Αυτά τα έχουν ήδη ψηφίσει όλοι μαζί από τον Ιούλιο και τώρα ζητούν την ψήφο σας, δήθεν να σας απαλλάξουν!!!
Στις “συμπληγάδες” Εφορίας και Ταμείων 1,6 εκατ. μικρομεσαίοι
Σε έναν πρωτοφανή κλοιό φόρων και εισφορών θα βρεθούν από φέτος κιόλας οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της χώρας, την ίδια στιγμή που ο τζίρος των περισσοτέρων καταποντίζεται λόγω της ύφεσης που φέρνουν στην οικονομία τα capital controls και η κατάρρευση των επενδύσεων.
Των Δημήτρη Κατσαγάνη – Σπύρου Δημητρέλη
Το Μνημόνιο το οποίο υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση και θα πρέπει να εφαρμοστεί στον Προϋπολογισμό του 2016, το προσχέδιο του οποίου αναμένεται στις 5 Οκτωβρίου, προβλέπει από τη μια μεριά αυξήσεις εισφορών προς τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) (γιατροί, νομικοί, μηχανικοί) και, από την άλλη, αυξήσεις φορολογικών συντελεστών και των προκαταβολών φόρου. Παράλληλα, διατηρείται το τέλος επιτηδεύματος.
Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βρίσκονται στο επίκεντρο των παρεμβάσεων του νέου Προϋπολογισμού, μιας και θεωρούνται ως η βασική πηγή της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής στην Ελλάδα.
Εκτός ασφαλιστικού συστήματος
Ειδικότερα, με το ένα πόδι… εκτός ασφαλιστικού συστήματος κινδυνεύουν να βρεθούν, μέχρι τέλος του 2015, 1,5 εκατομμύριο μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της πόλης και της υπαίθρου που ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ, στο ΕΤΑΑ και στον ΟΓΑ.
Κι αυτό, γιατί το νέο Μνημόνιο, το οποίο θα κληθεί να υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, προβλέπει έναν πενταπλό “κλοιό” προς τους ασφαλισμένους των παραπάνω Ταμείων, την ίδια στιγμή που τα εισοδήματά τους γνωρίζουν νέα μείωση.
Ο “κλοιός” αυτός περιλαμβάνει:
– Αυστηροποίηση των κριτηρίων για ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
– Παροχή της δυνατότητας πρόσβασης του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών.
– Κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων για χρέη άνω των 50.000 ευρώ στα Ταμεία.
– Αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών σε ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ – ΟΓΑ.
– Είσπραξη των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στη φορολογική διοίκηση.
Έρχεται νέα λαίλαπα υπερφορολόγησης
Μια νέα γερή δόση υπερφορολόγησης, που για πολλούς μπορεί να αποδειχθεί και μοιραία, περιμένει με την εφαρμογή του νέου –αριστερής κοπής– Μνημονίου αμέσως μετά τις εκλογές. Με μια σειρά παρεμβάσεις, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα κληθούν να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, και μάλιστα σε μια περίοδο που η ύφεση στην οικονομία έχει βάλει και πάλι τα εισοδήματα στην πρέσα.
Η πιο επιβαρυντική, έως εξοντωτική, για τους μικρομεσαίους παρέμβαση που υποσχέθηκε και ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση είναι αυτή που αφορά την αύξηση της προκαταβολής φόρου. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι 55%. Αυξάνεται για τα φετινά εισοδήματα στο 75% και για τα εισοδήματα του 2016 στο 100%.
Ας δούμε και ένα παράδειγμα για να κατανοήσουμε το μέγεθος της επιβάρυνσης.
– Παράδειγμα
Ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός είχε το 2015 ετήσιο καθαρό εισόδημα από την άσκηση του επαγγέλματός του ύψους 9.000 ευρώ.
Σε αυτό το εισόδημα αντιστοιχεί φόρος εισοδήματος 26%, δηλαδή 2.340 ευρώ. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, του επιβάλλεται και προκαταβολή φόρου 55%, δηλαδή άλλα 1.287 ευρώ. Επίσης, του επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ. Ο συνολικός φορολογικός του λογαριασμός είναι 4.277 ευρώ.
Με την αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75%, θα κληθεί με το εκκαθαριστικό του 2016 να πληρώσει προκαταβολή 1.755 ευρώ, δηλαδή 468 ευρώ περισσότερα. Μάλιστα, με το εκκαθαριστικό του 2017 (εισοδήματα 2016), θα κληθεί να πληρώσει προκαταβολή φόρου 100%, δηλαδή 2.340 ευρώ ή 1.053 ευρώ περισσότερα από αυτά που πληρώνει με το φετινό εκκαθαριστικό.
Και αύξηση συντελεστών
Αν και δεν έχει προβλεφθεί ξεκάθαρα στο Μνημόνιο, ωστόσο έχει πέσει και παραμένει στο τραπέζι, ως μέτρο αύξησης των φορολογικών εσόδων και κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, η αύξηση και των συντελεστών φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.
Η ισχύουσα κλίμακα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών έχει ως εξής: Για το εισόδημα έως 50.000 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 26% από το πρώτο ευρώ. Για το εισόδημα πάνω από 50.000 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 33%.
Οι προτάσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι και παραμένουν είναι η αύξηση του συντελεστή της πρώτης κλίμακας στο 28% ή και 29%. Άλλωστε, στο 28% βρίσκεται ήδη ο φορολογικός συντελεστής των νομικών προσώπων και η όλη λογική του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος είναι να μην υπάρχει διαφοροποίηση του ύψους της φορολόγησης ανάλογα με τη νομική μορφή της επιχείρησης.
– Παράδειγμα
Στο παραπάνω παράδειγμα, ο ελεύθερος επαγγελματίας θα κληθεί να πληρώσει με το εκκαθαριστικό του 2017 ποσό φόρου 2.520 ευρώ (με συντελεστή 26%). Θα κληθεί να πληρώσει και προκαταβολή φόρου 100%, δηλαδή άλλα 2.520 ευρώ. Ο συνολικός λογαριασμός του θα φτάσει στα 5.040 ευρώ, δηλαδή 1.413 ευρώ περισσότερα σε σχέση με το φετινό εκκαθαριστικό (στον συνολικό λογαριασμό έχει υπολογιστεί και η αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 100%).
Αγρότες
Μεγάλο είναι το πλήγμα και σε όσους έχουν αγροτικά εισοδήματα, οι οποίοι πρόκειται να εξισωθούν με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και τα δύο κόμματα υπόσχονται παρεμβάσεις για να μην υλοποιηθεί η σχετική πρόβλεψη, ωστόσο αυτή είναι ξεκάθαρη στο νέο Μνημόνιο. Για τους αγρότες οι αλλαγές αυτές σημαίνουν αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 26% (ή 28% αν αυξηθεί ο συντελεστής των ελεύθερων επαγγελματιών) και αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 100%.
– Παράδειγμα
Αγρότης με καθαρό εισόδημα φέτος 5.000 ευρώ κατέβαλε φόρο και προκαταβολή φόρου ύψους 828,75 ευρώ. Με τις παραπάνω αλλαγές, θα κληθεί να καταβάλει 2.800 ευρώ, δηλαδή 1.971,25 ευρώ περισσότερα.
ΠΗΓΗ: Capital.gr