Tη λίστα με τους 587 ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Eθνικού Kτηματολογίου) μνημείων και πολιτιστικών κτιρίων που ταυτοποίησε από τα 2.330 ακίνητα, σε 37 νομούς της χώρας έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.
σύμφωνα με την έγκυρη ιστοσελίδα lefkadatoday.gr
Ο κατάλογος υπεβλήθη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου οι αρχαιολόγοι έχουν προσφύγει για την υπόθεση της μεταβίβασης των μνημείων της χώρας στο Υπερταμείο.
Η λίστα προκαλεί μεγάλη ανατριχίλα. Κηρυγμένα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO όπως ο αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων, το Ανάκτορο Μιχαήλ και Γεωργίου στην Κέρκυρα και τα Νέο Φρούριο, Ροτόντα, Βυζαντινό Κάστρο Επταπυργίου, Βυζαντινό Λουτρό, Παναγία Αχειροποίητος στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον Λευκό Πύργο, το Γαλεριανό ανακτορικό συγκρότημα και ολόκληρο το Δάσος Σέιχ Σου, ο αρχαιολογικός χώρος των Αιγών και οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας, το Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας, ολόκληρη η Σπιναλόγκα, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Αγίου Νικολάου στο Λασίθι, ο Τάφος του Λεωνίδα, ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης Σπάρτης αλλά και το εργοστάσιο «Χυμοφίξ», που πρόκειται να στεγάσει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ρωμαϊκό Ωδείο, το Κάστρο της Πάτρας και το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, η Villa Rossa στην Κέρκυρα, εκατοντάδες μνημειακοί χώροι και άλλοι μικρότεροι περιλαμβάνονται στον κατάλογο των ακινήτων που πρόκειται να μεταβιβαστούν στο υπερταμείο.
«Το ΥΠΠΟΑ και το ΥΠΟΙΚ έχουν εκδώσει 8 δελτία Τύπου για να διαβεβαιώσουν ότι όλα βαίνουν προς επίλυση, αλλά δεν μπορούν να εκδώσουν μια Υπουργική Απόφαση εδώ και 4 μήνες. Γιατί είναι πολυγραφότατοι στα δελτία Τύπου, τα non paper και τις «διαψεύσεις»; Γιατί χαλάνε τόσο μελάνι, αντί απλώς να βγάλουν μια ανακοινοποίηση στο ορθό της λίστας των ΚΑΕΚ χωρίς να έχει μέσα τα μνημεία;» αναρωτήθηκε η πρόεδρος του ΣΕΑ, Τούλα Μαρκέτου, και μας ενημέρωσε ότι το υπουργείου Οκονομικών «δεν έχει στείλει τις απόψεις του στο ΣτΕ. Υποψιαζόμαστε ότι το ΥΠΟΙΚ δεν θέλει να εκδικαστεί το θέμα, θέλει να αναβληθεί».
Ο γραμματέας του ΣΕΑ, Θέμης Βάκουλης, έδωσε έμφαση στο θέμα της διαχείρησης λέγοντας: «Η κυριότητα των αρχαίων μνημείων, με βάση το Σύνταγμα και τον αρχαιολογικό νόμο, δεν μπορεί να ανήκει σε κανέναν άλλο παρά μόνο στο Δημόσιο. Αυτό το γνωρίζουμε καλά και εμείς και το ΥΠΟΙΚ και το υπερταμείο. Το ήξεραν εξ αρχής ότι δεν θα πάρουν ποτέ την κυριότητα της Κνωσού. Τι είναι αυτό που επιδιώκουν; Είναι αυτό που αποσιωπούν συνειδητά: το θέμα της διαχείρισης.
»Το υπερταμείο ενδιαφέρεται για τα έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία. Και ξέρουν πολύ καλά ότι ο ίδιος νόμος 4389/16, σε άλλο άρθρο, λέει ότι «η ΕΤΑΔ εξακολουθεί να διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία που εξαιρούνται από τη μεταβίβαση» (άρθρο 195 παρ. 5). Γι’ αυτό ήθελαν τα μνημεία να περιλαμβάνονται στη μεταβίβαση και να εξαιρεθούν μετά: για να διεκδικήσουν τη διαχείριση. Δηλαδή να έρθουν και να ζητήσουν τα εισιτήρια της Κνωσού, τις εκδηλώσεις που θα γίνονται στη Ροτόντα, το αν θα ενοικιάζονται χώροι στα ενετικά τείχη του Ηρακλείου και πάει λέγοντας.
»Αρα αυτό που ζητάμε εμείς είναι να διασφαλιστεί η εξαίρεση από τη μεταβίβαση της κυριότητας, της νομής και της διαχείρισης τόσο των 2.329 μνημείων, όσο και όσων μνημείων περιλαμβάνονται στα 72.000 ακίνητα που έχουν περάσει στην ΕΤΑΔ από το 2016, και η θεσμική κατοχύρωση όλων των ακινήτων του ΥΠΠΟΑ από δω και πέρα».