Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
16 Αυγούστου 2022

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ (επιγραμματικά) του Τάσου Μάντζαρη

Ο μικρομεσαίος ευρωπαίος είναι ευαισθητοποιημένος στις αρνητικές επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στον πλανήτη ( πυρηνικά απόβλητα, φαινόμενο θερμοκηπίου, απόβλητα καθημερινών δραστηριοτήτων).

Θεωρεί δε τον εαυτό του πολιτισμένο (αλλά έτσι κρίνει και τους υπόλοιπους) όταν συμμετέχει στην ελαχιστοποίηση αυτών των συνεπειών μέσα από τις δικές του δράσεις.

Η υποβάθμιση του πλανήτη και του φυσικού περιβάλλοντος δεν αφορούν μόνο την υγεία αλλά και την αισθητική (οπτική, ηχητική κ.τ.λ.)

Όταν επομένως κατασκευάζουν ένα κτίριο προσπαθούν αυτό να είναι ενταγμένο στο φυσικό περιβάλλον ώστε να μην αλλοιώνουν την ομορφιά του.

Υπάρχουν όμως και τμήματα του φυσικού περιβάλλοντος που λόγο μορφολογίας είναι αδύνατο η οποιαδήποτε κατασκευή να ενταχθεί σε αυτό και για αυτό το λόγο δεν πραγματοποιείτε καθόλου (π.χ. κορυφογραμμές, αιγιαλός και παραλία κ.τ.λ.)

Τα απόβλητα ως αποτέλεσμα της κατασκευής των διαφόρων κτηρίων (όγκοι μπαζών) όπως επίσης και τα στερεά απόβλητα (σκουπίδια) από τις καθημερινές δραστηριότητες πρέπει να εντάσσονται και αυτά στο περιβάλλον.

Η μόνη αποτελεσματική μέθοδος είναι ο διαχωρισμός τους (που αρχίζει από το σπίτι με το διαχωρισμό τους σε οργανικά ή μη και σε προϊόντα ανακυκλώσιμα ή όχι και η απόρριψη τους σε διαφορετικούς κάδους) και η επεξεργασία αυτών ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν όπως συμβαίνει με τα βοθρολύματα με το βιολογικό καθαρισμό τους αλλά και αυτά των τουριστικών σκαφών.

Η φυσική ομορφιά είναι πλούτος όταν αυτή την καταστρέφουμε μαζί της καταστρέφεται και ο πλούτος.

Η προσέλκυση των μικρομεσαίων ευρωπαίων είναι ταυτόσημη με τον ποιοτικό τουρισμό.

Υπάρχει όμως και η πολιτική επιλογή να μην θέλουμε τέτοιο τουρισμό.

Η κατοχύρωση των ποιο πάνω προσπαθεί να πραγματοποιηθεί με μια σειρά νόμων που έχουν ψηφιστεί.

Το τμήμα Φανάρι- Αλαφομύτης τα τελευταία χρόνια και μάλιστα στο όνομα της αναβάθμισης έχει δεχτεί μια φοβερή οπτική κακοποίηση και ενώ μάλιστα περιμέναμε την αποκατάσταση του νταμαριού στον Αθερινό.

Οι παραλιακοί δρόμοι έχουν ρίξει στο μισό την ποιότητα της γης σε αυτά τα τμήματα άρα και την αντίστοιχη οικονομική αξία τους.

Η μόνη πλέον λύση είναι η μετατροπή τους σε ήπιας κυκλοφορίας δρόμους με δενδροφυτεύσεις και παρτέρια.

Το κτίριο στην άμμο της παραλίας είναι σε τέτοιο σημείο που όπως προαναφέρθηκε δεν παίρνει κάποιο καμουφλάζ .

Η απάντηση στο τι πρέπει να γίνει εξαρτάται από το τι τουρισμό θέλουμε να έχουμε.

Ποιοτικός τουρισμός (προσέλκυση μικρομεσαίων ευρωπαίων) με κτίρια σε τέτοια θέση όμως δεν υπάρχει όπως άλλωστε δεν υπάρχει με τέτοιο σκουπιδότοπο και τους ανεξέλεγκτους μπαζότοπους δίπλα σε βίλες και σε άλλα αξιόλογα σημεία του νησιού.

Υ.Γ.  : Η κοινωνική πολιτική που στηρίζεται σε θεσμοθετημένους κανόνες είναι ευλογία, ενώ είναι κατάρα όταν στηρίζεται σε προσωπικές συναλλαγές και πιέσεις με περισσότερο αδικημένους αυτούς που η ζωή τους στηρίζεται σε προσωπικές χάρες.

Αναστάσιος Σ. Μάντζαρης

1 Shares

Σχετικά άρθρα

Παύλος Δάγλας: Η αντιπολίτευση θέλει να “στήσει” το δημοτικό συμβούλιο απέναντι στον δήμαρχο

Απάντηση του δημάρχου Μεγανησίου στη αίτηση αναβολής της συνεδρίασης Κανονικά έγινε η κλήτευση των δημοτικών συμβούλων της  αντιπολίτευσης, συνήθης πρακτική […]

3 Σχόλια

  1. ημουν νιός και γερασα να ακουω για το νταμαρι στον αθερνο.και μαλιστα απο τα ιδια και τα ιδια ατομα .το οικοπεδο ειναι ιδιωτικο εκεινος που τοχει δεν σε παιρνει απο ερωτημα!κατου στο βαθυ πανω απ του πασα τη ταβερνα υπαρχει τεραστιο νταμαρι [ιδιωτικο οικοπεδο}αυτο δεν σε νοχλει::μπαινωντας στο βαθυ η ασχημια του βγαζει ματια!!!

  2. ΕΓΩ ΛΕΩ ΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΧΩΡΙΟΥΔΑΚΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΝΑΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΓΧΑΙΡΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΝΑ ΚΑΜΑΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΟΡΦΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *