Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
13 Σεπτεμβρίου 2024

“Kλειδί” για υπάρξει συμφωνία τα περιφερειακά αεροδρόμια. Επιβεβαιώνεται ρεπορτάζ του meganisinews

Aυτή την φορά από την imerisia.gr:

ΟΙ ΠΙΣΤΩΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ PROJECT

Στα περιφερειακά αεροδρόμια βρίσκεται το «κλειδί» για την εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δις ευρώ, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες. Οι εταίροι-πιστωτές φέρονται να έχουν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση απτές αποδείξεις ότι είναι διατεθειμένη να συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και η ίδια σε ένα μεγάλο βαθμό έχει δεσμευθεί ότι θα προχωρήσουν.

Όπως αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες, εφόσον υπάρξει θετική ανταπόκριση από την Αθήνα, η ΕΚΤ μπορεί να ανάψει το «πράσινο φως» έστω να επιστραφεί το ποσό του 1,9 δισ. από τα κέρδη που έχουν οι κεντρικές τράπεζες από την αγορά ελληνικών ομολόγων.

Αποκρατικοποιήσεις
Στο πλαίσιο αυτό οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι πολύ ψηλά στον σχετικό κατάλογο βρίσκονται οι αποκρατικοποιήσεις, που αφενός θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ως αναπτυξιακό εργαλείο και αφετέρου να δώσουν μεγάλη ανάσα ρευστότητας προς τον κρατικό κορβανά. Οι πιστωτές, αν και επισήμως δεν το λένε, εντούτοις έχουν απαιτήσει από την ελληνική πλευρά στο προσεχές Eurogroup της Δευτέρας να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, μέσα στο οποίο θα περιλαμβάνεται τουλάχιστον μία αποκρατικοποίηση που θα υλοποιηθεί άμεσα και χρονοδιάγραμμα για τη συνέχιση των υπολοίπων. Η απαίτηση αυτή έχει «φωτογραφικό» χαρακτήρα, αφού η μόνη αποκρατικοποίηση που μπορεί να υλοποιηθεί, βάσει των δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί, είναι αυτή των περιφερειακών αεροδρομίων.

«Κλειδί» για χρηματοδότηση τα περιφερειακά αεροδρόμια

Ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί και πλειοδότης έχει αναδειχθεί η γερμανική Fraport. Δεν είναι τυχαία ότι πριν από λίγα 24ωρα ο επικεφαλής της, Στέφαν Σούλτε, δήλωνε ότι «αυτή τη στιγμή, περιμένουμε τέλος του 2015 – αρχές του 2016 να ολοκληρώσουμε τη συναλλαγή και να ξεκινήσουμε τη λειτουργία των περιφερειακών αεροδρομίων».

Παράλληλα, εξέφραζε τη βεβαιότητα ότι ο διαγωνισμός που είχε προκηρύξει η προηγούμενη κυβέρνηση και είχε αναδείξει ως προτιμητέο αγοραστή το κοινοπρακτικό σχήμα Fraport – Sientel θα ολοκληρωθεί από τη νέα κυβέρνηση. Παρά τις εξαγγελίες για ακύρωση του διαγωνισμού για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τόσο από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη όσο και από τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη, η γερμανική εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι η διαδικασία προχωρεί κανονικά. Σύμφωνα με την Bild, μάλιστα, η οποία επικαλείται επιχειρηματικούς κύκλους, οι διαπραγματεύσεις με τους Έλληνες εταίρους της Fraport συνεχίζονται, ενώ δεν υπήρξε δήλωση για διακοπή της ιδιωτικοποίησης.

Εσοδα 10 δισ.
Να σημειωθεί ότι για την 40ετή περίοδο παραχώρησης των αεροδρομίων υπολογίζεται πως το Δημόσιο θα έχει έσοδα περίπου 10 δισ., από τα οποία το εφάπαξ τίμημα, που θα καταβληθεί με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ανέρχεται σε 1,234 δισ. ευρώ.

Οι εταίροι μάλιστα και ειδικά το Βερολίνο «επενδύουν» στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση για δύο λόγους. Ο ένας είναι προφανής, όσο και αν κάποιοι θέλουν να τον υποβαθμίσουν. Η Fraport είναι γερμανική εταιρεία και είναι φυσικό η κυβέρνηση της Γερμανίας να έχει έννομο συμφέρον να πιέσει την Ελλάδα να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το project. Ο άλλος λόγος είναι σημειολογικός.

Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει «σημαία» του ότι θα διακόψει κάθε διαδικασία αποκρατικοποίησης και θα αναζητήσει τρόπους να διεκδικήσει assets του Δημοσίου που έχουν πάρει ξένοι επενδυτές.

Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι εφόσον η ελληνική πλευρά αναγκαστεί να προχωρήσει στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση, που είναι κομβικής σημασίας, τότε θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος να έρθουν και άλλες μεταρρυθμίσεις κόντρα στην προεκλογική ρητορική της. Στην Αθήνα γνωρίζουν πολύ καλά τη θέση των εταίρων, που προσπαθούν να αποσυνδέσουν τουλάχιστον τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση από την εκταμίευση μέρους της επόμενης δόσης. Ωστόσο, δύσκολα μπορούν να δεχθούν οι εταίροι κάποιο άλλο asset ως αντιστάθμισμα.

Και αυτό για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, γιατί δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ώριμη αποκρατικοποίηση που μπορεί να προχωρήσει σχετικά άμεσα (μέσα στο 2015). Το Ελληνικό βρίσκεται θεωρητικά ένα βήμα πιο μπροστά, ωστόσο οι τυπικές και τεχνικές διαδικασίες που απομένουν είναι χρονοβόρες, ίσως περισσότερο από κάθε άλλο project του συνολικού προγράμματος.

Και δεύτερον, δεν θέλουν οι εταίροι να δώσουν χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση να «παίξει» με αυτό το θέμα. Θεωρούν ότι αν λάβουν μία γενικόλογη υπόσχεση, τότε θα συμβεί ότι και με τη συμφωνία-πλαίσιο της 20ής Φεβρουαρίου. Κύκλοι από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι «η Ελλάδα αφού υπέγραψε το κείμενο συμφωνίας στο Eurogroup, από την επόμενη ακριβώς ημέρα και αμέσως μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη στην Αθήνα έγινε συντονισμένη προσπάθεια να αποδομηθεί αυτό που είχε υπογραφεί. Δεν θέλουμε αυτό το φαινόμενο να επαναληφθεί».

Η απάντηση σε αυτό το ιδιότυπο μπρα ντε φερ ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους πιστωτές ίσως δοθεί την προσεχή Δευτέρα, υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα ακόμη, έκτακτο αυτή την φορά, Eurogroup, με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα πριν από τα μέσα Απριλίου.

Αναζητούν εσωτερικές ισορροπίες στην κυβέρνηση

Οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν ένα θέμα ταμπού για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν πολλές οι προεκλογικές δηλώσεις και δεσμεύσεις γύρω από το συγκεκριμένο αντικείμενο, οπότε, όπως είναι και φυσικό, θα υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις από μία ενδεχόμενη αναδίπλωση. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης ακούγονται πολλές και διαφορετικές απόψεις γύρω από το θέμα. Ενώ ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται ως πιο υπέρμαχος των αποκρατικοποιήσεων (δήλωση για τον ΟΣΕ «τον πουλάμε και με ένα ευρώ»), πολλοί άλλοι μεταξύ των οποίων και ο Π. Λαφαζάνης δηλώνει αμετακίνητος από τις προεκλογικές θέσεις του κόμματος, ότι καμία αποκρατικοποίηση σε καίριας σημασίας επιχειρήσεις (ενέργεια, νερό). Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης βρίσκεται κάπου στο μέσο και δηλώνει ότι «πρέπει να το δούμε ξανά το όλο θέμα και να επανασχεδιάσουμε την πολιτική αποκρατικοποιήσεις». Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος και η αρμόδια αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαμβάνη. Η τελευταία μάλιστα έφτασε στο σημείο να ζητήσει τη ματαίωση του προγραμματισμένου διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να μη ληφθεί καμία απολύτως απόφαση που θα δεσμεύει την κυβέρνηση, έστω και αν τα θέματα που ήταν προγραμματισμένα να συζητηθούν ήταν καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα. Το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά κοινή πλατφόρμα και ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, κορυφαίο στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον πρωθυπουργό έχει αναλάβει τον ρόλο της δημιουργίας κοινής πολιτικής και κοινής ρητορικής γύρω από το φλέγον θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

δείτε σχετικά τι γράφαμε από τις 22 Φεβρουαρίου :  Nα συμπεριληφθούν τ΄αεροδρόμια των Επτανήσων στις προτάσεις της Δευτέρας, επιμένουν οι Γερμανοί

Γιάνης Βαρουφάκης: «Οι εταίροι μας δεν μας ζήτησαν να προχωρήσουμε την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων»

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights