Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
6 Μάι 2021

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο έρχεται η προγραμματική σύμβαση για την δημιουργία υδατοδρομίου στο Μεγανήσι

Περιφερειακό Συμβούλιο την Κυριακή 17 Απριλίου 2016  με ένα θέμα  που αφορά το Μεγανήσι:

ΘΕΜΑ 1ο: Έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης για την υλοποίηση υδατοδρομίων σε

Κεφαλονιά , Ιθάκη, Λευκάδα, Μεγανήσι.

Εισηγητής: Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος

Σύντομο Ιστορικό

Στις 11 Ιουλίου 2013 έγινε και μία συνάντηση Αντιπεριφερειαρχών και Περιφερειακών Συμβούλων  για τον συντονισμό ενεργειών και την λειτουργία των υδατοδρομίων κατά την οποία συμφωνήθηκε η ίδρυση υδατοδρομίου στη Λευκάδα, Αργοστόλι, Βαθύ Ιθάκης και Ζάκυνθο από τους Αντιπεριφερειάρχες και τους λοιπούς παρευρισκομένους. και το επόμενο βήμα ήταν  τα κατά τόπους Λιμενικά Ταμεία να δρομολογήσουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αδειοδότηση των υδατοδρομίων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων του Σπύρου Σπύρου.

Από αυτό τον σχεδιασμό το Μεγανήσι βρέθηκε εκτός, σύμφωνα με τον  τότε δήμαρχο Μεγανησίου κ. Ευστ. Ζαβιτσάνο, ο οποίος μάλιστα προέβη και σε ανάλογες δηλώσεις (δείτε εδώ και εδώ).

Το θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε  τον Απρίλιο του 2013  έδωσε  τη δυνατότητα χωροθέτησης υδατοδρομίου στο Μεγανήσι. Στην σχετική πρότασή του ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, ο  τότε  Δήμαρχος Μεγανησίου κ. Ευστ. Ζαβιτσάνος, εισηγήθηκε να προχωρήσει  μόνος του ο Δήμος Μεγανησίου στη χωροθέτηση και την κατασκευή του υδατοδρομίου και να ζητηθεί από την εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ –  WATER AIRPORTS», «μια αξιόπιστη εταιρεία, ίσως και μοναδική στο χώρο» να έρθει στο Μεγανήσι, να δει το χώρο, να διερευνήσει τις δυνατότητες, να καταθέσει προτάσεις χωροθέτησης αλλά και του απαραίτητου κόστους. Έπειτα θα μπορούσε   ο δήμος να της αναθέσει τη σύνταξη και να υποβάλει  τον ολοκληρωμένο φάκελο για υδατοδρόμιο και ελικοδρόμιο, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη τα περιβαλλοντικά και οικονομικά δεδομένα του δήμου.

Στις 13   Ιουλίου 2013 εγκρίνεται  από το Δημοτικό συμβούλιο Μεγανησίου η σύμβαση υποστήριξης για την δημιουργία του υδατοδρομίου , ένα μήνα νωρίτερα από την ημερομηνία που η ΠΙΝ  υπέγραψε το συμφωνητικό με την εταιρεία για τα υπόλοιπα υδατοδρόμια  του Ιονίου (13 Αυγούστου 2013).

Η αλλαγή Περιφερειάρχη στο τιμόνι της ΠΙΝ( Θόδωρος Γαλιατσάτος)  , διευκόλυνε τις ήδη δρομολογημένες διαδικασίες και πλέον μπορούμε να  μιλάμε σήμερα  για συνολική προγραμματική σύμβαση της δημιουργίας των υδατοδρομίων της  ΠΙΝ, συμπεριλαμβανομένου και του Μεγανησίου.

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *