Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
25 Σεπτεμβρίου 2021

Το Κέντρο Περιβαντολλογικής Εκπαίδευσης Ιθάκης θα επισκεφθούν το Γυμνάσιο και οι Λυκειακές τάξεις του Μεγανησίου

Τριήμερη ψυχαγωγική  κι εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιθάκη διοργανώνουν οι καθηγητές με τα παιδιά των Λυκειακών τάξεων και του Γυμνασίου Μεγανησίου.

Τα παιδιά μαζί με το σύνολο σχεδόν του συλλόγου των διδασκόντων θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν στις 26, 27 και 28 Απρίλη στονησί και να επισκεφθούν  το Κέντρο Περιβαντολλογικής  Εκπαίδευσης που στελεχώθηκε και λειτουργεί από το 2008 στον δημοτικό ξενώνα  “Οδυσσέας” στο  Βαθύ Ιθάκης.

Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι ένας θεσμός που αριθμεί δεκαετίες στη χώρα μας και απαντούν με ανθρώπινη διάσταση και κοινωνική αντίληψη στο κοινωνικό αίτημα για την αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης. Είναι προσανατολισμένα στη διερεύνηση και στην προσπάθεια επίλυσης των περιβαλλοντικών – οικολογικών προβλημάτων δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους εμπλεκόμενους να συνειδητοποιήσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα, να κατανοήσουν τις αιτίες δημιουργίας τους και να προχωρήσουν στην αντιμετώπιση και επίλυση αυτών των προβλημάτων. Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που τα καθιερώνει λειτουργούν αποτελώντας μια δομή του εκπαιδευτικού συστήματος που έχει ως στόχο τη στήριξη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ακολουθώντας τις Βασικές Αρχές της:

1) Η διεπιστημονική και διαθεματική προσέγγιση του θέματος/προβλήματος.

2) Η έμφαση στην ενεργό συμμετοχή των μαθητών και τη χρήση ενεργητικών μεθόδων: συζήτηση – αντιπαράθεση απόψεων, έρευνα, κριτική επεξεργασία και δράση.

3) Ο προσανατολισμός στην πρόληψη ή επίλυση περιβαλλοντικών θεμάτων ή προβλημάτων.

4) Η εστίαση στην αειφόρο διαχείριση και ανάπτυξη του περιβάλλοντος.

5) Η εστίαση της προσοχής στην παρούσα αλλά και την μελλοντική κατάσταση του προβλήματος.

6) Η άμεση δράση σε τοπικό επίπεδο με στόχο μακροχρόνια αποτελέσματα σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

7) Η ευαισθητοποίηση στην ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων και την «ορθή χρήση» της Τεχνολογίας.

8) Η παροχή ίσων ευκαιριών για την απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων, αξιών και στάσεων που χρειάζονται για την προστασία του Περιβάλλοντος.

9) Η ανάδειξη συνεργασίας, καλλιέργειας αξιών και δημιουργίας νέων προτύπων, στάσεων και συμπεριφορών ατόμων, ομάδων και κοινωνίας απέναντι στο περιβάλλον.

10) Το άνοιγμα στην κοινωνία και τη ζωή.

«Σκοπός της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό και το κοινωνικό περιβάλλον του, να ευαισθητοποιηθούν για τα προβλήματα που συνδέονται με αυτό και να δραστηριοποιηθούν ώστε να συμβάλλουν στη γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισης του. Ως εκπαιδευτική διαδικασία /δραστηριότητα οδηγεί στη διασαφήνιση εννοιών, την αναγνώριση αξιών, την ανάπτυξη-καλλιέργεια ψυχοκινητικών δεξιοτήτων και στάσεων που είναι απαραίτητες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και στη διαμόρφωση κώδικα συμπεριφοράς γύρω από τα προβλήματα που αφορούν στην ποιότητα του περιβάλλοντος σε ατομικό και στη συνέχεια σε ομαδικό/κοινωνικό επίπεδο. Η έννοια του περιβάλλοντος αντιμετωπίζεται με την ολιστική διάσταση του και περιλαμβάνει τις παρακάτω εκφάνσεις: Φυσικό, Τεχνητό/δομημένο, Κοινωνικό- Οικονομικό και Ιστορικό περιβάλλον».

Στο πρόγραμμα επισκέψεων των μαθητών περιλαμβάνεται και η επίσκεψη στην Βόρεια Ιθάκη της ιστορικής  Ιεράς  Μονής  Καθαρών

Η Ιερά Μονή Παναγίας Καθαρών Ιθάκης είναι σημείο αναφοράς για τους απανταχού της γης Ιθακησίους. Χτισμένη σε υψόμετρο 600 μ. και σε απόσταση 15 χλμ. από το Βαθύ, η μονή αποθησαυρίζει την ιερά εικόνα της πολιούχου του νησιού, Υπεραγίας Θεοτόκου της Καθαριωτίσσης.

Οι πρώτες μαρτυρίες για τη μονή ανάγονται στο 1696. Το όνομα «Καθαρά» προέρχεται, κατά την παράδοση, από τη λέξη «κάθαρα», που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει τα ξερόκλαδα και τους μικρούς θάμνους που κόβονται και καίγονται για να καθαρίσει κάποιος τόπος. Την εικόνα του Γενεσίου της Θεοτόκου (που βρίσκεται στο Καθολικό της μονής) την ονόμασαν «Καθαριώτισσα», επειδή τη βρήκαν με θαυματουργό τρόπο κάποιοι βοσκοί στο μέρος του σημερινού μοναστηριού, μέσα στα κάθαρα, τα οποία έβαλαν φωτιά οι βοσκοί για να καθαρίσουν τον τόπο και να βρουν την αιτία του εκτυφλωτικού φωτός που έβγαινε από το μέρος αυτό, από όπου έπειτα εντοπίστηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

H Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση Συνδέσμου Μεγανησιωτών “Ο ΜΕΝΤΗΣ” και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012 στην αίθουσα του Συλλόγου Λευκαδίων Ηλιούπολης και Γύρω Δήμων “Η Φανερωμένη” στην Ηλιούπολη, η Γενική […]

Aποκλειστικό : Τρεις Μεγανησιώτισσες στο υπό σύσταση σώμα ελεγκτών του Γιάνη Βαρουφάκη

Επιλέχθηκαν μεταξύ 10.000 υποψηφίων Με διαφορά “στήθους”  βρέθηκαν στην λίστα των 5οο  επίλεκτων  ελεγκτών-ελεγκτριών  με κάμερα , τρεις  καλλίγραμμες   Μεγανησιώτισσες    που υπέβαλλαν σχετικό […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *