Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
1 Φεβρουαρίου 2023

Παύλος Δάγλας στο prisma radio: “δεν υπήρχαν χρήματα , γι αυτό έπεσε η άφαλτος τμηματικά”

Εφ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6  ο δήμαρχος Μεγανησίου  Παύλος Δάγλας.

Κάνοντας εκτίμηση της φετινής τουριστικής περιόδου για το Μεγανήσι,  έκανε λόγο για μία δύσκολη χρονιά για όλους,  “πριν μία εβδομάδα υπήρχε ένα άσχημο κλίμα καθώς το νησί εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους  Άγγλους τουρίστες,  ωστόσο σιγά-σιγά ο τουρισμός αρχίζει να ανεβαίνει,  υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στο  ακτοπλοϊκό τουρισμό,  για το Μεγανήσι οι δυνατοί μήνες είναι ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβρης  με τον Οκτώβρη.  Ομολογουμένως έχει γίνει ζημιά στα καταστήματα και στις βίλες,  πιστεύω όμως ότι υπάρχει μία δυνατότητα ανάκαμψης  το επόμενο τρίμηνο που ακολουθεί.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα του newsit  για έναν συγκεκριμένο δρόμο ο οποίος πρόσφατα ασφαλτοστρώθηκε,  καθώς θα έπρεπε αντί για άσφαλτο να υπάρχει πέτρα,  ο κύριοςΔάγλας έδωσε την δική του απάντηση.

Ανέφερε ότι πρόκειται για ένα  απαράδεκτο και ντροπιαστικό άρθρο,  πρόκειται για μία πρωτοφανή αθλιότητα.

” Το Βαθύ έχει ένα παραλιακό μέτωπο  και έναν κεντρικό δρόμο  ο οποίος  από την προηγούμενη δημοτική αρχή είχε φτιαχτεί μέχρι ένα ορισμένο σημείο,  πριν από περίπου επτά με οκτώ χρόνια,  προφανώς δεν υπήρχαν χρήματα  και εμείς φτιάξαμε δύο τμήματα του δρόμου.

Μακάρι να είχαμε περισσότερα χρήματα- καθώς είμαστε ένας μικρός Δήμος-,  να ρίχναμε όλη την άσφαλτο από την αρχή  και να είχε τελειώσει η ιστορία,  ωστόσο η τεχνική μας υπηρεσία είδε  τα προβληματικά σημεία  που κρατάνε νερά,  η άσφαλτος ήταν ξηλωμένη εδώ και πάρα πολλά χρόνια και έγιναν δύο πολύ μεγάλα τμήματα  στον παραλιακό δρόμο.

Πώς έβγαλε το πόρισμα ο συγγραφέας  το ανυπόγραφου άρθρου  ότι σε αυτή την περιοχή είναι ψηφοφόροι μου,  δεν μπορώ να το καταλάβω.  Η όλη υπόθεση είναι για γέλια,  δεν μπορώ να καταλάβω ποιος έχει γράψει αυτή την κακοήθεια,  χωρίς κάποιος να με πάρει τηλέφωνο και να με ρωτήσει πώς έχουν τα πράγματα.

Θεωρώ ότι μέσα από αυτό το δημοσίευμα υπάρχει σκοπιμότητα,  είναι από άτομο ή άτομα που βρίσκονται στον αντιπολιτευτικό χώρο  και είπαν να ανεβάσει η ιστοσελίδα αυτή την κακοήθεια,  γιατί υπάρχουν κάποια παπαγαλάκια που λένε ότι δεν έπεσε η άσφαλτος σε όλο  το χωριό συνολικά και τα λοιπά.

Εμείς ως δημοτική αρχή δεν το αφήσαμε έτσι σήμερα στην οικονομική επιτροπή ορίσαμε δικηγόρο να κινηθεί προς την συγκεκριμένη ιστοσελίδα, να μας δώσει τον συντάκτη του άρθρου και για αυτήν την κακοήθεια θα αναζητηθούν οι ευθύνες. Δεν μπορεί να έρχεται κάποιος σε έναν τόπο και να γράφει ότι ο δήμαρχος κάνει ρουσφέτια και φτιάχνει συγκεκριμένους δρόμους καθώς αυτά τα πράγματα είναι πρωτοφανή.”

Σχολιάζοντας την σκληρή κριτική των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην απόφασή του να στείλει στον εισαγγελέα δημοτικούς συμβούλους που δεν συμφωνούσαν στην επικείμενη αύξηση των δημοτικών τελών, αρνούμενοι να ψηφίσουν μία εισήγηση που πρότεινε το διπλασιασμό τους, ενώ είχαν φέρει δική τους εισήγηση που ακυρώθηκε ωστόσο από την Αποκεντρωμένη, απάντησε για το λόγο που έλαβαν κλήση από τον Εισαγγελέα.

Όπως είπε  ο δήμαρχος” στην προηγούμενη θητεία μας είχαμε τρεις φορές καθυστέρηση προϋπολογισμού, καθώς ενώ πρέπει να ψηφιστεί  ως τις 15/11 με ένα μήνα παράταση, ενώ εμείς το 2019 ψηφίσαμε προϋπολογισμό στις 15 Ιουλίου.

Είχαν μαζευτεί τα σκουπίδια βουνό, κάποιοι έκαναν πολιτική σπέκουλα επάνω στα σκουπίδια, έβγαζαν φωτογραφίες και μπλουζάκια σήκωναν drone, είχαμε φάει πάρα πολλά πρόστιμα και καταγγελίες, με συνέπεια να έχω κατηγορούμενους τους δύο αντιδημάρχους μου για περιβαλλοντικό έγκλημα.

Όταν εμείς κληθήκαμε να δώσουμε εξηγήσεις είπα πολύ απλά στον εισαγγελέα και με αποδεικτικά στοιχεία πότε ήταν να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και πότε ψηφίστηκε.

Εμείς δεν τιμωρούμε κανέναν ωστόσο ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, η θέση του Δημοτικού συμβούλου δεν είναι άμοιροι ευθυνών, ο καθένας ας αναλάβει τα ρίσκα του, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για δίωξη, αυτοί που κλαίγονται προσπαθούν να παρουσιάσουν τον εαυτό τους ως θύμα, εγώ όμως από την άλλη πρέπει να προστατέψω τους αντιδημάρχους μου, όσοι γνωρίζουν από αυτοδιοίκηση γνωρίζουν πολύ καλά τι λέω και από κει και πέρα ο καθένας ας πάει να βρει το δίκιο του.

Πρέπει να σας πω ότι ο Δήμος Μεγανησίου έχει τα μικρότερα τέλη στην περιοχή και παρόλο που μεταφέρουμε τα σκουπίδια και όλα τα κόστη. Αυτή τη στιγμή είχαμε 60 λεπτά το οικιακό τετραγωνικό και πήγε στα 92, τιμή που δεν υπάρχει σε καμία περιφέρεια και μπορείτε να ρωτήσετε.

Αντιλαμβάνομαι ότι μία αύξηση όσο μικρή ή μεγάλη κι αν είναι η νέα αύξηση, όμως η εισήγηση της οικονομικής επιτροπής ήταν ξεκάθαρη, καθώς πρέπει να πάρουμε και δύσκολες αποφάσεις. Όμως εδώ μιλάμε για αύξηση Cent και όχι για μεγάλη επιβάρυνση παρόλα αυτά ο δήμος έπρεπε να  προχωρήσει καθώς είναι υποχρέωση του δημοτικού συμβουλίου να συντάξει προϋπολογισμό.

Μπορεί η αντιπολίτευση να επιμένει σε άλλα τέλη,  αυτά όμως πέφτουν στην Αποκεντρωμένη  που σημαίνει ότι δεν έχουμε άλλο δρόμο να ακολουθήσουμε.

Ο μοναδικός λόγος που συμβαίνει αυτό  και δεν ψηφίζεται ο προϋπολογισμός είναι για να καθυστερήσουν τα έργα της δημοτικής αρχής,  να μαζευτούν  τα σκουπίδια ξανά όπως είχε γίνει με κίνδυνο  να καεί το Μεγανήσι ζωντανό  και να γίνει η κατάσταση ακόμα χειρότερη.

Τώρα η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί  είμαστε ένας Δήμος με δύο διοικητικούς υπαλλήλους και δύο στην τεχνική υπηρεσία και έχουμε  δημοπρατήσει  και ολοκλήρωση 18 έργα  από το πρόγραμμα Φιλόδημος τρία έργα  και τρέχουμε  τέσσερα έργα ΕΣΠΑ με κόστος  γύρω στα 7 εκατομμύρια ευρώ και αυτά ήθελα να εμποδίσουν από το Μεγανήσι.

Μάλιστα αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται στο Μεγανήσι   το μεγαλύτερο πρόγραμμα οδοποιίας   των τελευταίων χρόνων.  Ένας Δήμος με 126.000 ευρώ ΣΑΤΑ,  κατάφερε  να εκτελέσει τεχνικό πρόγραμμα πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ  με οικονομία και νοικοκυριό.

Είμαστε ένας μικρός Δήμος και βρισκόμαστε στο 80% της εκτέλεσης του προϋπολογισμού  και δεν νομίζω να υπάρχει άλλος τέτοιος Δήμος.”

Ο δήμαρχος Μεγανησίου αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα που τρέχουν στο Μεγανήσι  και σε αυτά που ολοκληρώθηκαν όπως  τρεις εξαιρετικές παιδικές χαρές  με ασφάλεια για τα παιδιά.

“Στο τέλος του μήνα έρχεται μία καινούργια τσάπα από το πρόγραμμα Φιλόδημος ύψους 100.000 ευρώ.

Έχουμε δημοπρατήσει  μία σκουπιδιάρα 12  κυβικών  και μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρξει εξέλιξη.

Στις αρχές του άλλου μήνα θα κάνουμε εγκαίνια,  καθώς ολοκληρώνεται ο πρώτος όροφος της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου.  Το δημοτικό συμβούλιο Μεγανησίου επί 27 χρόνια συνεδρίαζε στο δημοτικό σχολείο  λες και δεν είχαμε δικό μας κτίριο για να μεταφερθούμε κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά  και θα αποκτήσει στέγη  το δημοτικό συμβούλιο στο Μεγανήσι.

 Ένα δημοτικό κοιμητήριο ήταν τεράστια ανάγκη για τους δύο οικισμούς στο Κατωμέρι και στο Βαθύ   το οποίο μέσα στον Οκτώβρη θα είναι έτοιμο.

Αναφορικά με τα έργα του ΕΣΠΑ  δημοπρατήθηκε το μεγάλο έργο της ύδρευσης ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ,  υπάρχει ανάδοχος,  προχωράει και το έργο των δύο ελαιοτριβείων τα οποία θα γίνουν μουσεία,  περιμένουμε κάποιες αδειοδοτήσεις  μέσα σε αυτή την εβδομάδα.

Έχουμε υποβάλει πρόταση 1.930.000.ευρώ  για μονάδα κομποστοποίησης  οργανικών αποβλήτων και συνόδου εξοπλισμού  και περιμένουμε τα αποτελέσματα,  θέλω να πω δημοσιότητα μία μεγάλη προσπάθεια δική μου και ωφελήθηκε και ο αδερφός Δήμος της Ιθάκης  που υπέβαλε και αυτός πρόταση.

Για τα απορρίμματα το θέμα έχει λυθεί έχοντας κάνει προγραμματική σύμβαση με τον ΧΥΤΑ Παλαίρου,  ενώ γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια   στην μαρίνα στον Αθερινό,  η οποία είναι αδειοδοτημένη  και είναι το μεγάλο όνειρο του νησιού,  έχω κάνει μεγάλη προσπάθεια μέσα από επαφές και με την κυρία Κράτσα,  ακόμα και τον Πρωθυπουργό  για να μπορέσει να ανοίξει πρόσκληση για αυτό το έργο που θα δώσει δουλειά σε ανθρώπους  και μεγάλη ώθηση στο Μεγανήσι.”

Ο κύριος Δάγλας  εξήρε την αγαστή  συνεργασία τόσο με το Δήμαρχο Λευκάδας όσο και το δημοτικό συμβούλιο,  λέγοντας πως έχει μεγάλη στήριξη  και παρόλο που έχουν φόρτο εργασιών ” προχωράμε τα έργα μας,  δεν έχω κανένα παράπονο,  καθώς προσπαθούμε για το καλύτερο.

Με τη Λευκάδα  έχουμε μία ιδιαίτερη στενή σχέση  είχαμε κοινή στάση  στο θέμα της υπογραφής του νέου διαβαθμιδικού ΦΟΣΔΑ   το Μεγανήσι στάθηκε δίπλα στο δήμο Λευκάδας,  θεωρώ ότι έχουμε μία άριστη σχέση.”

 Σχετικά με τη δημιουργία του ΦΟΣΔΑ έχουμε υπογράψει,  ο Δήμος Λευκάδας εξάντλησε όλα τα νομικά όπλα  μέσω της Νομικής υπηρεσίας του δήμου,  η Λευκάδα έχει δίκιο καθώς δεν μπορούσε να μείνει χωρίς αντιπρόσωπο ολόκληρη Περιφερειακή Ενότητα,  ήταν λάθος στο σχεδιασμό του Υπουργείου.

 “Ο Δήμος Λευκάδας πατάει σε συγκεκριμένο νόμο,  ωστόσο θα έπρεπε να είμαστε ήδη μέλη στο νέο φορέα  για να μπορέσει να γίνει μία έκτακτη γενική συνέλευση  και να μπορέσει να πάρει Λευκάδα θέση  στο διοικητικό συμβούλιο.

 Ήταν απαράδεκτο αυτό που έγινε,  τελευταία στιγμή μάθαμε ότι θα κατέβει και ο Κερκυραίος,  ο δήμαρχος Λευκάδας πήγε να μου μείνει στα χέρια και το λέω με κάθε ειλικρίνεια  εμείς όταν πήγαμε εκεί αλλά γνωρίζαμε.”

Σχετικά με την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη  στην Κέρκυρα,  είπε ότι πολλοί αιφνιδιάστηκαν με αυτή τη συνάντηση,  καθώς εγώ στη συνάντηση με τους υπουργούς είπα στον πρωθυπουργό  ότι ήρθα απρόσκλητος,  με τον ίδιο να χαμογελάει.

“Έπρεπε να του θέσω μερικά ζητήματα πολύ σοβαρά για το Μεγανήσι,  καθώς το ένα είναι η μαρίνα του Αθερινού  που είναι υψίστης σημασίας  για το Μεγανήσι,  αλλά να κάνω και κάποιες συναντήσεις με υπουργούς για κάποια άλλα ζητήματα που αφορούν το δήμο μας.

Πλέον έχω και την εμπειρία και το θράσος να μπορώ να κινούμαι παντού. “

Σχολιάζοντας την επένδυση του Σκορπιού  και τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει από την λαϊκή συσπείρωση,  ο δήμαρχος Μεγανησίου εκτίμησε  ότι δεν αμφιβάλλει κανένας πως πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη.  Η Λαϊκή Συσπείρωση αντιδρά γενικότερα,  καλά κάνουν το θέμα όμως είναι ότι εμείς πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά.

“Πιστεύω ότι το Μεγανήσι με την δυναμική που έχει  στον ποιοτικό τουρισμό,  αν καταφέρουμε να κάνουμε την Μαρίνα στον Αθερινό,  μαζί με την επένδυση στο Σκορπιό που θα είναι περισσότερο διαφήμιση,  καθώς ουσιαστικά δεν ωστόσο  για το δήμο Μεγανησίου θα είναι ένα μεγάλο έσοδο  γιατί ανήκει στην επικράτεια του  και θα πάρουμε επιπλέον χρήματα εκτός από αυτά της ανταλλαγής εισφοράς γης σε χρήμα  και κάθε χρόνο θα έχει  ετήσια έσοδα ενώ πιστεύω ότι και κάποια άτομα από το Μεγανήσι  θα δουλέψουν,  καθώς έχω αυτή τη διαβεβαίωση και θεωρώ πως πρόκειται για μία πολύ καλή υπόθεση για τον τόπο γενικότερα.

πηγή: lefkadatoday.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights