Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
26 Φεβρουαρίου 2021

Νεκρή caretta- caretta στο Μεγανήσι

Μία απρόσμενη συνάντηση  σε παραλία του Μεγανησίου.

Αρχικά πιστέψαμε ότι πρόκειται για μία ζωντανή χελώνα που για κάποιο λόγο βγήκε να ξεκουραστεί στην ακτή. Στην συνέχεια πλησιάσαμε και προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε το ζώο να βρεθεί ξανά στην θάλασσα.

Η προσπάθεια ήταν απογοητευτική αφού το μεγαλοπρεπές σε εμφάνιση ζώο, ήταν ήδη νεκρό  χωρίς κανένα σημάδι ανάνηψης.

Η Caretta caretta είναι η 2η μεγαλύτερη χελώνα με σκληρό κέλυφος στον κόσμο. Οι ενήλικες έχουν μέσο βάρος από 80 έως 200 kg και μήκος 70 έως 95 cm. Το μέγιστο βάρος που έχει καταμετρηθεί είναι 545 kg και το μέγιστο μήκος κελύφους είναι 213 εκατοστά

Οι χελώνες Caretta caretta θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση και προστατεύονται από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης. Ο παρατημένος αλιευτικός εξοπλισμός είναι υπεύθυνος για πολλούς θανάτους χελωνών. Οι χελώνες μπορούν επίσης να πάθουν ασφυξία εάν είναι παγιδευμένες σε αλιευτικές τράτες. Δεν είναι λίγοι οι θανάτοι των θαλάσσιων χελωνών που οφείλονται στις προπέλες των θαλασσίων σκαφών αλλά και στην θαλάσσια ρύπανση.

Εξετάσαμε προσεκτικά το ζώο για χτυπήματα ή άλλα σημάδια  που να δικαιολογούν τον θάνατό του αλλά δια γυμνού οφθαλμού δεν διαπιστώσαμε κάτι. Όπως και να ‘χει  ‘όμως το πράγμα, θεωρούμε ότι καθημερινά χάνουμε την μάχη για την υπεράσπιση του φυσικού μας περιβάλλοντος.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *