Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
20 Νοεμβρίου 2019

Α.Ν.Α.Σ.Α.: Επερώτηση για τον Φ.Π.Α. στα Ιόνια

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΩΝ για τα ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ

www.thodoros.gr anasa.ionia@gmail.com info@thodoros.gr

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ Νο 2

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ  κ. ΣΠΥΡΟΥ

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ

Η απόφαση του ΠΣ των Ιονίων Νήσων σχετικά με την διεκδίκηση για εφαρμογή καθεστώτος μειωμένων τιμών ΦΠΑ στα νησιά μας κατά αναλογία με όσα ισχύουν ήδη στα νησιά του Αιγαίου, έλαβε τον τιμητικό και χαρακτηριστικό αριθμό 1, έγινε δηλαδή η πρώτη απόφαση της πρώτης αιρετής περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Στην συνέχεια, η μεταχείριση που είχε η απόφαση αυτή δεν ήταν ασφαλώς αντάξια της σημασίας της.

Αφ ενός η κυβέρνηση, δέσμια ούσα των αντιλαϊκών προταγμάτων και οδηγιών της τρόικας και του μνημονίου, απέρριψε χωρίς περιστροφές και χωρίς αιδώ το δίκαιο αίτημα του ΠΣ και του λαού των νησιών μας για ισονομία και ισοπολιτεία.

Αφ ετέρου η διοίκηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων δεν φρόντισε για την καλή οργάνωση μιας δυναμικής διεκδίκησης που θα συσπείρωνε ευρύτερες δυνάμεις, αυτοδιοικητικές, κοινωνικές, συνδικαλιστικές, επιμελητηριακές και πολιτικές ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η ΠΙΝ έδρασε σαν να έκανε “αγγαρεία”, έτσι για την τιμή των όπλων στείλατε ως περιφερειάρχης μια επιστολή στην κυβέρνηση.

Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος εξ αιτίας της αδράνειας και της αδιαφορίας σας.

Υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία, την οποία καλείστε να εκμεταλλευτείτε προς το συμφέρον των Ιονίων Νησιών.

Συγκεκριμένα, όπως και σε προγενέστερο χρόνο σας έχω ενημερώσει, από την 1/12/2010 έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ,η αλλαγή του σημερινού συστήματος ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με βάση το αποτέλεσμα αυτής της διαβούλευσης, η οποία λήγει την 31/5/2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στο τέλος του 2011 τις προτεραιότητες για το νέο σύστημα ΦΠΑ στην Ευρώπη.

Επειδή:

1) η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ είναι κομβικής σημασίας για την πορεία της ανάπτυξης της ΠΙΝ

2) ως αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής διαβούλευσης, ο κίνδυνος καθιέρωσης ενός εναρμονισμένου και χωρίς νησιωτικές διακρίσεις ΦΠΑ σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο είναι υπαρκτός

3) σχεδόν όλα τα νησιά της ευρωπαϊκής μεσογείου επιδιώκουν την μείωση του ΦΠΑ, αφού βιώνουν από κοινού τον ανταγωνισμό της ηπειρωτικής Ευρώπης καθώς και αυτών της Τουρκίας, της Β. Αφρικής κ.α.

Σας ερωτώ:

α) γιατί μέχρι τώρα δεν κινηθήκατε στην κατεύθυνση της απόφασης του ΠΣ, για δημιουργία ευρέος μετώπου διεκδίκησης;

β) τι πρόκειται να πράξετε για την συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή διαβούλευση μέχρι το τέλος του Μαΐου;

γ) τι ειδικότερα μέτρα προτίθεσθε να λάβετε προκειμένου να διαμορφωθεί μια συντονισμένη παρέμβαση όλων των νησιωτικών φορέων της πατρίδος μας;

δ) πως σκοπεύετε να αξιοποιήσετε “Ευρωπαϊκές νησιωτικές συμμαχίες” ενισχύοντας αποφασιστικά το ειδικό βάρος των επιχειρημάτων μας για μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ σε όλες τις νησιωτικές οικονομικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων και των επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών;

Η ΑΝ.Α.Σ.Α έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να σας “αφυπνίσει” και να σας κινητοποιήσει σχετικά με το μεγάλο αυτό θέμα του ΦΠΑ.

“Οι καιροί ου μενετοί” κ. Περιφερειάρχη.

Ο επερωτών

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ

περιφερειακός σύμβουλος

επικεφαλής ΑΝ.Α.Σ.Α

0 Shares

Σχετικά άρθρα

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *