Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
16 Απριλίου 2024

Με fast track διαδικασίες σε ιδιώτες τα “φιλέτα” της Λευκάδας

Με “όχημα” τον δήμο προχωρά η “άλωση” του φυσικού πλούτου της Λευκάδας

Πως μία συμφωνία, που επιμελώς αποσιωπήθηκε το 2018, παρουσιάζεται ως μεγάλη επιτυχία το 2020

Κι επειδή πολλες φορές η Μαρίνα της Λευκάδας χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα επενδύσεων ΣΔΙΤ, όπου πράγματι εκεί υπήρξε εξασφάλιση των συμφερόντων του δήμου, πρέπει να τονίσουμε ότι στην περίπτωση της κατασκευής της μαρίνας του Βλυχού και του Αυλαίμονα, που έπονται, το μόνο που έχει εξασφαλιστεί από το χαρακτηρισμό της επένδυσης (Fast track) είναι ότι θα παρακαμφθεί η γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από οποιαδήποτε αδειοδότηση κι ότι το καθεστώς εργασίας θα παρακάμπτει το ισχύον εργατικό δίκαιο της χώρας!Μάλιστα θεωρούμε ότι  τα τελευταία γεγονότα, μαζί με άλλους παράγοντες, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο, ώστε να μεταβιβαστεί το πακέτο των μετοχών  της μαρίνας στη Λευκάδα! Ουδείς επενδυτής είναι διατεθειμένος δίπλα στην δική του μαρίνα για την οποία καταβάλλει αδρό ενοίκιο να λειτουργεί ανταγωνιστική επιχείρηση  πληρώνοντας αντί ενοικίου πινάκιο φακής!

Το ιστορικό (αναδημοσίευση, Σεπτέμβριος 2018):

Στη Λευκάδα στελέχη του Enterprise Greece

Ο Οργανισμός Enterprise Greece αποτελεί εξέλιξη της «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» (Invest in Greece) – στην οποία ενσωματώνονται, μεταξύ άλλων, και οι αρμοδιότητες του «Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» (Ο.Π.Ε. Α.Ε.) – σε έναν νέο και καινοτόμο φορέα εξωστρέφειας. O Οργανισμός Enterprise Greece είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση εξαγωγών, με στόχο να προβάλλει τη χώρα ως σημαντικό στρατηγικό εταίρο παγκοσμίως.

Ο Οργανισμός Enterprise Greece δημιουργήθηκε με στόχο να υποστηρίξει τους διεθνείς επενδυτές και εταιρείες να αναπτύξουν επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα, να συμβάλλει στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, στην προσέλκυση ξένων επενδυτών, στην άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, καθώς και να παράσχει σημαντική πληροφόρηση για τη δραστηριοποίησή τους στη χώρα. Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και να προβάλλει τους τομείς εκείνους στους οποίους διαθέτει ασυναγώνιστα πλεονεκτήματα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η επίσκεψη των στελεχών του οργανισμού  ήταν σε ανώτατο επίπεδο και πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, από 16 έως 18 Σεπτεμβρίου, ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν σε εμάς να εξακριβώσουμε τον σκοπό της επισκέψεως. Μεταξύ των στόχων στην επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού διαβάζουμε:

Ο Enterprise Greece:

  • Προσελκύει, υποδέχεται, προωθεί, υποστηρίζει και διατηρεί επενδύσεις στην Ελλάδα.
  • Προωθεί την Ελλάδα διεθνώς ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό εφαρμόζοντας στρατηγικές εξωστρέφειας μέσω δράσεων διεθνούς marketing και ενημερωτικών εκδηλώσεων.
  • Υποδέχεται, αξιολογεί και υποστηρίζει τις Στρατηγικές Επενδύσεις (Fast Track) 
  • Συνδράμει τους επενδυτές με την Υπηρεσία του Διαμεσολαβητή του Επενδυτή
  • Πληροφορεί τους επενδυτές για το ισχύον θεσμικό, νομικό, φορολογικό και οικονομικό πλαίσιο.
  • Υποστηρίζει τους επενδυτές στην εξεύρεση χρηματοδότησης.
  • Συνεργάζεται με τους κατάλληλους εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς με στόχο την προώθηση της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού.

Αναδημοσίευση (Νοέμβριος 2018)

Με “όχημα” τον δήμο προχωρά η “άλωση” του φυσικού πλούτου της Λευκάδας

Σ΄ένα μόνο δημοτικό συμβούλιο δύο αποφάσεις για παραχώρηση στους ιδιώτες Αυλαίμονα και Βλυχού

  • Απόφαση Δ.Σ. για  την εκμίσθωση του Δημοτικού Ιχθυοτροφείου Αυλαίμονας  και συγκρότηση Επιτροπής Ελέγχου
  • Η εισήγηση

«Την 12η Δεκεμβρίου 2016, διεξήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο συζήτηση για τα Δημοτικά Ιχθυοτροφεία. Με την κατά πλειοψηφία 485/2016 απόφασή του, αποφάσισε: A. Τη μετατροπή της Λιμνοθάλασσας Παλιό σε Ιχθυοτροφικό – Οικοτουριστικό Πάρκο. Έτσι επιχειρείται η πολλαπλή και παράλληλα ήπια αξιοποίηση του Δημοτικού Ιχθυοτροφείου που περιλαμβάνει:

  • την αξιοποίησή του για αλιευτικούς παραγωγικούς σκοπούς, µε παραδοσιακή υποδομή και μέσα (ιχθυοσυλληπτικές εγκαταστάσεις, ιχθυοφραγμοί, κλπ)
  • τη σύνδεση δράσεων και πρωτοβουλιών για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας της περιοχής, σε σχέση µε το Ιχθυοτροφείο
  • τη λειτουργία του χώρου, ως υποδοχέα περιβαλλοντικής αγωγής και πληροφόρησης και ως υποδομή ελεγχόμενης οικοτουριστικής αναψυχής
  • την ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων φυσικού εργαστηρίου και εφαρμοσμένης βιολογίας, χώρου επίδειξης καινοτομιών Ανανεώσεων Πηγών Ενέργειας και αειφορικής διαχείρισης σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων και χώρου άσκησης πρακτικής φοιτητών, σε συνεργασία µε ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικούς φορείς
  1. Την διερεύνηση της δυνατότητας σύμπραξης του Δήμου, µε φορείς ή ιδιώτες, για την αξιοποίηση της λιμνοθάλασσας Αβλέμονα, σε εύλογο χρονικό διάστημα μερικών μηνών. Την εκτίμηση των αποτελεσμάτων των επαφών µε την συμμετοχή διαπαραταξιακής επιτροπής και την επαναφορά του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον, το θέμα θα επανέλθει για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το διάστημα που ακολούθησε και σε εφαρμογή της παραπάνω απόφασης ο Δήμος αναζήτησε την εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιδιωτικούς φορείς, αλλά και μεμονωμένους ιδιώτες, ώστε να υλοποιήσει τυχόν επενδυτικά σχέδια και παράλληλα διερεύνησε τις δυνατότητες που η νομοθεσία παρέχει. Αφενός η αναζήτηση “συνεργάτη” δεν τελεσφόρησε και αφετέρου το νομοθετικό πλαίσιο δυστυχώς δεν μας επιτρέπει την από κοινού – με ιδιωτικούς φορείς κλπ – εκμετάλλευση.

Η λ/θ Αυλαίμονας βρίσκεται στα βόρεια της νήσου και στα ανατολικά της διώρυγας, εκτίνεται νότια – νοτιοανατολικά από τη μεριά της Αιτωλοακαρνανίας και καταλαμβάνει έκταση 5000 – 7000 στρ. και είναι ιδιοκτησία των Δήμων Λευκάδας και Μεγανησίου. Σε κάθε παλίρροια το νερό της θάλασσας εισχωρεί μέσα στη λ/θ κυρίως από το βόρειο περίφραγμα και κυλά με κατεύθυνση Β → Ν, για να εκβάλλει στο νότιο περίφραγμα. Ακολουθεί τη διαδρομή της παλιάς διώρυγας που αντιστοιχεί στη βαθειά ζώνη (1,5 m).Το υδροδυναμικό σύστημα της λ/θ εξαρτάται αφ’ ενός από τα δύο περάσματα (Βορράς – Νότος), εξοπλισμένα με περιφράγματα και αφ’ ετέρου από το πορώδες του συστήματος ή από τη διάβρωση των προσχώσεων κατά μήκος της διώρυγας. Όσον αφορά το βάθος της αποτελείται από δύο ζώνες

  • την βαθειά ζώνη των 1,5 m κατά μήκος του αναχώματος, στη θέση του παλιού διαύλου και
  • την ζώνη που δέχεται τα φερτά της λεκάνης απορροής με μέσο βάθος 0,30 m, στον κύριο και ανατολικό χώρο της λ/θ

Η βαθειά ζώνη αναζωογονείται από τα θαλάσσια νερά ενώ η άλλη ζώνη δημιουργείται από την ολίσθηση ρευστών στρωμάτων από την επίδραση των γλυκών νερών της πλάγιας λεκάνης. Το σύστημα αυτό (η άλλη ζώνη της λ/θ) είναι ένα μέρος εξαιρετικό και τροφοδοτεί το βαθύ μέρος με οργανικό υλικό. Η λ/θ επικοινωνεί με το δίαυλο με ένα στόμιο στο Β τμήμα, με τρία στόμια πάνω στο κεντρικό ανάχωμα και τέλος επικοινωνεί με τον κόλπο του Δρεπάνου και την ανοιχτή θάλασσα, με ένα στόμιο πλάτους 6 μ. στο νοτιότερο άκρο της. Στη λ/θ δεν έχουν κατασκευαστεί οι απαραίτητες τεχνικές υποδομές και εγκαταστάσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα πεπαλαιωμένου τύπου φραγμοί και παγίδες από πλαστικό πλέγμα και ότι ούτε εργασίες εκσυγχρονισμού, όπως πχ περιοδικές εκβαθύνσεις των διαύλων επικοινωνίας δεν γίνονται. Η έλλειψη έργων υποδομής οφείλονται κυρίως στην ανυπαρξία προγραμματισμού και γιατί απαιτούν ειδικούς χειρισμούς (μελέτη, εκτίμηση επιπτώσεων και προληπτική προσέγγιση για να μη δημιουργηθούν προβλήματα).Η λ/θ του Αυλαίμονα διαθέτει τις ακόλουθες δομές υποστήριξης:

  • Ένα οικίσκο διαμονής προσωπικού εμβαδού περίπου 32,5 m2 στο Ν άκρο της. Πρόκειται για ένα ισόγειο κτίσμα στηριζόμενο σε ξύλινους πασσάλους, μέσα στο Δίαυλο της Λευκάδας. Το παραδοσιακό αυτό κτίσμα εξυπηρετεί την καθημερινή αλιευτική διαδικασία της διπλανής ιχθυοσυλληπτικής εγκατάστασης (διαλογή αλιευμάτων, αποθήκευση αλιευτικών εργαλείων), ενώ μπορεί να καλύψει ανάγκες διημέρευσης και διανυκτέρευσης προσωπικού. Στον οικίσκο αυτό συμπεριλαμβάνεται μικρό υπόστεγο στην Ανατολική του όψη. Από την πλευρά αυτή, μέσω μιας μεγάλης σε μήκος αποβάθρας συνδέεται με την Ιχθυοσυλληπτική εγκατάσταση.

Η καθυστέρηση εισαγωγής στο Δ.Σ. του θέματος, οφείλεται στο γεγονός της αναμονής απόφασης για τη ζεύξη και τη μορφή που αυτή θα πάρει και η οποία δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Θέση μας είναι πως τα ιχθυοτροφεία δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο ως ακίνητη περιουσία με σκοπό την είσπραξη χρημάτων, αλλά ως εκμεταλλεύσεις κοινού αλιευτικού πόρου, οι οποίες θα πρέπει να ελέγχονται ως προς τη βιωσιμότητά τους, τη βελτιστοποίηση της αλιευτικής διαχείρισης με σκοπό την αειφορία των αλιευτικών πόρων, την αξιοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε πως η μη λειτουργία της ιχθυοτροφικής εκμετάλλευσης δεν απειλεί μόνο την οικονομική της βιωσιμότητα, αλλά και ολόκληρο το οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας. Δεν μπορούμε λοιπόν να καθυστερούμε άλλο στη λήψη απόφασης δεδομένου ότι το Ιχθυοτροφείο καταστρέφεται. Κατόπιν των παραπάνω:

ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΙ

  1. Τη μίσθωση του Ιχθυοτροφείου Αυλαίμονας µε σκοπό την αλιευτική εκμετάλλευση, για χρονική διάρκεια πέντε (5) ετών. Η μίσθωση μπορεί να έχει διάρκεια μέχρι δέκα (10) έτη, εφόσον ο μισθωτής έχει εντάξει το μισθίο σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.
  2. Προϋποθέσεις και όρους θα καθορίσει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λευκάδας λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του Π.∆. 270/ΦΕΚ 77-Α/30.03.1981 «Περί καθορισµού των οργάνων, τις διαδικασίες και των όρων δημοπρασιών δι΄ εκποίησιν, ή εκμίσθωσιν πραγμάτων των Δήμων και Κοινοτήτων» και του Ν.∆. 420/ΦΕΚ 27Α/31.01.1970 «Αλιευτικός Κώδικας», όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν και
  3. Συγκρότηση επταμελούς (7) Επιτροπής Ελέγχου του μισθωμένου Ιχθυοτροφείου. Η Επιτροπή θα συγκροτείται από τέσσερεις (4) Αιρετούς εκπροσώπους, με τους αναπληρωτές τους και τρείς (3) Υπηρεσιακούς Παράγοντες, με τους αναπληρωτές τους, των αρμόδιων Υπηρεσιών του Δήμου (Αυτοτελές Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών). Έργο της Επιτροπής είναι ο έλεγχος της εφαρμογής και τήρησης των όρων μίσθωσης, η πορεία της εκμετάλλευσης του Ιχθυοτροφείου και η σύνταξη ετήσιας έκθεσης κατά τα προβλεπόμενα στο Ν. 4492/2017 (ΦΕΚ Α΄156/2017) «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις»

Ακολούθησε συζήτηση με ομιλίες και τοποθετήσεις των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη συνέχεια ακολούθησε ψηφοφορία. Υπέρ της εισήγησης ψήφισαν εννέα (9) δημοτικοί σύμβουλοι. Κατά ψήφισαν τέσσερις (4) οι κ.κ. Καρφάκη Μαριάννα, Σκιαδά-Πετούση Ζωϊτσα, Γληγόρης Κων/νος  και Καββαδάς Θωμάς.  Λευκό ψήφισαν τρεις (3) οι κ.κ. Γαρύφαλλος Δημήτριος, Κούρτης Φίλιππος και Βλάχος Ευστάθιος.

  • Η απόφαση

Μετά τα παραπάνω, το Δημ. Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία αποφασίζει:

  1. Τη μίσθωση του Ιχθυοτροφείου Αυλαίμονας µε σκοπό την αλιευτική εκμετάλλευση, για χρονική διάρκεια πέντε (5) ετών. Η μίσθωση μπορεί να έχει διάρκεια μέχρι δέκα (10) έτη, εφόσον ο μισθωτής έχει εντάξει το μισθίο σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.
  2. Προϋποθέσεις και όρους θα καθορίσει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λευκάδας λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του Π.∆. 270/ΦΕΚ 77-Α/30.03.1981 «Περί καθορισµού των οργάνων, τις διαδικασίες και των όρων δημοπρασιών δι΄ εκποίησιν, ή εκμίσθωσιν πραγμάτων των Δήμων και Κοινοτήτων» και του Ν.∆. 420/ΦΕΚ 27Α/31.01.1970 «Αλιευτικός Κώδικας», όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν. 3. Η συγκρότηση της επιτροπής ελέγχου του μισθωμένου ιχθυοτροφείου θα γίνει μετά την εκμίσθωση.

Η απόφαση αυτή πήρε αρ. 436/2018.

  • Απόφαση Δ.Σ. για   σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης συνεργασίας του Δήμου Λευκάδας με την «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» με διακριτικό τίτλο «ENTERPRISE GREECE», για την επενδυτική και αδειοδοτική ωρίμανση του έργου «Τουριστικός Λιμένας – Μαρίνα Βλυχού νήσου Λευκάδας».   

Η εισήγηση

«Στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του Δήμου για την  εξυπηρέτηση της θαλάσσιας οικονομίας, συζητήσαμε με το Υπουργείο Οικονομικών και την εποπτευόμενη από αυτό «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» (ENTERPRISE GREECE), την δυνατότητα συνεργασίας για την ανάδειξη των δυνατοτήτων αξιοποίησης του κόλπου του Βλυχού, με απώτερο στόχο την επενδυτική και αδειοδοτική  ωρίμανση του έργου «Τουριστικός Λιμένας – Μαρίνα Βλυχού νήσου Λευκάδας».

Γενική εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για μια επένδυση που θα λειτουργήσει θετικά στην τοπική οικονομία, στην οικονομία του Δήμου, και  κατ’ επέκταση στην Εθνική οικονομία. Η βαρύτητα της επένδυσης (ύψος της επένδυσης , οικονομική απόδοση και  προστασία περιβάλλοντος) απαιτεί, να εισαχθεί στην Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, να εγκριθεί ως στρατηγική επένδυση και  να αναζητηθεί επενδυτικό σχήμα.  Επιβάλλεται, ως εκ τούτου, η βέλτιστη επιχειρηματική ωρίμανση του σχεδιαζόμενου έργου.

Πρέπει να εξεταστεί το σύνολο των παραμέτρων τεχνικής εφικτότητας και βιωσιμότητας του, να αναλυθούν και να τεκμηριωθούν οι σχετικές παραδοχές και να εκτιμηθεί το οικονομικό όφελος στην τοπική και Εθνική οικονομία. Στόχος να έχουμε μια επένδυση ελκυστική προς την εγχώρια και διεθνή επενδυτική και επιχειρηματική κοινότητα. Οι εκπρόσωποι της  Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. – ENTERPRISE GREECE επισκέφτηκαν την περιοχή,  συλλέξανε τις απαραίτητες γι’ αυτούς πληροφορίες και είναι κατ’ αρχήν σύμφωνοι για  συνεργασία και την ανάληψη της υποχρέωσης κατάρτιση του επενδυτικού σχεδίου και την ολοκλήρωση υποστηρικτικών μελετών.

Η συνεργασία αυτή πρέπει να έχει την μορφή της Προγραμματικής Σύμβασης  Συνεργασίας  σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 179 του νόμου 4555/2018. Θέτω υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου το περιεχόμενο της Προγραμματικής Σύμβασης, η οποία σας έχει δοθεί, επισυναπτόμενη στην εισήγηση, για συζήτηση και λήψη απόφασης. Και εισηγούμαι α) την ψήφιση της Προγραμματικής  Σύμβασης  β) τον ορισμό ενός δημοτικού συμβούλου με τον αναπληρωτή του, ως εκπρόσωπο στην Επιτροπή παρακολούθησης και επίλυσης διαφορών, και γ) την εξουσιοδότηση  του Δημάρχου για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης.»

Στη συνέχεια ενημέρωσε περαιτέρω για το θέμα, ο εκπρόσωπος της εταιρείας, κ. Σκλάβος. Ακολούθησε συζήτηση με ομιλίες και τοποθετήσεις των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου, πρότεινε η σύμβαση να είναι τριμερής και να συμπεριληφθεί και το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λευκάδας με ανάλογη συμπλήρωση των άρθρων της προγραμματικής σύμβασης.

Ο κ. Δήμαρχος προτείνει εκ μέρους του Δήμου, ως εκπρόσωπο τον κ. Φίλιππα Γεώργιο με αναπληρωτή του την κα Καρφάκη Μαριάννα και από το Λιμενικό Ταμείο τον κ. Χαλικιά Ευάγγελο με αναπληρωτή του τον κ. Βικέντιο Νικόλαο.

Ο κ. Καββαδάς Θωμάς είπε τα εξής: Εμείς θα καταψηφίσουμε την προγραμματική σύμβαση, γιατί είναι οργανωμένο σχέδιο να αποδοθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο η ανατολική παραλία του νησιού μας.

Ο κ. Γληγόρης Κων/νος είπε: Εγώ θα ψηφίσω την προγραμματική σύμβαση, αλλά θέλω να παραμείνει ένα κομμάτι δημόσιου χαρακτήρα. Επίσης στην ίδια επένδυση θα ήθελα να δω τον περιφερειακό δρόμο Βλυχού, την πεζοδρόμηση και την παραλιακή ανάπλαση Βλυχού. Στη συνέχεια ακολούθησε ψηφοφορία. Υπέρ της εισήγησης, όπως συμπληρώθηκε με την πρόταση του κ. Προέδρου του Δ.Σ. για την συμπερίληψη του Δ.Λ.Τ.Λ. στην ανωτέρω σύμβαση,  ψήφισαν είκοσι (20) δημοτικοί σύμβουλοι. Κατά ψήφισαν δύο (2) οι κ.κ. Καββαδάς Θωμάς και Κούρτης Φίλιππος. Λευκό ψήφισε ο κ. Γαρύφαλλος Δημήτριος.

  • Η απόφαση

Μετά τα παραπάνω, το Δημ. Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία αποφασίζει: 1. Εγκρίνει το Σχέδιο της Προγραμματικής  Σύμβασης συνεργασίας μεταξύ Δήμου Λευκάδας, Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λευκάδας και της «Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» με διακριτικό τίτλο «ENTERPRISE GREECE», για την επενδυτική και αδειοδοτική ωρίμανση του έργου «Τουριστικός Λιμένας – Μαρίνα Βλυχού νήσου Λευκάδας», ως ακολούθως:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ (MUO) ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ, ΤΟΥ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ (Δ.Λ.Τ.Λ.) ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Α.Ε.

(ENTERPRISE GREECE) Ο Δήμος Λευκάδας που εδρεύει στη Λευκάδα επί της οδού Τζεβελέκη Αντωνίου & Υποσμηναγού Κατωπόδη Αθανασίου, όπως νομίμως εκπροσωπείται από τον Δήμαρχο κ. Κων/νο Δρακονταειδή, το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λευκάδας που εδρεύει στη Λευκάδα ομοίως  επί της οδού Τζεβελέκη Αντωνίου & Υποσμηναγού Κατωπόδη Αθανασίου, όπως νομίμως εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο του Δ/κού Συμβουλίου κ. Χαλικιά Ευάγγελο και η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Α.Ε.” με διακριτικό τίτλο “ENTERPRISE GREECE”, που εδρεύει στην Αθήνα, επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας αρ. 109, όπως νομίμως εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Γρηγόριο  Στεργιούλη,  λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του ΔΚΚ (ν. 3463 /2006) καθώς του άρθρου 179 του Ν. 4555/2018, τους καταστατικούς τους σκοπούς καθώς και το θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει τις Στρατηγικές Επενδύσεις και ειδικότερα τα προβλεπόμενα στο Ν.3894/2010 όπως ισχύει, συμφώνησαν στη μεταξύ τους συνεργασία με απώτερο στόχο την επενδυτική και αδειοδοτική ωρίμανση του έργου “Τουριστικός Λιμένας – Μαρίνα Βλυχού νήσου Λευκάδας” προκειμένου αυτό να εισαχθεί στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων και να εγκριθεί ως στρατηγική επένδυση, καθώς και την περαιτέρω προώθηση του για την αναζήτηση επενδυτικού σχήματος. Κοινή επιδίωξη των συμβαλλομένων μερών είναι η βέλτιστη επιχειρηματική ωρίμανση του σχεδιαζόμενου έργου, η κατάρτιση επενδυτικού σχεδίου περί αυτού, το οποίο θα εξετάζει το σύνολο των παραμέτρων τεχνικής εφικτότητας και βιωσιμότητας του, θα αναλύει και θα τεκμηριώνει τις σχετικές παραδοχές καθώς και το ανταποδοτικό όφελος στην τοπική και Εθνική οικονομία έτσι ώστε να καταστεί ελκυστικό το έργο προς την εγχώρια και διεθνή επενδυτική και επιχειρηματική κοινότητα.

Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν και αποδέχθηκαν τα ακόλουθα:

Άρθρο 1

Προοίμιο

Ο Δήμος Λευκάδας στο πλαίσιο των  αρμοδιοτήτων του  για την  τοπική οικονομική ανάπτυξη,  την αξιοποίηση των τοπικών φυσικών πόρων και περιοχών όπως ορίζονται στις διατάξεις του ΔΚΚ ( άρθρο 75 του ν. 3463/2006)  μπορεί να συνεργάζεται με φορείς του δημοσίου τομέα για την επίτευξη των στόχων του. Το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λευκάδας, στο πλαίσιο των  αρμοδιοτήτων του  για την  τοπική οικονομική ανάπτυξη,  την αξιοποίηση των τοπικών φυσικών πόρων και περιοχών αρμοδιότητάς του και των διατάξεων του άρθρου 179 του ν. 4555/2018, μπορεί να συνεργάζεται με φορείς του δημοσίου τομέα για την επίτευξη των στόχων του.

Η “Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου  Α.Ε.”, είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομίας, για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών. Σκοπός της “Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.”, είναι μεταξύ άλλων η προσέλκυση, η υποδοχή, η προώθηση, η υποστήριξη και η διατήρηση επενδύσεων στην Ελλάδα, η συμβολή στη διαρκή βελτίωση του θεσμικού πλαισίου τους, η υποστήριξη των διεθνών επενδυτικών συνεργασιών, η προώθηση της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, μέσω ανάπτυξης θεσμικών συνεργασιών με διεθνείς φορείς, η παροχή πληροφόρησης, συμβουλευτικής βοήθειας και κάθε άλλης υποστηρικτικής υπηρεσίας προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.  Ταυτόχρονα, η “Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.”, παρέχει υπηρεσίες γενικής και εξειδικευμένης πληροφόρησης (υπηρεσίες συμβούλου), καθώς και καθοδήγησης των επιχειρήσεων σε θέματα αγοράς, νομικού πλαισίου εξαγωγών και επενδύσεων και συνεργάζεται με επιχειρηματικούς και εξαγωγικούς φορείς, επιμελητήρια και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης για την προσέλκυση επενδυτών.

Στο πλαίσιο του Ν. 3894/2010, η “Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.” μεταξύ άλλων, δέχεται τις αιτήσεις για την ένταξη των επενδύσεων στη διαδικασία στρατηγικών επενδύσεων, ελέγχει το επιχειρησιακό σχέδιο, τις συνέπειες στην ελληνική οικονομία και αξιολογεί την πλήρωση των κριτηρίων για το χαρακτηρισμό της επένδυσης ως στρατηγικής, αναζητά συμπληρωματικά στοιχεία από τους επενδυτές, εισηγείται στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.), δια του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, την ένταξη των επενδύσεων στη διαδικασία στρατηγικών επενδύσεων ή τη διακοπή της διαδικασίας ένταξης μιας επένδυσης στην κατηγορία των στρατηγικών επενδύσεων, μετά από απόφαση της Δ.Ε.Σ.Ε. περί ένταξης και ανάθεσης, σύμφωνα με την § 4 του άρθρου 3 του Ν. 3894/2010 ή μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, διαρθρώνει τελικές επενδυτικές προτάσεις ελάχιστων προδιαγραφών και καταρτίζει ολοκληρωμένους φακέλους επενδυτικών σχεδίων δημοσίων στρατηγικών επενδύσεων.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία προβαίνει συνολικά σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την αδειοδότηση, χρηματοδότηση και επενδυτική αξιοποίηση των εν λόγω επενδυτικών σχεδίων, συμπεριλαμβανομένων των απαραιτήτων προπαρασκευαστικών ενεργειών και παρακολουθεί, αξιολογεί και ενημερώνει τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων για την πορεία υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων μετά το στάδιο υπαγωγής, κατόπιν σχετικής απόφασης της Επιτροπής.

Άρθρο 2

Στόχοι -Σκοπός και αντικείμενο της σύμβασης

Οι στόχοι της παρούσας σύμβασης που διέπουν τη συνεργασία των τριών φορέων, επικεντρώνονται:

  • Στην κατάρτιση επενδυτικού σχεδίου για την δημιουργία Μαρίνας στη περιοχή Βλυχού  Λευκάδας και στην προώθηση ολοκλήρωσης υποστηρικτικών μελετών (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά  Μελέτη Χωροθέτησης, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Μελέτη Λιμενικών Έργων, Μελέτη Χερσαίων Εγκαταστάσεων, Αρχιτεκτονική Μελέτη)   σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2971/2001, το οποίο θα περιλαμβάνει περιγραφή του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης και λειτουργίας της επένδυσης, των ειδικότερων χωροταξικών, πολεοδομικών και περιβαλλοντικών θεμάτων του γεωτεμαχίου επέμβασης, καθώς και του όμορου θαλάσσιου χώρου, χρηματοοικονομικό μοντέλο το οποίο θα τεκμηριώνει την βιωσιμότητα και κερδοφορία του έργου, εκτιμώμενο προϋπολογισμό, ενδεικτικούς τρόπους παραχώρησης προς την επενδυτική κοινότητα καθώς και κλαδική μελέτη.
  • Στην επίλυση τυχόν βασικών αδειοδοτικών θεμάτων της επένδυσης προ της εισαγωγής του έργου στη Δ.Ε.Σ.Ε. 2.3 Στην εισαγωγή του φακέλου στη Δ.Ε.Σ.Ε. προς ένταξη στις διαδικασίες του Ν.3894/2010 όπως ισχύει. 2.4 Στην υποβοήθηση του Δήμου  Λευκάδας και του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λευκάδας στη κατάρτιση των διαγωνιστικών φύλλων του πλειοδοτικού διαγωνισμού παραχώρησης του έργου, καθώς και στη διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους. 2.5 Στην προσέλκυση επενδυτών και επιχειρηματιών για την ανάληψη κατασκευής και λειτουργίας του έργου. 2.6 Στην αδειοδοτική ωρίμανση έως και την έκδοση του ανάλογου Προεδρικού Διατάγματος χωροθέτησης (σε περίπτωση που είναι αναγκαίο), καθώς και της ανάλογης ΑΕΠΟ.

Άρθρο 3

Προϋπολογισμός – χρηματοδότηση

Το κόστος επίτευξης του αμοιβαίου σκοπού εκτιμάται συνολικά ότι ανέρχεται σε ογδόντα χιλιάδες ευρώ (€ 80.000,00) με ΦΠΑ. Τα μέρη συμφωνούν όπως από το συνολικό αυτό ποσό  ή όσο ήθελε εν τέλει διατεθεί μέχρι του ποσού αυτού,  αναλάβει η «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ» αναλογικά ποσό μέχρι : 60.000,00 € (με ΦΠΑ 24%) και ο Δήμος Λευκάδος αναλογικά ποσό μέχρι  20.000,00 € (με ΦΠΑ 24%). Προς το σκοπό αυτό τα μέρη συμφωνούν όπως συντάξουν αναλυτικό προϋπολογισμό και όπως αναλάβουν την κάλυψη των αντίστοιχων κονδυλίων, αλλά και τη διάθεση των αναγκαίων ανθρώπινων πόρων. Ο ειδικός επιμερισμός στη παρούσα προϋπολογισθέντος κόστους θα προσδιορισθεί με νέα ειδική συμφωνία και η καταβολή της χρηματοδότησης θα γίνεται με βάση τα νόμιμα παραστατικά.   Το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λευκάδας δεν επιβαρύνεται οικονομικά στην χρηματοδότηση του αμοιβαίου σκοπού.

Άρθρο 4

Αντιπροσώπευση- Monitoring

  • Ο Δήμος  Λευκάδας, το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λευκάδας και η “Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.”, θα συνεργάζονται μέσω των νομίμων εκπροσώπων τους.
  • Υπεύθυνοι ολοκλήρωσης του αντικειμένου του παρόντος μνημονίου θα οριστούν με αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων των συνεργαζομένων, μετά την υπογραφή του παρόντος.
  • Κάθε επιμέρους δράση θα εγκρίνεται  από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου,  το Διοικητικό Συμβούλιο  του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λευκάδας και το Διοικητικό Συμβούλιο  της Enterprise Greece.
  • Οι υπεύθυνοι έργου θα επεξεργάζονται και θα θέτουν υπόψη των Συμβουλίων την πορεία υλοποίησης του έργου ανά μήνα.  4.5 Το τελικό επενδυτικό σχέδιο εγκρίνεται από τα ανωτέρω Συμβούλια των συνεργαζομένων μερών.

Άρθρο 5

Υποχρεώσεις των συνεργαζομένων 

Τα συνεργαζόμενα μέρη αναλαμβάνουν:

  • Nα εργασθούν για την έγκαιρη, αποδοτική και αποτελεσματική επίτευξη των σκοπών του παρόντος, εντός της διάρκειας ισχύος και σύμφωνα με τους όρους αυτού.
  • Nα παρέχουν το απαιτούμενο υλικό και πληροφορίες για την επίτευξη και την υλοποίηση των συμφωνούμενων  δράσεων.
  • Να επικαιροποιούν τις δράσεις και τους σκοπούς του παρόντος και να  συνεργάζονται στενά μέσω των διοικήσεων και των στελεχών τους.

Άρθρο 6

Διάρκεια

  • Η παρούσα προγραμματική σύμβαση και οι βάσει αυτής δράσεις, θα διαρκέσουν από την ημερομηνία υπογραφής της και για χρονική διάρκεια τριών ετών.
  • Είναι δυνατόν, μετά από συμφωνία των συνεργαζομένων μερών να παραταθεί η διάρκεια της παρούσας, εφ’ όσον δεν έχει ολοκληρωθεί το προβλεπόμενο αντικείμενο εντός των χρονικών ορίων της πρώτης παραγράφου του παρόντος άρθρου.
  • Πριν τη λήξη της διάρκειας, όπως προβλέπεται στην πρώτη παράγραφο του παρόντος άρθρου, οποιοδήποτε από τα συνεργαζόμενα μέρη δύναται να γνωστοποιήσει γραπτώς τη βούληση του για παύση της συνεργασίας της παρούσας προγραμματικής σύμβασης, η οποία επέρχεται εντός μηνός από τη γνωστοποίηση.

Άρθρο 7

Εμπιστευτικότητα

  • Τα συνεργαζόμενα μέρη συμφωνούν ότι δεν θα κοινοποιήσουν σε τρίτους, παρά μόνο για σκοπούς που σχετίζονται με το παρόν, οποιαδήποτε πληροφορία που από τη φύση της ή μετά από συμφωνία θεωρείται εμπιστευτική, ενδεικτικά αναφερομένων εγγράφων, αναφορών, λογισμικού, οργανωτικών πληροφοριών, εμπορικών πληροφοριών, σχεδίων, εικόνων, κινούμενων εικόνων, βίντεο, φωτογραφιών, ηχητικών σημάτων, γραφικών, κ.λπ.
  • Τα συνεργαζόμενα μέρη συμφωνούν ότι για διάστημα δύο χρόνων μετά την παύση του παρόντος, θα διατηρούν ως “εμπιστευτικές” τις πληροφορίες που σχετίζονται με τα έτερα μέρη ή το περιεχόμενο του παρόντος και δε θα τις κοινοποιούν σε τρίτους, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συναίνεση των άλλων συμβαλλόμενων μερών, εξαιρούμενης κάθε πληροφορίας που : (α)  είναι ρητώς και εγγράφως δηλωθείσα ως μη εμπιστευτική, ή (β) απαιτείται να αποκαλυφθεί προς συμμόρφωση με διάταξη νόμου, δικαστική απόφαση ή άλλη εντολή δημοσίας αρχής.
  • Τα συνεργαζόμενα  μέρη συμφωνούν ότι όλες οι εμπιστευτικές πληροφορίες που έγιναν ή πρόκειται να γίνουν διαθέσιμες σε αυτά, παραμένουν στην αποκλειστική πνευματική ή/και υλική (όπως εκάστοτε αρμόζει) ιδιοκτησία του εκάστου συνεργαζόμενου μέρους.
  • Η υποχρέωση εχεμύθειας της παρούσας παραγράφου συμπεριλαμβάνει και το αντικείμενο, το σκοπό, τους όρους και τη σύναψη του παρόντος μνημονίου συνεργασίας.

Άρθρο 8

Επιτροπή παρακολούθησης -Επίλυση διαφορών 

Για την παρακολούθηση της πορείας  της παρούσας σύμβασης και την επίλυση τυχόν διαφορών ορίζεται τριμερής Επιτροπή αποτελούμενη από ένα εκπρόσωπο με τον αναπληρωτή του, του κάθε συμβαλλόμενου μέρους που ορίζεται από το Δ.Σ  της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.,  το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας και το Δ/κό Συμβούλιο του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λευκάδας.

Τα συνεργαζόμενα μέρη θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να επιλύσουν φιλικά οποιαδήποτε διαφωνία ήθελε προκύψει κατά τη συνεργασία τους στο πλαίσιο της παρούσας προγραμματικής σύμβασης  συνεργασίας.

Άρθρο 9

Συνέπειες λύσης

Η παύση της παρούσης, σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 6 ανωτέρω, δεν θίγει δράσεις που σε εκείνο το χρονικό σημείο θα έχουν ήδη εγκριθεί από τις διοικήσεις  των φορέων και θα έχουν ξεκινήσει ή θα βρίσκονται σε εξέλιξη.  Αυτά συμφώνησαν, συνομολόγησαν και συναποδέχτηκαν οι τρεις φορείς και προς απόδειξη αυτών συντάχθηκε η παρούσα προγραμματική σύμβαση συνεργασίας σε τρία πρωτότυπα, εκ των οποίων έκαστο μέρος έλαβε από ένα.

Αθήνα, .. …..2018 Για το Δήμο Λευκάδας

Για το Δ.Λ.Τ.Λ.

Για την “Ελληνική Εταιρεία  Επενδύσεων & Εξωτερικού Εμπορείου Α.Ε.”

  1. Ορίζει εκπρόσωπο του Δήμου στην επιτροπή του άρθρου 8 της ανωτέρω σύμβασης, τον Δ.Σ. Φίλιππα Γεώργιο με αναπληρωτή του την Δ.Σ. Καρφάκη Μαριάννα.
  2. Εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο Λευκάδας για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης.

Η απόφαση αυτή πήρε αρ. 433/2018.

  • Το σήμερα ( δελτίο τύπου)

Στην Λευκάδα βρέθηκε ο Διευθυντή Στρατηγικών Επενδύσεων της Enterprise Greece, κ.Άκης Σκλάβος, προσκεκλημένος του Βουλευτή Ν.Λευκάδας κ.Θανάση Καββαδά, για την προώθηση της επένδυσης της Μαρίνας στο Βλυχό.

Ο κ.Σκλάβος βρέθηκε το πρωί στο γραφείο του Βουλευτή, όπου μαζί με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Βλυχού, κ.Σπύρο Σολδάτο, και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, συζήτησαν για τις προοπτικές και τη σημασία του έργου για την ευρύτερη περιοχή και την Λευκάδα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκλάβος ενημέρωσε ότι ήδη έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από επενδυτές, ενώ ανέφερε ότι συνεργάζεται με το Υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να κατατεθούν το ταχύτερο δυνατό προς ψήφιση οι τροπολογίες που προωθεί ο Βουλευτής, ώστε να προχωρήσει η επένδυση της μαρίνας με fast track διαδικασίες.

Στη συνέχεια ο κ. Σκλάβος, μαζί με τον Βουλευτή, τον Δήμαρχο Λευκάδας, κ. Χαράλαμπο Καλό, τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, κ. Σπύρο Καρβούνη και τους εκπροσώπους της Τοπικής Κοινότητας, επισκέφθηκαν το Βλυχό, όπου πραγματοποίησαν αυτοψία στην περιοχή όπου θα υλοποιηθεί η επένδυση, ενώ συζήτησαν και το ενδεχόμενο ένταξης και συνοδών έργων, όπως η περιφερειακή οδός, και άλλα.

Τέλος, βρέθηκαν στο γραφείο του Δημάρχου Λευκάδας, όπου ο κ.Σκλάβος ενημέρωσε για τα στάδια της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί για την εξεύρεση επενδυτή, καθώς και τις αδειοδοτήσεις και μελέτες που θα απαιτηθούν και τη στενή συνεργασία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ Δήμου και Enterprise Greece.

Σχετικά με την επίσκεψη ο κ. Καββαδάς δήλωσε:
«Χαίρομαι ιδιαίτερα διότι ο κ. Σκλάβος, με τον οποίο έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία, ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μου να επισκεφθεί το Βλυχό και να συναντήσει και να ενημερώσει τους τοπικούς παράγοντες.

Θεωρώ ότι έπειτα από την τροπολογία της Κυβέρνησης που καθιστά την Μαρίνα στρατηγική επένδυση αλλά και τις δύο νέες που θα έρθουν σύντομα για επίσπευση των διαδικασιών, και με δεδομένο το ενδιαφέρον που έχει ήδη εκφραστεί από υποψήφιους επενδυτές, βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο της υλοποίησης αυτού του μεγάλου έργου.»

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights