Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
16 Αυγούστου 2022

Έρχονται συντάξεις τριών ταχυτήτων στον ΟΓΑ

Ακόμα και τα… 192 ευρώ θα μπορεί να φτάνει η εθνική σύνταξη την οποία θα δίνει ο ΟΓΑ για όποιον έχει κλείσει 15 χρόνια ασφάλισης στα 67 του. Αυτό προκύπτει από τη νέα κλίμακα εισφορών για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ στην οποία φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση.

του  Δημήτρη  Κατσαγάνη

Μία “ενδιάμεση” εθνική σύνταξη θα φτάνει τα 288 ευρώ, ενώ η ανώτατη εθνική σύνταξη θα ανέρχεται στα 384 ευρώ.

Η προτεινόμενη νέα κλίμακα εισφορών

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως σύμφωνα με την πρόταση  στην οποία κατέληξαν χθες το Υπουργείο Εργασίας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η νέα κλίμακα εισφορών οι συντελεστές της εισφοράς υπέρ του κλάδου κύριας σύνταξης θα διαμορφωθούν ως εξής :

– 10% για το 2017-2018
– 15% για το 2019 – 2020
– 20% για το 2021

Η πρόταση αυτή αναμένεται να διατυπωθεί προς τους εκπροσώπους των αγροτών εφόσον αυτοί προσέλθουν σε διάλογο με τον Πρωθυπουργό.

Και η νέα κλίμακα των εθνικών συντάξεων

Παράλληλα θα προβλεφθεί η δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ να επιλέξουν σε ποια “κλάση” θα θέλουν να ανήκουν. Ωστόσο η επιλογή ασφαλιστικής “κλάσης” θα οδηγεί σε ανάλογη “κλάση” σύνταξης”. Όσο χαμηλότερο είναι το ύψος της εισφοράς, τόσο χαμηλότερη θα είναι η εθνική σύνταξη. Συγκεκριμένα :

– Όποιος επιλέξει εισφορά 10%, δηλαδή το ½ του 20% (ανώτατη ασφαλιστική “κλάση”) θα λαμβάνει κύρια σύνταξη που θα αντιστοιχεί στο ½ της νέας κατώτατης –δηλαδή της “εθνικής” – σύνταξης των 384 ευρώ και συγκεκριμένα 192 ευρώ.

– Όποιος ασφαλισμένος επιλέξει εισφορά 15%, δηλαδή ασφαλιστική κλάση που αντιστοιχεί στα ¾ των 384 ευρώ, θα λαμβάνει εθνική σύνταξη 288 ευρώ (3/4 των 384 ευρώ).

–  Τέλος, όποιος ασφαλισμένος του ΟΓΑ επιλέξει την ανώτατη εισφορά, δηλαδή εκείνη του  20%, θα λαμβάνει εθνική σύνταξη 384 ευρώ.

Όλες οι παραπάνω προβολές ισχύουν –με βάση τις θέσεις της κυβέρνησης- για όσους ασφαλισμένους έχουν κλείσει τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης στα 67 ηλικιακά έτη τους. Αντίστοιχες, όμως, προβολές προκύπτουν και για όσους συμπληρώνουν στα 67 περισσότερα από 15 χρόνια ασφάλισης.

Πάνε… περίπατο δύο  “κόκκινες γραμμές”

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης στο Capital.gr, αυτό το πλάνο το Υπ. Εργασίας –κόντρα στην “κόκκινη γραμμή” του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του νέου ασφαλιστικού συστήματος- εισάγει από το … παράθυρο την ανταποδοτική λειτουργία του ΟΓΑ.Και αυτό γιατί συνδέεται ευθέως το ύψος των εισφορών που θα κατέβαλλε κάθε ασφαλισμένος (και, μάλιστα, κατ΄ επιλογή του) κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου του με το ύψος της σύνταξης του.

Εξάλλου, από το… παράθυρο εισάγονται εμμέσως  αντίστροφα εισοδηματικά κριτήρια στην παροχή εθνικής σύνταξης, την ίδια στιγμή που υποτίθεται εξακολουθεί να θέτει ως “κόκκινη γραμμή” το αντίθετο, δηλαδή να μην υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια στην παροχή της εθνικής σύνταξης. Και αυτό γιατί ντε φάκτο όποιος έχει χαμηλότερα εισοδήματα θα επιλέξει χαμηλότερο συντελεστή και, φυσικά, θα λάβει χαμηλότερη σύνταξη.

0 Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *