Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
25 Μαΐου 2020

Η “Μαύρη Βίβλος” του Μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ!

Τη «Μαύρη Βίβλο» του Μνημονίου παρουσίασε η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ  κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την επέτειο ενός έτους από την ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό δανεισμού από την τρόικα.

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε μύθο την κυριαρχούσα άποψη ότι η κρίση οφείλεται στη διόγκωση του δημοσίου τομέα, εκτιμώντας ότι φτάσαμε ως εδώ λόγω της «χρεοκοπίας του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο».

Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε την κρίση χρέους στις “παράλογες και υπερβολικές” αμυντικές δαπάνες και στη λεληλασία του δημοσίου χρήματος “από κάθε λογής ‘εργολάβους’, ‘προμηθευτές’ και μεσάζοντες,” και κυρίως στη φοροδιαφυγή και τη φορολογική ασυλία του κεφαλαίου και του μεγάλου πλούτου.

“Αν κάνουμε μια διαχρονική επισκόπηση του ποιος δεν πληρώνει σ΄ αυτή τη χώρα, θα δούμε ότι μεγαλύτεροι μπαταχτσήδες είναι αυτοί που κουνάνε το δάχτυλο τώρα στο κίνημα δεν πληρώνω”, είπε.

Παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία αν τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος ήταν ανάλογα με το μέσο όρο της ευρωζώνης ή των “27” ή της Γερμανίας, το χρέος θα ήταν σημαντικά χαμηλότερο και σίγουρα κάτω από το 100% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά στις δαπάνες, δήλωσε ότι κινούνται συστηματικά λίγο παρακάτω από τους μέσους όρους της Ε.Ε., συμπεραίνοντας ότι το υψηλό δημόσιο χρέος “δεν οφείλεται σε υπέρβαση των δημόσιων δαπανών σε σχέση με τα έσοδα, αλλά σε υστέρηση των εσόδων σε σχέση με τις δαπάνες”.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέκλεισε κάθε δυνατότητα εναλλακτικών πηγών δανεισμού και επέλεξε την υπογραφή του “μνημονίου της χρεοκοπίας”.

Για την εφαρμογή του δήλωσε ότι “μόλις κλείνει ένας κύκλος αποτυχίας και ξεκινά ένας κύκλος καταστροφής”. Υποστήριξε πως ακόμη κι αν το Μνημόνιο πετύχει, το αποτέλεσμα θα είναι η “κοινωνική ερήμωση”, με την Ελλάδα να έχει πρωτογενείς δαπάνες, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, ανάλογες με εκείνες κρατών όπως η Τουρκία, η ΠΓΔΜ, αλλά και η Αϊτή, η Ζιμπάμπουε και η Ρουάντα.

Σχετικά με τα σενάρια για τη μη καταβολή της 5ης δόσης του δανείου και τις επιπτώσεις που θα έχει σε μισθούς και συντάξεις, έκανε λόγο για σχέδιο εκφοβισμού και οικονομικής τρομοκρατίας. Ανέφερε ότι η  κυβέρνηση υποχρεούται εκ του Συντάγματος να εγγυάται μισθούς και συντάξεις, ότι τα φορολογικά έσοδα επαρκούν για την κάλυψή τους και υποστήριξε πως καθυστέρηση σε μισθούς και συντάξεις θα είναι “ένα φτηνό επικοινωνιακό κόλπο, με τη συνενοχή τρόικας και κυβέρνησης”.

Υπάρχει άλλος δρόμος

Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση, όπως την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του, επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου.

“Εμείς επιμένουμε, ότι για το χρέος της Ελλάδας, αλλά και των άλλων χωρών της περιφέρειας, που είναι πλέον μη βιώσιμο, η λύση είναι πρωτίστως πολιτική”, σημείωσε.

Πρότεινε επίσης, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αντί της πώλησής της, καθώς και τη “ραγδαία” αναδιανομή του πλούτου.

Διαβάστε τη “Μαύρη Βίβλο” εδώ.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *