Νοικοκυρές σε… φορολογική δράση, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του σχεδίου. Ένα σχέδιο το οποίο αποδεικνύει ότι μπορεί η ελληνική φορολογική διοίκηση να μην εμφανίζει μεγάλη αποτελεσματικότητα στη φοροδιαφυγή, οι πολιτικές της ηγεσίες όμως εμφανίζουν ένα περίσσευμα φαντασίας.
Ας δούμε τώρα με ψυχραιμία, μετά τον κεραυνό της χθεσινής είδησης, τι προτείνει επίσημα ο Γιάνης Βαρουφάκης στους ευρωπαίους εταίρους του αναφορικά με την καταπολέμηση του προβλήματος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα και ειδικά αυτού της μη έκδοσης αποδείξεων που οδηγεί σε μη απόδοση ΦΠΑ και απόκρυψη εισοδήματος.
Σπύρος Δημητρέλης
Λοιπόν, το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να δημιουργήσει μια πολυπληθή ομάδα ανειδίκευτων σε σχέση με τα φορολογικά θέματα πολιτών οι οποίοι θα λειτουργούν ως «κρυφοί φοροαστυνόμοι». Θα λάβουν μια στοιχειώδη εκπαίδευση από κάποια αρμόδια υπηρεσία (μήπως θα είναι η ΕΥΠ;) για τον τρόπο εγκατάστασης και χρήσης μηχανισμού κρυφής παρακολούθησης εικόνας και ήχου. Κοινώς θα καλωδιωθούν. Αυτοί θα πληρώνονται με την ώρα. Θα πηγαίνουν σε καταστήματα κάθε είδους, όπως είναι εστιατόρια, κομμωτήρια, ιατρεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και απλώς θα καταγράφουν με το ειδικό εξοπλισμό παρακολούθησης τη φορολογική συμπεριφορά του πελάτη.
Κοινώς θα καταγράφουν αν ο επαγγελματίας τους έδωσε απόδειξη. Οι ίδιοι δεν θα κάνουν καμμιά άλλη ενέργεια, ούτε θα ενημερώνουν τον επαγγελματία για πιθανή φορολογική παράβαση που διέπραξε. Απλώς θα παραδίδουν το υλικό της παρακολούθησης στην εφορία και αυτή θα επιβάλλει τα προβλεπόμενα πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων.
Οι κρυφοί φόρο-πράκτορες θα ανανεώνονται κάθε δυο μήνες και θα μπορούν να συμμετέχουν φοιτητές, νοικοκυρές ακόμη και τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται δημοφιλείς τουριστικές περιοχές. Το υπουργείο Οικονομικών πιστεύει ότι αυτό που θα δημιουργήσει κλίμα φορολογικής συμμόρφωσης θα είναι ο φόβος των επαγγελματιών ότι οι κρυφοί φοροπράκτορες έχουν κατακλύσει την Ελλάδα και έτσι θα βάλουν την ταμειακή μηχανή να δουλέψει.
‘Ηδη το θέμα έχει προκαλέσει αμφιλεγόμενα σχόλια στο διεθνή τύπο. Υπήρξαν χθες φωνές κριτικής στο όριο της σάτιρας ότι η Ελλάδα προτείνει απίστευτα μέτρα την ώρα που ζητάει να της δοθούν δισεκατομμύρια. Το σίγουρο είναι ότι το μέτρο των κρυφών φόρο-πρακτόρων θα συζητηθεί πολύ. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν το υπουργείο Οικονομικών και αυτοί που εισηγήθηκαν το μέτρα έχουν εξετάσει όλες τις παραμέτρους του.
Μια από αυτές, ίσως πολύ σημαντική, είναι αν ο νόμος επιτρέπει την ηλεκτρονική παρακολούθηση κάποιου, έστω και ενός επαγγελματία σε δημόσιο χώρο, χωρίς αυτός να το γνωρίζει. Επιτρέπει κάτι τέτοιο η νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων; Το άλλο ερωτηματικό είναι πόσο θα κοστίσει αυτή η εκστρατεία των φόρο-πρακτόρων. Υπάρχουν οι πόροι για να «προσληφθούν» είκοσι ή τριάντα ή περισσότεροι φόρο-πράκτορες που θα κατακλύσουν την αγορά; Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για να παίξουν το ρόλο του φόρο-πράκτορα; Σε αυτά τα ερωτήματα θα κληθεί να απαντήσει πολύ σύντομα όπως σταθεί απέναντι στους «θεσμούς» για να υπερασπίσει τα μέτρα του email Βαρουφάκη.
Το άλλο που θα πρέπει να εξηγήσει στους «θεσμούς» όποιος θα υπερασπιστεί αυτήν την πρόταση Βαρουφάκη είναι βάση ποιάς επιστημονικής μελέτης ή προϋπάρχουσας εμπειρίας σε άλλη χώρα έχει υιοθετηθεί αυτή η πρακτική. Από μια πρόχειρη αναζήτηση στο ίντερνετ δεν προκύπτει ότι έχουν χρησιμοποιηθεί πολίτες ως κρυφοί φοροπράκτορες για να καταγράψουν με ηλεκτρονικά μέσα τους φοροφυγάδες. Το ρόλο του «πελάτη» σε όλες τις φορολογικές διοικήσεις συνήθως παίζουν οι αρμόδιοι φορολογικοί ελεγκτές.
Στο email Βαρουφάκη σημειώνεται ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και ότι εν πολλοίς οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται είναι αναμενόμενοι από τους ελεγχόμενους και δεν φοβίζουν. Μένει να δούμε αν οι εταίροι θα πειστούν από αυτά τα επιχειρήματα και τις υπόλοιπες ελληνικές προτάσεις και θα δεχτούν να δώσουν τη δόση των 7,2 δις ευρώ στην Ελλάδα.
ΠΗΓΗ: capital.gr