Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
15 Αυγούστου 2022

ΚΚΕ –ΣΥΡΙΖΑ: Η συνεπής, τίμια διαχείριση της αντιλαϊκής πολιτικής στο Δήμο Καισαριανής

Ασφαλώς και η αλλαγή της διοίκησης το δήμου στην Καισαριανή έχει τη δική της σημασία για να απαντηθούν μια σειρά από ερωτήματα που έχουν να κάνουν σε τελική ανάλυση με την δυνατότητα της αριστεράς (όλων των εκδοχών) να κυβερνά σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο στον αντίποδα της κυρίαρχης πολιτικής και να υπηρετεί με εργατικό-αντικαπιταλιστικό πρόσημο τα λαϊκά συμφέροντα.

του  Μιχάλη Μιλτσακάκη*

Ο λαός στην Καισαριανή απέρριψε σε διάστημα 3 μόνο μηνών την παράταξη του Σύριζα και την αντικατέστησε με την Λαϊκή Συσπείρωση του ΚΚΕ. Είναι όμως τόσο μεγάλες οι διαφορές τους στην άσκηση της πολιτικής; ‘Η μήπως η πολιτική πράξη θα δείξει ότι η στρατηγική και του ΚΚΕ και του Σύριζα δεν μπορεί να ξεφύγει παρά μόνο σε κάποιες λεπτομέρειες από την κυρίαρχη πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ, των μνημονίων;

Οι πρώτες «αλλαγές» στη γραμμή της Λαϊκής Συσπείρωσης φάνηκαν λίγες μέρες πριν της εκλογές του Μαΐου. Στην διακήρυξη για τις εκλογές και για το τι έκαναν οι δημοτικοί της σύμβουλοι αναφέρεται:

•    Κατήγγειλαν και καταψήφισαν τους αντιλαϊκούς Προϋπολογισμούς, τα δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη, τα τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς, τις σύγχρονες μορφές εργασιακής ομηρίας στο δήμο (ΚΟΙΝΣΕΠ, ΜΚΟ, Κοινωνική Εργασία κ.τ.λ.).

•    Απαίτησαν τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, την απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη και τη μείωσή τους για όλους σε ποσοστό που να αντιστοιχεί στη μείωση των μισθών των εργαζόμενων τα προηγούμενα χρόνια.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι όντως δεν έπραξε αυτό η Λαϊκή Συσπείρωση σε όλους τους δήμους που ήταν το προηγούμενο διάστημα αντιπολίτευση. Ούτε βέβαια να παραβλέψει ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στην υπόλοιπη διακήρυξη ότι στην περίπτωση που αναλάβει τη διαχείριση του δήμου δεν θα υπάρχουν ΚΟΙΝΣΕΠ, Κοινωφελή Εργασία- η οποία σκοπίμως στη διακήρυξη αναφέρεται ως κοινωνική εργασία. Το τι θα γίνει στην περίπτωση που διοικήσει συνάγεται από τα πεπραγμένα του παρελθόντος χωρίς να υπάρχει αναφορά επιβεβαίωσης στο σήμερα.

Η διακήρυξη των εκλογών του Μαΐου τελειώνει με τα εξής:

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της πάλης για:

•    Πλήρη κρατική χρηματοδότηση, που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των δήμων και των περιφερειών. Τη δραστική μείωση, με στόχο την κατάργηση της τοπικής φορολογίας και της ανταποδοτικότητας.
•    Την ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας από τη βαριά φορολογία και τα χαράτσια, την στήριξη των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων που κλείνουν τα μαγαζιά τους, των παιδιών στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.
•    Την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δημόσιων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών σε υγεία, πρόνοια, αθλητισμό και πολιτισμό, την ενίσχυσή τους με μόνιμο προσωπικό, μακριά από την εμπλοκή ιδιωτών και Μ.Κ.Ο.
•    Την υπεράσπιση της σταθερής εργασίας για όλους, ενάντια στην επέκταση της προσωρινής ελαστικής απασχόλησης με μισθούς πείνας.
•    Έργα και υποδομές που έχει πραγματικά ανάγκη ο λαός. Για την προστασία των ελεύθερων χώρων και των δασών από την ιδιωτικοποίηση και τη τσιμεντοποίηση.

Πέρα από τις καταγγελίες (σωστά) για τον ρόλο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ -ΝΔ και της ΕΕ δεν υπάρχει καμία ρητή δέσμευση ότι η Λαϊκή Συσπείρωση ως δημοτική αρχή δε θα κάνει χρήση συμβασιούχων με 2μήνα ή ωρομισθία, κοινωφελή-εργασία 5μηνα, ενώ δεν παίρνει θέση για τις ΚΟΙΝΣΕΠ.

Στην διακήρυξη του Μαΐου δεν υπάρχει καμία αναφορά στα αντεργατικά- αντιλαϊκά ΕΣΠΑ ούτε στον αντιλαϊκό –αντιδραστικό Καλλικράτη.
Ο Καλλικράτης «ανακαλύπτεται» στην «Ανακοίνωση για την επανάληψη του Β’ γύρου των δημοτικών εκλογών στην πόλη μας». Αναφέρεται συγκεκριμένα:

Ο λαός της Καισαριανής, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι άνεργοι, οι μικροί επαγγελματίες και έμποροι, έχουν κάθε λόγο να στηρίξουν το ΚΚΕ και το ψηφοδέλτιο της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.

Γνωρίζουν ότι:

•θα αποκαλύψει και θα βάλει εμπόδια στην επέλαση της αντιλαϊκής πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης και της ΕΕ, διότι δεν είναι δεσμευμένο στην υπεράσπιση της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ και στα μνημόνια διαρκείας που αυτή επιβάλλει, δεν είναι δεσμευμένο στην κερδοφορία του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου που ξεζουμίζει το λαό.

•θα αντιπαλέψει τον “Καλλικράτη” και όλο το αντιδραστικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για τους Δήμους και τις Περιφέρειες, διότι από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκε σε αυτό, όταν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις (ανάμεσά τους και ο ΣΥΡΙΖΑ) μίλαγαν για «νέες δυνατότητες της Αυτοδιοίκησης», χειροκροτώντας την «οικονομική αυτοτέλεια και αποκέντρωση». Από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε την τοπική φορομπηξία, τη σταδιακή απόσυρση του κράτους από την ευθύνη της εξασφάλισης μιας σειράς κοινωνικών παροχών, την υποβάθμιση και τον κατακερματισμό υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων, τη δημιουργία δυνατοτήτων για μεγαλύτερη εμπλοκή των ιδιωτών, για τοπικές “μπίζνες” σε βάρος του λαού.

Σε κανένα σημείο της ανακοίνωσης δεν αναφέρεται πώς θα αντιπαλέψει τον Καλλικράτη, με ποια συγκεκριμένα μέτρα. Στο ζήτημα αυτό θα επανέλθουμε παρακάτω.

Το Σεπτέμβρη στην «Ανακοίνωση για το άνοιγμα παιδικών και βρεφικών σταθμών του δήμου Καισαριανής» και στην « Ανακοίνωση για τις εξελίξεις σε σχέση με τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς» γίνεται αναφορά στην κατάργηση της ΚΟΙΝΣΕΠ μια και σε αυτό έχει προχωρήσει ήδη η δημοτική αρχή του Σύριζα (και η παράταξη Καμπάκα από τα τέλη Απρίλη- με τη λήξη της χρηματοδότησης- ασελγώντας ψηφοθηρικά στους εργαζόμενους ). Το μέλλον των εργαζόμενων σε αυτήν γίνεται σημαία ψηφοθηρίας από τη Λαϊκή Συσπείρωση:

ΖΗΤΑΜΕ
•Να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα για να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά της πόλης μας, στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου.
•Να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι της ΚΟΙΝ.ΣΕ.Π. Να καταργηθεί η ΚΟΙΝ.ΣΕ.Π. και οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σαν εργαζόμενοι του δήμου διεκδικώντας την μονιμοποίηση τους.

Είναι μεγάλες οι πολιτικές ευθύνες της δημοτικής αρχής.
-Που αποδέχτηκε και πρωτοστάτησε ώστε οι κοινωνικές δομές του δήμου να εξαρτούν τη λειτουργία τους από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και τις ΚΟΙΝΣΕΠ. Που καθησύχαζε ότι έτσι “έδινε απάντηση στο πρόβλημα”…………………
–Να εξασφαλιστεί η παραμονή όλων των εργαζομένων στην εργασία τους, να δρομολογηθεί η μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να προσληφθεί επιπλέον μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κλάδων………………………….
–Να καταργηθούν τα τροφεία και οι πληρωμές από τους γονείς. Να μην αποκλειστεί κανένα παιδί από τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς……………………
–Να παρέχονται οι σχετικές υπηρεσίες αποκλειστικά από μόνιμες κρατικές δομές αναπτυγμένες πανελλαδικά, χρηματοδοτούμενες κατά 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό και με αξιοποίηση των κονδυλίων από την ΕΕ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει πολύ σωστά τη δημοτική αρχή γιατί πρωτοστάτησε ώστε οι κοινωνικές δομές του δήμου να εξαρτούν τη λειτουργία τους από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και τις ΚΟΙΝΣΕΠ. Μόνο που στο τέλος καταλήγει στην αξιοποίηση των κονδυλίων από την ΕΕ άρα…… και των ΕΣΠΑ.

Ζητά τη μονιμοποίηση των εργαζόμενων στην ΚΟΙΝΣΕΠ εντελώς υποκριτικά και ψηφοθηρικά για να το ξεχάσει πριν τις επαναληπτικές εκλογές του β γύρου. Στην ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ της Λ.Σ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΗ δεν υπάρχει καμία αναφορά στους εργαζόμενους της ΚΟΙΝΣΕΠ, καμία ξεκάθαρη τοποθέτηση ενάντια στις μεσαιωνικές μορφές εργασίας με προσδιορισμό και όνομα: ΚΟΙΝΣΕΠ, κοινωφελή, δίμηνα, ωρομίσθια , voucher, οχτάμηνα κτλ. Για να μην είμαστε άδικοι υπάρχει μια…… αναφορά κατά των ΜΚΟ. Απουσιάζει κάθε αναφορά στον Καλλικράτη.

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ :

Εργαζόμενε, αυτοαπασχολούμενε, άνεργε, συνταξιούχε, νέε και νέα.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της πάλης για:………………..
•    Για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημόσιων κοινωνικών δομών (Βρεφικοί – Παιδικοί Σταθμοί, «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΑΠΗ κ.λπ.). Εξασφάλιση της λειτουργίας τους με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και μόνιμο προσωπικό.
•    Την υπεράσπιση της σταθερής εργασίας για όλους, τη στήριξη των εργαζομένων ενάντια στη λεγόμενη αξιολόγηση και τις απολύσεις, ενάντια στην επέκταση της προσωρινής ελαστικής απασχόλησης με μισθούς πείνας……………………..
•    Καμία παραχώρηση ή εκχώρηση υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων του Δήμου σε ιδιώτες, ΜΚΟ, συμπράξεις.
•    Διεκδικούμε άμεσα την πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού εργαζομένων με σταθερή σχέση εργασίας, για να αντιστραφεί η άσχημη κατάσταση που επικρατεί στις υπηρεσίες του Δήμου (ειδικά σε καθαριότητα, πράσινο, κοινωνικές δομές).
•    Δεν θα υλοποιήσουμε κανένα μέτρο χτυπήματος εργασιακών δικαιωμάτων, διαθεσιμότητες, απολύσεις, καταργήσεις οργανικών θέσεων, συμβάσεις δουλεμπορικές και εργασιακές σχέσεις γαλέρας.

Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Ηλία Σταμέλου στην ‘Ελεύθερη Γνώμη’ 24 Νοέμβρη, η οποία μοιράστηκε μαζικά στην Καισαριανή:

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τις ΚΟΙΝΣΕΠ ποια η θέση σας; Ο κ. Κοντόσταυλος ισχυρίζεται πως τάσσεται ενάντια στην λειτουργία τους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν συναινεί σε ένα πλαίσιο με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους.

Εμείς αντιταχθήκαμε με συνέπεια στις εργασιακές αυτές σχέσεις, που εκμεταλλεύονται την αγωνία των ανέργων για εργασία, για να προχωρήσουν από την πίσω πόρτα τις ιδιωτικοποιήσεις και την εμπορευματοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών. Ταυτόχρονα ταχθήκαμε στο πλευρό των εργαζόμενων. Δεν θέλουμε να είμαστε καχύποπτοι απέναντι στις προθέσεις του κ Κοντόσταυλου όμως την ίδια στιγμή η Περιφέρεια στην οποία Περιφερειάρχης είναι η κ Δούρου, με απόφαση της προωθεί την δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ, τη λεγόμενη «Κοινωνική Οικονομία», ενώ βέβαια άλλα έλεγαν πέρσι. Μάλιστα ο κ. Κοντόσταυλος συχνά αναφέρει ότι θα αποτελεί πλεονέκτημα η εκλογή του στο δήμο της Καισαριανής γιατί θα μπορεί να συνεργάζεται με την κ. Δούρου. Καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι θα σημάνει συνεργασία όταν η κ. Δούρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο ακολουθεί την πολιτική του κ. Σγουρού και ψηφίζει τον ίδιο προϋπολογισμό, που χαρακτηριστικά επιδοτεί με 27 εκ. ευρώ 2 μεγάλες ΠΑΕ για να φτιάξουν τα γήπεδα τους και για αντιπλημμυρική προστασία δίνουν μόνο 1 εκ ευρώ.

Γενικότερα με τις πλατείες και τους δημόσιους χώρους ποιο είναι το σχέδιό σας; Θα τους αναβαθμίσετε; Και πόρους από πού θα αντλήσετε;

Είναι γεγονός ότι οι πλατείες και οι παιδικές χαρές έχουν προβλήματα, άλλες λιγότερα άλλες περισσότερα. Απαιτείται άμεση χρηματοδότηση, αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ έτσι ώστε να τις απολαμβάνουν οι κάτοικοι και ιδιαίτερα για τις παιδικές χαρές να είναι ασφαλείς για τα παιδιά.

Ο υποψήφιος τότε δήμαρχος αρνείται μέσω…. Δούρου και Σύριζα να πει ξεκάθαρα ότι επιθυμεί το κλείσιμο των ΚΟΙΝΣΕΠ και ότι ως δημοτική αρχή θα προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη των εργαζόμενων της. Επίσης τα κονδύλια της ΕΕ και των ΕΣΠΑ μετά τους παιδικούς σταθμούς γίνονται «απαραίτητα» και για τα έργα υποδομής και πρασίνου. Είδες!!!! η Ευρωπαϊκή Ένωση ;

Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι όλα αυτά είναι μικρολεπτομέρειες και ότι στην πολιτική μετρούν τα χοντρά. Τα χοντρά της πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ είναι ο Καλλικράτης, οι μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας, οι ιδιωτικοποιήσεις, η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα , τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Κάθε δύναμη της αριστεράς που θέλει να συγκρουστεί με τον πυρήνα της αστικής πολιτικής στους δήμους αλλά και γενικότερα θα πρέπει να έχει ως κριτήριο το λαϊκό κίνημα και τις λαϊκές ανάγκες και με βάση αυτά να διαμορφώνει την τακτική και την στρατηγική της.

Ο Καλλικράτης δεν αντιπαλεύεται με λόγια. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ σε κανένα δήμο και σε καμιά περιφέρεια δεν τον αμφισβήτησαν μια και παντού κατέθεσαν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με βάση τους στόχους της τρόικα και των μνημονίων. Πρόκειται για αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς συνέχεια των κυβερνητικών.

Ποια η διαφορά των δυνάμεων της Αριστεράς ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ που αποδέχονται τον Καλλικράτη σε σχέση με τις μνημονιακές ή άλλες αστικές δυνάμεις; Προφανώς η διαφορά έγκειται στην κατάρτιση και εφαρμογή των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και στη δικαιολόγηση με αριστερή, μαρξιστική φρασεολογία θυμίζοντας στον κόσμο της εργασίας ότι άλλο είναι η πολιτική στα λόγια και άλλο η πολιτική στην πράξη.

Το ίδιο ισχύει και για τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Η δυνάμεις του ΚΚΕ σε όλους τους Δήμους που διοικούν έκαναν χρήση σε όλα τα επίπεδα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ ,της κοινωφελούς εργασίας και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το ίδιο θα πράξουν και στην Καισαριανή. Η υποταγή στο παρατηρητήριο και στην επιτροπεία είναι «μονόδρομος». Ο επόμενος προϋπολογισμός που θα καταθέσει η Λαϊκή Συσπείρωση θα είναι ισοσκελισμένος και μνημονιακός όπως έκανε στην Πετρούπολη και αλλού.

Φυσικά και πράξεις των δημοτικών αρχών όπως η τελευταία της Καισαριανής για μη ανανέωση της σύμβασης της ΕΠΕΚΑ, η κατάργηση των τροφείων ( Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Πάτρα) η προσπάθεια απαλλαγής των μακροχρόνιων ανέργων από τα δημοτικά τέλη είναι θετικές. Μένουν όμως μισές, έχουν συμβολικό χαρακτήρα και δεν συγκρούονται, δεν αναιρούν τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Η αποδοχή των βασικών πλευρών από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ της αντιλαϊκής πολιτικής του μνημονίου στο επίπεδο του τοπικού κράτους που είναι πια οι Δήμοι ,είναι αποτέλεσμα του κυβερνητισμού της αριστεράς και μιας στρατηγικής που δεν ξεπερνά παρά μόνο στα λόγια την κυρίαρχη πολιτική και τον καπιταλισμό. Η αριστερά στην καλύτερη εκδοχή της ασκεί απλά μια τίμια διαχείριση.

Οι αντιλαϊκές πολιτικές θα ανατραπούν όταν θα έχουμε Λαϊκή Εξουσία (ΚΚΕ) ή όταν γίνουμε κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ). Κοινή συνισταμένη και των δύο είναι ο παραγκωνισμός του εργατικού- λαϊκού κινήματος και η επίκληση του για την αξία χρήσης που έχει σε ένα μακρινό μέλλον.

Η υποταγή στο ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα διαφορετικό τώρα έχει τη βάση του στην παρέμβαση του ΚΚΕ και του Σύριζα στο εργατικό κίνημα. Και εκεί η αντίληψη που επικρατεί είναι ότι δεν είμαστε για πολλά παρά μόνο για συμβολικού τύπου κινήσεις και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Η πρακτική στο κίνημα προηγείται , καθοδηγεί και την πρακτική στους Δήμους. Το ζήτημα είναι να κρατήσουμε δυνάμεις για την αριστερή κυβέρνηση ή τη λαϊκή εξουσία. Κατά βάθος καμία από τις δύο δυνάμεις της Αριστεράς (με διαφορετική συμβολή η κάθε μια ) δεν συμβάλλει στη δημιουργία ενός πολιτικού εργατικού κινήματος που να προκαλέσει ανατροπές και ρήξεις. Η ποιότητα και το περιεχόμενο της παρέμβασης που σαφέστατα δεν είναι αντικαπιταλιστική στο εργατικό κίνημα έχει άμεσο αποτέλεσμα – αντανάκλαση στους Δήμους. Ούτε το ΠΑΜΕ, ούτε το ΜΕΤΑ αμφισβήτησαν έμπρακτα τα χρόνια της κρίσης το ρόλο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, μια που ποτέ ο απεργιακός τους προσανατολισμός δεν ξέφυγε από εκείνο της γραφειοκρατίας. Το ΠΑΜΕ μάλιστα ήταν ο εισηγητής πολλές φορές και το ΜΕΤΑ των 24ωρων απεργιών με τα γνωστά συμβολικού χαρακτήρα αποτελέσματα που συμπυκνώνονται στο σύνθημα «αρκετά ματώσαμε» ή «δεν αντέχουμε άλλο». Από την άλλη κάθε απεργιακός αγώνας με χαρακτηριστικά διάρκειας καταπολεμήθηκε αμφίπλευρα.

Δεν θα υποπέσουμε στο μεθοδολογικό σφάλμα του ΚΚΕ που δεν αναγνωρίζει καμία διαφορά ανάμεσα στα πολιτικά ρεύματα και τις δυνάμεις. Σαφέστατα οι δυνάμεις της αριστεράς διαφέρουν και μεταξύ τους( και στην άσκηση εξουσίας στους Δήμους) και έχουν διαφορές με τα άλλα ρεύματα , δεξιά ,ρεφορμιστικά κτλ.

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ παρά τις διαφορές έχουν και πολλά κοινά. Η πολιτική και των δύο στους Δήμους -με διαφορές- κινείται πάνω στις ράγες της ΕΕ, του κεφαλαίου, των ΕΣΠΑ ,της μεσαιωνικής εργασίας , της τρόικα, των μνημονίων. Είναι σε τελική ανάλυση και αυτή αντιλαϊκή, φορομπηχτική, υποταγμένη στην επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα, στις ιδιωτικοποιήσεις.

Η ανάληψη της διοίκησης από την αριστερά σε 25 Δήμους και 2 περιφέρειες αποτελεί μια πρώτη ευκαιρία για το έμπρακτο βήμα μιας πολιτικής στον αντίποδα της κυρίαρχης. Ο λαός έδωσε την ευκαιρία στις δυνάμεις ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ να δείξουν ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς.

•    Να κάνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με διαφάνεια καλώντας τον κόσμο να τους στηρίξει και ξέροντας ότι αυτό θα έχει διοικητικές και ποινικές συνέπειες τις οποίες θα έπρεπε και να επωμιστούν. Διαφορετικά δεν σπάει η κυβερνητική πολιτική των μηδενικών προσλήψεων και οι εργασιακές σχέσεις μεσαιωνικού τύπου. Για τα χρήματα των μισθών ο δήμος να σταματήσει να πληρώνει τα χιλιοπληρωμένα δάνεια στους τραπεζίτες,
•    Τους δε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς να τους αντικαταστήσουν με προϋπολογισμούς που να ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες παρακάμπτοντας την «νομιμότητα» των μνημονίων, απαιτώντας εδώ και τώρα γενναία κρατική χρηματοδότηση.
•    Να έχουν συμβάλλει από τα πριν στη δημιουργία ισχυρού λαϊκού εργατικού κινήματος που θα υπερασπίσει ως το τέλος τις φιλολαϊκές πολιτικές

Πολύ συχνά οι δυνάμεις του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ κουνούν το δάχτυλο κάνοντας «κριτική» στην αντικαπιταλιστική αριστερά και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Δεν είναι πάντως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι δυνάμεις της που εφαρμόζουν αντιλαϊκές-μνημονιακές πολιτικές στους Δήμους και καθηλώνουν το κίνημα.

Στην εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Για να υπάρχει στο κίνημα και στους Δήμους η αριστερά της ρήξης και της σύγκρουσης, με την ΕΕ, το κεφάλαιο τα μνημόνια, την τρόικα, το ΔΝΤ. Για έξοδο τώρα από την ΕΕ και το ευρώ. Για παύση πληρωμής των «χρεών», για μονομερή διαγραφή του χρέους, για εργατικό έλεγχο. Για να υπάρχει τροφή, στέγη, πολιτισμός, εργασία, ψωμί ,παιδεία, υγεία, για όλους.

Η ψήφος των εργαζομένων και της νεολαίας στους ενωτικούς συνδυασμούς της ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Μετωπική Αριστερή Συμπόρευση είναι πολλαπλά ωφέλιμη:

  • Εκφράζει την πιο βαθιά πολιτική καταδίκη της πολιτικής της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΕΕ – ΔΝΤ.
  • Επιστρέφει την άλλη μέρα κιόλας στους εργάτες, στους βιοπαλαιστές, στη νεολαία ως ενίσχυση αγώνων στα χέρια των ίδιων των αγωνιζόμενων (αιτήματα, συντονισμός, έναρξη, λήξη).
  • Ενισχύει την αυτοπεποίθηση για τη οργάνωση των καθημερινών αγώνων άμεσης στόχευσης και βαθύτερης προοπτικής για να βγει η χώρα από την παρακμή και τη σήψη που την τραβά ο αστικός πολιτικός κόσμος, από τη δίνη των κρίσεων που ξεσπούν κατά καιρούς στον καπιταλιστικό κόσμο της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.
  • Υπηρετεί την υπόθεση της ενότητας δράσης όλων των μαχόμενων δυνάμεων της Αριστεράς.
  • Είναι ένα μεγάλο «ΝΑΙ» στη δημιουργία -καθώς ενισχύει πολιτικά την ενεργητική συμμετοχή και συμβολή στη συγκρότηση της Αριστεράς του 21ου αιώνα-, της μετωπικής Αριστεράς της ανατροπής, της ελπίδας, της νίκης, της απελευθερωτικής κομμουνιστικής προοπτικής.
  • Είναι ψήφος απαίτησης και υπόσχεσης πως θα πάρουμε πίσω ότι μας έκλεψαν, πως θα διεκδικήσουμε συλλογικά ότι μας ανήκει!
  • Είναι, με λίγα λόγια, ψήφος για μια άλλη πολιτική, τη δικιά μας, την εργατική πολιτική, σε αυτή την εποχή του αμύθητου πλούτου και της καταθλιπτικής φτώχειας, των πρωτόγνωρων κινδύνων και των εκπληκτικών δυνατοτήτων!

* Επικεφαλής της «Ανυπόταχτης Καισαριανής»,  Μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *