Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
14 Αυγούστου 2022

Το “ρευστό” πολιτικό σκηνικό και το προεκλογικό κλίμα “ανοίγει την όρεξη” για “ξεκαθάρισμα λογαριασμών” και σε τοπικό επίπεδο

Δυναμικό comeback του τ. δημάρχου Λευκάδας Κώστα Αραβανή

Αίρει την εμπιστοσύνη του κι αντιπολιτεύεται ευθέως πιά την δημοτική αρχή Λευκάδας, δηλώνοντας ουσιαστικά εμμέσως  πολιτικά παρών  στις επόμενες δημοτικές εκλογές απέναντι στην παράταξη του Κώστα Δρακονταειδή.

Με αφορμή την λαϊκή συνέλευση της Λευκάδας και τα όσα ακούστηκαν κατά την διάρκειά της από τον δήμαρχο Λευκάδας, ο κ.Κώστας Αραβανής εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
Μερικές παρατηρήσεις

Αναφορικά με την τοποθέτηση της Δημοτικής Αρχής, στη Δημοτική Συνέλευση, θα ήθελα να κάνω μερικές σημαντικές επισημάνσεις αλλά και να αποκατασταθεί η αλήθεια για ορισμένα σημαντικά θέματα, πιστεύοντας ότι είναι υποχρέωσή μου απέναντι στους συμπολίτες μου, και να θυμίσω τα εξής:

ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

«Η ασφυκτική πίεση, από τα χρέη των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών μέχρι το 2011, ήταν περίπου 11 εκατ. €, οι δε οφειλές των δημοτών προς το Δήμο, έφθαναν τα 5 εκατ . € και πλέον.
Μπροστά σ’αυτό το αδιέξοδο να κλείσουμε ή να συνεχίσουμε να λειτουργούμε, επιλέξαμε το δεύτερο.

Βάλαμε σε τάξη το ταμείο του Δήμου, βεβαιώναμε οφειλές, εισπράτταμε με κάθε δυνατό τρόπο και συνειδητά και υπεύθυνα προσπαθήσαμε να πείσουμε τους δημότες,ότι είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε τάξη στο Δήμο. Αυτό είχε γίνει συνείδηση σε όλους και στήριξαν τη προσπάθεια.

Αντιπαρατεθήκαμε με τη λογική αυτών που παρότρυναν στο «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» ,γιατί αυτό θα απέβαινε εις βάρος των Δημοτών και εις βάρος του Δήμου.

Τα έσοδα από διακανονισμούς αυξήθηκαν, τα πάντα βεβαιώνονταν και γίνονταν διακανονισμοί ,που δυστυχώς κάποιοι δεν τους ψήφιζαν τότε.

Στη θητεία μας ,δεν δημιουργήσαμε καινούργια χρέη ,αυτά που έμειναν ως ανεξόφλητα λόγω συνέχισης έργων και δημοπρασιών, ήταν εγγεγραμμένα στο προϋπολογισμό και εξασφαλισμένες οι πιστώσεις τους.

Από τα αδιάθετα υπόλοιπα του Καλάμου και του Καστού ύψους 2.4 εκατ. €, τα οποία ήρθαν στο κοινό ταμείο, από τη διάθεση της μισής ΣΑΤΑ τα δύο πρώτα χρόνια και με διάθεση μέρος των εσόδων από τη ΜΑΡΙΝΑ ,περιορίσαμε τις ανεξόφλητές υποχρεώσεις στα 7.7 εκατ. €. σύμφωνα με τους υπολογισμούς και τα παραστατικά της Οικονομικής Υπηρεσίας.
Οι δικαστικές αποφάσεις, οι δεσμεύσεις και οι απειλές ήταν στην καθημερινή ημερήσια διάταξη.

Η πρώτη μας επιλογή ήταν να στείλουμε τη λίστα των ληξιπρόθεσμων οφειλών για έγκριση χρηματοδότησης . Το Υπ. Εσωτερικών ενέκρινε για το Δήμο Λευκάδας μόνο το ποσό των 1.8.εκατ .€, με την ταυτόχρονη υπαγωγή του Δήμου σε σκληρή μνημονιακή επιτήρηση, κράτηση του ποσού σε μηνιαίες δόσεις για εξόφληση και αυστηρή παρέμβαση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, ο οποίος για να εγκριθεί προϋπέθετε να είναι ισοσκελισμένος , με την ένταξη όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πως όμως θα μπορούσε να γίνει αυτό, όταν μόνο για τις οφειλές θα μας έδιναν λιγότερο από 2 εκατ.€ ;Ποιούς θα εξοφλούσαμε; Πώς θα ισοσκέλιζε ο προϋπολογισμός και πώς θα αποφεύγονταν η χρεοκοπία;

Ταυτόχρονα, με νόμο, το κράτος έδωσε τη δυνατότητα το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων (Τράπεζα της Αυτοδιοίκησης) να δανειοδοτήσει τους Δήμους με πολύ καλούς όρους. Υποβάλαμε πρόταση και εγκρίθηκε όλο το ποσό των οφειλών 7.7 εκατ. € και έγινε ανάληψη περίπου 5.5 εκατ. € ξεπληρώνοντας όλους, δίνοντας χρήματα στην τοπική αγορά και δίνοντας επίσης οριστική λύση στην ασφυκτική πίεση, για χρεοκοπία του Δήμου.

Και τη λήψη των ληξιπρόθεσμων και τη λήψη του δανείου, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ψήφισε και γι’αυτό εγκρίθηκαν και οι δύο τρόποι χρηματοδότησης.

Επιλέξαμε όμως, το δάνειο με πολύ συμφέροντες όρους ,γιατί τα ληξιπρόθεσμα δεν ικανοποιούσαν τις ανάγκες των προηγούμενων χρεών ούτε κατά 30%, έπρεπε σύμφωνα με τις εγκυκλίους και οδηγίες να μας παρακρατούνται μηνιαία, δε θα μπορούσαμε να έχουμε εγκεκριμένο προϋπολογισμό και θα οδηγούσαμε το Δήμο σε σκληρή επιτήρηση.

Αν γίνονταν μόνο «εξορθολογισμός των δαπανών» και λέγαμε με κατηγορηματικό τρόπο όχι και δεν παίρναμε το δάνειο (δεν το ψήφισε τότε, η σημερινή Δημοτική Αρχή αρ.αποφ. 311, 17 Σεπτ.2012) σήμερα σε ποια οικονομική θέση θα ήταν ο Δήμος;

Αλήθεια, αν από την αρχή το ποσό των 1.8 εκ.€ των ληξιπρόθεσμων ήταν δώρο ποιος δεν θα το δεχόταν;
Τέλος, ενώ τα εγκεκριμένα και πιστοποιημένα χρέη για τα οποία ζητήθηκε το δάνειο ήταν 7.7 εκατ. €, εκταμιεύτηκε μόνο το ποσό των 5.5 εκατ. € γιατί μέχρι να εγκριθεί ύστερα από πιέσεις και δικαστικές αποφάσεις μέρος των 7.7 εκατ. πληρώθηκε από τα έσοδα του Δήμου και κάποια δεν πληρώθηκαν γιατί δεν είχαν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

ΥΔΡΕΥΣΗ-ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Για την ύδρευση-αποχέτευση, αν και έχουν περάσει 2,5 χρόνια-η μισή περίπου δημοτική περίοδος-δεν έγινε καμιά αναφορά για την οριστική λύση. Ακόμη μας κρατάνε σαν επτασφράγιστο μυστικό, «τον άλλο δρόμο» για τη λύση του προβλήματος, την οποία ως αντιπολίτευση αντιπρότειναν στη πρότασή μας , για συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ (σημειώνουμε ότι η ΕΥΔΑΠ τότε, ήταν κρατική, μέχρι τον τελευταίο μνημονιακό νόμο της κυβέρνησης Τσίπρα που πέρασε στο Υπερταμείο).

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Για τα απορρίμματα οφείλω να τονίσω ότι οι αποφάσεις του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου είχαν στηριχτεί από τη σημερινή Δημοτική Αρχή. Όταν παραδώσαμε τη διοίκηση του Δήμου, οι ΧΑΔΑ κατά 85% είχαν αποκατασταθεί, είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί οι δύο ΣΜΑ (Σταθμοί Μεταφόρτωσης), είχαν παραδοθεί οι νταλίκες ,οι πρέσσες και τα κοντέινερ. Είχε βγει και η απόφαση ένταξης και χρηματοδότησης με 6 εκατ.€ για τον δεματοποιητή και το εργοστάσιο επεξεργασίας μέσα στη θητεία μας(Ιούλιος 2014).Επίσης στο Διαπεριφερειακό Σχεδιασμό είχε καθοριστεί ως θέση για ΧΥΤΑ η Ζαβέρδα .

Θα μπορούσε οι αποφάσεις και οι διαδικασίες διόμιση χρόνια τώρα να ήταν πιο γρήγορες –σήμερα να λειτουργεί ο δεματοποιητής, να έχει αποκατασταθεί ο ΧΑΔΑ 100% και σε λίγο να αρχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο.

ΙΒΑΡΙΑ

Τέλος για τη διαχείριση των ιβαριών χαίρομαι που υιοθετείται μια γενναία πρόταση για δημοπράτηση-αξιοποίηση (εφόσον και οι όροι είναι υπέρ του δημοτικού συμφέροντος), θα άξιζε όμως να ανατρέξουμε στις συζητήσεις που έγιναν στη θητεία μας και τις προτάσεις της ως τότε αντιπολίτευσης και σημερινής Δημοτικής Αρχής για τον τρόπο αξιοποίησης.
Είναι βέβαια άλλο πράγμα να διοικείς και άλλο να αντιπολιτεύεσαι. Όταν όμως είσαι στα πρόθυρα να αναλάβεις, πρέπει να είσαι προσεκτικός, γιατί αυτά που έλεγες θα σε κυνηγούν και θα σε εκθέτουν.

Κώστας Α. Αραβανής πρώην Δήμαρχος“[ΠΗΓΗ]

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Πρόσληψη εργατοτεχνικού προσωπικού για την κάλυψη παροδικών αναγκών του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς έτους 2022 στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας»

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ   ΘΕΜΑ: «Πρόσληψη εργατοτεχνικού προσωπικού για την κάλυψη παροδικών αναγκών του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς έτους […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *