Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Απριλίου 2024

Συνέντευξη του Θοδωρή Κατωπόδη, υποψ. βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Β΄Αθήνας, στην εφημερίδα “Τύπος Λευκαδίων”

Θοδωρή καταρχήν θα μας επιτρέψεις να μιλάμε στο ενικό μιας που σε θεωρούμε πλέον γνώριμο μέλος της μικρής τοπικής κοινωνίας. Να σου ευχηθούμε με την ευκαιρία που μας δίνεις,  μια καλή  και δημιουργική χρονιά,  γεμάτη υγεία  κι ευτυχία.

Ποιοι ήταν οι λόγοι που σε ώθησαν να ασχοληθείς ενεργά με την πολιτική και μάλιστα σε μια νεαρή ηλικία; Περισσότερο το λέμε αυτό γιατί στην Ελλάδα υπάρχει μια απαξίωσή της από τους νέους. Ή δεν είναι έτσι;

  • Ασχολούμαι με την πολιτική πολύ καιρό πριν από αυτές τις εκλογές. Συμμετείχα στο φοιτιτικό κίνημα του 2006-2007 κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 και υπέρ της υπεράσπισης του δημοσίου πανεπιστημίου, στην εξέγερση του 2008, στις πλατείες του 2011. Συμμετείχα στο κινήμα της γειτονιάς μου, του Βύρωνα, για τη μη ιδιωτικοποίηση  του πρώην δημοτικού αναψυκτηρίου στη Λαμπηδόνα. Οπότε, παρότι, νέος στην ηλικία, δεν είμαι νέος στην πολιτική. Όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα από νεολαιίστικα κινήματα και αγώνες καταφέρουμε να κερδίσουμε επιμέρους μάχες. Στις 25 Γενάρη πάμε να κερδίσουμε τον πόλεμο που οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν στη γενιά μου. 

Τα τελευταία χρόνια  της κορύφωσης της κρίσης  ζούσες και δραστηριοποιούσουν  στο εξωτερικό, έχεις σίγουρα κι άλλες προσλαμβάνουσες και βιώματα. Αυτό είναι θετικό, διότι έχεις άμεσο μέτρο σύγκρισης. Θα μπορούσε  ωστόσο κάποιος κακόπιστα να ισχυριστεί ότι δεν έχεις βιώσει την ελληνική πραγματικότητα στην πιο σκληρή της μορφή όπως εδώ εμείς οι υπόλοιποι. Τι θα του απαντούσες;

  • Ότι συμβάινει το ακριβώς αντίθετο. Έφυγα από την Ελλάδα στην καρδιά της κρίσης, το 2012, για να μπορέσω να εργαστώ, όπως και άλλοι 100.000 νέοι και νέες μέχρι και σήμερα. Νομίζω ότι η πλειοψηφία όσων φύγαμε, θα προτιμούσαμε να ζουμε στον τόπο μας, με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, να μπορούμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας ή να εργαστούμε εδώ. Η φυγή ή ακριβέστερα ο διωγμός μας από τη χώρα, δεν είχε στόχο να γίνουμε πλούσιοι ή κοσμοπολίτες. Απλώς, εδώ δεν είχαμε τη δυνατότητα να ορίζουμε εμείς τις ζωές μας. Θέλαμε να γυρίσουμε πίσω, έχουμε όνειρα για τον τόπο μας, θέλαμε να προσφέρουμε στην κοινωνία και στους συνανθρώπους μας συλλογικά και αλληλέγγυα. Και τώρα αυτή η δυνατότητα υπάρχει.

Όπως όλα δείχνουν ο ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου  θα είναι ο νικητής των εκλογών. Κατά την άποψή σου πιστεύεις ότι αυτό θα είναι αποτέλεσμα της ιδεολογικής και  πολιτική ηγεμονίας  του ΣΥΡΙΖΑ, της αγανάκτησης του κόσμου, ή της ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο;

  • Όλα αυτά μαζί. Η κοινωνική πλειοψηφία ισοπεδώθηκε στα χρόνια των Μνημονίων, η νεολαία αντιμετωπίστηκε ως μια χαμένη γενιά. Παρά την προσπάθεια να μας πείσουν ότι η κρίση ήταν για όλους η ίδια ή ότι το κράτος θα γινόταν μικρότερο, στην πραγματικότητα δε συνέβη αυτό. Οι μεγάλες εταιρίες συνέχιζαν να κερδοσκοπούν σε βάρος των εργαζομένων και το κοινωνικό κράτος ήταν αυτό που ισοπεδώθηκε, όχι το κράτος γενικά. Ο κόσμος το καταλαβαίνει αυτό, το βιώνει. Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας και της νεολαίας. Οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ και η εξειδίκευση του προγράμματός μας για τη νεολαία νομίζω ότι το αποδεικνύει αυτό. Δηλώνει ξεκάθαρα με ποιους είμαστε και τι θέλουμε να κάνουμε.

Μέχρι ποιο βαθμό πιστεύεις ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ρεαλιστικό; Το ρωτάμε αυτό, διότι ναι μεν υπάρχει το ενιαίο του προγράμματος, όμως δεν λείπουν οι φωνές, ακόμα και υποψηφίων, που διαφοροποιούνται λίγο ως πολύ. Αυτό δε δημιουργεί σύγχυση στο όλο αφήγημα με τον τρόπο που αυτό προσλαμβάνεται; 

  • Κατ’ αρχήν το πρόγραμμα της ΝΔ δεν αποτελεί μια ρεαλιστική επιλογή. Ένα πρόγραμμα που ενώ βύθισε στην φτώχεια τον ελληνικό λαό, που προκάλεσε την μείωση του ΑΕΠ κατά 30%. Εν αντιθέσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτα ρεαλιστικό, ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην αποκατάσταση των αδικιών και των πληγών που άφησε στην ελληνική κοινωνία η πολιτική των μνημονίων, ένα πρόγραμμα δικαιοσύνης. Όσον αφορά τις φωνές, είμαστε περήφανοι, που βρισκόμαστε σε ένα κόμμα που έχει δημοκρατικές διαδικασίες μέσα από τις οποίες προκύπτουν οι θέσεις μας. Και οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες αποτυπωμένες στις συνεδριακές μας αποφάσεις και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και στις οποίες όλοι και όλες δεσμευόμαστε. Όσον αφορά τη σύγχυση που αναφέρετε, πιστέψτε με ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να βαδίσει στο πλάι μας στο δρόμο της αξιοπρέπειας και της δικαιοσύνης έχοντας πίστη και στις προθέσεις μας και στο σχέδιο μας.

Αν υποθέσουμε  ότι εκλέγεσαι βουλευτής στην Β΄Αθήνας όπου κατεβαίνεις υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, ποιο  είναι το πρώτο πράγμα που θεωρείς ότι πρέπει να γίνει, ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές για τις οποίες θα εργαστείς να υλοποιήσεις μαζί με το κόμμα σου;

  • Η ανεργία των νέων. Να διαψεύσουμε τους ερευνητές της εργασίας, που μας λένε ότι η ανεργία θα αντιμετωπιστεί σε 20 χρόνια. Μας λένε δηλαδή ότι θα είμαστε άνεργοι, μέχρι να σταματήσουμε να είμαστε νέοι. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προστασία της εργασίας. Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει 10.000 νέες θέσεις εργασίας σε έρευνα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, ενώ ιδιαίτερη θέση θα έχουν τα εγχειρήματα συνεταιριστικής και αλληλέγγυας οικονομίας, που θα χρηματοδοτηθούν από την Τράπεζα Ειδικού Σκοπού. Αλλά επειδή η εργασία είναι το βασικό διακύβευμα για τη νέα γενιά αλλά όχι το μόνο, νομίζω ότι στια άμεσες προτεραιότητες θα π΄ρεπει να είναι και η πρόσβαση στον πολιτισμό για όλους. Με ανοιχτά πολιτιστικά στέκια στις γειτονιές, όπως συμβαίνει στο Βύρωνα με τη Λαμπηδόνα.

Η κοινωνία, ποια είναι η αίσθησή σου, είναι έτοιμη για μια αριστερή διακυβέρνηση; Δεν λέμε κυβέρνηση, αλλά διακυβέρνηση που είναι, όπως άλλωστε γνωρίζεις και ας μας συγχωρήσεις τον πλεονασμό αυτό, ευρύτερη έννοια.

  • Και βέβαια είναι. Ο κόσμος είναι έτοιμος για μια κυβέρνηση που δε θα έχει ως προτεραιότητα να μοιράζονται δισ. στα κανάλια και τους χρεοκοπημένους τραπεζίτες, αλλά το διακανονισμό των χρεών των ανθρώπων που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Δε θα είναι προτεραιότητα τα κέρδη των κατασκευαστών, αλλά το δάσος και οι ακτές μας, ο συλλογικός μας πλούτος. Δεν θα είναι ζητούμενο η ασφάλεια των κερδών των εφοπλιστών, αλλά η ασφάλεια, η ασφάλιση, ο μισθός των εργαζομένων, το δικαίωμα των νέων, των συνταξιούχων, των επαγγελματιών σε αξιοπρέπεια. Δεν θα είναι η τρόικα εκείνη που θα δίνει εντολές, αλλά η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, γιατί αυτό είναι δημοκρατία.

Γνωρίζουμε ότι  παρά του γεγονότος της έλλειψης χρόνου, παρακολουθείς και τα νέα από την Λευκάδα και το Μεγανήσι , τόπο καταγωγής σου.  Το Νοσοκομείο Λευκάδας έχει τεράστιες ελείψεις, η παιδιατρική, η ορθοπαιδική , η καρδιολογική κλινική έκλεισαν . Μεγάλες είναι οι ελλείψεις ακόμα και σε αναλώσιμα. Τα χωριά της Λευκάδας μαράζωσαν, έγιναν «αποθετήρια ψυχών». Η ιδιαίτερη πατρίδα σου το Μεγανήσι μαστίζεται από υπογεννητικότητα, η συγκοινωνία μεταξύ των μικρών νησιών υποβαθμίζεται. Θεωρείς ότι  Εκτός από την περιοχή στην οποία θέτεις υποψηφιότητα, σε περίπτωση εκλογής σου θα μπορούσες να συνεισφέρεις και στον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής σου;

  • Βέβαια. Κι αν δε μπορέσω εγώ, σίγουρα θα το κάνουν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ που θα εκλεγούν εκεί. Ο καθένας και η καθεμιά θα βοηθάει την περιφέρειά του και όλοι μαζί θα ξαναχτίσουμε το κοινό μας σπίτι, τη χώρα μας. Και για εμάς χώρα δεν είναι μόνο τα αστικά κέντρα, αλλά και η περιφέρεια και τα νησιά μας, που τόσο εγκαταλείφθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Τελειώνοντας θα θέλαμε ν΄απευθυνθείς στο 60% της νεολαίας που είναι άνεργοι, στους 100.000 νέους που αποκλείσθηκαν από τις κάλπες, στους 130.000 Έλληνες νέους μετανάστες  στέλνοντάς τους ένα μήνυμα.

  • Στους νέους που σκέφτονται να φύγουν για σπουδές ή για δουλειά τους λέμε να μη φύγουν απ’ τη χώρα, να αλλάξουμε τη χώρα. Και αυτό δεν είναι ενά απλό κάλεσμα, είναι δέσμευση, είναι πρόγραμμα. Η κυβέρνηση της αριστεράς νιώθει χαρούμενη που θα μπορέσει να ξαναχτίσει τη χώρα με ένα τέτοιο δυναμικό ανθρώπων στη διάθεσή της. Οι 18ρηδες αποκλείστηκαν από τις εκλογές όχι γιατί δεν υπήρχε χρόνος να ενταχθούν στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά γιατί η ΝΔ ήξερε ότι δε θα ψηφιζαν αυτή. Να ξέρουν ότι είναι η τελευταία φορά που αποκλείονται όχι μόνο από τις εκλογές αλλά από τη συλλογική ζωή, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία, τον πολιτισμό και τον ελεύθερο χρόνο.

Σ΄ ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο που μας διέθεσες , καλή συνέχεια και καλή δύναμη στον προελογικό σου αγώνα. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για μετά τις εκλογές με την ελπίδα ότι εκτός από τα ενδιαφέροντα πράγματα που θα έχεις να μας πεις από την εμπειρία σου στο CERN,  να  μας περιγράψεις και την πρώτη εμπειρία σου από την Βουλή των Ελλήνων

  • Εγώ σας ευχαριστώ για την ευγενική φιλοξενία.

______________________________ 

Θοδωρής  Κατωπόδης:  Γεννήθηκε και μεγάλωσε το 1986 στο Βύρωνα . Κατάγεται από το Μεγανήσι Λευκάδας. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο της Πάτρας, όπου  ανέπτυξε δράση στις φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 όπως και στο κίνημα των πλατειών.  Συμμετέχει ενεργά στα τοπικά κινήματα του Βύρωνα και στις δομές αλληλεγγύης. Μέλος της Νεολαίας Συνασπισμού από το 2010 και μετέπειτα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Εργάστηκε για 3 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN).

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights