση για πειραματική χρήση, κι όχι για εμπορική χρήση. Αυτό σημαίνει ότι δίνονται λίγες δόσεις σε έρευνες στα νοσοκομεία, δεν το αγοράζεις στο περίπτερο.
  β) Η δράση του έχει να κάνει με ελαφρά νοσούντες ή υποψήφιους να νοσήσουν σοβαρότερα, κι όχι με βαριά νοσούντες ή διασωληνομένους. Δηλαδή απευθύνεται σε μια ομάδα ασθενών που θα περάσει τον κορονοϊό κατά 95% στο σπίτι της, χωρίς να χρειαστεί καν νοσηλεία!
  γ) Η χορήγησή του είναι ενδοφλέβια, άρα πρέπει να γίνει σε νοσοκομείο και μόνο, από εξειδικευμένο προσωπικό.
  δ) Οι δόσεις του φαρμάκου που θα έχουν παραχθεί μέχρι το τέος του 2021 δεν είναι παραπάνω από 2 εκατομμύρια ΓΙΑ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. Πόσες από αυτές εικάζει ο κύριος Κούβελας ότι αντιστοιχούν στην Ελλάδα, όταν προτείνει, λες και είναι κάτι που μπορεί να γίνει αύριο πρωί με την αυγούλα, να αγοράσουμε 500.000 δόσεις; Μας δουλεύει;
  ε) Ακόμα και αν είχαμε όλες αυτές τις δόσεις, δεν θα είχαμε τα κρεβάτια να βάλουμε όλους αυτούς που θα ήθελαν ενδοφλέβια χορήγηση, “για να μην νοσήσουν σοβαρότερα”.
  στ) Το φάρμακο είναι σχετικά ακριβό, πάνω από 1000 ευρώ, όταν τα εμβόλια δεν ξεπερνούν τα 5-10 δολάρια. Δεν είναι πιο λογικό να εστιαστούμε στον μαζικό εμβολιασμό;
  ζ) Ο κος καθηγητής μιλάει για απομόνωση του ευπαθούς πληθυσμού, εικάζοντας ότι αυτός είναι κάπου 500.000 άτομα, για να κυκλοφορούν ελεύθερα οι υπόλοιποι. Λάθος κι εδώ, μιας και οι ευπαθείς στην Ελλάδα είναι: 1,8 εκατομμύρια ηλικιωμένοι, 200 χιλιάδες καρδιοπαθείς, 100 χιλιάδες καρκινοπαθείς, 300.χιλιάδες διαβητικοί και πολλές χιλιάδες ανοσοκατασταλμένοι, ΧΑΠίτες, με αυτοάνοσα, υπέρβαροι, χώρια τα εκετεθειμένα επαγγέλματα όπως οι υγειονομικοί. Γύρω στα 3-4 εκατομμυριάκια πάει να πει. Για άλλη χώρα μιλάει ο κύριος καθηγητής;
  η) Μιλάει επίσης για IFR (ποσοστό θνησιμότητας ως ο λόγος θανάτων/αριθμός όσων έχουν νοσήσει ΣΥΝΟΛΙΚΑ) στο 0,15%. Εντελώς άτοπο, μιας και ακόμα και στην πιο αισιόδοξη πρόβλεψη, αυτή του Ιωαννίδη (που επίσης είναι μακριά από την πραγματικότητα) στην Ελλάδα δίνεται 0,27%, δηλαδή 5 φορές πάνω από την γρίπη, ενώ άλλοι επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι κοντά στο 0,60-0,70%! Αυτή την στιγμή το CFR (ποσοστό θνησιμότητας ω ο λόγος θανάτων/αριθμού καταγεγραμμένων κρουσμάτων) στην Ελλάδα έχει σκαρφαλώσει στο 3,5%! Ακόμα δηλαδή κι αν τα κρούσματα είναι 5 φορές παραπάνω από ότι μετράμε, τότε το IFR είναι 3,5/5=0,7%! Ακόμα κι αν είναι δεκαπλάσια (που δεν είναι σε καμία περίπτωση…) τότε το IFR θα ήταν 0,35%, υπερδιπλάσιο από όσο ισχυρίζεται ο κύριος Κούβελας, αχρηστεύοντας τους ισχυρισμούς του. Με το IFR που μας δίνει και 5000 νεκρούς και παραπάνω, θα σήμαινε ότι έχουν νοσήσει 3,5 εκατομμύρια Έλληνες! Κατανοητό νομίζω το σφάλμα στον συλλογισμό, του το έχουν επισημάνει πολλοί, αλλά δεν χαμπαριάζει.
  η) Έχει δίκιο ως προς την ΠΦΥ που πρέπει να οργανωθεί (μολονότι αυτό δεν γίνεται σε μια νύχτα, θέλει χρόνια) και το ότι πρέπει να στελεχωθούν τα νοσοκομεία κτλ, αλλά άλλο αυτό και το να κάνεις αντιπολίτευση, κι άλλο η επιστημονική αλήθεια.
  θ) Τουλάχιστον συμφωνεί ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, οπότε πάλι καλά.
  Σε κάθε περίπτωση προσπαθεί να είναι αιρετικός, κόντρα στο διεθνές επιστημονικό consesus, για δικούς του προσωπικούς και πολιτικούς λόγους, κι αυτό δυστυχώς βλάπτει επικοινωνιακά την επιστημονική αλήθεια. Κι αυτή δεν είναι άλλη από το ότι τα μόνα όπλα που έχει διαθέσιμα αυτή την στιγμή ο πλανήτης είναι το εμβόλιο (και όσες δόσεις του προλάβουν να χορηγηθούν πριν πεθάνει πολύς κόσμος) και τα λοκντάουν. Τίποτε άλλο. Μα τίποτε άλλο.

  1. Καλησπέρα και καλή χρονιά!

   Το πρόβλημα και η σύγχυση δυστυχώς δεν εδράζεται στους συνομωσιολογους, περισσότερο από γιατρούς και νοσοκόμους ξεκινά που αρνούνται να εμβολιαστούν!

   Εάν θέλεις την γνώμη μου , εγώ θα περιμένω την σειρά μου και μάλλον της Οξφόρδης θα προτιμήσω. Απο.τα λίγα που γνωρίζω είναι ότι η mRNA τεχνολογία χρησιμοποιείται ευρέως στα ζώα, όχι όμως μέχρι σήμερα στους ανθρώπους!

   Εάν κοιτάξει κανείς στο παρελθόν πόσος κόσμος έχει σωθεί από τα εμβόλια, δεν επιδέχεται καμμίας αμφιβολίας η αναγκαιότητα και η χρησιμότητα των εμβολίων!

   Όσο για τα φάρμακα , ναι υπάρχουν είναι τουλάχιστον τρία και έχουν χορηγηθεί κατά ομολογία σε κάποιους επώνυμους, στον Τραμπ, σε κληρικούς εδώ στην Ελλάδα κτλ, αυτά όμως όπως τονίζεις είναι σε αρχικό στάδιο και το εμβόλιο εννοείται ότι υπερτερεί , εφόσον φυσικά γίνει σύντομα με επαρκείς ρυθμούς . Σε δέκα ημέρες έχουμε πραγματοποιήσει περίπου 3500 εμβολιασμούς η 350 ημερησίως, άρα σε ένα χρόνο 120.000, άρα μετά τα πέντε χρόνια θα επιτύχουμε ανοσία!

   Αστεία πράγματα!!!

   1. Οι εμβολιασμοί θα επιταχυνθούν εφόσον εξασφαλιστούν τα εμβόλια από την ΕΕ, άρα και από την Ελλάδα. Κάποια στιγμή θα πιάσουμε 50-80.000 εμβολιασμούς την ημέρα, πράγμα εφικτό με 1000+εμβολιαστικά κέντρα που έχουν εξαγγελθεί (αν όλα πάνε καλά). Αρκεί να έρθουν οι ποσότητες, πράγμα όχι απλό, δεν είναι ντεπόν το εμβόλιο (ή τα εμβόλια). Όλα τα m-RNA εμβόλια μέχρι στιγμής είναι εντελώς ασφαλή και πολύ αποτελεσματικά, πολύ περισσότερο από τα συμβατικά εμβόλια. Γι’ αυτό δοκιμάζονται εδώ και έναν χρόνο εξαντλητικά και γι’ αυτό έγιναν δοκιμές σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους πριν πάρουν έγκριση. Αυτή είναι επίσης η δουλειά των ελεγκτικών μηχανισμών όπως του ΕΜΑ που δίνει τις εγκρίσεις στην Ευρώπη. Επίσης δεν είναι αλήθεια ότι έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο σε ζώα. Η τεχνολογία είναι γνωστή εδώ και 20 χρόνια και έχουν δοκιμαστεί σε ανθρώπους και σε άλλους κορονοϊούς ή τον Έμπολα. Τα εμβόλια με vector αδενοϊό (όπως αυτό που αναφέρεις) δεν έχουν πολύ διαφορετική ανοσοποιητική προσέγγιση, άδικα λοιπόν ανησυχείς. Επαναλαμβάνω για τα μονοκλωνικά (ή για την ιβερμεκτίνη που λένε άλλοι): δεν είναι θαυματουργά, απλά βελτιώνουν την εικόνα ή προλαμβάνουν βαρύτερη νόσηση, είναι δύσχρηστα και κυρίως σε εξαιρετικά περιορισμένες ποσότητες παγκοσμίως- δεν φτάνουν ούτε για μια μεγάλη χώρα (δεν προλαβαίνουν να παραχθούν- είναι τεχνολογικά αδύνατον με τα τωρινά δεδομένα). Ας τα ξεχάσουμε λοιπόν για την ώρα, παραπλανεί όποιος τα επικαλείται, πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Υπομονή, ΜΑΠ, μαζικός εμβολιασμός, δεν θα κουραστώ να το λέω.

  2. https://youtu.be/zdni0y-lgWk
   https://youtu.be/ByFoPJlRQ30

   Ο Κλεάνθης Γρίβας είναι ψυχίατρος, νευρολόγος, διδάκτωρ ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει σπουδάσει ιατρική και κοινωνιολογία, ενώ είναι τακτικός συνεργάτης πολλών περιοδικών και εφημερίδων· ανάμεσα τους της “Θεσσαλονίκης” και της Ελευθεροτυπίας

   1. Ο Κλεάνθης Γρίβας και η γυναίκα του είναι γνωστοί οπαδοί του αντιεμβολιαστικού κινήματος, γνωστοί υποστηρικτές της ελέυθερης μαριχουάνας και άλλων ψυχοδιεγερτικών ναρκωτικών και γνωστοί οπαδοί θεωριών συνωμοσίας. Πες μου για κανέναν άλλο ψέκα ρε συ Γιώργο! Η “επίκληση στην αυθεντία”, να σου θυμίσω, δεν είναι τρόπος που προάγει την επιστήμη. Η επιστήμη -και ειδικά η ιατρική και φαρμακευτική- επικαλείται δημοσιευμένες μελέτες, τις κρίνει, τις συγκρίνει, τις αποδέχεται ή τις απορρίπτει η επιστημονική κοινότητα. Δηλαδή ακολουθείται η σειρά: παρατήρηση-γνώση-υπόθεση/θεωρία-πείραμα- απόδειξη- νέα γνώση- πρακτική εφαρμογή, κι αυτή η σειρά ελέγχεται αυστηρά από άλλους επιστήμονες, χιλιάδες και εκατοντάδες χιλιάδες επιστήμονες σε όλον τον κόσμο. Δεν είναι “το είπε ο τάδε γιατρός, άρα ισχύει”, είναι πολύ πιο πολύπλοκο. Και ο συγκεκριμένος έχει κόψει αλυσίδες εδώ και πολύν καιρό, νομίζω έχει διαγραφεί και από τον ιατρικό του σύλλογο και άλλα πολλά…”εναλλακτικά”, μιας και ουδόλως ακολουθεί αυτήν την πρακτική, αλλά λέει τα δικά του. Αν βρω χρόνο θα σου πω περισσότερα για τον κύριο αυτό.

    1. Σύμφωνοι, όμως μιλάει στο ραδιόφωνο κρατικού καναλιού! Το πρόβλημα επαναλαμβάνω ξεκινά από επιστήμονες γιατρούς, τι να πιστέψει κι ο κοσμακης που δεν έχει γνώση;
     Στην Ελλάδα βλέπεις υπάρχει χώρος ν αναπτυχθούν όλα τα “φρούτα” , ο άλλος ήταν κομπογιαννίτης κι έμπαινε κι έβγαινε στα νοσοκομεία λες κι ήταν σπίτι του, με την άδεια κι αυτός επιστημόνων γιατρών, μεταξύ αυτών κι ενός υπουργού.
     Τι να πει κανείς, ωστόσο δεν πρέπει επ ουδενί τουλάχιστον κάποιος με υποκείμενο νόσημα η υπερήλικας να σκεφτεί να μην εμβολιαστεί, αυτό θα ήταν σαν να αυτοκτονεί , βάσει των σημερινών δεδομένων.

     Εδώ ένας νομπελίστας ιατρός μιλά για το φάρμακο και το εμβόλιο:
     https://youtu.be/afi3LQ1e6Hw

     1. Καλά, θα μου βάλεις άλλον ψεκασμένο, πού πας και τους ξεθάβεις; Αυτό είναι γνωστό βιντεάκι και απορώ γιατί δεν το έχει μπλοκάρει το youytube ακόμα με όσα ανιεπιστημονικά υποστηρίζει. Ο Μοντανιέ έχει κόψει αλυσίδα εδώ και χρόνια, τουλάχιστον 15, από την εποχή που υποστήριζε ότι το έιτζ οφείλεται σε ηθικούς λόγους ή ότι κάποιες ανίατες ασθένειες θα γιατρευτούν με γιατροσόφια και φυσική διατροφή. Οι μαθητές του ακόμα τον έχουν αποκηρύξει εδώ και μιλένια, οι ιατρικοί σύλλογοι τον έχουν κράξει και αποτελεί σημαία των απανταχού ψεκασμένων. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί πρέπει στην ζυγαριά να μετράει η ΓΝΩΜΗ ενός γιατρού νομπελίστα και όχι οι ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ του 99% των γιατρων του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και καμιά κατοστή νομπελίστες στην Ιατρική και την Βιολογία που υποστηρίζουν τα αντίθετα και χλευάζουν τον Μοντανιέ. Και για να μην μπερδεύεται ο κόσμος υπάρχει η πλέον απλή μέθοδος: ΑΠΟΔΕΙΞΗ! Αυτό που λες κύριε τάδε μου (Μοντανιέ συμπεριλαμβανομένου), σε ποιες μελέτες ιατρικές στηρίζεται, πότε και πού έγιναν αυτές, είναι αξιόπιστες, ελέγχθηκαν από την υπόλοιπη ιατρική κοινότητα και έγιναν αποδεκτές; Αυτά πρέπει να τον ρωτήσει κάποιος- και σε αυτά ένας ψέκας δεν έχει απαντήσεις, αρχίζει τις μπούρδες και τις θεωρίες συνωμοσίας ή πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Αντίθετα ένας σοβαρός επιστήμονας αρχίζει να σου αραδιάζει μελέτες και ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ κλινικές από όλον τον κόσμο για την πχ αποτελεσματικότητα του εμβολίου Χ ή για το ότι το έιτζ οφείλεται σε ιό και γιατρεύεται με το τάδε ή το δείνα μονοκλωνικό φάρμακο. Αυτή είναι η διαφορά. Η ΑΠΟΨΗ και η επίκληση στην ΑΥΘΕΝΤΙΑ για το κοινό φάινεται να έχουν βαρύτητα (το είπε ο τάδε…) και να καταπίνονται αμάσητες , αλλά για την επιστήμη είναι χαρτοπόλεμος, τίποτα, χωρίς καμία ισχύ, αν δεν έχουν ακολουθήσει την πεπατημένη οδό της απόδειξης. Να ακούμε λοιπόν το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας για ειδικά θέματα, κι όχι τον κάθε εκκεντρικό που συνήθως έχει πολιτική ατζέντα από πίσω (πχ ο Μοντανιέ είναι γνωστός ακροδεξιός, ρατσιστής, νομίζω οπαδός της Λεπέν κτλ).

     2. Αυτή είναι η άποψη που εκφράζει προσωπικά εμένα και κατά την γνώμη μου η πιο ορθή επιστημονικά

      https://youtu.be/R1DAzlvaeVU

      Από εκεί ξεκινάνε όλα και βρίσκουν χώρο κι απήχηση οι κάθε είδους “ψεκασμενοι” δεξιοί κι αριστεροί, επιστήμονες και μη.

 2. Τον Βόβολη!? Αυτόν που λέει ότι δεν χρειάζονται μάσκες και ένα σωρό άλλες ανοησίες διαστρέβλωσης της αλήθειας; Μα ειλικρινά, από τέτοιους ενημερώνεστε για την πανδημία; Ο Βόβολης παρεμπιπτόντως έχει γίνει ρόμπα από τα Ελληνικά hoaxes και άλλους πολλούς δείχνοντας άγνοια ιατρικών μεθόδων και πρακτικών ( https://www.ellinikahoaxes.gr/2020/09/17/vovolis-covid19/) ενώ τον κάλεσε σε πειθαρχικό και ο ΙΣΑ το καλοκαίρι για όσα διαδίδει κατά καιρούς. Αν δεν μπορεί κάποιος να παρακολουθεί ειδικά περιοδικά (κάτι που κατανοώ) ας ενημερώνεται τουλάχιστον από πιο ψύχραιμα ιατρικά σάιτ πχ την iatronet ή την iatropedia ή αντίστοιχα φαρμακευτικά. Εναλλακτικά υπάρχει η πλέον αναγνωρισμένη, καταρτισμένη, ψύχραιμη φωνή επιστημόνων στο φ/β και όχι μόνο, όπως του δρ. Γ.Παππά από τα Γιάννενα του οποίου το “Ημερολόγιο κορονοϊού” ανά εβδομάδα γίνεται μονίμως viral- και δικαίως! Επίσης υπάρχει εξαιρετική καθημερινή ενημέρωση από άλλους όπως τον MSc βιολόγο Γ.Καργιολάκη, τον καθηγητή κο Παυλάκη την δρ Έλενα Μηλιώτη κ.ά. Διαβάστε αυτούς που πρέπει, ανθρώπους που έχουν φάει την ζωή τους στα βιβλία, διαβάζουν πολλές ώρες καθημερινά νέες μελέτες και εξηγούν στο κοινό, εκλαϊκεύουν την συσσωρευμένη γνώση χιλιάδων επιστημόνων. Γιατί το ξαναλέω: επιστήμη δεν είναι το “πιστεύω” ή “κατά την γνώμη μου”, όχι. Αυτά είναι άλλο πράγμα, θρησκεία ή δεν ξέρω τι, άποψη, πολιτική, όχι επιστήμη. Επιστήμη είναι το “ισχύει αυτό λόγω αυτής και αυτής και αυτής της επιστημονικής απόδειξης που θα την βρείτε εδώ κι εδώ”. Ψάξε αυτούς που σου λέω και θα καταλάβεις αμέσως την διαφορά επιπέδου και πληροφόρησης.
  Α, ξέχασα. Για την υποχρεωτικότητα που αναφέρει να πω δύο πράγματα: α) δεν έχει γίνει υποχρεωτικό σε καμία χώρα που να γνωρίζω μέχρι στιγμής, β) υπάρχουν και έμμεσοι τρόποι να γίνει υποχρεωτικό, μιας και το κράτος μπορεί να επιβάλλει (και πρέπει κατά την γνώμη μου) πολλών ειδών περιορισμούς στους ανεμβολίαστους κατ’ επιλογήν. γ) ανοίγει το γνωστό θέμα βιοηθικής που συζητιέται εδώ και χρόνια και τείνει να καταλήξει στο ότι το συλλογικό αγαθό της δημόσιας υγείας είναι πάνω από αυτό της ατομικής επιλογής. Για να το πω απλά, δεν μπορεί κάποιος να μολύνει ατιμώρητα ένα ποτάμι στο όνομα της ατομικής του ελευθερίας, μιας και πίνουν νερό πολλοί από αυτό, οπότε θέτει σε κίνδυνο την υγεία του συνόλου. Δεν μπορεί εν γνώσει του ένας φορέας του έιτζ να γυρίζει και να κάνει σεξ με όλον τον κόσμο χωρίς προφύλαξη και να τους κολλάει λόγω προσωπικής ελευθερίας! Θα πάει φυλακή, πώς να το κάνουμε; Ο ασθενής με κόβιντ θα μου πει κάποιος, μπορεί και να μην το ξέρει. Ε, με το εμβόλιο δεν είναι ανάγκη να ξέρει τίποτα, θα έχει συμβάλλει έτσι κι αλλιώς στην ανοσία της αγέλης, αυτό είναι το θέμα. Πάλι καλά που ο Βόβολης στο βιντεάκι δεν είναι κατά των εμβολιασμών γενικά, έχουμε δει και τέτοια οικτρά φαινόμενα κατά καιρούς από ψέκες, και αναγκάζομαι και γράφω σεντόνια…Πάντως για τα εμβόλια και την πιο ακριβή και εμπεριστατωμένη γνώση σχετικά με αυτά, δεν υπάρχει πιο έγκυρο μέσο από το πασίγνωστο «Η αλήθεια για τα εμβόλια» (https://www.facebook.com/groups/420476148337422) , όπου γράφουν οι πιο αναγνωρισμένοι επιστήμονες του είδους στην Ελλάδα, οι πιο ειδικοί, πλήθος γιατρών, φαρμακοποιών, βιολόγων κτλ, και απαντούν και σε ερωτήσεις όπου χρειάζεται, με στοιχεία πάντα φυσικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *