Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
15 Αυγούστου 2022

Μπραντεφέρ Βερυκίου-Γαλιατσάτου για τα έργα της ΠΙΝ στην Λευκάδα

Τι μας είπε ο τ. Αντπεριφερειάρχης σχετικά με το θέμα της ανάπλασης στο Νυδρί

Με αφορμή τα δελτία τύπου της Περιφέρειας για την ανάπλαση στο Νυδρί και την απάντηση στην ΝΟΔΕ Κέρκυρας  που αφορούσε την χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ επί των ημερών Σπύρου. Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που μας εστάλη από το Γραφείο του Περιφερειάρχη:

“ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                      

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                

ΑΛΥΚΕΣ ΠΟΤΑΜΟΥ                                                           Κέρκυρα, 18-9-2017

Τηλ.: 26613.61572

email: press@pin.gov.gr       

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Οι συντάκτες της ανακοίνωσης της ΝΟΔΕ Κέρκυρας της ΝΔ δεν είναι μόνο αδαείς αλλά και επικίνδυνοι για τον τόπο  

Ακόμη ένα πόνημα της ΝΟΔΕ Κέρκυρας της ΝΔ δόθηκε στη δημοσιότητα, με την ευκαιρία δήθεν της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κέρκυρα, όπου έλαβε χώρα η συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι, στο πλαίσιο του Πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας.

Πέραν του προφανούς άγχους που διακατέχει τους συντάκτες του κειμένου, οι οποίοι – Κύριος οίδε που –  ανακάλυψαν τυμπανοκρουσίες εκ μέρους της ΠΙΝ, μέσω του πονήματος της ΝΟΔΕ Κέρκυρας ανακαλύψαμε κι εμείς ότι το ντόπιο πολιτικό προσωπικό της βαθιάς συντήρησης ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν, μιας επίπλαστης πραγματικότητας όπου η Κέρκυρα που παρέδωσαν είχε πόσιμο νερό, μεγάλους αυτοκινητόδρομους, ανθηρή αγροτική οικονομία, παρακάμψεις και έργα οδοποιίας ζηλευτά, σύγχρονο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων και συστηματική και αδιάλειπτη συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων.

Όμως, ουδείς – συμπεριλαμβανομένης της ΝΟΔΕ Κέρκυρας της ΝΔ – δικαιούται να ξεχνά τις χαμένες ευκαιρίες για το νησί και τους κατοίκους του, με αποκλειστική ευθύνη των δικών τους κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων και των τοπικών τους εκφραστών. Κανείς δεν έχει ξεχάσει την ολιγωρία, τον ερασιτεχνισμό και εντέλει την αδιαφορία για το έργο των φραγμάτων, που οδήγησαν σε παλινωδίες και περιπέτειες το έργο ύδρευσης με θύματα τον κερκυραϊκό λαό και θύτες τους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες, γαλουχημένους και εκπορευόμενους από το κόμμα που σήμερα κραυγάζει έκπληκτο.

Κανείς δεν ξέχασε τα αφημένα στην τύχης του έργα, ημιτελή και ημιθανή, που άφησε πίσω της η περιφερειακή αρχή Σπύρου, η οποία σήμερα δεν έχει να παρουσιάσει ούτε ένα έργο περαιωμένο επί ημερών της. Γιατί η ΝΟΔΕ Κέρκυρας της ΝΔ δεν ρωτά τον ομόσταβλό της κ. Σπύρου για τις παρακάμψεις, για τα οδικά έργα, για τη Γαρίτσα, για τη Βίλα Ρόσσα, για την τελευταία θέση στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που κατείχαμε ως ΠΙΝ επί ημερών του, για την ανυπαρξία της Περιφερειακής αρχής στις υποδομές για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό;

Ανακαλύψαμε επίσης ότι η “παρέα” που μαζεύεται για να εκπονήσει τα βαθιάς εμπνεύσεως κείμενα δημόσιου λόγου (κι όχι διαλόγου) υποφέρει από βαθιά άγνοια των γεγονότων, των ισχυόντων εξελίξεων ακόμη και των νόμων και διατάξεων, με κίνδυνο η γραφική αυτή άγνοια να καταστεί επικίνδυνη για τη δημόσια ζωή του τόπου.

Πως αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς εκείνους που μετά βεβαιότητας και εκτιθέμενοι στον κερκυραϊκό λαό αναφέρουν τα εξής: “Η τελευταία τους εφεύρεση που αφορά σε υποσχέσεις για γήπεδα και ομάδες, ενώ γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί γήπεδο που ανήκει σε ιδιωτικό φορέα, μας ξεπερνάει” (sic)…

Δεν θα ασχοληθούμε με τις γνώσεις αυτών που συντάσσουν τα βαρύγδουπα κείμενα της τοπικής ΝΟΔΕ, αλλά επαναλαμβάνουμε για μία ακόμη φορά:

Κύριοι, εκτίθεστε.

Δεν γνωρίζετε, δεν κάνετε τον κόπο να ρωτήσετε για να μάθετε (οι πόρτες του Γραφείου του Περιφερειάρχη είναι ανοικτές για όλους, και για εσάς) και το χειρότερο όλων, στελέχη σας που πέρασαν από θέσεις ευθύνης και είχαν – δυστυχώς για τον τόπο – αναλάβει να επιλύσουν προβλήματα, αποδεικνύονται κατώτερα των περιστάσεων, αδαή και επικίνδυνα.

Η παρούσα Περιφερειακή Αρχή με συνέπεια, προσοχή και κοπιώδη εργασία ανέλαβε  την πρωτοβουλία, στηρίζοντας τα αθλητικά σωματεία που παράγουν σπουδαίο κοινωνικό έργο, να συντηρήσει και να αναβαθμίσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου υπάρχει ανάγκη.

Κι επειδή η ΝΟΔΕ Κέρκυρας της ΝΔ αναφέρεται στο γήπεδο του ιστορικού σωματείου του Ολύμπου παραθέτουμε το άρθρο 25 του Ν. 4258/2014 όπου ορίζεται ότι:  «… Οι Περιφέρειες μπορούν να χρηματοδοτούν την κατασκευή, εν όλω ή εν μέρει, την ανακαίνιση ή την επισκευή αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν, κατά κυριότητα ή κατά χρήση, σε ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία ή συλλόγους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Οι ανωτέρω φορείς μπορούν να είναι συμβαλλόμενοι στις Προγραμματικές Συμβάσεις του άρθρου 100 του ν. 3852/2010». 

Με τη σημείωση ότι ο εν λόγω νόμος ψηφίστηκε στη Βουλή τον Μάρτιο του 2014 και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου, οπότε κυβέρνηση ήταν ΝΔ/ΠΑΣΟΚ και στην Περιφέρεια “βασίλευε” η περιφερειακή αρχή του κ. Σπύρου, η οποία ευχερώς μπορούσε να πράξει (αν βεβαίως ήθελε) όσα προσπαθούμε εμείς να κάνουμε σήμερα, σας ρωτάμε ευθέως:

Έχετε πραγματικά τόσο επικίνδυνη άγνοια διοίκησης ή καμώνεστε τους γραφικούς, παρουσιαζόμενοι στην πολιτική ζωή των νησιών μας απλά ως ανέκδοτο, για να κρύψετε τη βαθιά σας αδράνεια και ευθύνη για την κατάντια του τόπου;”

 Η πρώτη αντίδραση-απάντηση ήρθε από τον τ. Αντιπεριφερειάρχη κ. Θοδωρή Βερύκιο   από την Λευκάδα ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία  μας δήλωσε έκπληκτος. Χαρακτήρισε τουλάχιστον άδικη την αντιμετώπιση την τ.Περιφερειακής Διοίκησης της παράταξης του Σπύρου, όπου άφησε πίσω της έτοιμες ενταγμένες μελέτες  με 12 εκατομμύρια ευρώ  στα ταμεία της ΠΙΝ να διαχειριστεί ο Θ. Γαλιατσάτος. Ειδικά  η Λευκάδα δεν πρέπει καθόλου να διαμαρτύρεται, Διοικητήριο, Δίαυλος, Τουριστικό Αγκυροβόλιο Βασιλικής, Ανάπλαση Κεντρικού δρόμου στο Νυδρί και Τουριστικό Καταφύγιο Σκαφών. Ειδικά για το τελευταίο αφήνει αιτιάσεις για ανεξήγητες καθυστερήσεις στην ένταξή του προς χρηματοδότηση

– Μάλλον άλλαξαν τα σχέδια κι οδηγούμαστε σε Μαρίνα στο Βλυχό, όποτε και εάν μας είπε, αφού εκεί  φαίνεται  τα χρήματα να είναι περισσότερα και το ενδιαφέρον ιδιωτών επενδυτών μεγαλύτερο…

Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Απάντηση του τ.Αντιπεριφερειάρχη Θ.Βερύκιου στο δελτίο τύπου της 12-9-2017 για την ανάπλαση και πεζοδρόμηση του κεντρικού δρόμου Νυδριού του Περειφερειάρχη Ιονίων Νήσων θ. Γαλατσάτου

Δεν συνηθίζω να τοποθετούμαι  δημόσια με δελτία τύπου ούτε απαξίωσα ποτέ κανέναν προηγούμενο η επόμενο.Είμαι υποχρεωμένος όμως για το παραπάνω θέμα να αποκαταστήσω την αλήθεια.

Όταν παρέδωσα την περιφερειακή ενότητα Λευκάδας μετά απο τρισήμισυ χρόνια διοίκησης το 2014 για το Νύδρί είχα ετοιμάσει στο διάστημα της θητείας μου δύο μελέτες.

Η μία για το καταφύγιο τουριστικών σκαφών και η άλλη για την ανάπλαση πεζοδρόμηση του κεντρικού δρόμου.Μάλιστα για την δεύτερη είχα τελειώσει μια κυκλοφοριακή και μία βιοκλιματική μελέτη για να είναι επιλέξυμη στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020.Δεν προλάβαμε δυστυχώς το ΕΣΠΑ 2007-2013 από το οποίο όμως η Λευκάδα είχε πάρει και την μερίδα του λέοντος.

Υπόψιν ότι οι μελέτες αυτές και ιδιαίτερα του καταφυγίου είναι εξαιρετικά χρονοβόρες ακριβές και φτιάχνονται απο ειδικά μελετητικά γραφεία.

Η μελετη της ανάπλασης μαζί με την βιοκλιματική και την κυκλοφοριακή είχε αποπληρωθεί για την δε μελέτη του καταφυγίου ο μελετητής δεν είχε υποβάλει τους τελευταίους λογαριασμούς.Επισημαίνω ότι οι ΚΑΠ την περίοδο 2011-2014 είχαν κωδικούς μόνο για έργα οδοποιίας και οδικής ασφάλειας.Μάλιστα το 2014 αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος Αντιπεριφερειάρχης κος Χαλικιάς είπε  σε σύσκεψη τοπικών παραγόντων του Νυδριού ότι είχε αυτές τις δύο μελέτες για το Νυδρί ώριμες και περιμένει την ενταξή τους.

Για τους γνωρίζοντες μια ώριμη μελέτη εξασφαλίζει κατα 95% την χρηματοδότηση τους.Στις Μελέτες αυτές σαν κάτοικος και πρωην δήμαρχος της περιοχής γνωρίζοντας τα προβλήματα και τις μελλοντικές απαιτήσεις  έβαλα την σφραγίδα μου με παρεμβάσεις διορθώσεις και πολλά ταξίδια στην Αθήνα.Καποιοι το γνωρίζουν αυτό επειδή υπάρχει και διάυγεια,  οι καλόπιστοι μπορούν να ανατρέξουν στα παρακάτω που αφορούν τις μελέτες αυτές και είναι πράξεις τις διοίκησης:

1)ΑΠ.199312 σχετ.αποφ.199679/27-9-2011

2)ΑΠ.501-21/2011 από Σ1/09-12-2011 πρακτικό οικον.επιτροπής

3)Αρ.πρωτ 8216/45/12 5-4-2012 έγραφο του Υπουργείου ανάπτυξης

4)Αποφ.318-12 απο το 12/29/5/2012 πρακτικό οικον επιτροπής

5)ΑΠ 199312 13/6/2012 ΣΧΕΤ αποφ 199679/27/5/2011

6)ΑΠ 453-17 απο πρακτίκο 17/12-07-2012 οικον επιτροπής

7)Πρακτικό περιφερειακού συμβουλίου 3/2013 17/3/2013

8)το υπ.αρ.πρωτ 14493/6907 16/9/2013 έγραφο αποκεντρωμένεις έγκρυση περιβαλλοντικών ορών

9)αποφαση 317 11/08-8-2014 από πρακτικό 11 08-5-2014 πρακτικο οικονομικής επιτροπής

10)αποφ 421-14 του πρακτικού 14/23-6-2014 αυτά και άλλα που σίγουρα μου έχουν διαφύγει.

Για την ένταξη  στο ΠΔΕ εχω ορισμένες επιφυλάξεις γιατι η χρηματοδότηση δεν είναι απόλυτα εξασφαλισμένη όπως από πόρους του ΕΣΠΑ ή  Ευρωπαϊκά προγράμματα .

Επίσης απορώ γιατι αργεί η ένταξη του καταφυγίου τουριστικων σκαφων παρα το πολύ χαμηλό προϋπολογισμό του έργου.Η μελετη αυτη το 2014 ήταν η πλέον ώριμη μελέτη νέου λιμενικου έργου στην περιφερεια , το έργο αυτό δε  ειναι αναμφίβολα αναπτυξιακο.

Τελειώνοντας θα ηθελα να πω στον κ.Γαλατσατο οτι η απαξίωση ποτε δεν βοηθά  στην συνέχεια της διοίκησης και ότι όποτε επιθυμεί να κάνουμε ενα δημόσιο διαλογο για το έργο στα 3,5 χρόνια της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής και για τα 3 (απο τα 5+) της δικιας του.

 

τ.Αντιπεριφερειάρχη Θ.Βερύκιος

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *