Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
24 Ιουνίου 2024

Eπίκαιρη ερώτηση δύο βουλευτών του Ποταμιού προς τον Υπουργό Ναυτιλίας λύνει “το μυστήριο” σχετικά με τον Σκορπιό

Κατερίνα Μάρκου και  Σπύρος Δανέλλης  αποκαλύπτουν το σκεπτικό της απόφασης με την οποία η Κυβέρνηση Σύριζα μετέτρεψε σε ιδιωτικό οικόπεδο  θαλάσσια περιοχή του δήμου Μεγανησίου, καταθέτοντας  επίκαιρη ερώτηση προς το αρμόδιο υπουργό Θοδωρή Δρίτσα.

Τώρα εάν αναρωτιέστε  πως δύο βουλευτές από άλλη εκλογική περιφέρεια  αναπληρώνουν την ανεπάρκεια δικών μας βουλευτών, να σας ενημερώσουμε ότι και οι δύο βουλευτές είναι  λάτρεις της περιοχής μας. Μάλιστα ο κ. Σπύρος Δανέλλης έχει φιλοξενηθεί αρκετές φορές στο Μεγανήσι λόγω της σημαντικής εργασίας των Αρχαιολογικών Ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στο νησί μας  με υπεύθυνη επικεφαλής την σύζυγό του.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης που αναμένεται να ρίξει φως στο ποιος και με ποιο σκεπτικό αποφάσισε , ότι αποφάσισε έχει ως εξής:

Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτική;

ΘΕΜΑ: Απαγόρευση διέλευσης σκαφών γύρω από τη νήσο Σκορπιό

Ερωτηματικά προκαλούν οι αποφάσεις του Λιμεναρχείου Λευκάδας οι οποίες απαγορεύουν τη διέλευση σκαφών από την ανοικτή θάλασσα μεταξύ των νήσων Σκορπιός και Σκορπίδι, που ανήκουν στην οικογένεια γνωστού ρώσου επιχειρηματία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας protothema.gr της 5ης/10/2015, το Λιμεναρχείο Λευκάδας έχει απαγορεύσει τη διέλευση “κάθε επαγγελματικού και ιδιωτικού πλοίου αναψυχής στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ των νήσων Σκορπιός και Σκορπίδι, τόσο από τη δυτική, όσο και από την ανατολική είσοδο του θαλασσίου διαύλου”.

Με την πρώτη απόφαση, η ως άνω απαγόρευση ίσχυε για όλες τις ώρες της ημέρας και για ολόκληρη τη διάρκεια του έτους [Α.Φ.: 511.4/2015 & Α.Σ.: 2625/28-05-2015 Απόφαση Λιμενάρχη Λευκάδος (ΑΔΑ:6Ι7Α465ΦΘΘ-Ο8Λ)] ενώ, με νεότερη απόφαση, περιορίζεται σε 8 μήνες, από το Μάρτιο ως τον Οκτώβριο [Αριθμός Πρωτ: 2132.18/3967/08-09-2015 Απόφαση Λιμενάρχη Λευκάδος (ΑΔΑ:7Υ4Χ465ΦΘΘ-Κ61)]. Τυχόν παραβίαση των ως άνω αποφάσεων επισύρει πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Σύμφωνα με το ως άνω δημοσίευμα, οι αποφάσεις ελήφθησαν κατόπιν αιτήματος της εταιρείας που διαχειρίζεται τα δύο νησιά για λόγους ασφαλείας για το διάστημα που η οικογένεια του επιχειρηματία βρίσκεται στο νησί και δεν αφορούν τους ψαράδες.

Βέβαια, στο ίδιο το κείμενο των αποφάσεων δεν αναφέρεται καμία εξαίρεση. Μάλιστα, τα άρθρα του Γενικού Κανονισμού Λιμένος Λευκάδας που επικαλούνται οι δύο αποφάσεις, αφορούν στην απαγόρευση αγκυροβολίας κοντά σε υποβρύχια καλώδια (άρ. 10 παρ. 2), την απαγόρευση λήψεως θαλασσίων λουτρών (άρ. 220) αλλά και την απαγόρευση αλιείας (άρ. 231) και όχι στην απαγόρευση διέλευσης.

Ουσιαστικά, με τις παραπάνω αποφάσεις χορηγείται δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και απόλαυσης της ανοικτής θάλασσας που βρίσκεται μεταξύ των δύο νησιών στους ιδιοκτήτες του Σκορπιού για το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου, κάτι που, φυσικά, δεν προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

α) Το Υπουργείο σας βρίσκεται σε γνώση των όσων αναφέρονται στο πιο πάνω δημοσίευμα;

β) Ποιοι είναι οι ειδικοί λόγοι που επιτάσσουν την επιβολή απαγόρευσης διέλευσης όλων των πλωτών μέσων στη συγκεκριμένη περίπτωση; Ανήκει στην αρμοδιότητα των λιμενικών αρχών η επιβολή απαγόρευσης διέλευσης από την θάλασσα προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων προσώπων και σε ποιες διατάξεις ερείδεται αυτή;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης

Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου

0 Shares

Σχετικά άρθρα

2 Σχόλια

 1. Kάποτε (αστειευόμενοι) λέγαμε όταν μας ρωτούσαν αν έχουμε περιουσία στο Μεγανήσι ,οτι έχουμε από τη Μακρυαπούντα μέχρι τον Παλιοριά ,είναι όλα δικά μας και γελάγαμε !
  Τελικά έφτασε η μέρα που το αστείο μας ,το έκανε πράξη,μία “αριστερή” κυβέρνηση,ο κος Ριμπολόβλεφ ,εκτός από τη στεριά αγόρασε και τη θάλασσα,οπότε Γιώργο Γαβρίλη συνεννοήσου και με τον Γιάννη το Κονιδάρη και τους λοιπούς ιδιοκτήτες της Θηλειάς και κόψτε το δίαυλο
  Αι Γιάννη-Θηλιά,ζητήστε το ,με το ίδιο σκεπτικό όπως του γείτονά σας ! ΛΕς να σας το δώσουν ;;
  Πλάκα θάχει, Καλημέρα

  1. Αστεία -αστεία ούτε στον Αη-Γιάννη πρέπει να πατάει κανείς αφού έχει τρία δίκτυα υποθαλάσσια(νερό-τηλέφωνο-ρεύμα) συνονόματε. Ούτε ανάμεσα Μαδουρή- Αγία Κυρική, Κυθρό -Κεφάλι θηλιά-Στραβουνάμου , Φερμέκουλα-Κεφάλι , πεταλού, Άτοκο και πάει λέγοντας…

   Να δω μετά που στο διάολο θα περνάνε αυτοί οι φουκαράδες οι τουρίστες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights