Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
6 Ιουλίου 2022

Φοβούνται νέο μεγάλο χτύπημα του Εγκέλαδου. Ο σεισμός της Λευκάδας “ξύπνησε” δύο ρήγματα στην Κεφαλονιά

Δύο ρήγματα, τα οποία βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Κεφαλονιάς, έχουν τελικά ενεργοποιηθεί μετά τον σεισμό της περασμένης Κυριακής σύμφωνα με τις επιστημονικές καταγραφές.

Ξύπνησαν δύο ρήγματα από τα 6 R

Το γεγονός δεν προκαλεί έκπληξη στους ερευνητές, καθώς στην περιοχή εντοπίζεται ένα πολύπλοκο σύμπλεγμα ρηγμάτων, ορισμένα εκ των οποίων είναι σε θέση να παραγάγουν τους ισχυρότερους σεισμούς στον ελλαδικό χώρο.

Συνολικά στο νησί έχουν χαρτογραφηθεί περισσότερα από τριάντα ρήγματα, ορισμένα εκ των οποίων είναι ενεργά ενώ άλλα έχουν εξαντλήσει τη δυναμικότητά τους. Στα σπουδαιότερα συγκαταλέγονται το ρήγμα που προκάλεσε τους σεισμούς του 1953 και το ρήγμα του Αίνου το οποίο έχει δώσει σεισμό μέχρι και 6,9 Ρίχτερ.

Παγκόσμιο ενδιαφέρον
Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγεί στο «Εθνος» ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, η γεωλογική μελέτη ενός τόπου όπως η Κεφαλονιά δεν ολοκληρώνεται ποτέ καθώς πρόκειται για ένα φυσικό εργαστήρι σεισμοτεκτονικής που προσελκύει το διεθνές ενδιαφέρον.

«Η Κεφαλονιά έχει μια ιδιομορφία μαζί με τη Ζάκυνθο», εξηγεί ο κ. Λέκκας, ο οποίος έχει μελετήσει ιδιαίτερα τα ρήγματα του νησιού. «Εχει την υψηλότερη σεισμικότητα στην Ελλάδα και αυτό οφείλεται στο ότι βρίσκεται πάνω στο άκρο της Ευρώπης με την αφρικανική πλάκα. Το γεγονός αυτό προκαλεί μεγάλη παραμόρφωση στον χώρο και μάλιστα παραμόρφωση η οποία είναι ορατή σε κάθε περιοχή του νησιού», προσθέτει. «Τα τεράστια ρήγματά της είναι αποτυπωμένα παντού: Εχουν δημιουργήσει λιμνοθάλασσες, το ψηλό βουνό του Αίνου, τον κόλπο του Μύρτου και άλλες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους».

Σαν παζλ
Ο ίδιος επισημαίνει πως ο ισχυρότερος σεισμός που έχει προέλθει από ρήγμα του νησιού ήταν 7,2 Ρίχτερ και εξηγεί πως από πλευράς πετρωμάτων η Κεφαλονιά παρουσιάζει την εικόνα παζλ. «Το κάθε τμήμα της είναι διαφορετικό από το άλλο και διαχωρίζεται από ρήγματα. Ετσι έχουμε για παράδειγμα το ρηξιτέμαχος του Φισκάρδου, το οποίο όταν γίνεται σεισμός κινείται παράλληλα με την τάφρο της Ιθάκης, και το ρηξιτέμαχος του Αίνου το οποίο κινείται δυτικά».

Κατερίνα Ροββά

πηγή: ethnos.gr

Ο καθηγητής Παναγιώτης Βαρώτσος παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου στην Λευκάδα αν και ο σταθμός του ΒΑΝ στο νησί έχει κλείσει από το 1993 κι έκτοτε «δεν αναστήθηκε», όπως μας είπε χαρακτηριστικά.

Της Γεωργίας Λινάρδου

Με προσοχή παρακολουθεί την μετασεισμική ακολουθία των 6,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ (6,5 βαθμοί κατά το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο).

Τον ρωτάμε για το αν πιστεύει πως έχει ενεργοποιηθεί το μεγάλο ρήγμα που είχε δώσει τον καταστροφικό σεισμό του 1953 στην Κεφαλονιά.

Τότε ο πρώτος σεισμός που είχε γίνει Κυριακή 9 Αυγούστου του 1953 με επίκεντρο τον Σταυρό της Ιθάκης ήταν 6,4 των βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Δύο ημέρες μετά έγινε ένας δεύτερος σεισμός των 6,8 βαθμών. Οι μετασεισμοί που ακολούθησαν ήταν μεγέθους των 5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Μέχρι που στις 13 Αυγούστου έγινε ο καταστροφικός σεισμός των 7,2 που στοίχισε την ζωή σε 871 ανθρώπους και τον τραυματισμό 1690 κατοίκων σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη. Κυριολεκτικά τα νησιά ισοπεδώθηκαν με ανυπολόγιστες ζημιές.

Ο καθηγητής Βαρώτσος απαντά: «Βεβαίως» και συμπληρώνει πως: «Εκεί υπάρχουν και επιμέρους παρακλάδια» (εννοώντας μικρά ρήγματα).

-Μπορούν, δηλαδή, αυτά τα «παρακλάδια» να ενισχύσουν την διεγερσιμότητα του μεγάλου ρήγματος και να προκαλέσουν μεγαλύτερο σεισμό;

«Βεβαίως και μπορούν» είναι η απάντηση του καθηγητή Βαρώτσου ο οποίος μας παραπέμπει στην Βιβλιογραφία για τον καταστροφικό εγκέλαδο της Κεφαλονιάς του 1853.

«Στην Κεφαλονιά όταν έγινε ο σεισμός του ‘53 είχαν προηγηθεί δύο μικρότεροι και εν συνεχεία ο τρίτος ήταν ο καταστροφικότατος», λέει ο καθηγητής.

Σε ότι αφορά στην διαφορετική καταγραφή που έχει γίνει ως προς το μέγεθος του σεισμού στη Λευκάδα –οι μεν δίνουν 6,1 και οι δε 6,5- ο καθηγητής Βαρώτσος θεωρεί πως αυτό εξηγείται καθώς χρησιμοποιούνται «διαφορετικά είδη φυσικών μεγεθών» ως προς την καταγραφή.

Το ΒΑΝ δεν διαθέτει σταθμό στην Λευκάδα εδώ και 22 χρόνια. Λειτουργεί ακόμη ένας στα Γιάννενα και ένας ακόμη στον Πύργο Ηλείας.

Σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν εννέα σταθμοί.

Για την παρακολούθηση της σεισμικής διέγερσης για την περιοχή της Αττικής, υπάρχουν δύο σταθμοί του ΒΑΝ, ένας στην Κερατέα κι ένας ακόμη στο Λουτράκι.

πηγή: newsbomb.gr

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *