Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Τι συμβαίνει με το ΕΣΠΑ των Ιονίων Νήσων;

Το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

του Σωτήρη Βλάχου

Γίνεται τον τελευταίο καιρό πολλή συζήτηση για το ΕΣΠΑ της περιφέρειας μας, εν όψει και του περάσματος της διαχείρισης στην αιρετή περιφέρεια από την 1-7-2011. Ποια όμως είναι η κατάσταση του ΕΣΠΑ και πόσο μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της Περιφέρειας;

Μια απάντηση μπορεί να δοθεί από τα παρακάτω συνοπτικά στοιχεία. Η συνολική πίστωση για το ΕΣΠΑ για την περίοδο 2007-2015 (2013 προθεσμία ένταξης, 2015 προθεσμία πληρωμής) είναι 303 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά έχουν ήδη δεσμευτεί για έργα και δράσεις 208 εκατομμύρια ευρώ και μένει ένα υπόλοιπο 95 εκατομμύρια για νέα έργα.

Από τα 208 εκατομμύρια τα 68 αφορούν έργα του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης που είχαν ενταχθεί χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη πίστωση, τα 77 εκατομμύρια περίπου για νέα έργα και τα υπόλοιπα δράσεις ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα και περιφερειακές δράσεις. Έτσι το σύνολο των νέων έργων και δράσεων για όλη την περίοδο 2007-2015 είναι 95+77 = 172 εκατομμύρια ευρώ ή 86 ευρώ κατά κεφαλή κατ’ έτος.

Ακόμη πιο άσχημη είναι η εικόνα στις κατηγορίες έργων που έχει ανάγκη ο τόπος. Έτσι για:
Οδοποιία το υπόλοιπο είναι 1.7 εκατομμύρια ευρώ για εθνικές οδούς και 6.9 εκ. ευρώ για τους υπόλοιπους δρόμους
Λιμενικά έργα: 0.7 εκ. ευρώ
Υδρεύσεις: 1.1 εκ. ευρώ
Απορρίμματα: 1.86 εκ. ευρώ
Αποχετεύσεις: 15.25 εκ. ευρώ
Τουριστικά έργα και προβολή: έλλειμμα 6.5 εκ. ευρώ
Προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς: έλλειμμα 3.97 εκ. ευρώ
Πολιτιστικές υποδομές: έλλειμμα 1.45 εκ. ευρώ

Με μια ματιά βλέπει κανείς ότι είναι αδύνατο να καλυφθούν οι σοβαρές ανάγκες αφού για δρόμους το ποσό επαρκεί για ένα ή δυο το πολύ σοβαρά έργα. Για λιμάνια ούτε για ένα έργο, για απόβλητα ούτε για ένα ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ, για υδρεύσεις ένα ή δυο έργα επίπεδου παλιάς κοινότητας και για αποχετευτικά ένα ή δυο μέσου μεγέθους έργα. Αντίθετα υπάρχουν σημαντικά υπόλοιπα στους τομείς:
– Εκπαίδευση: 29.2 εκ. ευρώ (περιλαμβάνονται έργα του Ιονίου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ)
– Υγεία: 22.4 εκ. ευρώ

Από την άλλη από το σύνολο των 21 κατηγοριών έργων και δράσεων, τα 7, με συνολικό προϋπολογισμό 53 εκ. ευρώ, δεν έχουν αρχίσει να υλοποιούνται ούτε μέχρι στιγμής έχουν προτάσεις. Είναι οι ακόλουθες:
Έρευνα – καινοτομία: με 4.0 εκατομμύρια ευρώ
Ψηφιακές υπηρεσίες για τον πολίτη: 3.54 εκ. ευρώ
Ψηφιακές υπηρεσίες για τα ΜΜΕ: 2.44 εκ. ευρώ
Προώθηση βιοποικιλότητας: 2.02 εκ. ευρώ
Πρόληψη κινδύνων: 1.01 εκ. ευρώ
Προώθηση τοπίων φυσικού κάλους: 5.70 εκ. ευρώ

Ολοκληρωμένα σχεδία αστικής και αγροτικής αναγέννησης 35.3 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία 10 έχουν δεσμευτεί για το πρόγραμμα Jessica το οποίο στην καλύτερη περίπτωση θα αρχίσει το 2012.

Τι μπορεί να γίνει;
Πρώτο: Να γίνει αναθεώρηση-τροποποίηση του προγράμματος. Πράγμα που απαιτεί δύσκολες αποφάσεις για το από ποιους τομείς θα κοπούν πιστώσεις και σε ποιους θα πάνε ή, και ακόμη πιο δύσκολο, ποια έργα ενταγμένα ήδη που δεν προχωρούν θα πρέπει να απενταχθούν. Για την αναθεώρηση χρειάζεται αυστηρός σχεδιασμός με 2 βασικούς άξονες:
α. Την συνοχή της ΠΙΝ και την άμβλυνση των ανισοτήτων. Δεν είναι δυνατόν να κλείσει το πρόγραμμα και η Λευκάδα να έχει μόνο το 1.5% του συνολικού ποσού όπως είναι σήμερα. (*)βλ. Πίνακες
β. Το αναπτυξιακό αποτέλεσμα και την αποτίναξη της παρέμβασης των υπουργείων για την ένταξη έργων. Με την ανεπάρκεια των πόρων δεν μπορεί το Υπουργείο Υγείας να απαιτεί την χρηματοδότηση της ανέγερσης των Νοσοκομείων από το περιφερειακό πρόγραμμα, όταν στο δικό του τομεακό έχει τεράστια αναπορρόφητα ποσά, ούτε το Υπουργείο Πολιτισμού να διπλασιάζει τον προϋπολογισμό του διαύλου Λευκάδας στα 25 εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει το κάστρο της Αγίας Μαύρας.

Δεύτερο: Πρέπει να αναζητηθούν πρόσθετοι πόροι από το ΕΣΠΑ αν κατορθώσουμε να έχουμε μεγάλη απορρόφηση (πράγμα απίθανο).

Τρίτο: Να γίνει σύντονη προσπάθεια κάποια μεγάλα έργα να ενταχθούν στο κεντρικό τομεακό σκέλος του ΕΣΠΑ. Αυτό απαιτεί απόφαση για το ποια έργα είναι ώριμα, ή ενέργειες για να ωριμάσουν, και ισχυρή πολιτική πίεση από το σύνολο των παραγόντων της ΠΙΝ (βουλευτές, Περιφερειακό Συμβούλιο, Δήμους).

Τέταρτο: Αναζήτηση πόρων κατ’ ευθείαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει η ΠΙΝ να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που να αντιμετωπίζει τα μειονεκτήματα που πηγάζουν από την νησιωτικότητα και να ζητήσει χρηματοδότηση βασιζόμενη στην συνθήκη της Λισσαβώνας που προβλέπει ειδική μεταχείριση και ενίσχυση των νησιωτικών περιοχών.

Πρέπει η περιφέρεια να κινηθεί γρήγορα για την αναθεώρηση του προγράμματος η οποία θα τελειώσει μέσα στο 2011, ώστε να μην αποφασίσουν άλλοι για εμάς. Παράλληλα, θα πρέπει το Π.Σ και η Περιφέρεια να σχεδιάσει στρατηγικά ποια έργα θα υλοποιήσει σ’ αυτό το πρόγραμμα και ποια θα ετοιμάσει για το επόμενο αν υπάρξει.

(*) Στους πίνακες που ακολουθούν εμφανίζονται στον πρώτο τα συνολικά ποσά και ποσοστά των ενταγμένων έργων ανά πρώην νομό και στον δεύτερο τα αντίστοιχα νέα έργα και τα ποσοστά επί του συνόλου των νέων έργων.

Στους πίνακες δεν περιλαμβάνονται τα έργα που αφορούν το σύνολο της Περιφέρειας. Η διαφορά μεταξύ συνολικών έργων και νέων έργων είναι τα έργα του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης που δεν πληρώθηκαν από αυτό και εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα τα μισά έργα (27 στα 54) με προϋπολογισμό το 54% του συνόλου είναι έργα του τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

ΠΗΓΗ : lefkadaslowguide.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights