Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
30 Σεπτεμβρίου 2022

Αναζητεί τις οικογενειακές ρίζες της στο Μεγανήσι

Αργεντινή-Μεγανήσι ,ένα τσιγάρο δρόμος!

Το meganisinews  έχει αναφερθεί και σε παλαιότερα άρθρα του για τους Μεγανησιώτες  μετανάστες της Αμερικής του περασμένου αιώνα. Στην επικαιρότητα ξαναφέρνουμε  το θέμα με αφορμή  την επίσκεψη στο νησί μας, Μεγανησιώτικης καταγωγής οικογένειας από την μακρινή Αργεντινή που προσπαθεί να βρει συγγενείς εν ζωή, στην διάρκεια των ολιγοήμερων διακοπών στο νησί μας.

Η ιστορία έχει ως εξής: Ο Θεόδωρος Θεικοδημήτρης(Πανολιάς) περί το έτος 1919 βρίσκεται μετανάστης στην Αμερική ,έχοντας αφήσει στο Μεγανήσι οικογένεια με τρία παιδιά. Τον Σταύρο, την Σπυριδούλα και τον Δημήτρη(τριών ετών). Δουλεύει επί 10 χρόνια στους σιδηρόδρομους όπου τον βρίσκει η μεγάλη οικονομική κρίση του 1929 και αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι αστραπή στο Μεγανήσι για να πάρει μαζί του και την υπόλοιπη οικογένεια.

Ερχόμενος στο Μεγανήσι η  Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ξαφνικά κλείνουν τα σύνορα για τους μετανάστες κι απαγορεύουν την είσοδό τους στην χώρα . Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης ήταν ο Θεόδωρος Θειακοδημήτρης να εγλωβιστεί στην Ελλάδα και ν΄αναζητήσει τρόπο επανεισόδου μαζί με την οικογένειά του στην Αμερική. Ο τουριστικός πράκτορας τον ξεγελάει και του πλασάρει εισιτήριο για τον επίγειο παράδεισο της Αμερικής ,όπως τον ονομάζει, την Αργεντίνα.

‘Ετσι ξεκινά το μακρύ ταξίδι , χωρίς επιστροφή με την γυναίκα του Μαρία Πάλμου και τα τρία τους παιδιά, αφήνοντας  το σπίτι του στο Βαθύ και κάποια κτήματα , υπό την επιτήρηση της στενού συγγένισας του, Μαρίας Θειακοδημήτρη.

Στο Μεγανήσι  βρίσκεται η ΙNGRID THIAKODIMITRIS ,κάτοχος ελληνικού διαβατηρίου δισέγγονη του Θεόδωρου αναζητώντας τις ρίζες της σ΄ένα και μοναδικό ταξίδι στόχο-ζωής να βρεί χαμένους συγγενείς.

Το email ης κυρίας Ingrid είναι ingridthiaco@hotmail.com για όσους γνωρίζουν κάτι ή κάποιον από τους συγγενείς της , στα πλαίσια μιας ανθρώπινης σχέσης που θα μπορούσε ν΄αναπτυχθεί. Πρόκειται για μια εξαιρετική οικογένεια που αγαπά την Ελλάδα, ενθουσιάστηκε από την διαμονή της στο Μεγανήσι και σίγουρα έχουν πάρα πολλά  ενδιαφέροντα να διηγηθούν από μια χώρα που βίωσε την χρεοκοπία, στάθηκε στα πόδια της ξανά, αμφισβήτησε  τους πιστωτές της και τελευταία την ρίχνουν ξανά στο “λάκκο με τα φίδια”  με κύριο  εργαλείο χειραγώγησης της κοινής γνώμης τα ΜΜΕ της Αργεντινής.

δείτε σχετικά: Οι πρώτοι Μεγανησιώτες μετανάστες στην Αμερική

20 Shares

Σχετικά άρθρα

1 Σχόλιο

 1. Πράγματι, ο Θειακοδημήτρης Θεόδωρος του Πάνου αποβιβάστηκε στις 23-3-1910 στις ΗΠΑ το και μάλιστα είχε δηλωθεί ότι δεν είχε πραγματοποιήσει πριν κάποιο άλλο κάποιο ταξίδι του με τον αυτό προορισμό. Επιβιβάστηκε στο πλοίο Argentina από το λιμάνι της Πάτρας με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Στο ίδιο πλοίο είχε επιβιβαστεί και ο Θειακοδημήτρης Ανδρέας του Πάνου. Μάλιστα, δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει, ο Θειακοδημήτρης Θεόδωρος του Πάνου στην λίστα επιβατών είναι γραμμένο ως Thiakodimitris Theodoros Panos αλλά στην αναζήτηση ονομάτων είναι γραμμένος ως Theodoras. Και οι δύο δηλώνουν καταγωγή από το Βαθύ.

  Υπάρχουν βέβαια και άλλοι με το ίδιο επώνυμο, με την ίδια ορθογραφία στα ελληνικά και τα λατινικά (Θειακοδημήτρης, Thiakodimitris), αλλά ουσιαστικά υπάρχει πρόβλημα διότι πολλές φορές οι υπάλληλοι-καταγραφείς εκεί στο Elis Island μπορεί να άκουγαν το επίθετο του ή το όνομα του αποβιβασθέντα κάπως διαφορετικά και να το μετέφεραν κατ΄αυτό τον τρόπο στις λίστες τους.

  Μένοντας ωστόσο στην ορθογραφία της ελληνικής, τα στοιχεία που έχω συλλέξει, χωρίς να είναι τα τελικά, οι Θειακοδημητραίοι που έχω καταγράψει αναφέρονται παρακάτω. Βέβαια δεν μπορώ να γνωρίζω αν πρόκειται για συγγενική σχέση ή απλάγια συνωνυμία, λόγω του ότι δεν είμαι Μεγανησιώτης, ώστε να μπορώ να κάνω κάποιες βάσιμες υποθέσεις ή να μπορώ να γνωρίζω τα παρατσούκλια.

  Οι επιπλέον, λοιπόν, είναι:

  α. Θειακοδημήτρης Ανδρέας, παντρεμένος με την Μαρία Θειακοδημήτρη. Είχε πάει πρώτη φορά στην Αμερική το 1909 και ξαναπήγε το 1920. Ως καταγωγή δεν είχε δηλωθεί κάποιο απα χωριά του νησιού, αλλά σκέτο Μεγανήσι, Ελλάδα.

  β. Θειακοδημήτρης Γρηγόριος από το Βαθύ, όνομα πατρός δυσανάγνωστο, και θα διέμενε στον ξάδελφό του Ευστάθιο Θειακοδημήτρη στο Ντε Καλμπ του Ιλλινόις. Όμως κατά την αναζήτηση περισσότερων πληροφοριών και με συνδυασμό τρόπων δεν προέκυψε κάποιο αποτέλεσμα για τον Ευστάθιο.

  γ. Θειακοδημήτρης Θεόδωρος, παντρεμένος με την Δημαριστή Θειακοδημήτρη. Ο ίδιος είχε πάει πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 1909 και θα διέμενε, μετά το δεύτερο ταξίδι του, στον αδελφό του Γ. Θειακοδημήτρη στο Canton του Ohio. Για τον Γ. Θειακοδημήτρη δεν μπόρεσα να βρω κάποια στοιχεία. Καταγωγή δηλώθηκε το Μεγανήσι, Ελλάδα.

  δ. Θειακοδημήτρης Κων/νος του Πάνου. Αναχώρησε το 1911 για ΗΠΑ και δεν υπάρχει κάποια άλλη πληροφορία. Καταγωγή δηλώθηκε το Μεγανήσι, Ελλάδα.

  ε. Τέλος υπάρχει και ένας Θειακοδημήτρης Χαράλαμπος του Πέτρου (;). Το έχω με ερωτηματικό διότι δεν είναι ευανάγνωστο. Γεννήθηκε το 1879 και πήγε στις ΗΠΑ στην ηλικία των 29/30 ετών. Δεν αναγράφεται, όμως, κάποιο όνομα πατέρα, συζύγου κλπ. Η καταγωγή του ήταν από το Σπαρτοχώρι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.