Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
25 Ιουνίου 2021

Κεντροδεξιές και πράσινα άλογα…

Μισό αιώνα πίσω (!) βρίσκεται το “επενδυτικό όραμα” στην Ελλάδα. Το 40% του ενεργού πληθυσμού είναι σε ανεργία. Η αποεπένδυση παραμένει στο 2004. Όπως την παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ. Τίποτε δεν αλλάζει. Αλλά η Ν.Δ., που προαλείφεται για κυβέρνηση σπαταλάει, πάνω από 2ωρο για την ΟΝΝΕΔ… Και το ΠΑΣΟΚ βρίσκει καιρό για νέα κεντροαριστερά πράσινα άλογα…

Toυ Γιώργου Κράλογλου

Τον εαυτούλη τους οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζητάνε εκλογές. Τον εαυτούλη τους και πως θα αντιγράψουν τις εφαρμοσμένες αλχημείες της μεταπολίτευσης για να σκαρφαλώσουν στην εξουσία.

Για όνομα του Θεού. Τίποτε δεν έχουν πάρει χαμπάρι στην αξιωματική αντιπολίτευση και στα κόμματα που έχουν συμπαραταχθεί στις εκλογές; Κανείς δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει τούτη την ώρα στον τόπο και να δώσει έστω και μια ιδέα πως θα το ανακόψει ως κυβέρνηση;

Ας μείνουμε μόνο στην οικονομία, τις επιχειρήσεις, την αγορά και τις ιδιωτικές επενδύσεις, που έχει ανάγκη ο τόπος επειδή μπορούν να αντιμετωπίσουν το δράκο της ανεργίας και το ελληνικό “προσφυγικό” για εργασία σε άλλες χώρες.

Εάν ρωτήσεις Έλληνα επιχειρηματία αν σκέφτεται να επεκτείνει τη δράση του ή να αυξήσει την εξωστρέφειά του η βεβαία απάντηση είναι… “Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;”

Εάν τον ρωτήσεις για σχέδιο νέας μονάδας στον σημερινό ή άλλο τομέα δράσης η απάντηση είναι… “Σε ποια χώρα εννοείς;”

Περισσότεροι από 10 επιχειρηματίες στους 100 δεν σχεδιάζουν ούτε εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών τους!!!

Οι υπόλοιποι 90, αν μείνουν στη χώρα, “οραματίζονται” συρρίκνωση, αναδίπλωση από εξαγωγές, ή λουκέτα. Παράλληλα όμως, οι 70-80 από αυτούς, βλέπουν και επιχειρηματική μετανάστευση στην Ανατολική Ευρώπη, την Κύπρο ή και την Τουρκία.

Από το 2009, μέχρι το 2015 μετέφεραν δράσεις, επενδύσεις, παραγωγές ή μόνο την έδρα τους (μαζί με τους λογαριασμούς τους) εκτός Ελλάδος 6.000 επιχειρήσεις…

Από το 2015, μετά τα capital controls, και τα “νταούλια” του ΣΥΡΙΖΑ στους δανειστές, έφυγαν ή βρίσκονται στο δρόμο άλλης χώρας ακόμη 3.000 επιχειρήσεις ενώ κάπου 2.000 μικρομεσαίοι ψάχνουν λύσεις εκτός Ελλάδος.

Η ερμηνεία είναι χωρίς κομπιάσματα… “Η φορολογία παλεύεται. Αυτό που δεν παλεύεται είναι το στέγνωμα της ρευστότητας και η αδυναμία πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης”.

Και πάμε στους ξένους επενδυτές που έχουν απομακρυνθεί από την Ελλάδα μια 12ετία ενώ στο επενδυτικό καντράν της χώρας βλέπει κανείς μόνο την εικόνα μιας 50ετίας πίσω.

Η απάντησή για την επενδυτική περιθωριοποίηση της Ελλάδας είναι σαφής και χωρίς ειδικές αναλύσεις… “Αν θέλετε επενδύσεις βάλτε όποιο φορολογικό καθεστώς εξυπηρετεί αλλά κρατείστε το σταθερό για μια 10ετία το ολιγότερο. Ξεκαθαρίστε τις σχέσεις σας με Ευρώπη και ευρώ… Και απομακρύνεται το κράτος από τις επιχειρήσεις διατηρώντας μόνο τις διαδικασίες ελέγχου από μηχανισμούς που θα ελέγχονται…”.

Πρόκειται για επενδυτές που θα φέρουν κεφάλαια να επενδύσουν στην Ελλάδα και όχι για αγοραστές κράτους (από τις ιδιωτικοποιήσεις) ή κεφαλαιούχους αποικιακής νοοτροπίας που ψάχνουν χώρες με ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Όλα αυτά δεν απαιτούν, κατ’ ανάγκη, υποσχέσεις. Απαιτούν όμως πειστικές απαντήσεις από την Ν.Δ., όσο επιμένει σε εκλογές, για τους εξής τρεις λόγους.

Πρώτον, γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τις απαντήσεις στα φαινόμενα της συρρίκνωσης και μεταλλαγής της δομής της οικονομίας της χώρας.

Δεύτερον, γιατί οι αιτίες “διωγμού” επενδύσεων και επενδυτών της ιδιωτικής οικονομίας είναι ο κρατισμός και οι πελατειακές σχέσεις για τα οποία “διακρίθηκε” η Ν.Δ. τόσο το 1974-1981 όσο (πολύ περισσότερο) το 2004-2009 με επέκταση και στην θητεία Σαμαρά-Βενιζέλου.

Τρίτον, γιατί τίποτε δεν κωλύει την Ν.Δ. να δώσει από σήμερα στίγμα για το μείγμα της οικονομικής της πολιτικής με το οποίο πιστεύει πως θα εξασφαλίσει ελκυστικό αναπτυξιακό περιβάλλον και θέσεις εργασίας από ιδιωτικές επενδύσεις.

Αλλά που να βρουν χρόνο στη Ν.Δ. όταν την απασχολούν η ΟΝΝΕΔ και οι υπόγειες διαδρομές της… Και όταν στο ΠΑΣΟΚ βασική “σκασίλα”… είναι αν η καινούργια “φορεσιά” θα είναι πράσινη ή κοκκινοπράσινη μπας και επηρεάσει πικραμένους ιθαγενείς. Οι υπόλοιποι διεκδικητές είναι μόνο για την τηλεόραση και για κλωτσιές στα γήπεδα… Έτσι όμως το “ώριμο φρούτο” ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να τους κάνει το χατίρι να πέσει…

πηγή: capital.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Δεν έχει κυριότητα επί δασικών εκτάσεων που βρίσκονται στα Ιόνια Νησιά το Ελληνικό Δημόσιο, ακόμη κι αν οι ιδιοκτήτες τους τα έχουν εγκαταλείψει επί σειρά ετών.

Την απόφαση αυτή έλαβε το Τριμελές Εφετείο Πατρών  το οποίο αφενός υιοθέτησε την πάγια νομολογία που στηρίζεται στο Ενετικό Δίκαιο  και αναγνωρίζει […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *