Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
25 Ιουνίου 2022

Eπιστολή στον Φίλη από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Μεγανησίου

Σιγά μην ιδρώσει το αυτί του…

 

Κύριε Υπουργέ,

σήμερα, αρχές Νοεμβρίου, το Γυμνάσιο και οι Γενικές Λυκειακές Τάξεις του Μεγανησίου λειτουργούν χωρίς καθηγητή Καλλιτεχνικών με αποτέλεσμα να μην διδάσκεται ούτε το μάθημα των Καλλιτεχνικών στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, ούτε το μάθημα της Καλλιτεχνικής Παιδείας, που έχει επιλεγεί από το σύνολο των μαθητών της Α’ Λυκείου.

Σας επισημαίνουμε ότι στο μικρό νησί του Μεγανησίου, με λιγότερους από 1000 κατοίκους, η πρόσβαση στη γειτονική Λευκάδα τις απογευματινές ώρες δεν είναι εφικτή. Αυτό έχει ως συνέπεια τα παιδιά μας να μην έχουν καμία διέξοδο σε οποιαδήποτε οργανωμένη καλλιτεχνική δραστηριότητα, εκτός από τα μαθήματα και τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα στο σχολείο. Το μάθημα των Καλλιτεχνικών, με τις λίγες έστω ώρες που διδάσκεται, είναι το μοναδικό που τους δίνει την δυνατότητα να αναπτύξουν τις πτυχές της προσωπικότητάς τους και να καλλιεργήσουν δεξιότητες που δεν τους προσφέρονται από τα υπόλοιπα μαθήματα του Ωρολογίου Προγράμματος. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι μαθητές της Α’ Λυκείου επιλέγουν το μάθημα της Καλλιτεχνικής Παιδείας, μεταξύ των άλλων μαθημάτων που υπάρχουν.

Η έλλειψη αυτή έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο, όπως ότι το μάθημα της Β’ Ξένης Γλώσσας στην Α’ Γυμνασίου δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μεγανησίου δηλώνει την αγανάκτησή του προς οποιονδήποτε υπεύθυνο για το γεγονός ότι, δύο μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων, υπάρχουν ακόμα και σήμερα σχολεία με κενά και ελλείψεις, πολύ περισσότερο σε ευαίσθητες νησιωτικές περιοχές όπως οι δικές μας. Επιπλέον θεωρεί ότι σε όσες περιπτώσεις υπάρχουν μαθήματα επιλογής, είναι αναγκαίο να γίνονται σεβαστές οι προτιμήσεις των μαθητών και όχι τελικά να διδάσκονται όποια μαθήματα είναι πιο εύκολο για την εκάστοτε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με βάση το προσωπικό που διαθέτει. Κάτι τέτοιο υποβιβάζει τα περιφερειακά και δυσπρόσιτα σχολεία έναντι των μεγάλων σχολείων των πόλεων και τελικά συμβάλει στην αστικοποίηση και στην ερήμωση της υπαίθρου. Κλείνοντας, επαναλαμβάνουμε ότι είναι απαραίτητη η στήριξη του Γυμνασίου του νησιού μας, επειδή αποτελεί ζωογόνο παράγοντα για τον τόπο μας. Στην αντίθετη περίπτωση πολλές οικογένειες μπορεί να μετακομίσουν, επιδιώκοντας κάτι καλύτερο για τα παιδιά τους.

                                                                                                                  Η Πρόεδρος του Δ.Σ.

                                                                                                          Σίτνικοβα Ελένα

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Παρουσίαση εκδήλωσης για τις διαδρομές του νερού στο Μεγανήσι από τις σχολικές τάξεις Γυμνασίου- Λυκείου

Με τον τίτλο «To νερό στο Μεγανήσι: Μια παράδοση για……. άνευ όρων παράδοση;» πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση των Λυκειακών και Γυμνασιακών […]

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *