Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Νοεμβρίου 2021

Οι τελευταίες εξελίξεις και το ιστορικό του κλεισίματος του δρόμου για Τσουκαλάδες

Η γραφειοκρατία  “τρώει” πολύτιμο χρόνο

Στο πλαίσιο ενεργοποίησης του Μνημονίου Συνεργασίας της  Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) και του  Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και σε συνέχεια σχετικού αιτήματος του Δήμου Λευκάδας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης, ζήτησε με κατεπείγον έγγραφο προς το ΙΓΜΕ την πραγματοποίηση τεχνικογεωλογικής αναγνώρισης από την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης του ΙΓΜΕ, επί της επαρχιακής οδού Λευκάδας – Τσουκαλάδες – Άγιος Νικήτας – Κάθισμα και ειδικότερα στην περιοχή του οικισμού Απόπλαινα, με σκοπό την εξέταση των φαινομένων κατολίσθησης και των επιπτώσεων τους, καθώς και την εκτίμηση της επικινδυνότητας για τις επηρεαζόμενες κατασκευές (οδικό δίκτυο και συνωδά έργα).

O Δήμος Λευκάδας έλαβε  εντός  του προβλεπόμενου χρόνου (24 έως 36 ωρες) την εισήγηση από το ΙΓΜΕ, σχετικά με την επικινδυνότητα του φαινομένου και την ασφάλεια των επηρεαζόμενων κατασκευών της περιοχής, συνοδευόμενη από πρόταση μέτρων, με στόχο τον άμεσο περιορισμό των επιπτώσεων.

Το έγγραφο της εισήγησης του ΙΓΜΕ έφτασε στον δήμο  Λευκάδας στις 8 Μαρτίου 2018 με άκρως ανησυχητικές διαπιστώσεις  που μέχρι σήμερα κρατούνται απόρρητες μακριά από το φως της δημοσιότητας,. Ήταν τέτοιας  σπουδαιότητας  που ανάγκασαν άμεσα την δημοτική αρχή Λευκάδα να καλέσει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο και ν΄αποφασίσει το οριστικό κλείσιμο  του δρόμου.

Δυστυχώς παρά τις πιέσεις  του δήμου Λευκάδας για άμεση λύση και την άμεση ανταπόκριση του Υπουργείου Υποδομών, υπάρχει μία σειρά σημαντικών ενεργειών και γραφειοκρατικών διαδικασιών που κρίνονται απαραίτητες ,μέχρι της οριστικής λύσεως  και της έναρξης των εργασιών αποκατάστασης.

Η τελευταία  εξέλιξη είναι  ότι μόλις σήμερα  εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών η δέσμευση πίστωσης ύψους ( 1.488,00€) χίλια τετρακόσια ογδόντα οκτώ Ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του Προϋπολογισμού εξόδων 07 Γ.Γ.Π.Π., Ειδικός φορέας  430  Κ.Α.Ε 0899- οικ. έτους 2018 για την “ Πραγματοποίηση της τεχνικογεωλογικής αναγνώρισης εντός του 2018 στην Επαρχιακή Οδό Λευκάδα – Τσουκαλάδες – Άγιος Νικήτας – Κάθισμα της Λευκάδας, βάσει του αρ Γ’ και των παρ. 2 & 3 του από 16.06.2016 Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΓΓΠΠ και ΙΓΜΕ (ΑΔΑΜ:18REQ002823373)

Η διατύπωση  “εντός του 2018”  κι όχι    “εντός μηνός Απριλιου”  όπως λογικά θα έπρεπε κατά την ταπεινή μας άποψη και σε  ελεύθερη “μετάφραση”  σημαίνει ότι ο “Γολγοθάς” της Λευκάδας  μόλις άρχισε και προμηνύεται ένα πολύ θερμό Καλοκαίρι.

Παρότι  μας λείπει η απαραίτητη τεχνική κατάρτιση, επισκεπτόμενοι τα έργα της  ονομαζόμενης “προσωρινής λύσης”, διαπιστώσαμε ότι δεν έχει προηγηθεί τοιχίο αντιστήριξης με οπλισμό και βάση σκυροδέματος και οι επιχώσεις  που πραγματοποιούνται  στην περιοχή είναι κυριολεκτικά στον αέρα, επίσης  οι επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης κατολίσθησης επηρεάζει εξίσου ή περίπου αναλογικά το ίδιο την παράκαμψη.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Δήμος Λευκάδας: “Προσωρινή εκεχειρία στο ζήτημα των δημοτικών τελών, νέο μέτωπο για τις ιχθυοκαλλιέργειες…”

Πίστωση  xρόνου να το ξανασκεφτεί ο Κώστας Αραβανής με την παράταξή του δίνουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Λευκάδας […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *