Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Β. Μίχας: Δυο γέννες στην Λευκάδα επειδή οι γιατροί βαριόντουσαν να δουλέψουν.

Μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη για όλα τα φλέγοντα ζητήματα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας, παραχώρησε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Λευκάδας Βησσαρίων Μίχας, πολλά εκ των οποίων θα δημιουργήσουν αίσθηση..

«Η προσπάθεια εξυγίανσης του χώρου της υγείας, δεν αφορά μόνο το Νοσοκομείο της Λευκάδας, καθώς πολύ πρόσφατα αποκαλύφθηκαν με στοιχεία ότι για το δημόσιο χρέος το οποίο είναι περίπου στα 340 δις, 85 δις περίπου οφείλονται στον χώρο τη υγείας, καθώς είναι από όλους αποδεκτό ότι αυτός συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό στην κατάσταση που έχει οδηγηθεί η χώρα μας.

Το μαύρο χρήμα που έτρεχε τα προηγούμενα χρόνια ήταν τεράστιο και δεν είναι μόνο το φακελάκι, καθώς σαν ποσοστό επί του μαύρου χρήματος είναι μικρό, αλλά το υπόλοιπο μαύρο χρήμα έχει να κάνει με εταιρείες, προμήθειες και τρωκτικά σε όλες τις βαθμίδες που υπηρέτησαν στο χώρο της υγείας.

Μια από τις προτεραιότητες που είχε εφαρμόσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και καλούμαστε να εφαρμόσουμε είναι η ηθικοποίηση του συστήματος, όχι μόνο το φακελάκι που είναι μια άμεση πληγή που την νιώθει συνολικά ο κόσμος, αλλά χτυπώντας το μαύρο χρήμα που έρρεε μέσα από τις παράνομες συνταγογραφήσεις, από τα χρήματα κάτω από το τραπέζι που έδιναν οι φαρμακευτικές εταιρείες για να προωθήσουν τα δικά τους σκευάσματα κτλ.
Όλο αυτό γίνεται για να δημιουργηθεί το λεγόμενο περίσσευμα για να το διαθέσουμε στοχευμένα μέσα σε περιόδους οικονομικής ασφυξίας που ζει η χώρα μας λόγω των Μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται τα τελευταία οκτώ χρόνια.»

Ο κύριος Μίχας αναφέρθηκε και στην περίπτωση του χειρουργού Θανάση Καραγιάννη, λέγοντας ότι είναι ένας πολύ καλός γιατρός, κανείς δεν αμφισβητεί την ιατρική του ικανότητα και σαν γιατρός έκανε ό,τι το καλύτερο για τους ασθενείς του, όσον αφορά αυτό το κομμάτι.

Υπήρχε όμως και ένα άλλο κομμάτι στο οποίο από ότι φαίνεται με την απολογία του από ότι φαίνεται τους «δικαστές» του.

Η υπόθεση αυτή έχει φύγει από το Νοσοκομείο Λευκάδας, καθώς η διοίκηση τον έθεσε σε ένα μήνα αργία όπως προβλέπεται με βάση το κατηγορητήριο που είχε έρθει από την υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ.
Η απόφαση να τεθεί σε αργία δεν ήταν καθόλου εύκολη, ανέφερε, καθώς είναι συνάδελφος μου, εγώ είμαι άνθρωπος του ΕΣΥ και δεν είναι εύκολο να θέτεις σε αργία ένα συνάδελφο σου , ειδικά σε μια μικρή κοινωνία.
Με μεγάλη στεναχώρια επέβαλα τον μήνα ανατολής καθηκόντων, είπε.

Στην συνέχεια η υπόθεση με την απολογία του γιατρού στάλθηκε στο Πειθαρχικό συμβούλιο της 6ης ΥΠΕ που είναι μέλος με τον ίδιο να ζητά να αυτοεξαιρεθεί καθώς δεν είναι σωστό να συμμετέχει σαν «δικαστής» σε μια υπόθεση που αφορά το νοσοκομείο που διοικεί, ήρθε αντικαταστάτης και το συμβούλιο της 6ης ΥΠΕ αφού άκουσε την απολογία του γιατρού ομόφωνα εισηγήθηκε προς τον υπουργό να τεθεί σε αργία ενός έτους και θα συνεχιστεί η πειθαρχική διαδικασία και πιθανόν ο έλεγχος και για άλλα θέματα.

Ο κύριος Μίχας απαντώντας στον ισχυρισμό του γιατρού στο news24/7 ότι από το πόρισμα δεν προκύπτει ζημία αλλά κοστολόγηση, ο κύριος Μίχας ανέφερε ότι δεν μπορεί να πει τι εννοεί ο κύριος Καραγιάννης, καθώς είναι η απολογία του, την οποία και υποστήριξε και με δικηγόρο στο Πειθαρχικό συμβούλιο και από ότι φαίνεται αυτό που είπε εκεί δεν έπεισε και ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία.

Ο κύριος Μίχας ανέφερε ότι δεν είναι η μόνη περίπτωση καθώς την επόμενη εβδομάδα υπάρχει κλήση του ως μέλος του Πειθαρχικού για άλλο συνάδελφο δυστυχώς με τις ίδιες κατηγορίες. Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ είναι περίπου 520 γιατροί σε όλη την Ελλάδα.

Η ανακάλυψη αυτών των ανομιών δεν έγινε με ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά τους βρήκε το λογισμικό που εγκαταστάθηκε στον ΕΟΠΥΥ.
Όταν γράφονταν μια συνταγή, έπρεπε ταυτόχρονα να καταχωρηθεί και η φωτογραφία της πληγής. Πολλοί γιατροί από αυτούς οι οποίοι κατηγορούνται σήμερα χρησιμοποιούσαν την ίδια φωτογραφία στις συνταγές τους και πολλές φορές την ίδια φωτογραφία έπαιρναν από το internet. Άλλαζαν λίγο το χρώμα, το zoom και όπως αρκετοί έχουν παραδεχτεί, αυτή την φωτογραφία την έπαιρναν από τις συγκεκριμένες εταιρείες που τους πούλαγαν τα επιθέματα.

‘Όμως αυτές οι φωτογραφίες έχουν μια ψηφιακή ταυτότητα, όσο και να τις παραλλάξεις αυτή παραμένει, με τον ΕΟΠΥΥ να έχει εγκαταστήσει την εφαρμογή και να τους πιάνει έναν έναν…

Ο κύριος Μίχας είπε ότι δεν γνωρίζει λέξη λέξη την απολογία του κ. Καραγιάννη, καθώς δεν συμμετείχε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, ωστόσο πήρε ένα υπόμνημα το οποίο διάβασε, είχε να του κάνει ερωτήσεις επάνω σε αυτό, αλλά δεν μπόρεσε να το κάνει με την μη συμμετοχή του στο Πειθαρχικό και από τότε δεν ήρθε σε επαφή.

Απαντώντας στον ισχυρισμό του κ , Καραγιάννη μέσα από την δήλωση του στο News24/7 ότι η διοίκηση του απαγόρευσε να κινείται σε οποιοδήποτε χώρο στο Νοσοκομείο όταν ετέθη σε αργία και αν μπορεί πλέον ο γιατρός να εξετάζει τους ασθενείς, ο κύριος Μίχας είπε ότι όταν κάποιος τίθεται σε αργία, χάνει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχει σαν δημόσιος υπάλληλος.

Πρέπει να επιστρέψει την σφραγίδα, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στον χώρο εργασίας του, αλλά ακόμα και αν είμαστε σε άδεια δεν μπορούμε να πηγαίνουμε στον χώρο εργασίας, πολύ περισσότερο όταν για έκτακτους λόγους έχεις τεθεί σε αναστολή καθηκόντων και αργία και ζητήθηκε από τον κύριο Καραγιάννη να μην βρίσκεται σε χώρους οι οποίοι είναι για εργαζόμενους.

Αυτό το επιβάλλει ο νόμος, δεν είναι δική μου απόφαση, ανέφερε.
Επίσης στο δημόσιο νοσοκομείο δεν έχω τους ασθενείς μου, αλλά είναι οι ασθενείς μας, όταν κάποιος έρχεται στο δημόσιο νοσοκομείο είναι ασθενής όλων των γιατρών και όχι ενός συγκεκριμένου.
Όταν κάνουμε μια παρανομία σαν υπάλληλος, δεν φτάνει που την κάνω, έχω και την απαίτηση να μην τιμωρηθώ, αυτό δεν γίνεται συμπλήρωσε ο κ. Μίχας.

Αναφερόμενος στην καθημερινότητα του Νοσοκομείου και στον ισχυρισμό των εργαζομένων ότι ο διοικητής πρέπει να δείχνει ότι το νοσοκομείο έχει κέρδη και να υπάρξει μια βλάβη και να μην αποκαθίσταται για να μην επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός με έξοδα, είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει μια λογική εκτός πραγματικότητας.
«Αντιλαμβάνομαι την αναγκαιότητα των συνδικαλιστών όταν κάνουν ένα αγώνα να υπερβάλουν σε κάποια ζητήματα, αλλά για να έχει επιτυχία ο συνδικαλιστικός αγώνας που κάνουν όλες οι κοινωνικές ομάδες πρέπει να έχει και την ανάλογη στήριξη των εργαζομένων και της κοινωνίας.»

Μάλιστα όπως είπε, στην τελευταία κινητοποίηση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο πριν από μια εβδομάδα, με τον ίδιο να λείπει από την Λευκάδα, έγινε μεγάλη προσπάθεια να κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι να κάνουν τρίωρη στάση εργασίας για να διαμαρτυρηθούν για την διαδικασία αξιολόγησης.

« Ήρθε το «βαρύ πυροβολικό» της ΠΟΕΔΥΝ και ΑΔΕΔΥ της γραφειοκρατικής συνδικαλιστικής ηγεσίας, η οποία ελάχιστη επαφή έχει με τις πραγματικές ανάγκες και των εργαζομένων και της κοινωνίας και αυτό αποτυπώθηκε με τα ποσοστά συμμετοχής στις απεργιακές κινητοποιήσεις τόσο ΠΟΕΔΥΝ και ΑΔΕΔΥ που δεν ξεπερνούν το 2%. Προχτές μάλιστα στην στάση εργασίας συμμετείχαν δεκαέξι εργαζόμενοι εκ των οποίων οι οκτώ 7 μέλη του ΔΣ και ένας συνδικαλιστής εκπρόσωπος του ΔΣ από τους 2ΟΟ και κάτι εργαζομένους.

Έχετε συζητήσει με την κοινωνία και σας έχουν πει ότι οι δημόσιοι οι υπάλληλοι δεν πρέπει να αξιολογούνται και μάλιστα όχι σε τιμωρητική κατεύθυνση, όχι να δω ποιος δεν δουλεύει και να τον απολύσω, όπως ήταν η προηγούμενη αξιολόγηση, αλλά σε κατεύθυνση καλυτέρευσης και βοήθειας προς τον ίδιο τον συνάδελφο να μπορέσει να βελτιωθεί στα καθήκοντα του;

Μάλιστα όλοι οι προϊστάμενοι που είναι περίπου δέκα με δεκαπέντε, κατέθεσαν αίτηση αξιολόγησης εκτός από μια συνάδελφο προϊστάμενο. Κατέθεσαν αίτηση όσοι βλέπουν το μέλλον τους με προοπτική και θέλουν να προχωρήσουν στην δουλειά τους.
Δεν μπορούμε να επιλέγουμε τους προϊσταμένους όπως το 2002 με απόφαση διοικητή, αυτό πρέπει να σταματήσει και ξ αξιολόγηση να γίνεται με κρίση.»

Μάλιστα απαντώντας στην κατηγορία των εργαζομένων ότι οι αποφάσεις για τις μετακινήσεις έγιναν την στιγμή της ενημέρωσης των εργαζομένων για το θέμα της αξιολόγησης με τον κύριο Μίχα να λέει ότι αυτές είχαν παρθεί εδώ και ένα μήνα και το ήξεραν όλοι ότι θα έγιναν μετακινήσεις.

Το παράδοξο όπως είπε είναι ότι πάγιο αίτημα ειδικά του νοσηλευτικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι το rotation, καθώς δεν μπορεί ένας νοσηλευτής να είναι δέκα χρόνια σε μια συγκεκριμένη κλινική που είναι πιο «αραχτή» από ότι στα επείγοντα και πρέπει να μπαίνουν σε όλες τις θέσεις.
Ο ίδιος μάλιστα δεν ήξερε καν ότι είχαν γενική συνέλευση οι αποφάσεις είχαν παρθεί εδώ και ένα μήνα και δεν είναι τιμωριτικό να πεις ότι κάποιος μετακινείται από την χειρουργική σε παθολογική ή σε κάποια άλλη κλινική.
Τα νοσοκομεία δεν έγιναν ούτε για τους γιατρούς ούτε για τους νοσηλευτές, αλλά για τους ασθενείς και αυτό πρέπει να το κατανοήσουν και οι συνδικαλιστές.

Μάλιστα κάποιοι λένε ότι στο Νοσοκομείο έχουμε επικουρικούς γιατρούς, τι σημαίνει αυτό επειδή είναι γιατρός με τριετή σύμβαση; Οι περισσότεροι επικουρικοί είναι σπουδαγμένα νέα παιδιά με διδακτορικά και εμπειρία, είπε.
Όπως είπε η Μαιευτική κλινική είχε δυο μόνιμους γιατρούς χρόνια, οι οποίοι είχαν να κάνουν γέννα κάμποσα χρόνια και ήρθε ο επικουρικός και άρχισαν να γεννάν οι Λευκαδίτισσες στην Λευκάδα και πετάγεται ο συνδικαλιστής και λέει είναι επικουρικός δεν μετράει ως γιατρός. Ποιος το λέει αυτό; Ο ασθενής δεν κοιτάζει αυτό.
Τόσα χρόνια οι γυναίκες δεν γεννούσαν στην Λευκάδα γιατί δεν ήθελαν οι γιατροί. Δεν ήθελαν να δουλέψουν.
Το 2014-2015 στην Λευκάδα είχαν γίνει δυο γέννες….υπηρετούσαν στο Νοσοκομείο δυο γιατροί διευθυντές και οκτώ μαίες με το μισθολογικό τους κόστος όλων να είναι 280.000 το χρόνο και δεν είχαν κάνει ούτε ένα τοκετό!!!!!
Ο ίδιος προκάλεσε όσους τον αμφισβητούν να δώσει επίσημα στοιχεία.

Το πρόβλημα είναι συνολικά αυτό με τον δημόσιο τομέα, ότι κρυβόμαστε πίσω από νόμους και την ανοχή πολλών, καθώς δεν είναι τυχαίο γιατί βγαίνουν και αντιμετωπίζονται όλα αυτά τα σκάνδαλα γιατί υπάρχει πολιτική βούληση.

Εγώ δεν είπα ποτέ ότι οι προηγούμενοι διοικητές δεν προσπαθούσαν ή τα αγνοούσαν, αλλά υπάρχουν διοικητές που προσπάθησαν αλλά την κρίσιμη στιγμή τους άφησαν στην μέση της πλατείας μόνους και για αυτό χαίρομαι ιδιαίτερα που έχω υπουργό τον κύριος Πολάκη που βγήκε και με στήριξε δημόσια γιατί υπάρχουν πολλές πιέσεις που δέχεται από συναδέλφους και τον κύκλο γενικότερα.

Μάλιστα το ΔΣ του Νοσοκομείου έχει καλέσει τον πρόεδρο των εργαζομένων να βρίσκεται σε κάθε ΔΣ που κάθεται εκτός από τον εκπρόσωπο και αντιπροσωπεία καθώς θέλω την πλήρη διαφάνεια. Ωστόσο έχει πολύ καιρό να μας κάνει την τιμή να παραβρεθεί.

Επίσης ευχαρίστησε δημόσια έναν αφανή εργάτη του νοσοκομείου Λευκάδας τον κύριο Ζαβερδινό, καθώς δημιουργήθηκε μια δύσκολη κατάσταση με την αποχώρηση του κ. Καραγιάννη στην χειρουργική κλινική, με τον κύριο Ζαβερδινό στην ηλικία 67 ετών να κάνει δεκαπέντε ημέρες εφημερία, όπως και τον επικουρικό χειρουργό κύριο Ανυφαντή οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα περιστατικά άψογα, όπως και τον Λευκαδίτη γιατρό στο πανεπιστημιακό στ Γιάννενα που στηρίζει το νοσοκομείο στα δύσκολα και την χειρουργική κλινική κ. Μεσσήνη Θωμά, ο οποίος βοηθά.

ΠΗΓΗ: lefkadatoday.gr

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights