Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Με τη σφραγίδα της Ε.Ε και σημαία τη δήθεν ”ένταξη” όπως-όπως, ξηλώνεται η Ειδική Αγωγή

Την Παρασκευή 11/2, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας  κατέθεσε αιφνιδιαστικά τροπολογία για την ειδική αγωγή στο σχέδιο νόμου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» και με συνοπτικές διαδικασίες μετατρέπει τα Τμήματα Ένταξης  σε γκρίζα και ρευστή δομή σε συνέχεια του Ν.4115/2013, και του άρθρου 39 , δίνει το τελικό χτύπημα στην δημόσια ειδική αγωγή διογκώνοντας ταυτόχρονα και τα ήδη οξυμένα προβλήματα της γενικής αγωγής.

Μια ενέργεια απολύτως εναρμονισμένη με το πλαίσιο των κατευθύνσεων Ε.Ε., ΟΟΣΑ, των μνημονιακών υποχρεώσεων για τη ”σωτηρία της χώρας” και της γενικότερης αντιλαϊκής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και εν μέσω του προσχηματικού “εθνικού διαλόγου” για την παιδεία, ο οποίος προωθεί το ”μεταρρυθμιστικό” σχεδιασμό για την ελληνική εκπαίδευση.

Με  πρόσχημα την  «ένταξη» στα γενικά σχολεία, γκρεμίζουν τα τελευταία καταφύγια υποστήριξης των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών με ειδικές ανάγκες. Τα παιδιά αυτά ωθούνται βίαια στη γενική εκπαίδευση, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες εκπαιδευτικές τους ανάγκες.

Η διάλυση της δημόσιας και δωρεάν ειδικής εκπαίδευσης θα οδηγήσει στο περιθώριο και στην εγκατάλειψη του σχολείου χιλιάδες μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ενώ παράλληλα η ιδιωτική ειδική αγωγή έχει ήδη βρει τρόπους να κερδίσει τη μερίδα του λέοντος στήνοντας τρελό φαγοπότι από το εκπαιδευτικό κενό που η κυβέρνηση δημιουργεί.

Τα ειδικά σχολεία μετατρέπονται σε Κέντρα Υποστήριξης (!) μιας ενότητας σχολικών μονάδων και το προσωπικό τους θα γυρίζει ως περιοδεύων θίασος στα σχολεία της περιοχής ευθύνης του για να κάνει αξιολογήσεις.

Σε κάθε σχολική μονάδα έχει δημιουργηθεί Επιτροπή Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΕΔΕΑΥ), η οποία  αξιολογεί ποιοι μαθητές χρειάζονται γνωμάτευση από τα ΚΕΔΔΥ. Με αυτόν τον τρόπο πολύ εύκολα το υπουργείο περιορίζει διορισμούς, λειτουργικές δαπάνες, και υλικοτεχνική υποδομή καθώς δε θα κρίνεται πλέον αναγκαία η λειτουργία των υπαρχόντων τμημάτων ένταξης, η ίδρυση νέων τμημάτων και ειδικών σχολείων, αφού η υποστήριξη των μαθητών θα γίνεται μέσω των προγραμμάτων της διαφοροποιημένης διδασκαλίας. Οι  ΕΔΕΑΥ θα έχουν την ευθύνη για τη διάγνωση και την εκπαίδευση του μαθητή. Οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων ένταξης θα έχουν την ευθύνη του συνόλου των μαθητών του σχολείου που αντιμετωπίζουν δυσκολίες μάθησης και συμπεριφοράς. Μοναδικός υπεύθυνος θα είναι ο δάσκαλος ο οποίος, θα αξιολογείται για το πόσο κατάφερε «να εντάξει» ή όχι τους μαθητές του. Επιδιώκουν να χρεώσουν στα σχολεία μέχρι και την πρώιμη παρέμβαση, όταν και οι κουτσουρεμένες δομές πρόνοιας κλείνουν η μια μετά την άλλη. Αποτελεί πρόκληση για την κοινωνία η επίκληση της ένταξης των ατόμων με αναπηρία στο γενικό σχολείο και την κοινωνία, όταν έχουν ήδη αποδομηθεί οι όποιες δομές υπήρχαν ή οδηγούνται στην κατάργησή τους.

Στον αντίποδα οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να βιώνουν τον εμπαιγμό για τους διορισμούς που είναι απαραίτητοι αλλά εδώ και 15 χρόνια(!) δε γίνονται, συνεχίζοντας την αδιοριστία τους και πλέον με τα νέα δεδομένα ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων δεν θα εργαστεί ξανά. Ταυτόχρονα το ειδικό βοηθητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό ολοένα και μειώνεται ή δουλεύει με συμβάσεις 5 μηνών προγραμμάτων ΕΣΠΑ-ΟΑΕΔ. Με το που αρχίζουν τα παιδιά δηλαδή να εξοικειώνονται, οι συνάδελφοι είναι αναγκασμένοι να τα παρατήσουν γιατί τελειώνει το πρόγραμμα!!

Η Ειδική αγωγή αφορά όλους μας!

Τα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες, επειδή ξεκινούν από άνιση βάση σε σχέση  με τα υπόλοιπα παιδιά, χρειάζονται από το εκπαιδευτικό σύστημα «ανισότιμη»  – δηλαδή προνομιακή – μεταχείριση, για να μπορέσουν να κατακτήσουν την ισοτιμία τους.

Το Δ.Σ του Συλλόγου, καλεί  εκπαιδευτικούς και γονείς να συναντηθούμε στο δρόμο του  αγώνα  για:

Να καταργηθεί  ο Ν.4115/2013  της σφαγής της Δημόσιας Δωρεάν Ε.Α.

Καθιέρωση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Ε.Α. για όλα τα παιδιά από τη δομή που το καθένα έχει ανάγκη.

Να χρηματοδοτηθεί γενναία ο ευαίσθητος αυτός χώρος και να δημιουργηθούν όλες οι αναγκαίες υποδομές, ώστε όλα τα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες να φοιτούν στη Δημόσια Ειδική Αγωγή και εκπαίδευση.

Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι στο χώρο της Ε.Α. (εκπαιδευτικοί, ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό) και να γίνουν όλοι οι αναγκαίοι μόνιμοι διορισμοί.

Να καταργηθούν οι νόμοι 2817 και 3194/2003 καθώς και ο ν. 3699/2008. Να μην προηγούνται οι διδακτορικοί – μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών του βασικού τίτλου σπουδών στην Ειδική Αγωγή και της προϋπηρεσίας.

ΠΡΟΣ  

Τα Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων των σχολικών μονάδων Α/βάθμιας & Β/βάθμιας Εκπ/σης Ν. Λευκάδας

      Μετά την ψήφιση της τροπολογίας που κατέθεσε αιφνιδιαστικά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για την Ειδική Αγωγή, θεωρούμε αναγκαίο και επιβεβλημένο να σας ενημερώσουμε  για τις συνέπειες που θα επιφέρει η εφαρμογή της στην ειδική αλλά και στη γενική εκπαίδευση των μαθητών.

Η ενημερωτική συνάντηση θα διεξαχθεί το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 18:00, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας.

Η παρουσία σας κρίνεται απαραίτητη.

 

Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Λευκάδας

Σύλλογος Εκπ/κών Π.Ε. Λευκάδας ”Άγγελος Σικελιανός”

 

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights