Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Νοεμβρίου 2021

Επανέρχονται τα “σενάρια” για τα κοτέτσια.Θα μας πάρουν και τις κότες…

Η γρίπη των πτηνών έρχεται,  η πρόσβαση σε φθηνό και  ελεύθερο ορμονών φαγητό φεύγει

Κρούσμα της γρίπης των πτηνών στον Έβρο, οδηγεί σε αυστηρή οδηγία-ανακοίνωση των κατά τόπους Κτηνιατρικών Υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένης και της Λευκάδας:

 

ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

       Π.Ε ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Διοικητήριο Λευκάδας

Τηλ. 2645360752 -2645360751                                              

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ  ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

 

ΜΕΤΡΑ ΒΙΟΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

 

Σας ενημερώνουμε ότι στις 19/12/2016 εμφανίστηκε κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε κύκνο στο Δέλτα του Έβρου, το οποίο με βάση τα επιζωοτιολογικά δεδομένα εκτιμάται ότι ανήκει στον υψηλής παθογονικότητας υπότυπο H5N8, που έχει ήδη επιβεβαιωθεί στην Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Κροατία.

Λαμβάνοντας υπόψη: 

α) τα επιζωοτιολογικά δεδομένα τα οποία δείχνουν ανησυχητική εξάπλωση των κρουσμάτων  του νοσήματος σε διάφορες περιοχές και  χώρες,

β) τις αυξημένες αυτή την περίοδο μετακινήσεις των μεταναστευτικών ειδών  των αγρίων πτηνών της ελληνικής ορνιθοπανίδας, και το γεγονός ότι περιοχές του νομού μας (λιμνοθάλασσες) αποτελούν σταθμό διέλευσης και παραμονής μεταναστευτικών πτηνών,

επισημαίνουμε την επιτακτική  ανάγκη της πιστής εφαρμογής των μέτρων βιοασφάλειας και ιδιαίτερα των μέτρων εκείνων που μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού από τα άγρια πτηνά.  Η υπ’αριθμ.258971/26-8-2008(Β΄1785) Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών» προβλέπει λήψη μέτρων και υποχρεωτική συμμόρφωση με τις διατάξεις αυτής. Με βάση τα προβλεπόμενα στην παραπάνω απόφαση:

 • Απαγορεύεται η διατήρηση πουλερικών σε μη περιφραγμένους χώρους
 • Απαγορεύεται η διατήρηση πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής βιολογικής εκτροφής κτλ) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς) σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των δύο χιλιομέτρων  από υγροβιότοπους, ποτάμια, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές,. Τα πουλερικά αυτών  των εκτροφών πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους και τα  ανοίγματα τους να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά.
 • Οι κάτοχοι των πουλερικών πρέπει να διατηρούν τις εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες σε κλειστούς χώρους χωριστά από τα άλλα είδη πουλερικών.
 • Οι κάτοχοι πουλερικών πρέπει να αναφέρουν στην Κτηνιατρική Υπηρεσία κάθε ύποπτο σύμπτωμα που παρατηρούν στα πτηνά τους, όπως αιφνίδιους  θανάτους, αναπνευστικά συμπτώματα, οίδημα προσώπου κτλ.
 • Τα πουλερικά να ποτίζονται με νερό που δεν προέρχεται από ακάλυπτη εξωτερική δεξαμενή νερού εκτεθειμένη στα άγρια πτηνά.

  Μέχρι να επανεκτιμηθεί η συνολικότερη επιζωοτιολογική κατάσταση αναφορικά με τη νόσο, συστήνεται όλα τα εκτρεφόμενα πουλερικά που βρίσκονται σε αποστάσεις μεγαλύτερες των δύο χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποτάμια, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές, να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους, σύμφωνα με τα παραπάνω. Η σύσταση αυτή αφορά και τα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία που διατηρούνται σε πάρκα, ζωολογικούς κήπους και παρεμφερείς εγκαταστάσεις.

  Οι υπάλληλοι της Δ/νσης Δασών Λευκάδας και τα μέλη του  Κυνηγετικού Συλλόγου Λευκάδας, που έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή  με άγρια πτηνά, να ειδοποιούν την Κτηνιατρική Υπηρεσία σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανόντων  πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου.

  Επισημαίνουμε πως μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου από τον υπότυπο H5N8 της γρίπης τύπου Α παρόλο που πολλοί άνθρωποι έχουν εκτεθεί σ’αυτόν κατά τη διαχείριση κρουσμάτων σε πτηνά.

  Για κάθε νεότερο δεδομένο το Τμήμα Κτηνιατρικής Λευκάδας θα επανέλθει  με νέα ανακοίνωση.

Εμείς δεν  μπορούμε παρά να σταθούμε στο τελευταίο κομμάτι της  ανακοίνωσης όπου γίνεται σαφές ότι μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση ανθρώπου από τον ιό των πουλερικών και δεν μπορούμε παρά να συνδέσουμε κι αυτό το μέτρο, Άγιες ημέρες που έχουμε,  με  τα όσα χρόνια ακούμε μέσω των διδαχών των Προφητών και Μελετητών της Αγίας Γραφής καθώς των Οργουελικών  μυθιστορημάτων σχετικά  με την εποχή μας:

Ουδείς θα δύναται ν΄αγοράσει ή να πουλήσει χωρίς να φέρει το χάραγμα του θηρίου στον δείκτη της δεξιάς ή στο μέτωπο.

Σας φαίνεται αστείο; δεν έχετε παρά να περιμένετε!

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *