Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
24 Μαΐου 2022

Μετατρέπουν το δημόσιο τομέα σε Ανώνυμη Επιχείρηση με όρους ελεύθερης αγοράς. Ξεκινούν από τους δήμους

Χαριστική βολή στο κοινωνικό κράτος πρόνοιας. “Στάχτη και μπούρμπερη”  ότι δεν εξασφαλίζει κέρδος. Η είδηση μας έρχεται από το ethnos.gr:

«Ναι» για προσλήψεις σε ανταποδοτικούς τομείς

Απελευθέρωση των προσλήψεων σε ανταποδοτικούς τομείς των δημοσίων υπηρεσιών, ακόμα και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που είναι κερδοφόρα, σχεδιάζει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να καλυφθούν οι κενές θέσεις με μόνιμο προσωπικό και όχι με συμβασιούχους προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Παράλληλα η πολιτική ηγεσία σχεδιάζει την ανανέωση για έναν ακόμα χρόνο περίπου 4.000 συμβάσεων ορισμένου χρόνου που είχαν παραταθεί μέχρι τα τέλη του 2015.

Ο αρμόδιος υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης γνωστοποίησε τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου σε συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ κατά τη διάρκεια δίωρης συνάντησης που είχαν χθες στο γραφείο του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης προκρίνει για το 2016 την απελευθέρωση των προσλήψεων σε τομείς που λειτουργούν με ανταποδοτικά τέλη ή καταβολή αντιτίμου από τους πολίτες, όπως είναι η καθαριότητα, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί όπου καταβάλλονται τροφεία, τα ωδεία κ.λπ. που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στόχος είναι να καλυφθούν οι κενές θέσεις με μόνιμο προσωπικό και όχι με συμβασιούχους προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των ΟΤΑ σε υπαλλήλους στον τομέα της καθαριότητας αλλά και σε εξειδικευμένο προσωπικό στους βρεφονηπιακούς σταθμούς καθώς και σε μουσικούς στα ωδεία.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να απελευθερωθούν οι προσλήψεις και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που είναι κερδοφόρα και μπορούν να χρηματοδοτήσουν από τα κέρδη τους την πρόσληψη νέου προσωπικού. Ο κ. Βερναρδάκης έχει αναφέρει στο παρελθόν το παράδειγμα του ΕΟΦ σημειώνοντας ότι στον βαθμό που ο οργανισμός παραμείνει κερδοφόρος θα μπορεί να κάνει προσλήψεις υπό προϋποθέσεις.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των προσλήψεων που θα προγραμματίζει θα περιορίζεται στο ύψος ενός ποσοστού επί των κερδών του σε ετήσια βάση -για παράδειγμα 15%- που θα έχει συμφωνηθεί με το υπουργείο. Οι προσλήψεις θα αφορούν κυρίως εξειδικευμένο προσωπικό.

Παράλληλα το υπουργείο σχεδιάζει να ανανεώσει για το 2016 τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που παρατάθηκαν μέχρι τα τέλη του 2015 με νομοθετική παρέμβαση του πρώην υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Κατρούγκαλου.

Η παράταση
Υπενθυμίζεται ότι η παράταση αφορά συμβάσεις ορισμένου χρόνου καθαριστριών στις δημόσιες υπηρεσίες καθώς και εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, κυρίως στον τομέα της αποκομιδής απορριμάτων. Ο κ. Βερναρδάκης κατά τη διάρκεια της δίωρης συζήτησης με συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ παρουσίασε τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση του προσωπικού και την επιλογή προϊσταμένων.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ κατέθεσαν την ένστασή τους για τη φιλοσοφία του νέου μισθολογίου, όπου οι υπάλληλοι χαμηλών προσόντων υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα λαμβάνουν ανά τριετία τα μισθολογικά κλιμάκια εν αντιθέσει με τους υπαλλήλους τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που θα παίρνουν αυξήσεις ανά διετία.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Σχεδιάζει, λοιπόν, η κυβέρνηση για το 2016 «την απελευθέρωση των προσλήψεων μονίμων υπαλλήλων σε τομείς που λειτουργούν με ανταποδοτικά τέλη ή καταβολή αντιτίμου από τους πολίτες, όπως είναι η καθαριότητα, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί όπου καταβάλλονται τροφεία, τα ωδεία κ.λπ. που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό». Δηλαδή, για όποια δημόσια παροχή θα πληρώνει ο πολίτης έξτρα από τους φόρους που καταβάλει, αυτή θα συνεχίσει να παρέχεται. Αρκεί πάντα να έχει κέρδη. Προσέξτε τώρα το καλύτερο. «Ο συνολικός προϋπολογισμός των προσλήψεων που θα προγραμματίζει η υπηρεσία θα περιορίζεται στο ύψος ενός ποσοστού επί των κερδών της σε ετήσια βάση -για παράδειγμα 15%- που θα έχει συμφωνηθεί με το υπουργείο». Δηλαδή, όσα περισσότερα κέρδη έχει ένας δημόσιος οργανισμός τόσους περισσότερους εργαζόμενους θα μπορεί να προσλαμβάνει.

Ποιος γίνεται αυτομάτως ο στόχος των δημόσιων υπηρεσιών; Όχι η καλύτερη παροχή υπηρεσιών, αλλά η αύξηση των κερδών. Και πως μπορεί να επιτευχθεί η αύξηση των κερδών; Μα με αύξηση των τροφείων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ή με αύξηση τελών καθαριότητας. Απλά τα πράγματα.

Τομείς του δημοσίου όπως η Υγεία και η Παιδεία, δυστυχώς δε μπορούν να εμφανίσουν κέρδη. Δε μπορούν με τα σημερινά δεδομένα. Λύσεις πάντα υπάρχουν. Το ότι η σημερινή κυβέρνηση επιτρέπει ακόμη τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων επί πληρωμή μέσα στα δημόσια νοσοκομεία δείχνει τον δρόμο και τον τρόπο μιας μελλοντικής κερδοφορίας των νοσοκομείων.

Εφόσον ούτε αυτή η κυβέρνηση θεωρεί παράλογο να πληρώνει 50ευρα ο ασφαλισμένος για να αποφύγει την αναμονή των ραντεβού με ένα γιατρό του ΕΣΥ, θα μπορούσε να πληρώνει και 500ευρα για να αποφύγει την ουρά των χειρουργείων. Μισά ο γιατρός – μισά το νοσοκομείο, ορίστε η κερδοφορία. Αν η κερδοφορία των νοσοκομείων είναι ο μόνος τρόπος για να προσληφθεί προσωπικό και να μην κατεβάσουν στόρια, σύμφωνα με τη λογική της κυβέρνησης, ποιος θα τη σταματήσει; Όταν αυτά τα προετοίμαζαν οι Λοβέρδοι και οι Αδώνηδες, τους λέγαμε εγκληματίες και ήταν όντως εγκληματικές οι πολιτικές τους. Όταν η σημερινή κυβέρνηση συνδέει ξεδιάντροπα τις προσλήψεις σε υπηρεσίες του δημοσίου – ουσιαστικά τη συνδέει με τη συνέχιση της λειτουργίας τους! – με την κερδοφορία των υπηρεσιών από την τσέπη του φορολογούμενου και ασφαλισμένου πολίτη, τότε απλώς «μας κορόιδεψε κι ο Τσίπρας, αλλά δείχνει και να το παλεύει μωρέ».

Κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί και με τα σχολεία. Να κάνουν νομίμως οι καθηγητές των δημόσιων σχολείων φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές τους, επί πληρωμή, εντός του σχολείου τους. Μισά ο καθηγητής – μισά το σχολείο, ιδού η κερδοφορία, άρα μπορούν να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Πηγή κι όλο το άρθρο εδώ

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Ο δήμος Λευκάδας μεταξύ των 98 δήμων με σημαντικές αποκλίσεις στα οικονομικά. – Εξηγήσεις (τεκμηρίωση) ζητά το υπουργείο Εσωτερικών

Ύστερα από διασταυρώσεις στοιχείων που πραγματοποιήθηκαν στη βάση δεδομένων «Οικονομικά στοιχεία δήμων» διαπιστώθηκαν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ υποβαλλόμενων ποσών τα οποία […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *