Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
25 Αυγούστου 2019

Δυνατή μια «ήπια αναδιάρθρωση»

Στο ενδεχόμενο μιας «ήπιας αναδιάρθρωσης του χρέους» της Ελλάδας αναφέρθηκε για πρώτη φορά ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Άμεση ήταν η απάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που τάχθηκε κατά της πιθανότητας αυτής.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σήμερα Τρίτη σε σεμινάριο του think tank Lisbon Council είπε ότι «η Ελλάδα πρέπει ταχύτατα να ιδιωτικοποιήσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισ. ευρώ, έτσι ώστε το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο δημόσιο χρέος της να καταστεί βιώσιμο, διότι αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο». Ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε ότι «εάν η Ελλάδα κάνει όλες αυτές τις προσπάθειες, τότε πρέπει να δούμε εάν είναι δυνατόν να κάνουμε μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αντιτίθεμαι αυστηρά σε μια μείζονα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», αναφερόμενος για πρώτη φορά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο από την έναρξη της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη πριν από 18 μήνες.

Με διαφορά μερικών λεπτών της ώρας έγινε γνωστή η αντίθετη άποψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τον Αυστριακό τραπεζίτη και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Εβαλντ Νοβότνι να δηλώνει στον κρατικό ραδιοσταθμό της χώρας του πως δεν θα πρέπει να αναμένεται μια «ήπια αναδιάρθρωση» του χρέους της Ελλάδας. Ο Νοβότνι, πάντως, φαίνεται να συμφωνεί με τον Γιούνκερ ως προς τη σημασία των αποκρατικοποιήσεων. «Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τα θέματα που εκκρεμούν, κυρίως αναφορικά με το μεγάλο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων» σχολίασε.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει το βράδυ της Δευτέρας ότι «η αναδιάρθρωση, η αναμόρφωση είναι εκτός συζήτησης», μετά την δήλωση Γιούνκερ περί μιας «αναμόρφωσης» του ελληνικού χρέους, δηλαδή ένα τρόπο να υπάρξει επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων της χωρίς μείζονα αναδιάρθρωση.

Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν σαφώς την περαιτέρω επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα για την ανοικοδόμηση της οικονομίας, τονίζοντας ιδιαιτέρως την ανάγκη για ευρύτατες ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας με χρονοδιάγραμμα. Η Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο των συζητήσεων και σήμερα, στη συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας τη συνεδρίαση του χθεσινού Eurogroup, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σημείωσε πως στη διάρκειά της «δεν ελήφθησαν αποφάσεις, γιατί οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται, καθώς απαιτείται βελτίωση και συμπλήρωση για μεγαλύτερη συνέπεια στην εκπλήρωση των στόχων, ενώ επισημάνθηκε η σημαντική πρόοδος που έχει γίνει». Ο Γ. Πεταλωτής αντέκρουσε όσα λέγονται για «έγγραφες απαιτήσεις συναίνεσης των κομμάτων».

«Κανένα θέμα επιβολής δεν υπάρχει από τρίτους. Είναι θέμα ευθύνης, εμείς, οι κύριες πολιτικές δυνάμεις, να αντιληφθούμε την εικόνα της χώρας και να προωθήσουμε τις λύσεις που χρειάζονται», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

ΠΗΓΗ : tvxs.gr

0 Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *