Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
24 Σεπτεμβρίου 2023

Με fast track απαλλοτρίωση βγάζουν τους Κεφαλονίτες από τα σπίτια τους

Τριακόσια  δεκαέξι  στρέμματα  στη περιοχή  ΒΑ του αεροδρομίου Κεφαλονιάς  με έξοδα , μέριμνα  και ευθύνη   του Ελληνικού δημοσίου  περνούν στα χέρια της  Fraport.

Σύμφωνα  με επιστολή –διαμαρτυρία  προς την βουλευτή  Κεφαλονιάς  Αφροδίτη Θεοπεφτάτου,    ιδιοκτητών ακινήτων  της περιοχής πέριξ  του αεροδρομίου.

Όπως αναφέρουν  στην επιστολής τους η σύμβαση που υπογράφηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2015 , προέβλεπε με το άρθρο 14 απαλλοτριώσεις εκτάσεων προκειμένου  να   πιστοποιηθούν και ν΄αναβαθμιστούν  τα υπάρχοντα αεροδρόμια.  Οι απαλλοτριωθείσες   εκτάσεις  θ΄αποτελούν  μέρος  των περιοχών παραχώρησης και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι  24 μήνες από της εγκρίσεως του   master plan  ή των Εγκεκριμένων  Περιβαλλοντικών Όρων και την υποβολή του κτηματολογίου και του πλήρους φακέλλου  όποια  από αυτές είναι αργότερα.

Έτσι οι κάτοικοι ενημερώθηκαν  αρχικά από το διαδίκτυο και στην συνέχεια από τον Α/ρχη  Κεφαλλονιάς  ότι  το ΤΑΙΠΕΔ  ζήτησε  Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων  για την επέκταση του Αεροδρομίου Κεφαλονιάς   μέσω απαλλοτρίωσης  316.000m2  ΒΑ αυτού.

Οι κάτοικοι δηλώνουν ανήμποροι γι ν΄ αντισταθούν  στα πανίσχυρα ξένα συμφέροντα και ζητούν την αρωγή της  βουλευτού, του  Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλονιάς , και ζητούσαν  την σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου  που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως  χθές  εκφράζοντας ομόφωνα την αντίθεσή του στις μεθοδεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ και την δυσαρέσκειά του  για την όλη μεθόδευση.

 

“Δεν έχει γίνει γνωστό βάσει ποιών στοιχείων και ποιας μελέτης έρχονται να απαλλοτριώσουν έκταση, 315,8 στρέμματα, σε μια περιοχή με κατοικίες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, μικρά ξενοδοχεία και δημόσιες υποδομές. Πρόκειται για μια περιοχή που είναι ενεργή και η πιθανή τέτοιου είδους παρέμβαση θα επιφέρει πλήγμα στην κοινωνική και οικονομική ζωή της τοπικής κοινωνίας”

Δήλωσε ο  Περιφερειάρχης  κ. Θοδωρής Γαλιατσάτος, ενώπιων του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ σε άλλη αποστροφή   του λόγου του ανέφερε:

 “Εν ολίγοις θα παραδώσουμε στη Fraport εκτός από τα αεροδρόμια και εκτάσεις στα νησιά μας. Σήμερα είναι η Κεφαλονιά, αύριο μπορεί να είναι η Κέρκυρα ή η Ζάκυνθος”

Εμείς δεν έχουμε τι άλλο να προσθέσουμε , είναι  γνωστή η θέση μας σχετικά  με την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων. Αισθανόμαστε όμως την ανάγκη ν΄απευθυνθούμε  σε όσους «τοπικούς παράγοντες»  τάσσονταν   μετά μανίας  μέσω  δημοσίων δηλώσεών υπερ αυτής της ιστορίας, σε όσους   «ασυγκράτητοι»  έσπευσαν να στρώσουν  χαλιά  διαφόρων αποχρώσεων μηδενός εξαιρουμένων, ακόμα  και  των   «ροζ».

Λουστείτε τα!

ΥΓ: Ο νόμος 3854/2010   θα  εφαρμοστεί σ΄ένα πλήθος  “στρατηγικών επενδύσεων”. Είναι αυτό που λένε,  να μην σου τύχει  να βρεθείς  στον δρόμο τους. Μας  θυμίζει κάτι παλιές καλές ταινίες Γουέστερν, όπου η χήρα  υπερασπίζεται το  ράντζο του προσφάτως δολοφονηθέντος συζύγου από  τις “Εταιρείες” που θέλουν να περάσουν από εκεί το σιδηρόδρομο!

 

1 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights