Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Κίτρινες γραμμές και μια αποχώρηση στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας

Σημείο αντιπαράθεσης και αντεγκλήσεων, ήταν η κίτρινη γραμμή, με την οποία οριοθέτησε ο δήμος τα τραπεζοκαθίσματα στο Νυδρί . Η επίμαχη φωτογραφία που ανέβασε χθες στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Φίλιππας συζητήθηκε ποικιλοτρόπως, ενώ το αποκορύφωμα ήταν η αποχώρηση του Δημοτικού Συλλόγου της πλειοψηφίας Ηλίας Κοντογεώργη, καθώς δεν του δόθηκε ο λόγος να τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο θέμα.
O Δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Δρακονταειδής ανέφερε χαρακτηριστικά: ” Yπάρχει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του πρώην Δήμου Ελλομένου, δεύτερον, υπάρχει και απόφαση της δημοτικής κοινότητας.
Δεν αντιλαμβάνομαι τις φράσεις του τύπου θα πολεμήσετε τους καταστηματάρχες. Καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε τέτοιες φράσεις γιατί δεν μας αφορούν καταρχήν. Δεν έχω κηρύξει κανέναν πόλεμο σε κανέναν. Κηρύξαμε όμως τον πόλεμο σε αυτό το αίσχος που επικρατεί σε πολλά μέρη του νησιού μας, που ο καθένας κάνει ότι γουστάρει.
Είτε αυτό λέγεται κοινόχρηστος χώρος, δεν αφορά όλους τους επαγγελματίες, υπάρχουν και άνθρωποι που είναι πολύ σοβαροί, εξαιρετικά σοβαροί. Υπάρχει όμως ένα γενικότερο αλαλούμ που μπορεί να ξεκινάει επειδή και τέθηκε από τις πινακίδες και να φτάνει μέχρι ότι καπνίσει του καθένα να κάνει. Τι είπαμε λοιπόν, και δεν κάναμε μόνο μία συνέλευση τότε.
« Γενικώς θέλουμε να βάλουμε τάξη, αυτός είναι ο στόχος μας δεν έχουμε κηρύξει σε κανέναν τον πόλεμο. Έχουμε όμως κηρύξει τον πόλεμο σε όλους αυτούς που θέλουν να αυθαιρετήσουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους ότι σε αυτό τον τόπο υπάρχουν και πολίτες. Σεβόμαστε απολύτως τους επαγγελματίες και την κρίση που βιώνει η χώρα μας και οι ίδιοι οι επαγγελματίες και πολλοί είναι στα οικονομικά όρια και προσπαθούμε να βρούμε την χρυσή τομή κάνοντας παράλληλα και κάτι άλλο. Προσπαθώντας παράλληλα όπου επιχειρούμε να βάλουμε τάξη να μπορέσουμε να κάνουμε και ορισμένα έργα που θα βελτιώνουν την εικόνα και θα αναβαθμίζουν την περιοχή τους, και αυτό πρέπει να εκτιμηθεί. Μέχρι το καλοκαίρι θα τα δείτε ποια είναι αυτά και φυσικά όποια από αυτά χρειάζεται θα τα κουβεντιάσουμε στο συμβούλιο».

 

Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Φίλιππας όπου ανέφερε:

Έχω την εντύπωση ότι όλο το δημοτικό συμβούλιο είναι σύμφωνο ότι θα πρέπει να αλλάξει η κατάσταση που επικρατούσε στο Νυδρί και παντού. Τώρα εμείς συζητάμε για το Νυδρί. Τώρα η συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινότητας και τονίζω και των επαγγελματιών του λιμανιού, δέχεται αυτό το μέτρο τώρα αν κάποιοι συμφωνούσανε έχοντας στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους ότι δεν θα εφαρμοστεί όπως κάθε χρονιά και δεν βαριέσαι θα χτυπάμε στην πλάτη και δεν θα εφαρμόσει ούτε αυτή η δημοτική αρχή το μέτρο τότε είχαν γελαστεί.
Θέλω να σας ενημερώσω μοναχά ότι στη γενική συνέλευση που έγινε με τους παραλιακούς οι αντιδράσεις ήταν δύο, τριών.
Όταν πήγαμε και δώσαμε , όταν τοποθετήσαμε ενδεικτικά που θα είναι η γραμμή τα σημάδια μόνο δύο αντιδράσανε μην τους πω και τώρα στον αέρα και την ημέρα που βάλαμε την κίτρινη γραμμή μετά από δέκα μέρες τα σημάδια παραμείναν από δέκα μέρες δεν μας είπε κανείς είναι ψηλά είναι χαμηλά κ.λ.π.
Εκτός από κάποιον με τον οποίο είχαμε και μια διαμάχη και ο οποίος και την μέρα εκείνη παρουσιάστηκε ο μόνος που είχε αντίρρηση. Από εκεί και πέρα αν υπάρχουν κάποιες αδικίες γιατί μας είπαν κάποιοι ότι υπάρχουν κάποιες αδικίες ίσως αφορά την ευθύτητα.
Αυτό μπορούμε να το δούμε πάντα μέσα στο γενικό πλαίσιο που λέει ότι η αντιμετώπιση πρέπει να είναι ενιαία. Και ο δήμαρχος και ο Μάρκος είπαν ότι η γενική φιλοσοφία πρέπει να είναι αυτή.
Καταρχήν πρέπει να εξασφαλίσουμε την διέλευση του ασθενοφόρου, της πυροσβεστικής κ.λ.π. και του κόσμου ο οποίος θέλει να περνάει από εκεί πέρα. Μιλάμε για κοινόχρηστο χώρο δεν κατάλαβα για ποιο λόγο θα πρέπει κάποιοι, δίνουμε τρία μέτρα σε κάθε μαγαζί, προφανώς από αυτή την κατανομή κάποιοι περιορίζονται αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει κάτι, κάποιοι θα περιοριστούνε.

IMG 0171

 

 

Στην τοποθέτηση του ο Μάρκος Νικητάκης ανέφερε:
“Τώρα σε ότι αφορά τους κοινόχρηστους χώρους πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, δεν αποφασίζουν οι καταστηματάρχες για το πόσο χώρο θα καταλάβει. Αποφασίζει η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο σε συνεργασία προφανώς με τους καταστηματάρχες σε μια αγαστή συνεργασία φαντάζομαι αλλά επ’ ουδενί δεν αποφασίζουν οι καταστηματάρχες τι χώρο θα καταλάβουν και πως θα δουλέψουν. Ή έχουμε μια δημοτική αρχή που έχει κάποιες αρχές ή έχουμε κάποιες αρχές που δεν έχουν. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχουν μόνο καταστηματάρχες, υπάρχουν και πολίτες, υπάρχουν και άτομα με ειδικές ανάγκες, υπάρχουν και γυναίκες με καροτσάκια, υπάρχουν και ανάπηροι. Όλοι πληρώνουν τα αποδοτικά τέλη, όλοι έχουν δικαίωμα στο πεζοδρόμιο τους και στο δρόμο τους. Ποιος έχει το δικαίωμα να κλείνει τον δρόμο στον πολίτη, δεν κατάλαβα. Σε ότι με αφορά και δεν λειτουργώ με το θυμικό μου, λειτουργώ σαν δημοτική αρχή και με συλλογικές αποφάσεις, άρα η άποψη μου είναι στην άκρη.
Σε ότι δεν μας αφορά θα σεβαστούμε τους καταστηματάρχες και το λέμε 100 φορές. Θα τους σεβαστούμε, να δουλέψουν προφανώς αλλά πρέπει και οι ίδιοι να σεβαστούν τους κοινόχρηστους χώρους του δήμου.
Θα πρέπει να σεβαστούν τους πολίτες οι οποίοι πληρώνουν επίσης για το πεζοδρόμιο τους και δεν έχουν. Αν πάρετε την χάρτα δικαιωμάτων των πεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διαβάστε την λίγο. Για διαβάστε την λίγο και ελάτε να μου πείτε μετά τι πρέπει να κάνουμε. Δεν θέλω να επεκταθώ σε άλλο.
Αρκεί να σας πω βέβαια ότι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα συζητηθεί ο κανονισμός κοινόχρηστων χώρων και ο τιμοκατάλογος για όλα αυτά θα δείτε αρκετά πράγματα. Λυπάμαι μόνο ειλικρινά και θέλω να το πω δημοσίως που επί δύο μήνες σε δημόσιο διάλογο δεν βρέθηκαν δέκα άνθρωποι, δέκα επαγγελματίες, επιμελητήριο, εμπορικός σύλλογος δεν ξέρω ποιοι άλλοι να κάνουν πέντε παρατηρήσεις.
Και δημοτική αρχή, δημοτικοί σύμβουλοι, αν έρθετε στο επόμενο συμβούλιο να κάνετε παρατηρήσεις για επίδειξη με συγχωρείτε πάρα πολύ αλλά αυτό δεν είναι συνεργασία. Αυτό δεν είναι δηλαδή δείγμα ανθρώπου που θέλει να συνεργαστεί, που θέλει να βοηθήσει.
Είναι ένα δείγμα ανθρώπου που θέλει να μιλήσει σε ένα δημοτικό συμβούλιο να ακουστεί στο ραδιόφωνο εγώ κάνω παρατηρήσεις. Θα μπορούσε να τις κάνει πριν, να τις ενσωματώσουμε, να τις διορθώσουμε και να μην τα πούμε στο τέλος με οχτακόσιες παρατηρήσεις αν υπάρχουν οχτακόσιες. Εκτός αν εννοείτε ότι είναι τόσο τέλειος ο κανονισμός που δεν υπάρχει καμία διόρθωση. Σας ευχαριστώ πολύ, δεν το πιστεύω. Σε ότι αφορά τις διαφημίσεις η γραμμή είναι αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων το είπα πιο πριν.

 

Για το θέμα ζήτησε να πάρει τον λόγο και ο Δημοτικός Σύμβουλος Ηλίας Κοντογεώργης, ωστόσο ο πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου ανέφερε ότι στις ερωτήσεις απαντάνε ο Δήμαρχος, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι και οι εντεταλμένοι σύμβουλοι ανοίγουν το θέμα και δεν γίνεται συζήτηση.
Ο Ηλίας Κοντογεώργης έκανε λόγο για μονομέρεια στις απόψεις λέγοντας ότι δεν μπορεί να πάρει τον λόγο για ένα θέμα της περιφέρειας που τον εκλέγει, ενώ στην συνέχεια αποχώρησε από την συνεδρίαση.

 

paraliakosDromos Nydri

ΠΗΓΗ:prisma 951.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Στην δημοσιότητα τα νομικά επιχειρήματα της ανάκλησης των αποφάσεων της Ενοικίασης του Τουριστικού Περιπτέρου

Για ποιούς λόγους δεν κλήθηκε η εταιρεία για ακρόαση-γιατί ψήφισε “παρών” η Λιμενάρχης Ημερήσια Διάταξη.: Ενηµέρωση, συζήτηση και λήψη απόφασης […]

Εντάχθηκε στο “Αντώνης Τρίτσης” η αποκατάσταση του “Απόλλωνα” μέσω του προγράμματος «Αστική αναζωογόνηση πόλης Λευκάδας»

Με απόφαση του αναπληρωτή  Υπουργού Εσωτερικών  Στέλιου Πέτσα Εγκρίθηκε η ένταξη του έργου με τίτλο «Αστική αναζωογόνηση πόλης Λευκάδας» στον […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights