Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
26 Ιανουαρίου 2021

Προσδεθείτε! Νέα “καταιγίδα” προεξοφλούν spreads και χρηματιστήριο

Μία ματιά στα spreads και τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει αναμφίβολα μία ανησυχητική συμπεριφορά. Τόσο οι αποδόσεις όσο και τα spreads αυξάνονται και έχουν ήδη επανέλθει σε επίπεδα πάνω από το 8%, από το 6,7% – 6,8% που είχαν πέσει οι διαφορές σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα.

του Γ. Αγγέλη

Το παράδοξο και ανησυχητικό είναι ότι η επιστροφή αυτή στα “ψηλά” γίνεται σε ενα χρονικό διάστημα που μόνο “καλά” οικονομικά νέα έχουν καταγραφεί: επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με ισχυρή παρουσία ιδιωτών, ψήφιση από την Βουλή του Α πακέτου προαπαιτουμένων, έγκριση του προϋπολογισμού του 2016, κ.λ.π.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τα ποσά ελληνικών κρατικών ομολόγων που κυκλοφορούν “ελεύθερα” στην δευτερογενή αγορά είναι πολύ μικρά, είναι λιγότερα από 30 δισ. ευρώ και κατά συνέπεια η οποιαδήποτε μικρή αρνητική συναλλακτική κίνηση αποτυπώνεται με δυσανάλογα αυξημένο βάρος στις αποδόσεις και στα spreads.

Αλλά αυτό ισχύει και για το ανάποδο επιχείρημα, δηλαδή την διολίσθηση των spreads και των αποδόσεων.

Στελέχη της αγοράς που παρακολουθούν τις κινήσεις αυτές υποστηρίζουν ότι η “πτώση” είχε αποτυπώσει την ανακούφιση των αγορών που είχε στηριχθεί στην αρχική κινητοποίηση της κυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματος.

Εκ των υστέρων όμως και κυρίως εξ αιτίας αφ’ εντός των κυβερνητικών “απωλειών” στην Βουλή και της εντατικοποίησης της κρίσης του προσφυγικού προβλήματος έχει αρχίσει να επιστρέφει η αμφιβολία και η αβεβαιότητα η οποία αποτυπώνεται στο διάγραμμα των τιμών.

Ενα επιπλέον στοιχείο που διαφαίνεται οτι έχει αρχίσει να βαραίνει στις “τιμές” των ομολόγων είναι το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας, ιδιαίτερα καθώς στο Eurοgroup έχουν αρχίσει να συνδέουν την αξιολόγηση με το ασφαλιστικό. Για το οποίο όπως εκτιμούν “απαιτείται ευρύτερη συμφωνία” στο ελληνικό κοινοβούλιο, καθώς θα είναι περισσότερες της μιας οι κυβερνήσεις που θα κληθούν να το εφαρμόσουν.

Και αυτό γιατί όπως έχει σιωπηρά συμφωνηθεί μέχρι σήμερα η “θεραπεία” του ασφαλιστικού συστήματος θα είναι μία διαδικασία η οποία θα συνδεθεί με τις “διορθώσεις” στο χρονοδιάγραμμα του χρέους το οποίο αρχίζει να γίνεται προβληματικό την δεκαετία του 2020 και μετά.

Αυτές τις αβεβαιότητες έχει αρχίσει να αποτυπώνει το διάγραμμα τιμών των ομολόγων, για τα οποία όπως έγινε φανερό η ΕΚΤ δεν τα έχει στον ορατό ορίζοντά της όσον αφορά την συμπερίληψή τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Καταρρέει σήμερα το χρηματιστήριο

Διμέτωπη επίθεση από ξένα funds και εγχώριες ΑΕΔΑΚ δέχεται σήμερα το Χρηματιστήριο της Αθήνας με τις μεγάλες απώλειες που οδηγούν σε βουτιά ως και 4,4% τον Γενικό Δείκτη να προέρχεται από συντονισμένες ρευστοποιήσεις θέσεων λόγω του rebalancing που θα γίνει αύριο από αύριο στους δείκτες όπου η βαρύτητα των μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα μειωθεί και αντίστοιχα θα αυξηθεί αυτή της Alpha και της Eurobank.

του Β. Γεώργα

Διαχειριστές κεφαλαίων αναφέρονται τόσο σε αναγκαστικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων όσο και σε “front running” από θεσμικούς επενδυτές και index tracking funds ενόψει της μείωσης βαρύτητας που θα έχουν πλέον οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης μετά την αντίστοιχη αύξηση στο ειδικό βάρος των τραπεζών.

Υπολογίζεται ότι από την αναδιάρθρωση των δεικτών που επηρεάζει κυρίως τις εταιρείες Lyxor και Global X οι οποίες διαθέτουν στη διεθνή αγορά τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF’s) Lyxor ETF FTSE Athex 20 και Global X FTSΕ 20 με συνολικό ενεργητικό περί τα 400 εκατ. δολάρια, θα προκύψουν εντολές πωλήσεων ύψους 150 εκατ. ευρώ για τις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά και εισροές άλλων 100 εκατ. ευρώ στις τράπεζες.

Οι επενδυτικές κινήσεις στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δεικτών θα υλοποιηθούν αύριο στο τέλος της συνεδρίασης καθώς από την Πέμπτη οι δείκτες θα ξεκινήσουν με νέες βαρύτητες. Ωστόσο ήδη είναι εμφανές ότι σημαντικό μέρος έχουν αρχίσει να γίνονται από τις προηγούμενες συνεδριάσεις και σήμερα είναι ακόμη πιο μεγάλες με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται ισχυρές πιέσεις σε όλα ανεξαιρέτως τα blue chips λόγω της μείωσης θέσεων.

Όπως έγραφε το Capital.gr το περασμένο Σάββατο η βαρύτητα των τραπεζικών μετοχών θα διαμορφωθεί στο 35-40% του FTSE Large Cap ανάλογα με το free float που θα προκύψει ανά τράπεζα και αναλογικά θα επέλθει μείωση της συμμετοχής των υπόλοιπων blue chips και κυρίως της Coca Cola (30,23% σήμερα), του ΟΤΕ (14,98%), του ΟΠΑΠ (9,5%), της Jumbo (6,62%) του Τιτάνα (5,74%) κ.α.

Διαχειριστές κεφαλαίων αναφέρουν ότι για την κακή εικόνα της αγοράς σήμερα, οι πραγματικοί λόγοι είναι τεχνικοί (αναδιάρθρωση δεικτών) και όχι ουσίας καθώς δεν καταγράφεται μαζική αποχώρηση θέσεων από θεσμικά χαρτοφυλάκια. Από την άλλη σημειώνουν ότι στην επιδείνωση της κατάστασης συμβάλει και το αρνητικό κλίμα σε συνδυασμό με τον προβληματισμό περί πολιτικής σταθερότητας που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα αλλά και οι ρευστοποιήσεις κατοχύρωσης κερδών στα blue chips και τα ελληνικά ομόλογα ενόψει κλεισίματος του έτους.

πηγή: Capital.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

«Ξαναχτυπά» το «Der Spiegel»

«Όλο και περισσότεροι εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει τελικά την αναδιάρθρωση του χρέους της» σημειώνει σε δημοσίευμά του […]

Άδεια ράφια και κλειστές τράπεζες το τελευταίο στάδιο της κατάρρευσης…

Χρεοκοπήσαμε σαν χώρα γιατί εκμαυλιστήκαμε ή απλώς ανεχτήκαμε μια πολυάριθμη «μαφία» πολιτικών, συνδικαλιστών και συνεργαζόμενων μαζί τους επιχειρηματιών, που διέλυσαν […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *