Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
24 Ιανουαρίου 2022

Αυτά είναι τα έργα σε Λευκάδα και Μεγανήσι που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 2014-2020

Ανάμεσά τους και οι υποδομές του νέου Νοσοκομείου Λευκάδας που όμως ακόμα δεν έχουν συμβασιοποιηθεί

Για το Μεγανήσι δεν έχουμε κάποια νέα ένταξη, στο ύψος 175.257 e έφτασε η πληρωμή της χρηματοδότησης της Προβολής της Ιστορικής Διαδρομής του Μεγανησίου (έργο που “πιστώνεται”  στην τ. δημοτική αρχή δημαρχίας Στ. Ζαβιτσάνου), ποσοστό 99% επί του συνόλου 176.555 e

Η πρόταση αφορά στη διαμόρφωση του παλιού Δημοτικού Σχολείου (πρόκειται για νεοκλασικό κτίριο) σε κέντρο ανάδειξης  της πολιτιστικής κληρονομιάς του Μεγανησίου  κι έχει καταλυτική ημερομηνία λήξης 29/12/2017!

Στην Λευκάδα την  “μερίδα του λέοντος”  από το ΕΣΠΑ 2014-2020 έχει “κλέψει” όπως ήταν φυσικό η ολοκλήρωση του νέου Νοσοκομείου.  Από τα 20.341.162 e έργων που εντάχθηκαν ,τα 18.298.645  αφορούν την ανέγερση , έχουν  συμβασιοποιηθεί 17.011.873,e , έχουν γίνει πληρωμές 8.829.534 e .

Το υπάρχον Νοσοκομείο της Λευκάδας στεγάζεται σε ιστορικό κτίριο της πόλης. Το 1964 ο Δήμος Λευκάδας παραχωρεί στο Νοσοκομείο έκταση για την ανέγερση νέας πτέρυγας, ενώ μετά από υπουργική απόφαση, το 1986 αναμορφώθηκε και ορίστηκε ως Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας.

Το οικόπεδο που διατίθεται για την ανέγερση του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της πόλης και απέχει από το κέντρο της περίπου 1.200μ και έχει εμβαδόν 15.435,20μ2.

Στόχος του Νέου Νοσοκομείου είναι να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο κτίριο που θα καλύπτει όλες τις απαιτήσεις σε σύγχρονο τεχνολογικό και κτιριακό εξοπλισμό και θα εξυπηρετεί στο βέλτιστο βαθμό τις ανάγκες τόσο των επισκεπτών όσο και των εργαζόμενων του νοσοκομείου. Η ανέγερση του νέου Νοσοκομείου (ολοκλήρωση μελέτης 21/12/2012) πήρε σάρκα και οστά  εν μέσω κρίσης  την 1/1/2014 , κατόπιν συντονισμένης δράσης τοπικών στελεχών και παραγόντων  από διαφορετικούς “πολιτικούς χώρους”  κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ο καθένας από τους εμπλεκόμενους  να θεωρεί ότι του ανήκει η  “πατρότητα” αυτού του τόσο σημαντικού έργου για την Λευκάδα.

Το έργο αποτελείται από τέσσερα  υποέργα:

1 Μελέτη, κατασκευή Οικοδομικών – Η/Μ εργασιών και προμήθεια – εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ ΙΜΕΚ ΕΛΛΑΣ ΑΕ 17.011.870 € 21/12/2012 15/01/2018

Όντως το υποέργο είναι έτοιμο προς παράδοση μέσα στα χρονοδιαγράμματα. Σύμφωνα  πάντα όμως με την ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης τα επόμενα τρία υποέργα δεν έχουν ακόμα συμβασιοποιηθεί μέχρι 31/12/2017, γεγονός που δυσκολεύει την  πιθανότητα  παράδοσής του το προσεχές Καλοκαίρι

2 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Το υποέργο δεν έχει συμβασιοποιηθεί και τα στοιχεία που αναφέρονται είναι ενδεικτικά 583.772 € 22/12/2017 31/12/2019
3 ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΠΑΡΟΧΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ Το υποέργο δεν έχει συμβασιοποιηθεί και τα στοιχεία που αναφέρονται είναι ενδεικτικά 240.000 € 30/03/2018 31/12/2019

 

4 ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΞΟΝΙΚΟΥ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΥ Το υποέργο δεν έχει συμβασιοποιηθεί και τα στοιχεία που αναφέρονται είναι ενδεικτικά 430.000 € 31/10/2018 31/12/2019

 

5 ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΠΑΡΟΧΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Το υποέργο δεν έχει συμβασιοποιηθεί και τα στοιχεία που αναφέρονται είναι ενδεικτικά 33.000 € 01/05/2017 31/12/2019

Επίσης έχουν ενταχθεί:

1)ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΑΓΩΓΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΟΔΟΥ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ, ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑΣ – ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΙ ΟΔΟΥ ΣΒΟΡΩΝΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ προϋπολογισμού 483.870e

Με την υλοποίηση της πράξης θα αντικατασταθούν οι κεντρικοί αγωγοί διανομής του δικτύου ύδρευσης επί των οδών:
• Αναπαύσεως, από τον Αγ. Μηνά μέχρι τα όρια του οικισμού της Απόλπαινας,
• Σβορώνου, από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας μέχρι τον κόμβο της περιοχής Αγ. Ιωάννη,
• κεντρικής οδού της περιοχής Αγ. Μαρίνας μέχρι τον κόμβο της περιοχής Αγ. Ιωάννη,
• δημοτικής οδού Αγ. Ιωάννη

2)ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΝΗΣΩΝ ΚΑΛΑΜΟΥ- ΚΑΣΤΟΥ ΜΕ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΩΓΟ ,προϋπολογισμού 383.834 e

Τα νησιά Κάλαμος και Καστός στερούνται γενικά φυσικών πηγών νερού, εκτός από κάποιες εποχιακές μικροπηγές πολύ μικρής παροχής και κάποια λιγοστά πηγάδια, που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες ύδρευσης.
Η πράξη αφορά στην κατασκευή δύο πρόσθετων υποθαλάσσιων αγωγών για την εξυπηρέτηση των δύο νησιών, αφενός για την αύξηση της παροχετευτικότητας και αφετέρου για την εξασφάλιση εφεδρείας σε περίπτωση βλάβης.

3)       ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ – ΚΗΦΗ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ,  προϋπολογισμού 341.059 e

Η Πράξη αφορά στη συνέχιση λειτουργίας για 1 έτος του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Δήμου Λευκάδας  (ΚΗΦΗ), στην ΔΕ Καρυάς .
Αντικείμενο της Δομής είναι η  παροχή  υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα μη δυνάμενα να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια κλπ), των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που τα φροντίζει, εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στη φροντίδα που έχει αναλάβει

4)Δομή παροχής βασικών αγαθών – Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Λευκάδας, προϋπολογισμού 117.000

Δημιουργία Δομής-Κοινωνικό Παντοπωλείο- στο Δήμο Λευκάδας το οποίο παρέχει είδη κάλυψης βιοτικών αναγκών σε μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή ακραίας φτώχειας ή είναι άπορα σε συνδυασμό και άλλων κοινωνικών κριτηρίων όπως ανεργία, οικογενειακή κατάσταση, ασθένεια, αναπηρία, συνθήκες διαβίωσης και στέγασης και άλλα κοινωνικά προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζουν.
Το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» θα λειτουργεί ως δομή στο πλαίσιο της Κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Λευκάδας που ασκείται κατά κύριο λόγο δια της Κοινωνικής του Υπηρεσίας. Στόχος του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι να συγκεντρώνει/προμηθεύεται και διαθέτει τρόφιμα και είδη παντοπωλείου συσκευασμένα, είδη ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένα προϊόντα, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιγνίδια, είδη ψυχαγωγίας όπως βιβλία, cd, dvd κ.λπ για την κάλυψη άμεσων βιοτικών αναγκών και αναγκών μάθησης και πολιτισμού των ωφελούμενών του.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο εφαρμόζοντας ανάλογες ενέργειες δικτύωσης μέσω χορηγιών, δωρεών και προμηθειών των ανωτέρω ειδών θα διασφαλίζει την σταθερή τροφοδοσία τουλάχιστον 100 οικογενειών κάθε μήνα . Τα προϊόντα θα διατίθενται στους ωφελούμενους με τρόπο που να διασφαλίζεται η ισονομία και η αξιοπρέπειά τους. Θα λειτουργεί με σταθερό ωράριο από Δευτέρα έως Παρασκευή, το δε ωράριο λειτουργίας του θα ακολουθεί αυτό της εποπτευόμενης Κοινωνικής Υπηρεσίας.
Θα στελεχωθεί με διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό και θα εποπτεύεται από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου.
Τα στοιχεία των ωφελούμενων θα καταγράφονται σε ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής καθώς και τα διατιθέμενα κατά νοικοκυριό προϊόντα. Θα συνταχθεί κανονισμός λειτουργίας που θα ορίζει τον τρόπο  λειτουργίας του και  τις προϋποθέσεις των δικαιούχων.

  5)   Κέντρο Κοινότητας Δήμου Λευκάδας, προϋπολογισμού 112.320 e

Δημιουργία Δομής- Κέντρου Κοινότητας- στο Δήμο Λευκάδας το οποίο εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους του δήμου, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες- και με στόχο την εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή του Δήμου.

Έτσι έχει ο κατάλογος  των έργων που έχουν ενταχθεί προς χρηματοδότηση μέχρι σήμερα. Χρόνος υπάρχει  και μπορούν άνετα να ενταχθούν κι  άλλες μελέτες  προς χρηματοδότηση.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *