Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας αναδυκνύει ένα ακόμα πρόβλημα για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες στην εστίαση
Επίθεση από παντού δέχονται οι μικροεπιχειρηματίες που εκτός του κύματος φορολογικής και ασφαλιστικής επιδρομής , έχουν ν΄ αντιμετωπίσουν και την εξάντληση της αυστηρότητας των υπηρεσιών που εντέλλονται να διορθώσουν τις παρανομίες που το κομματικό κράτος επέτρεψε να δημιουργηθούν τα τελευταία 30 χρόνια, μέσα σε διάστημα μόλις λίγων μηνών.
Η επιτυχία σήμερα μιας τοπικής αυτοδιοίκησης εξαρτάται από τον βαθμό που θα καταφέρει να διατηρήσει τον παραγωγικό της ιστό αλώβητο από την άνευ ιστορικού προηγουμένου οικονομική αφαίμαξη που της επιβάλλουν κυβέρνηση και δανειστές.
Το ρεπορτάζ έρχεται από τον καλό φίλο και δημοσιογράφο Παναγιώτη Κουνιάκη και το lefkadatoday.gr:
Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την παραλία του Νυδριού
Κύριε Δήμαρχε στο Νυδρί δημιουργήθηκε τεράστιο ζήτημα με τους επαγγελματίες της παραλιακής ζώνης που βρίσκονται σε απόγνωση.
Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν μιλάμε για προύχοντες αλλά για μικροϊδιοκτήτες που δουλεύουν 3 το πολύ 4 μήνες, να πληρώνουν ενοίκια στην κτηματική για όλο το χρόνο και ένα σκασμό φόρους και από πάνω βροχή προστίμων.
Τελευταία το Λιμεναρχείο, προφανώς έχοντας πολιτική κάλυψη έστειλε μια σειρά προστίμων ή ειδοποιητήρια και τα θυροκόλλησε.
Έχω την εντύπωση ότι επειδή το νόμισμα έχει και άλλη όψη δεν είναι όπως ακριβώς μας τα λέτε.
Το 2014 ήρθε το πρώτο έγγραφο από την Γενική Γραμματεία Λιμένων που ζητούσε να σταματήσει η όποια ανομία. Το 2015 συνεδρίασε το Δημ. Λιμενικό Ταμείο, το οποίο είπε ότι η χερσαία ζώνη καθορίστηκε το 1993 χωρίς να πάρει υπ’ όψιν το σχέδιο πόλης του 1992, όπως είχε αποτυπωθεί με τοπογραφικό διάγραμμα του 1972.
Σας είχαν προτρέψει να μην προχωρήσετε χωρίς συναίνεση και με γνώμονα τη λύση των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας και όχι να τους μπλέξετε σε ένα κυκλώνα.
Οι μικροεπαγγελματίες κατά την γνώμη μου έχουν τα δίκια τους. Αντιμετωπίζουν μια σκληρή γραφειοκρατική και εκδικητική πολιτεία και λέω εκδικητική γιατί δεν είναι έκφραση δική μου αλλά του κ. Μυτιληναίου Γ.Γ. Λιμενικού και κτιριακών υποδομών.
Αφήστε τους ανθρώπους να ανασάνουν.
Πάρτε πίσω τα πρόστιμα.
Επανακαθορίσετε την χερσαία ζώνη με βάση το νόμο και τη ζωή και κυρίως παίρνοντας υπ’ όψιν το σχέδιο πόλης του 1992 που το έχετε βάλει σε εφαρμογή.
Σας λέμε:
Υπάρχει Σχέδιο Νόμου.
Καμιά αυθαίρετη κατασκευή δεν κατεδαφίζεται μέχρι να ολοκληρωθεί ο νόμος.
Σε δύο έτη θα μπορεί να προβαίνει σε διορθώσεις για να είναι ενιαία η προσαρμογή όλων των κατασκευών.
Σταματήστε.
Ανώτεροι υπάλληλοι των Υπουργείων λένε σταματήστε την εμπάθεια και εκδίκηση απέναντι στους κατοίκους.
Στην απάντηση του ο Δήμαρχος Κώστας Δρακονταειδής, ανέφερε ότι πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι έχουν άγνοια για το θέμα, καθώς οι ισχυρισμοί ότι το Λιμενικό ταμείο, καθώς και οι διατυπώσεις να παρθούν πίσω τα πρόστιμα, μόνο χαμόγελα μπορεί να γεννήσουν σε κάποιον που ξέρει την υπόθεση.
Μάλιστα εξέφρασε την λύπη του που αυτή την τοποθέτηση έκανε ο κύριος Καββαδάς. Για την αποκατάσταση της αλήθειας η οποία όπως είπε τα τελευταία χρόνια πυροβολείται, ανέφερε κάποια γεγονότα, λέγοντας ότι όποιος τα αμφισβητήσει και έχει τα επιχειρήματα να πει ότι λέει λάθος να το κάνει δημόσια και να μην κάνει παραπολιτικά σχόλια στο facebook.
Όπως είπε πριν αναλάβει η σημερινή Δημοτική Αρχή, δημιουργήθηκε το πρόβλημα, από την πλευρά της Κτηματικής. Μάλιστα κακώς εκ του αποτελέσματος όταν μπήκε πρόθεση από την πλευρά της Κτηματικής να μπουν πρόστιμα έως και 100.000 ευρώ, για διαφόρων ειδών καταπατήσεις, ο ίδιος έκανε παρέμβαση, καθώς θεωρούσε ότι του έκλεινε στο σπίτι.
Εξάλλου όπως ανέφερε, ο λόγος που μπήκαν τα πρόστιμα, είναι γιατί είχαμε καταπατήσεις του δημόσιου χώρου, λέγοντας ότι ο ίδιος ως δήμαρχος δεν μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα σε σχέση με αυτό.
Μετά την παρέμβαση του στην Κτηματική και με επιχειρήματα που να αφορούν στην ουσία της υπόθεσης τα πρόστιμα μειώθηκαν στο μισό, κάτι που ξεχνούν και κάποιοι από τους δημοτικούς συμβούλους αλλά και επαγγελματίες ι οποίοι και είχαν ενημερωθεί σε δυο λαϊκές συνελεύσεις.
Ο Δήμος προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα, ωστόσο πρέπει να συμβάλλουν όλοι για να λυθεί, καθώς υπάρχουν κομμάτια που είναι καταπατημένα, έτσι λέει ο νόμος, έτσι λέει ο Κτηματική και έτσι είναι, λέγοντας πως δεν θα χαϊδέψει τα αυτιά κανενός επαγγελματία, επιλέγοντας να πει την αλήθεια.
Επίσης κάποιοι επαγγελματίες κάνουν συνειδητά εσφαλμένη ενημέρωση σε δημοτικούς συμβούλους και επικεφαλείς και τα λένε μονόπαντα.
Ο Δήμος τα περασμένα χρόνια χάιδευε απλά τα αυτιά τοβ επαγγελματιών για να μην εισπράξει το πολιτικό κόστος, ανέφερε.
Εμείς είπαμε, για να τρέξουμε πιο γρήγορα, πέρα από την πράξη εφαρμογή του σχεδίου του Νυδριού και το λιμενικό ταμείο μόλις εγκριθεί ο προϋπολογισμός του, θα κάνει πράξη αναλογισμού στην παραλία του Νυδριού και αφού έγινε κοινή σύσκεψη με την Κτηματική και την πολεοδομία, καταλήξαμε στο να έχουμε μια γραμμή της παραλιακής ζώνης, που θα καθορίζεται όχι με την μορφή καρδιογραφήματος, αλλά θα οριοθετείται σε μια απόσταση που θα είναι με ο σχέδιο και θα είναι σε μια απόσταση, στο όριο περίπου του σημερινού δρόμου.
Τα πρόστιμα που πάει το λιμεναρχείο, είναι επειδή γίνονται καταγγελίες, από ιδιώτες και είναι υποχρεωμένο να εφαρμόσει τον νόμο. Εμείς πάμε την υπόθεση στην λύση της, με τον καινούριο καθορισμό της χερσαίας ζώνης και να σταματήσει το αίσχος που υπάρχει, κάτι που θα γίνει μέσα στο 2017.
Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κύριος Βλάχος, λέγοντας ότι όχι μόνο δεν υπάρχει πολιτική παρέμβαση, απεναντίας παρακαλούν την Λιμενάρχη να μην βάζει πρόστιμα.
Επίσης είπε ότι η πράξη χερσαίας ζώνης που έγινε το 1993, δεν μπόρεσε να συμβαδίσει με το σχέδιο πολεοδομικής πράξης και τα δυο δεν μπόρεσαν να συμβαδίσουν και να είναι η χερσαία ζώνη επάνω στην ρυμοτομική γραμμή, καθώς το Υπουργείο Ναυτιλίας δεν θα μπορούσε να ην εγκρίνει εφόσον υπάρχουν μέσα παράνομες κατασκευές.
Το 2014 μια κυρία Γαζή, κάνει αίτημα στο Υπουργείο για να μάθει αν το κατάστημα της είναι εντός χερσαίας ζώνης, ή εκτός. Το Υπουργείο, αυστηρά τότε με έγγραφο του ζητάει από το κρατικό Λιμενικό ταμείο, να ξεκαθαρίσει γιατί από το 1993, δεν ξέρει κανείς που υπάρχει χερσαία ζώνη στο Νυδρί.
Αρχές του 2015, ο Γιώργος ο Σκλαβενίτης παίρνει εντολή να δει που είναι η χερσαία ζώνη στο Νυδρί με αφορμή το τοπογραφικό του 1993, κάτι που κοινοποιήθηκε σε όλες τις αρχές. Ωστόσο προέκυψε ότι από τα 17 καταστήματα που είναι εντός χερσαίας ζώνης, μόνο δυο είναι νόμιμα, δηλαδή χωρίς αυθαίρετες κατασκευές στις προσόψεις.
Ο λόγος που βάζει πρόστιμα το Λιμενικό είναι ότι οι δυο έχουν καταθέσει αιτήσεις και πήραν άδεια από το Λιμενικό ταμείο, οι υπόλοιποι δεκαπέντε δεν μπορούν λόγω αυθαίρετων κατασκευών, να πάρουν άδεια.
Τα καταστήματα δεν κάνουν τίποτα για να συμμορφωθούνε, να γκρεμίσουν τις κατασκευές, να πάρουν ένα εγκεκριμένο σχέδιο, αν θέλουν να κάνουν στέγαστρο ή να βάζουν ομπρέλες, με το Λιμενικό ταμείο να εισπράττει ούτε ένα ευρώ και να πέφτουν τα πρόστιμα.
Αυτά έχουν ειπωθεί και το Λιμενικό δεν έχει καμία σχέση με τα πρόστιμα του Λιμεναρχείου. Όσο το καλοκαίρι λειτουργούν άνευ αδείας θα είναι στο έλεος του κάθε λιμενάρχη.
Ο κύριος Καββαδάς, απάντησε και είπε ότι πήγαν στο αρμόδιο Υπουργείο και τους είπαν ότι αυτό που γίνεται είναι εμπάθεια, λέγοντας ότι ο κόσμος πρέπει να προφυλαχτεί με όλους στον Δήμο δεν κάνουν τίποτε για να προφυλαχτεί.
Ακούστε όλο το απόσπασμα: