Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
6 Μάι 2021

Aποκαλύφθηκε το αρχαίο θέατρο στην Λευκάδα, μοναδικό σε όλα τα Ιόνια!

Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Λευκάδας η κ. Ολυμπία Βικάτου, προϊσταμένη της ΛΣΤ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτ/νιας και Λευκάδας, παρουσίασε τα πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας στο αρχαίο θέατρο στην περιοχή “Κούλμος”, που πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 18 Δεκεμβρίου 2015, με τη βοήθεια του Δήμου Λευκάδας.

Έγιναν 13 δοκιμαστικές τομές. Στις 6 εντοπίστηκαν εδώλια λαξευμένα στον φυσικό βράχο. Εντοπίστηκε ακόμα, στα ανατολικά του χώρου, τμήμα της ορχήστρας και οι διαστάσεις τμήματος του αναλημματικού τοίχου στα δυτικά του κοίλου. Κλείνοντας τόνισε ότι πρόκειται για το ένα μεγάλων διαστάσεων αρχαίο θέατρο, το μοναδικό που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής στα Ιόνια Νησιά. Αξίζει να ανασκαφεί και να αναδειχθεί σε ένα επισκέψιμο χώρο και γιατί όχι να φιλοξενεί παραστάσεις.

Ο κ. Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του Σωματείου “Διάζωμα”, τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή όπου παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της πιο θεαματικής ανασκαφικής έρευνας που έχει πραγματοποιηθεί στην οκταετή πορεία του διαζώματος. Μίλησε για μια μεγάλη έκπληξη καθώς πρόκειται για ένα σπουδαίο μνημείο, ένα πολύ μεγάλο θέατρο, ίσως και δέκα χιλιάδων θέσεων, που σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση.

Πρότεινε από την εμπειρία του ότι πρέπει να γίνουν απαλλοτριώσεις στις ιδιόκτητες εκτάσεις, να γίνει ανασκαφή με την συμβολή και της Περιφέρειας, να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Ηπείρου με το σχεδιασμό πολιτιστικών διαδρομών και την αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ. Δεσμεύτηκε ότι το “Διάζωμα” θα αναλάβει την μελέτη. Έκλεισε επισημαίνοντας ότι “όταν κάτι δεν το αγκαλιάζει η τοπική κοινωνία δεν πάει πουθενά”.

ΠΗΓΗ: mylefkada.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *