Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
20 Οκτωβρίου 2021

Η συγκοινωνία είναι ο τρίτος κατά σειρά μεγέθους παράγοντας ανάπτυξης ενός νησιού

Η ανυπαρξία συνολικής πρότασης  προσκρούει σε πρόσκαιρα προεκλογικά οφέλη Μια πολιτική που ασκείται τα τελευταία χρόνια και δεν ωφελεί ούτε ακόμα κι αυτούς που υποτίθεται ότι προστατεύει.

Με αφορμή και την τελευταία εξέλιξη με την τροποποίηση των  δρομολογίων  του Ferry-boat  θα θέλαμε να καταγραφεί και η δική μας άποψη. Κι αυτό γιατί αρκετά περιμέναμε ώστε να μην ακούσουμε ξεκάθαρη τοποθέτηση για ένα φλέγον ζήτημα για το Μεγανήσι.

Κατ΄αρχήν είμαστε εκ διαμέτρου αντίθετοι με την οποιαδήποτε “στοχοποίηση”  οποιαδήποτε επιχείρησης εκτελεί δρομολόγια και μεταφορές στο νησί μας . Επιτελεί σοβαρό κοινωνικό έργο. Θέλετε με όφελος; Ναι  με όφελος αυτό όμως δεν μειώνει στο ελάχιστο την προσφορά στο νησί. Σκοπός μας λοιπόν δεν είναι να  “πλήξουμε” καμιά επιχείρηση. Αντίθετα εκείνο που λέμε είναι υποστηρίξτε κάθε μεταφορικό μέσο που μπαίνει στο νησί μας.

Αποτελεί μήνυμα χαράς ,ζωής κι ελπίδα για οποιοδήποτε νησί η θέα ενός οποιοδήποτε πλοίου που εισέρχεται στο λιμάνι του, πόσο δε μάλλον επιβατηγού. Από την στιγμή που αποφασίστηκε ότι η μαρίνα  Βαθέος θα ενοικιαστεί(2010) ήταν περίπου βέβαιο και προδιαγραμμένο  ότι οι ημέρες του εντός της μαρίνας  και  πολύ πιθανόν εντός του οικισμού Βαθέος, ήταν μετρημένες.

Πουθενά , όχι στην Ελλάδα μόνο, αλλά και στον κόσμο δεν εισέρχεται συγκοινωνία εντός ιδιωτικής μαρίνας.Δείτε ακόμα-ακόμα που κατασκευάζεται η ράμπα στην Βασιλική!  Τα “κορκοδείλια δάκρυα” ας σταματήσουν , γιατί και την άγνοια ο νομοθέτης όσους την επικαλούνται στα δικαστήρια, δεν την θεωρεί ελαφρυντικό, μόνο την ψυχική διαταραχή.

Ωστόσο είναι ένα πρόβλημα , γιατί η αλήθεια είναι ότι εξυπηρετούνταν αρκετοι επαγγελματιες και  κάτοικοι, αλλά   και τουρίστες μην το ξεχνάμε αυτό, που το Ferry boat  μετέφερε τζάμπα από το ένα λιμάνι στο άλλο.

Ερχόμαστε λοιπόν στο σήμερα που και στα Σπήλια το πρόβλημα της προσέγγισης του Ferry-boat  γίνεται και εκεί ακόμα πολύ δύσκολο, αφού στην κυριολεξία “φρακάρει” και γίνεται περίπου απροσπέλαστο κατά την στιγμή της άφιξης και της αναχώρησης. Τι κάνουμε τώρα;

Εγώ λέω το προλαμβάνειν , είναι καλύτερο του θεραπεύειν. Δυστυχώς και σ΄αυτό όπως και σε άλλα σοβαρά ζητήματα του νησιού δεν υπήρξε σχεδιασμός, ούτε και σήμερα διαφαίνεται κάποια σοβαρή  πρόταση ή σκέψη.

Εάν θέλετε την γνώμη μου, πρέπει ν΄αρχίσουμε να κοιτάμε γύρω-γύρω  λχ τι συμβαίνει στην Ιθάκη, τι συμβαίνει στους Παξούς κτλ. Μαγική λύση δεν βλέπω. Προτάσεις που “δεν αρέσουν” έχω:

Αρχικά θέλει  δρομολόγια σε πιο τακτά διαστήματα και άμεση μελέτη  για νέα ράμπα εκτός οικιστικού ιστού στην περιοχή από Κουτελάδες μέχρι Άι-Γιάννη   και από Ρόκα έως Βαθύ, πριν είναι αργά. Στο Βαθύ πρέπει να γίνει προσπάθεια να περάσει το επιβατηγό Καστος-Κάλαμος-Νυδρί  , που είναι κάνε αίτηση και μπήκες και στα Σπήλια αυτό της σύνδεσης των Ιονίων.

Εννοείται φυσικά ότι διεκδικούμε όποια γραμμή περνάει δίπλα από το Μεγανήσι και διευκολύνουμε και μελλοντικά όποια δείξει ενδιαφέρον, όπως λχ το ΑΓ. Γεράσιμος ΙΙ.

Δυστυχώς οι δημοτικές παρατάξεις έβαλαν τον “πήχυ χαμηλά” και προσανατολίζονται να  τον περάσουν κι από κάτω! Σε τέτοιο βαθμό που επέτρεψαν “ν’ ανοίξει το θέμα”  λίγο πριν οδηγηθούμε στις κάλπες.

Τέλος ένα μεγάλο θέμα είναι η συγκοινωνία εντός νησιού αλλά με αυτό θ΄ασχοληθούμε σ΄άλλο άρθρο.

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Γιώργος Γαβρίλης στον prisma 91,6fm: :”Δεν μπορούμε να έχουμε προσδοκίες από το νέο δημοτικό συμβούλιο στην Λευκάδα”

Τις τοπικές εξελίξεις, αλλά και εκτίμηση της τουριστικής περιόδου έκανε στον Prisma 91,6 ο διαχειριστής της ιστοσελίδας meganisinews Γιώργος Γαβρίλης. […]

Καθορίστηκαν από το Υπουργείο τα καθαρά ναύλα επιβατών και οχημάτων για την γραμμή Καστός-Κάλαμος-Νυδρί

Με ορίζοντα την ακτοπλοϊκή τους σύνδεση και με οχηματαγωγό Καθορίστηκε από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας καιΝησιωτικής Πολιτικής η ανώτατη επιτρεπόμενη […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *