Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
17 Απρίλιος 2021

Σε εφέτη-ανακριτή το σκάνδαλο με τα αυθαίρετα στο Αιγαίο

Τη σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου Αιγαίου (Σύρος) ζήτησε ο εισαγγελέας  του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες προκειμένου να ανατεθεί σε εφέτη-ανακριτή η υπόθεση διαφθοράς σε νησιά του Αιγαίου με επίκεντρο τη Μύκονο, στην οποία εμπλέκονται αστυνομικοί, υπάλληλοι της Πολεοδομίας και των τοπικών δημοτικών αρχών κ.λπ.

Η ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη ανακριτή κρίνεται απαραίτητη λόγω της σοβαρότητας και της περιπλοκότητάς της, αλλά και της μεγάλης καθυστέρησης που έχει επέλθει στο στάδιο της ανάκρισης. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο δικογραφίες που έχουν ως αφετηρία διάπραξης των αδικημάτων το 2005.

Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση αυτή αντιμετωπίζουν σωρεία αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος αλλά και πλημμελήματος, όπως είναι τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία η οποία προκάλεσε στο Δημόσιο ζημία και όφελος σε τρίτους άνω των 150.000 ευρώ, της παράβασης καθήκοντος, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της παρασιώπησης εγκλήματος, της υπεξαίρεσης από δημοτικούς υπαλλήλους, της πλαστογραφίας και υπεξαγωγής εγγράφων, της έκδοσης ψευδούς βεβαίωσης, καθώς και της νόθευσης εγγράφων.

Ειδικότερα, με τα μέχρι σήμερα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις δύο δικογραφίες, στο Αιγαίο λειτουργούσε κύκλωμα στο οποίο συμμετείχαν δημοτικοί και αστυνομικοί υπάλληλοι, όπως και υπάλληλοι της Πολεοδομίας Κυκλάδων που αποκόμιζαν τεράστια ποσά από τις αυθαίρετες κατασκευές και ειδικά στην περιοχή της Μυκόνου.

Μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων (κατοικιών, ξενοδοχείων κ.λπ.) «κατέβαλε» από 15.000-20.000 ευρώ στους εμπλεκομένους για να σώσουν τις αυθαίρετες κατασκευές, προεκτάσεις κ.λπ., αφού η πολεοδομία με τη σειρά της θα βεβαιώσει ότι έχουν κατεδαφιστεί.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι κατάλογοι με τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί για αυθαίρετες κατασκευές και έπρεπε να αποσταλούν στην Εφορία προκειμένου να εισπραχθούν, παρέμεναν για χρόνια στα συρτάρια της Πολεοδομίας, λόγω ασθενείας μίας και μόνο υπαλλήλου.

Οι κατάλογοι αυτοί με τα πρόστιμα που δεν διαβιβάστηκαν στην αρμόδια εφορία, σε μία πρώτη εκτίμηση, ανεβάζουν τη ζημία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου σε εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, ήδη έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ο διοικητής και υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου μετά από την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους.

Παράλληλα, σε τραπεζικούς λογαριασμούς ανωτάτων υπαλλήλων της Πολεοδομίας Κυκλάδων βρέθηκαν καταθέσεις οι οποίες δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τη μισθοδοσία τους, ενώ σε βάρος τους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις και έχει απαγορευθεί η έξοδός τους από τη χώρα.

ΠΗΓΗ : tvxs.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *