Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
23 Ιουλίου 2024

ΤΕΙ Λευκάδας, πολύ απλά έφθασε το πλήρωμα του χρόνου!

Η τύχη του είναι προδιαγεγραμμένη

Το άρθρο που ακολουθεί έχει αναρτηθεί τον Φεβρουάριο του 2012:

«Η Τρόικα θέλει να κλείσει το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Θα ΄χουμε πόλεμο!» (video)

“Ο τίτλος της ανάρτησης είναι η αντίδραση, τα λόγια  του Μεγανησιώτη δημοσιογράφου Γιάννη Πολίτη στην σημερινή του εκπομπή στη ΝΕΤ στην οποία μεταξύ των καλεσμένων του ήταν και ο δήμαρχος Μεγανησίου κ. Στάθης Ζαβιτσάνος.

Προς το τέλος της πρώτης τοποθέτησης του δημάρχου, ο κ. Πολίτης, ο οποίος είναι και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής των ΤΕΙ, άδραξε την ευκαιρία και απευθυνόμενος στον Αν. Υπ. Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη… Τη συνέχεια δείτε την στο μικρό απόσπασμα βίντεο που ακολουθεί.

Πριν όμως να θυμίσουμε τι είχε δηλώσει ο υπουργός Παιδείας στις 11 Νοεμβρίου 2012 στην ομιλία του κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2013 στη Βουλή σχετικά με την Παιδεία αλλά και το σχέδιο “Αθηνά”:

«Η παιδεία είναι υπόθεση εθνική και απαιτεί ένα εθνικό σχέδιο και όταν υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο, κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη λογική των επιχειρημάτων του, κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη λογική των επιχειρημάτων ενός σε βάθος μελετημένου εθνικού σχεδίου. Ούτε η Τρόικα ούτε κανείς. Κανείς δεν μπορεί να μας υποδείξει την κατεύθυνση που θα πάμε. Καμία Τρόικα, κανείς απολύτως».

«Μπορούμε να συμφωνήσουμε και να διαφωνήσουμε σε επιμέρους πολιτικές ή διαρθρωτικές αλλαγές που προτείνει η οποιαδήποτε Τρόικα, αλλά μέχρι εκεί. Διαφωνήσαμε σε πολλά και επιβάλαμε πολύ περισσότερα».

Και το Σχέδιο ΑΘΗΝΑ θα προχωρήσει στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει, με διάλογο, συναίνεση και αποφασιστικότητα. Και το Σχέδιο ΑΘΗΝΑ δεν μας το επέβαλε κανείς. Μας το επέβαλλε η Εθνική λογική.”

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Η Παιδεία είναι υπόθεση εθνική και απαιτεί ένα εθνικό σχέδιο.

Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη λογική των επιχειρημάτων ενός εθνικού σχεδίου.

Και όταν υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο, κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη λογική των επιχειρημάτων του, κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη λογική των επιχειρημάτων ενός σε βάθος μελετημένου εθνικού σχεδίου. Ούτε η Τρόικα ούτε κανείς.

Κανείς δεν μπορεί να μας υποδείξει την κατεύθυνση που θα πάμε. Καμία Τρόικα, κανείς απολύτως.

Μπορούμε να συμφωνήσουμε και να διαφωνήσουμε σε επιμέρους πολιτικές ή διαρθρωτικές αλλαγές που προτείνει η οποιαδήποτε Τρόικα, αλλά μέχρι εκεί.

Διαφωνήσαμε σε πολλά και επιβάλαμε πολύ περισσότερα. Αυτή η Κυβέρνηση έχει ένα εθνικό σχέδιο για την παιδεία, ένα σχέδιο το οποίο παρουσίασε στις Προγραμματικές Δηλώσεις και το εφαρμόζει απαρέγκλιτα με σκληρή δουλειά και με τη μέγιστη δυνατή συνηγορία όλων των εμπλεκομένων, προετοιμάζοντας τη χώρα και τη νέα γενιά για τη μετά κρίση εποχή.”

Από τότε μέχρι σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στο μύλο των δανειστών, αλλάξαν σχεδόν όλα τα πρόσωπα πρωταγωνιστές εκείνης της ιδιαίτερα ταραγμένης εποχής. Αυτοί που τότε  “έσκιζαν” τα ρούχα τους για το ΤΕΙ, ήρθαν στα πράγματα όχι για να τ΄αλλάξουν , αλλά για να κάμψουν όλο εκείνο το κίνημα της αντίστασης και της ανατροπής στην επιβολή μιας βάρβαρης πολιτικής που έβαζε τα νούμερα πάνω από τους ανθρώπους. Εύκολα πια (ξανα)ξοδεύονται   “βρύσες” τα κροκοδείλια δάκρυα , άλλοθι στην τοπική κοινωνία που ούτε στιγμή δεν ξέχασε να βάζει το προσωπικό της συμφέρον πάνω από  την κοινή λογική  και το πραγματικό ενδιαφέρον για την αλλαγή πορείας και τις βαθιές αλλαγές στην εκαπαίδευση.

Έτσι τότε προτιμήθηκε μια μεσοβέζικη λύση με γνώμονα τις οικονομικές απολαβές, παρά μία τομή με γνώμονα την πραγματική εκαπαίδευση και επιβίωση του ΤΕΙ στην Λευκάδα. Το  ΤΕΙ στην Λευκάδα άλλαξε τότε αντικείμενο ,μόνο και μόνο για να καλύψει προεκλογικά παιχνίδια της τότε κυβερνώσας πλειοψηφίας. Ο μέσος όρος εισαγωγής  στις σχολες του κατέβηκε στο 3!!! , χωρίς να ιδρώνει κανενός το αυτί για την πραγματικό λόγο  ύπαρξής του. Κι αφού όλοι μέχρι πρότινος ήταν ικανοποιημένοι , ο καθένας για τους στενούς του ιδιοτελείς πάντα λόγους, σήμερα  η υποκρισία περισσεύει.

Μα το πρόβλημα ουσιαστικά ποτέ δεν λύθηκε, απλά  έφτασε το πλήρωμα του χρόνου…

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights