Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
15 Απριλίου 2024

Δήλωση σοκ από τον Αντιδήμαρχο Λευκάδας: “Η δημοτική αρχή δεν έχει παραλάβει επίσημα τον βιολογικό στον πρ. Δήμο Ελλομένου. Έχουν εντοπιστεί ατέλειες”

Αυτό απάντησε απευθυνόμενος  προς το Δημοτικό Συμβούλιο σε καταγγελία  των κατοίκων της περιοχής

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Προς

α)τον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος
β)τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λευκάδας
γ) το τμήμα Περιβάλλοντος Περιφερειακής ενότητας Λευκάδας
δ)το Τμήμα Υγιεινής Λευκάδος
ε)το Δήμο Λευκάδας

 

Κοιν. προς τον έντυπο και ηλεκτρονικό τοπικό τύπο

ΙΣΤΟΡΙΚΟ:
Στην περιοχή του πρώην δήμου Ελλομένου έχει τεθεί σε λειτουργία το δίκτυο αποχέτευσης και το εργοστάσιο του Βιολογικού Καθαρισμού στην Θέση Βαγενή.
Η προσαγωγή των λυμάτων στο εργοστάσιο γίνεται από το κεντρικό αντλιοστάσιο  στο Μεγάλο Αυλάκι  και η έξοδος –διάθεση πρέπει να γίνεται στην θαλάσσια περιοχή της Φτέρης με υποθαλάσσιο αγωγό σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Κατά την έως τώρα λειτουργία του δικτύου αποχέτευσης έχουν παρουσιαστεί πολλά και σοβαρά προβλήματα (εισροές υπόγειων νερών και θαλασσινού νερού στο δίκτυο αποχέτευσης- υπερχειλίσεις φρεατίων και αντλιοστασίων εντός του οικισμού – απορροές λυμάτων σε σούδες και τελικά στην θάλασσα), ειδικά στην περιοχή του Μεγάλου Αυλακιού.
Επίσης έχουν εντοπισθεί εγκληματικές κακοτεχνίες και ακατάλληλα υλικά στον εξοπλισμό των αντλιοστασίων γεγονός που δημιουργεί  πρόσθετα προβλήματα στην αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία  του δικτύου αποχέτευσης και  εκτός του ότι επιβαρύνει τον Δήμο (δηλαδή τους δημότες) με πρόσθετες δαπάνες δημιουργεί έντονα προβλήματα κακοσμιών στην ευρύτερη περιοχή με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την οικονομική απαξίωση της περιοχής.
Στην απαράδεκτη λειτουργία του δικτύου αποχέτευσης, όπως παραπάνω περιγράφηκε, προστέθηκε το τελευταίο διάστημα και  η εγκληματική για την δημόσια υγεία εκκένωση των λυμάτων από το εργοστάσιο σε παρακείμενο του εργοστασίου ρέμα (δις) όπως έχει διαπιστωθεί από τους υπογράφοντες  κατά  την 24/7/2017 το βράδυ  και την 20/8/2017 το βράδυ.
Χαρακτηριστικά σημειώνουμε ότι ο όγκος των λυμάτων που απορρίφθηκε ήταν τέτοιος που η στάθμη των λυμάτων στη σούδα έφτασε το μισό μέτρο με μέσο πλάτος το 60 εκατοστά. Σε ένα σημείο μάλιστα είχε σχηματισθεί λιμνούλα από λύματα εντός της οποίας κολυμπούσε ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης του Μεγάλου Αυλακιού που συναντά το ρέμα στο εν λόγω σημείο.
Σημειώνουμε  ότι τόσο το εργοστάσιο όσο τα παρακείμενα ρέματα βρίσκονται εντός περιοχής  με υποκείμενο  υδροφόρο ορίζοντα που χρησιμοποιείται για την ύδρευση  τουλάχιστον 30.000 ατόμων (Νυδρί, Μεγάλο Αυλάκι, Μεγανήσι, Γένι, Βλυχό) και προστατεύεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία  απαγορευμένης οιασδήποτε διάθεσης άμεσα ή έμμεσα  ακόμα και σε έκτακτες συνθήκες. Παρά ταύτα  επανειλημμένα  διαπιστώθηκε η  εκκένωση λυμάτων από το εργοστάσιο στο παρακείμενο ρέμα  και  δημιουργήθηκαν δυνητικά  επικίνδυνες  συνθήκες  για την δημόσια υγεία.
Σας γνωρίζουμε επίσης ότι στο κάλεσμα της αστυνομίας, από κάτοικο της πληγείσας περιοχής, για τη διαπίστωση της παράνομης πράξης και την εφαρμογή εφόσον προβλέπεται της αυτόφωρου διαδικασίας, αυτή αρνήθηκε να συνδράμει λέγοντας πως είναι αναρμόδια.

Με βάσει τα παραπάνω :
Καταγγέλλουμε τους υπεύθυνους λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού  του πρώην Δήμου Ελλομένου για την απαράδεκτη και επικίνδυνη για τους πολίτες ενέργεια τους να διαθέσουν κατ’ επανάληψη τα λύματα του βιολογικού καθαρισμού (την 24/7/2017 το βράδυ  και την 20/8/2017 το βράδυ) όχι εντός των κυκλωμάτων του και εντός των εγκαταστάσεων επεξεργασίας του όπως προβλέπεται, αλλά εντός των παρακειμένων ρεμάτων.
Σας παρακαλούμε λοιπόν, με βάση τις αρμοδιότητές του ο καθ’ ένας
να προβείτε:
α) στην παραδειγματική τιμωρία όλων των υπευθύνων για κάθε αξιόποινη πράξη.
β)σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την μη επανάληψη των φαινομένων.
γ)την άμεση αποκατάσταση και καθαρισμό των πληγεισών περιοχών, τον καθαρισμό της περιοχής και των ρεμάτων γύρω από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας από τη βλάστηση που παρεμποδίζει την ορατότητα του προβλήματος, καθώς και την πιθανή κατασκευή υποδομών για την ευχερή παρατήρηση και απόδειξη κάθε παράνομης απόρριψης λυμάτων.
δ)τον επανέλεγχο της κατασκευής και λειτουργίας του έργου από ειδικούς όπου θα παρίσταται και θα μας αντιπροσωπεύει εμπειρογνώμονας κοινά αποδεκτός.

Υ.Γ.: Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει το πρόβλημα και μάρτυρες διαθέσιμοι για την προαναφερθείσα καταγγελία.

 

Ενημέρωση με βάση τις καταγγελίες των κατοίκων ότι υπάρχουν προβλήματα στον Βιολογικό στο Νυδρί, ζήτησε ο Θωμάς Καββαδάς στο περασμένο δημοτικό συμβούλιο.
Οι κάτοικοι μάλιστα προχώρησαν και σε δημόσια καταγγελία όπως θα διαβάσετε παρακάτω για αυτό το θέμα και που μπορείτε να δείτε [εδώ].
Ο κύριος Καββαδάς έκανε λόγω ακόμα και για προβλήματα στις συνδέσεις, φέρνοντας παράδειγμα ξενοδοχείο που ήθελε να κάνει αίτηση σύνδεσης στην περιοχή του ποταμιού και ο κεντρικός αγωγός ήταν ασύνδετος.
Στην απάντηση του ο Κώστας Σέρβος εξήγησε ότι η αποχέτευση της Δημοτικής Κοινότητας Ελλομένου χωρίζεται σε δυο τμήματα, το ένα είναι το δίκτυο αποχέτευσης και το άλλο είναι η μονάδα ή εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων.
Όσον αφορά το πρώτο κομμάτι της αποχέτευσης έχει γίνει προσωρινή παραλαβή και όχι οριστική, επειδή έχει δοθεί σε χρήση.
“Μάλιστα έχουν εντοπιστεί κάποιες ατέλειες, με το δημοτικό συμβούλιο ήδη να έχει ψηφίσει κάποια προγραμματική σύμβαση με μια εταιρεία η οποία ελέγχει το δίκτυο για να φτάσουμε μέχρι την παραλαβή και από τα δώδεκα χιλιόμετρα που ήταν υποχρεωμένοι να ελέγξουν τα οκτώ και στην διάρκεια λειτουργίας του δικτύου, σαν δήμος έχουμε αντικαταστήσει τέσσερις αντλίες σε αντλιοστάσια, παρόλο που δεν έχει ο Δήμος την οριστική παραλαβή και αυτό για να μην έχουμε περιβαλλοντικά προβλήματα, για να μπορούν τα λύματα να συγκεντρώνονται και να στέλνονται στον βιολογικό”.
Η μονάδα εγκατάστασης και επεξεργασίας λυμάτων δεν έχει ακόμα παραδοθεί με τον ίδιον να διαβάζει δυο έγγραφα της τεχνικής υπηρεσίας το πρώτο 28/08/2017 έπειτα από καταγγελία για ρήψη λυμάτων στην θάλασσα στο Νυδρί Λευκάδας.
Το κλιμάκιο του  δήμου στην έρευνα που έκανε διαπίστωσε ότι έως σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί διαρροή λυμάτων στην θάλασσα από το δίκτυο αποχέτευσης, με την υπηρεσία σε συνεννόηση με τον ανάδοχο του έργου να έχουν προχωρήσει προληπτικά σε τακτικές εργασίες καθαρισμού φρεατίων και αντλιοστασίων και επιθεώρησης της καλής λειτουργίας των αντλιών του δικτύου αποχέτευσης, ώστε να εξαλειφθεί κάθε πιθανότητα πρόκλησης διαρροής λυμάτων στο περιβάλλον και δίκτυο αποχέτευσης.
Ο κύριος Σέρβος μιλώντας για την μονάδα επεξεργασίας λυμάτων είπε ότι υπάρχει έγγραφο από την 21-08-2017 της τεχνικής υπηρεσίας προς την κοινοπραξία, κάνοντας λόγο για εκκρεμότητες στην παραλαβή του έργου.
Ο κύριος Σέρβος διάβασε την επιστολή στο δημοτικό συμβούλιο η οποία εξηγούσε ότι λόγω διαπιστωμένων ατελειών δεν διενεργήθηκε η παραλαβή του έργου και έχουν παραδοθεί εγγράφως οι διαπιστώσεις που έγιναν.
Μάλιστα υπήρξε πίνακας με 21 παρατηρήσεις. “Ωστόσο μέχρι σήμερα σύμφωνα με το έγγραφο της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου δεν έχουν αποκατασταθεί οι παραπάνω ατέλειες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραλαβής και να μην έχει αναλάβει ο δήμος Λευκάδας με δική σας ευθύνη την λειτουργία του έργου.
Επίσης έγιναν αντιληπτές στις 20-08-2017 δυσοσμίες στην περιοχή εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων και διαπιστώθηκε ότι μέρος της ερχόμενης παροχής ανακυκλώνονταν.
Και ενώ το έργο έχει σχεδιαστεί με παροχή αιχμής 403 κυβικά την ώρα, η εισερχόμενη παροχή με την λειτουργία των δυο αντλιών του κεντρικού αντλιοστασίου, δεν ξεπερνά τα 300 κυβικά την ώρα Με απλά λόγια 403 κυβικά έπρεπε να απορροφά η κεντρική μονάδα, στέλνονται 300 και δεν απορροφούνται”.
Τέλος, η εταιρεία καλείται να προχωρήσει άμεσα στον εντοπισμό του προβλήματος και την αποκατάσταση του με τις αναγκαίες παρεμβάσεις για να αποκλειστούν στο μέλλον τέτοια προβλήματα.
Επίσης, καλεί την εταιρεία εντός δεκαπέντε ημερών να ολοκληρώσει όλες τις εκκρεμότητες για να γίνει η παραλαβή του έργου από τον δήμο, όπως είχε συμφωνηθεί και στην σύσκεψη που έγινε στο γραφείο δημάρχου προ ενός μηνός.
Ο κύριος Καββαδάς ανέφερε ότι είναι φανερό πως η μονάδα δεν λειτουργεί με τις προδιαγραφές που έχει κληρωθεί ο εργολάβος, λέγοντας ότι το έργο είναι ελλιπέστατο.
Ο κύριος Σέρβος ανέφερε ωστόσο ότι η απάντηση δεν θα δοθεί στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά θα την δώσει  ο εργολάβος στην τεχνική υπηρεσία του δήμου.
Ο κύριος Καββαδάς θέλησε να μάθει αν δυο φορές τα λύματα έξω από τον Βιολογικό στο Μεγάλο Αυλάκι σε περίοδο αιχμής, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει πρόβλημα, με τον κύριο Σέρβο να λέει ότι γνωρίζει ότι ανακυκλώθηκαν την μονάδα.

Πηγή: lefkadatoday.gr

Σχόλιο : Ουδείς ασχολείται πλέον με το θέμα στο Μεγανήσι. Ας όψονται όσοι συναίνεσαν  ώστε να βγει ο αγωγός στο Αλαμανάτο!

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Συγχαρητήρια του Συλλόγου Διδασκόντων για την διάκριση (βράβευση) του Γυμνασίου Μεγανησίου στη δράση “+δημιουργώ” με θέμα τη σχολική βία

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Η Διευθύντρια κ. Μεταξά Ακριβή, καθώς και ο σύλλογος διδασκόντων του Γυμνασίου & Γενικών

“ΜΕΝΤΗΣ”: Κοπή πίτας

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Αθήνα 16/12/2011 Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Μεγανησιωτών «Ο Μέντης», σας προσκαλεί στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights