Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
15 Ιουνίου 2024

Nέα ψέμματα, νέα αδιέξοδα: Κατάργησαν το 5ευρω στα νοσοκομεία και έφεραν “χαράτσι” 20 ευρώ

Έχει αποτελέσει ένα από τα βασικά μότο της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι καταργήθηκε το εισιτήριο 5 ευρώ στα νοσοκομεία.

του Δημήτρη Κατσαγάνη

Ωστόσο, την ίδια στιγμή η απερχόμενη κυβέρνηση “υποτιμά” πως η επιβάρυνση που υπόκεινται τα 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχων από τις νέες παρακρατήσεις στις αποδοχές τους υπέρ της …ιατροφαρμακευτικής – περίθαλψης (ισχύουν από την 1η Σεπτεμβρίου) ανέρχονται σε τουλάχιστον 20 ευρώ κάθε μήνα.

Οι συνταξιούχοι είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν το πιο άμεσο κίνδυνο σταδιακού αποκλεισμού από την περίθαλψη, καθώς μπορεί να γλιτώνουν 5 ευρώ κάθε μήνα από μία ενδεχόμενη επίσκεψη τους σε κάποιο νοσοκομείο του ΕΣΥ, από την άλλη –όμως- θα χάσουν στα σίγουρα τουλάχιστον τα τετραπλάσια από τις εισφορές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ που παίρνει κατώτατη κύρια σύνταξη ύψους 486 ευρώ και μαζί μία επικουρική σύνταξη 160 ευρώ θα υποστεί τις ακόλουθες έμμεσες απώλειες από τις νέες εισφορές:

– Από την αύξηση της παρακράτησης υπέρ ΕΟΠΥΥ στις κύριες συντάξεις από το 4% στο 6% θα προκύψει επιβάρυνση κοντά στα 10 ευρώ.

– Από την παρακράτηση στην επικουρική σύνταξη ύψους 6%, ο συνταξιούχος θα χάσει άλλα 10 ευρω.

Συνολικά, λοιπόν, ο συνταξιούχος του παραπάνω παραδείγματος θα χάσει 20 ευρώ από τα 686 ευρώ που παίρνει κάθε μήνα κύρια συν επικουρική σύνταξη, την ίδια στιγμή που θα “γλιτώσει” το 5ευρω για εισιτήριο στο νοσοκομείο.

Ίδιες υποσχέσεις, μεγαλύτερα αδιέξοδα

Εξάλλου … ανυπόγραφη έμεινε τελικά η Απόφαση που είχαν ετοιμάσει οι πρώην Υπουργοί Δημήτρης Στρατούλης, Δημήτρης Μάρδας και Παναγιώτης Κουρουμπλής για την παροχή του Βιβλιαρίου Υγείας Ανασφάλιστου, αν και στην ομιλία του από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης την περασμένη Κυριακή , ο απερχόμενος Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την παροχή “κάρτας ανασφάλιστου” σε κάποιο αδιευκρίνιστο μέλλον.

Προφανώς, γιατί η παροχή μίας τέτοιας κάρτας σε όλους τους ανασφάλιστους θα επιβάρυνε κατά τουλάχιστον 500 – 600 εκατ. ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό ετησίως, την ίδια στιγμή που τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούν πάνω από 1 δις. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, ο ΕΟΠΥΥ χρωστά 1,6 δις. ευρώ ιδιώτες, ενώ η κρατική χρηματοδότηση προς αυτόν στο 6 μηνο του 2015 βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της χρηματοδότησης συνολικά προς τους ασφαλιστικούς φορείς.

Την ίδια στιγμή, όμως, το νέο Μνημόνιο που έφερε η απερχόμενη κυβέρνηση στενεύει τον “κλοιό” γύρω κυρίως από τους αυτασφαλισμένους σε ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ λόγω των επικείμενων αυξήσεων των εισφορών, των κατασχέσεων και του ελέγχου των καταθέσεων από το ΚΕΑΟ, ωθώντας τους σταδιακά εκτός συστήματος ασφάλισης – περίθαλψης.

πηγή: Capital.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights